Barkácsolni jó. Tegyük hát együtt.

2021.06.15. 14:50 | Írta: Gyökösi Attila

Akik több-kevesebb rendszerességgel követik a Furdancs blog posztjait, igen változatos témakörökben találkozhattak már írásokkal. Ennek több oka is van. Egyrészt mi mindenhez IS értünk - vagy ha nem, az sem tántorít el attól, hogy nekiálljunk, és ezeket a próbálkozásokat megátalkodottságunkban még posztokban dokumentáljuk is. Szintén a témáink körét szélesítették a Cser kiadó mindenféle szakkönyvei, amelyek remek muníciót szolgáltattak egy-egy íráshoz. És persze azt sem felejthetjük ki a felsorolásból, hogy ezt a blogot az évek során sok szerző segítette hosszabb-rövidebb ideig, és ők persze mind hozzátették a saját szakterületük tudományát is.

201895120_4066872403359740_3516405585531880812_n.jpg

Így értük el a mára 10 ezres követői bázisunkat, no meg azt is, hogy nemigen van olyan nethasználó széles e hazában, aki egy WC tartály csere, vagy épp egy bojler tisztítása előtt körbenézve a neten ne futna bele a mi korábbi posztjainkba.

Persze nem csak ezeknél a mondjuk úgy »sláger« témáknál jönnek folyamatosan új olvasók, hanem azoknál is, amelyeket olyan szerzőink írtak, akik már nincsenek velünk. Folyamatos kihívásokat jelent itt a Furdancs szerkesztőségben, hogy bizony érkeznek olyan kérdések, egy-egy szakterület fogásaival kapcsolatban, amelyre a jelenlegi legénység nem mindig tudja a választ. Ezek a kérdések vagy közvetlen üzenetben érkeznek (ekkor ugye eleve csak mi látjuk őket) vagy egy régebbi poszt alá írják kommentben, amit megint csak kevesen vesznek észre.

Egy ideje gondolkozunk azon, hogy valamilyen módon össze kéne kössük a kérdezőket az olvasóink táborával, hiszen biztos, hogy közöttük szinte mindig akadna valaki, aki az adott témakör ismerője, és tud korrekt választ kínálni a kérdezőnek.

Arra jutottunk, itt az ideje létrehozni egyfajta FURDANCS KÖZÖSSÉGET, első lépésként egy Furdancs csoportot létrehozva a Facebookon. Ezt a csoportot itt találjátok:

https://www.facebook.com/groups/4496941050317621

Nyílt csoportról lévén szó, a csatlakozás után bármilyen kérdést ki tudtok írni a közös »falra«, amire választ, ötleteket, segítséget vártok. Természetesen innentől a hozzánk, direktben érkező kérdéseket is kitesszük ide a csoportba.

A posztok továbbra is a blog.hu oldalunkra kerülnek, megosztjuk őket a Furdancs oldalunkon is, de innentől kezdve akár a csoport keretein belül is reagálhattok, kérdezhettek azokkal kapcsolatban.

És, ha minden a tervek szerint halad, válaszolni is tudtok itt egymásnak. Ez volna a legfontosabb, ezért találtuk ki az egészet! Mi nagyon szeretnénk, ha ez egy élő, működő valamivé alakulna, hasonlóan több külföldi fórumhoz, ahol kérdések, tanácskérések, vásárlási dilemmák épp úgy felbukkannak, mint afféle projekt- és munka beszámolók, képek, akár videók is.

Fontos, hogy nem vagyunk hívei a mindenféle szabályzatokkal, rendszabályokkal agyontűzdelt felületeknek, így itt sincs túl sok ilyen.

Az alapvetésünk és elvárásunk annyi, hogy tiszteljétek egymást. Mindig lesznek kezdők, akik esetleg kérdeznek olyasmit, ami egy hardcore barkácsoló számára már szinte komolytalan. Jusson eszetekbe, hogy talán ti is elkezdtétek valahogy. Tényleg szeretnénk, ha ez egy működő, baráti csoporttá válna. Épp ezért nem korlátozzuk azt sem, ha konkrét vásárlási tippeket, linkeket adtok egymásnak. Azt nyilván nem szeretnénk, ha valaki állandó hirdetési felületként használná a csoportot, erre figyelni fogunk, de konkrét kérdésre válaszként nyilván ajánlhattok beszerzési forrásokat is. 

Szóval tiszteljétek egymást, egymás különbözőségét is, vélhetően ez elég »szabályzatnak«. Gyertek, csatlakozzatok a csoporthoz és hívjátok meg minél több ismerősötöket is. A többi már közös munka eredménye lesz.

Ui: Korábbi tapasztalatainkból van néhány dolog, amit egy ilyen csoport esetében érdemes megfontolni:

Ha egy korábbi poszt kapcsán kérdeznétek valamit, mindenképp érdemes linkelni az adott posztot, hogy a többiek képben legyenek.

