Tetten ért változások

2021.01.07. 20:35 | Írta: Gyökösi Attila

Van úgy, hogy az ember épp jókor(-ban) van jó helyen. És megélheti, ahogy épp változnak, alakulnak a minket körülvevő szokások. Persze a XX. század valójában épp erről szólt, nyilván generációk nőttek fel úgy, hogy látták, ahogy a gyertyát meg a petróleum lámpát felváltja a gázégő majd az elektromos lámpa, a lovat a gőz meg a belsőégésű motor. Vagy épp a mi korunkban a tárcsás telefont az okos…

img_20210107_100024.jpg

Szóval a változás nem szokatlan. De ettől még ma épp eszembe jutott mindez, mégpedig a következők miatt:

Kivételesen megint segítettem egy asztalos barátomnak, szokás szerint egy elég nagy, nulláról újraépített irodában volt némi asztaloskodni való. És ahogy ott nézelődtem, észrevettem, hogy amiről itt a blogon írtunk már többször, miszerint a kéziszerszám-gyártók arra ösztönöznek a meglehetősen drága akkumulátorokkal, hogy az ő márkájukból építsük ki a szerszámparkunk, (merthogy a borsos áron megvásárolt akkumulátorok az adott gyártó több gépében is használhatók, így egy új gépigény felmerülésekor elegendő csak géptestet vennünk, nem kell mindhez akkut és töltőt is) már meg is valósult. 

A terepen rajtunk kívül volt egy klímás/fűtéses csapat és egy vízszerelős. Az alábbi képeken mutatom, amit észrevettem:

Tudni kell, hogy mi mostanában Makita szerszámokat használunk, pont azért, mert amikor legutóbb kellett két szerszám, akkor a barátom úgy döntött, itt az idő lépni, és beruházott egy négy különböző akkus gépet magába foglaló csomagra, persze nem mindhez külön akkuval, és csak egy okos töltővel vette meg. És azóta, ha bármi kell, persze Makita lesz az is. Van még egy-egy eltérő típusú szerszám (mint a képen is látható DeWalt doboz lakója, egy csavarbehajtó, és van még ugyanez Bosch-ból is), de ahogy azok kikopnak, az utóduk jóeséllyel szintén a kék márka terméke lesz majd.

img_20210107_100028.jpg

A vizeseknél minden sárga, vagyis DeWalt. Nem kérdeztem rá, de valószínűleg hasonló volt a megfontolás ott is, csak ők hamarabb léptek, és mára minden kikopott, ami más gyártótól jött:.. (Oké, náluk vannak spéci csőszerelő- meg forrasztó cuccok, azok lehetnek specialistáktól származó gépek.)

img_20210107_110632.jpg

A klímások, ahogy láttam, szintén a türkizkék japán egyház tagjai:

img_20210107_100002.jpg

A lényeg az egészben az, hogy érdekes így, a mi hazai körülményeink között látni, hogy bizony a gyártók elképzelései működnek. Kíváncsiak volnánk, nálatok hogyan van ez? Akár profi, akár hobbista felhasználók vagytok, örülnénk, ha megírnátok, vannak-e ilyen irányú tapasztalataitok? Bővítettétek-e már a gépparkotokat a szerint, hogy a meglévő gépekhez, azok akkuihoz, töltőjéhez passzoljon az új beszerzés?

Írjátok meg itt, vagy a Furdancs Facebook oldalán. Nem fogjuk megbánni, sőt kifejezetten örülni fogunk neki.  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3516376776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mekkmester6 2021.01.07. 21:16:29

Havonta 1x barkácsolok valamit. Pont ősszel kezdtem el eladni a régi gépeket és felszerelkezni az akkus változatokkal. És persze mentek/menni fognak azok az akkus gépek is, amik ehhez nem passzolnak.

szabidoki 2021.01.07. 23:31:29

én hobbistaként húzgálom a madzagokat - nálam a vásárlás többnyire a "mikor mi akciós" alapon megy, nincs arra keret hogy akkus cuccokat vegyek - nyilván akinek ez pénzkeresős munkaeszköz az előbb-utóbb beruház ilyesmire mert záros határidőn belül kitermeli az árát.

Witlok 2021.01.08. 08:35:20

Nekem a 10+ évvel ezelőtti telefontöltő káosz jut eszembe a mostani akkumulátor helyzetről.
Akkor az EU kezdeményezésre sok gyártó áttért a microUSB csatlakozón keresztüli töltésre.
Manapság már előfordul, hogy töltőt nem is kap az ember az új telefonnal. Persze vannak különböző teljesítményű töltők és telefonok/akkumulátorok, amik ezekkel sokkal gyorsabban tölthetőek...
Anno régen voltak átalakítók is, hogy egy töltőt például a gyártó újabb készülékeivel is lehessen használni (Nokia átalakítóm még van valahol).
Jelenleg is vannak akkumulátor átalakító adapterek, amelyekkel más gyártó akkuja is használhatóvá válik egy géphez, de ezekkel is korlátozottak a lehetőségek. Amit láttam, ott 3-4 nagy márka esetében volt lehetőség az akkuk csereberélésére.
Jó lenne egy új EU-s kezdeményezés a kéziszerszám akkuk egységesítésére is...

gigabursch 2021.01.08. 17:19:19

Hobbista és Aldi.

Amúgy az Alibabán még a wishen gombokért kapsz illegális adaptereket.
Mind kínaiak. Akárcsak a fő termékek.
Ennyi...

zooltek 2021.01.09. 03:02:27

"A vizeseknél minden sárga, vagyis DeWalt."

A képen pedig egy vezetékes Rems roppantó :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.01.09. 11:14:08

@zooltek: Pont az ilyen hozzádhasonló beszólók miatt van a posztban ez a kitétel: " (Oké, náluk vannak spéci csőszerelő- meg forrasztó cuccok, azok lehetnek specialistáktól származó gépek.)" Rutinos vagyok, nem fogsz meg. :D

zooltek 2021.01.09. 13:17:29

@Gyökösi Attila: Nem jött be :D

Amúgy a vizesek 3/4-e Rems-et használ, mert jó, de aki konkrétan ebben a példányban próbált már kábelt vagy szénkefét cserélni, az mr Rems összes női felmenőjét elátkozta már. Kétszer.
süti beállítások módosítása