Van fejlődés...

2021.04.13. 17:43 | Írta: Gyökösi Attila

Nem ez az első eset, amikor árakkal kapcsolatos írás kerül ki a Furdancs blogra. Az árak terén persze sokféle töprengésre találhatunk módot. Lehet a régen minden jobb volt - de legalábbis olcsóbb - féle vonalat követni. Vagy épp az igencsak megfoghatatlan minőség kérdésével kapcsolatos árkülönbségekről is szó eshet. (Tudjátok, van-e elfogadható, valós oka mondjuk adott esetben 10 szeres árkülönbségnek azonos célra készült, azonos méretű, csak épp más gyártmányú gépek esetében?)

De ha épp pozitívabb kedvünkben vagyunk, akkor olyasmiről is írhatunk, amiről ez a konkrét poszt szól. Vagyis a technika fejlődése és a sorozatgyártás árcsökkentő hatása okán sokszor hihetetlenül olcsón kínált és megvásárolható eszközökről.

globiz-led-butorvilagitas-szenzoros-kapcsoloval-55845b-meleg-feher-8.jpg

Mert - persze lehet, hogy ez csak az én véleményem - olvashatunk akármennyit a modern világ termelékenységéről és a gazdaság szabályairól, azért néha bizony eléggé fura belegondolni, mennyi tudás van egy-egy termékben és bizony sokszor nehéz megérteni, hogyan is kerülhet csak annyiba, ami az árcetlin van feltüntetve.

Szóval, kellett egy pultvilágító lámpa a frissen beüzemelt grillsütős sarokba a stúdióhoz. Valami kicsi, lapos szerkezet, amit polc aljára tudok felrakni, és persze kapcsolós, hogy ne kelljen külön kapcsolót is beépíteni valahova. Nyilván LED a megoldás, és mindenképp 4000K színhőmérsékletű, mert helységen belül nem keverem, ha van rá mód.

Most is használok ilyet, de annak a világítótestnek nincs kapcsolója, tehát ott is külön kellett ezt megoldani, ráadásul az a világítótest egy kicsit oldalra is világít, ami ott nem gond, itt viszont zavaró lett volna, lévén hogy fejmagasságba kerül a pultvilágítás. Fellapoztam hát kedvenc ANRO webáruházam választékát, és találtam is csodákat. (Közbevetés: ha már ANRO, akkor persze nyilván LED szalag is szóba jöhetett volna, valami csodás aluprofilba rejtve, de akkor kell egy trafó, az említett kapcsoló, miegymás, egyszerűen itt most az egész nem ért ennyi macerát.)

Böngészés közben találtam rá erre a cuccra: https://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/22933

img_20210413_142321.jpg

A mérete épp jó, és igazából a 380 lumen fényteljesítmény is elfogadható, lévén hogy 50 centi széles kis munkafelületet kell megvilágítson. Az egész pici, kompakt, és a szenzoros kapcsolhatóság no meg a fényerőszabályzás végképp menő. Meg is rendeltem, fel is szereltem. És remekül bevált. Az egész felszerelve 12 mm vastag, mindkét végén van csatlakozó, tehát sorolható. Az integetős ki és bekapcsolás jópofa, fényerő és a színhőmérséklet is oké. 

img_20210413_173412.jpg

Hanem az árát azóta sem értem. Ezért a 3290.- BRUTTÓ forintért kapunk egy lámpatestet, trafót, sorolókábelecskét (ha többet kötnénk egymás után), és integetéssel tudjuk be- és kikapcsolni, érintéssel pedig a fényerőt szabályozni. Hiába tudom, hogy egy ilyen elektronika ma már pár cent csak a gyártónak, maga a tudás ami benne van, igenis lenyűgöző. Anno még általános iskolás koromban technika órán szokás volt nálunk mindenféle nagyobb projekteket összerakni, például világító táblát, lámpákat, miegymást is csináltunk. És emlékszem, hogy mekkora alkatrészekből, milyen szenvedésekkel tudtunk mondjuk egy egyszerű 220 voltos villogó fényforrást összerakni. (Mind ehhez porcelánfoglalat, fadoboz, üveglap, nagydarab kapcsoló, miegymás kellett, hetekig minden ilyen órán csak ezt csináltuk a tanárral.)

Az akkori viszonyokhoz képest ez a kis pultvilágító fényforrás maga a megvalósult tudományos-fantasztikum. És mindez igazából csak pár órai munkabérbe kerül, még Európa szegényebb felén is. (27% áfával, ideszállítva a pandák földjéről…)

Szóval akárki akármit mond a »régen minden jobb volt« témában, azért valami fejlődés van.

Ti hogy gondolkoztok erről? Írjátok meg itt, vagy a Facebook oldalunkon

 

Ui.: mielőtt még valaki megjegyezné, ez sajnos nem támogatott poszt, én bizony megvettem ezt a lámpát, be is vált, hát megírtam. Amúgy biztos kapni sokfelé, meg aztán van hasonló más gyártmányból is.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6016493904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.04.14. 08:46:32

A (amúgy tényleg egész jó ) 48 forintos csavarhúzó akkor volt 48 forint, mikor a dollár 32. Most 5000 alatt stahlwille-t kapsz, ami viszont űrtechnika. Van még egy csomó tényező, tudom.

Untermensch4 2021.04.14. 17:27:57

Sok olyan dolgo ami gyerekkoromban sci-fi volt a távoli jövőből, ma "filléres" cucc (abban az értelemben hogy mennyi munkabérből vehető meg)...
Egy példa-mese: gyerekként, a "Falfúró" című filmmel is illusztrálható '80-as években, rácsodálkoztam amikor az "amerikáner" használatával fúrtak nálunk a panelba. Apám pedig akkora varázsló volt hogy több kg-nyi banánt is elő tudott varázsolni időnként... Minap az egyik német élelmiszerboltban nézegettem hogy 2kg banán árából vehetnék akár aksis fúró/csavarozót is, vagy mindkettőt, melós fizetésből megengedhetem magamnak.
Van fejlődés, csak magától értetődőnek veszünk mindent.
süti beállítások módosítása