Ha valaki gépbeszerzéshez, szerszámvásárláshoz kér tanácsot, mindenképp gondoljatok arra, hogy különböző anyagi háttérrel, és különböző célra, felhasználásra kereshetnek megoldást. Pusztán azért, mert valaki egy alacsonyabb áru gépről érdeklődik, nem kell rögtön »leoltani«, tanácsokat persze adhatunk neki, elmondhatjuk a véleményünk.

Szintén nem megkerülhető kérdés a politikai, életmódbéli, irányultságbéli különbözőségek kérdése. Mint írtuk, nem kívánunk nagyon 'csőszködni' itt a csoportban, mindaddig, amig mindenki képes elfogadni a többi csoporttagot olyannak, amilyen. Kerülendő mindennemű nézetet, vallást, hitet és hasonlókat érintő beszólás, támadás, bírálat. 

A továbbiakat már az élet és persze ti írjátok majd. Gyertek legyetek ezen módon is tagjai a Furdancs közösségnek, csatlakozzatok a FURDANCS BLOG CSOPORTHOZ!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7716593822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.06.15. 17:55:01

facebook-ot nem használok de ezt ma találtam:
www.youtube.com/watch?v=fyfxB_SqWtc

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.06.15. 18:25:14

@Untermensch4: Igen, tudom, sajnos. Törzskommentelőink között hárman is vagytok, akik nem használjátok e csodás találmányt. :) Nem mondom, hogy nem értem a dolgot, de per pillanat jól jönnétek ott, ez igaz. :)

gigabursch 2021.06.16. 11:30:34

Face negatív vagyok.

villanyember 2021.06.19. 20:24:26

Akár én is lehetek, kapja be Cukerberg...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2021.06.22. 07:39:15

@Untermensch4: Persze. De ez sosem zavart. Egyfelől más projektekben én is hirdetek ezeken a felületeken, másfelől meg a valamit valamiért felállással nincs gondom. Lehet igaz, hogy a kényelmet válasszuk a szabadság egy bizonyos százalékáért cserébe, de az a szabadság, amiről ez alapján lemondunk, valójában sosem létezett. Minden emberi korban voltak keretek, a szabadság mindig relatív volt, voltak határok.
Ha a júzer egy EMBER, aki vállalja a felelősséget a gondolataiért és a véleményéért, akkor az nem kéne gond legyen, hogy ezek meg is maradnak. (Anno, amikor még nagyobb divat volt hinni mindenféle istenekben, épp ez volt a felállás: Isten szeme mindent lát, mindent megjegyez rólunk, viselkedjünk hát, különben a végén rosszul járunk...)
És az a kényelem, amit kapcsolatokban, célzott reklámokban, a felületek saját céljaimra történő használatában kapunk cserében, számomra jó deal.
Ettől függetlenül én nem tartanám ördögtől valónak a fizetős verziót sem, bár valójában ez semmiben nem különbözne a mostanitól.
Ami engem inkább zavar az egészben, az pont az, hogy számomra, átlagos userként még mindig nem elég átlátható a net, a kommentek a profilok világa. Millió nicknév, millió hamis profil. Ha én lennék a király, ezt valahogy kiirtanám. Csak valós, bárki által megtalálható, saját névvel és elérhetőséggel lehessen belépni a net világába. De csak csapongok... :)

Nyilván ha az ember forradalmár, vagy kábítószer-termelő, akkor óvatosabban kell ezekkel a felületekkel bánnia, de hát ez az ő problémájuk.

Untermensch4 2021.06.22. 13:20:27

" Csak valós, bárki által megtalálható, saját névvel és elérhetőséggel lehessen belépni a net világába. "
Aki így tesz, annak szoktak olyanokat javasolni hogy ne posztoljon a nyaralásról, nehogy betörjenek amíg biztosan nincs otthon :)
"Nyilván ha az ember forradalmár, vagy kábítószer-termelő, akkor óvatosabban kell ezekkel a felületekkel bánnia, de hát ez az ő problémájuk."
A kínai császár éppen megoldja a kiirtását az ujgur forradalmároknak, en bloc... egyik ismerősöm meg egészen hihetetlen barkács-szférát talált főleg usa-beli userekkel, beltéri tiltott növény termesztésének témakörében. Vicces mert tetőtérbeépítéshez a ledes világítás kapcsán kezdett kutatni, a szűkös fürdőszoba miatt a szellőztető ventillátorok taglalásának is örült... :)

Én tudom magamról hogy azokhoz hasonlítok akik naponta akár órákat görgetik a facebook-os izéket a telefonjukon. Sajnálnám azt az időt erre pazarolni amit játékra is pazarolhatok :)
süti beállítások módosítása