Mire számítunk idén?

2022.01.03. 13:18 | Írta: Gyökösi Attila

Nos, eljött hát a szép új 2022-es esztendő. Januárhoz és hétfőhöz képest ráadásul egész elviselhető időjárással, bár egy picivel több napsütést el tudnék képzelni, meg hát azért a hétvégi 16-17 fok igazán kitarthatott volna még egy darabig. Ez a - most épp - plusz 12 fokos januári zimankó nem teszi könnyebbé az évindulást. Akárhogy is, a reggeli kávé és némi netböngészés után itt az ideje számba venni, mire is számíthatunk az idén. (Igen, ez az évzáró posztom nyavajgásainak a folytatása...)

2022.jpg 

Nyilván a legfontosabbak a gazdasági kilátások. A szerszámgépek és a villanyszerelési segédanyagok ártendenciáiról nem sok info jött szembe, de miután az itthoni árak erősen függenek a mindenkori forint-euró árfolyamoktól, túl sok jóra nem számíthatunk. Van azonban néhány terület ahol biztosabbat tudunk. Ilyen például az új (és használt) autók piaca. A szakértők azt írják, aki rövidebb távon szeretne autót – akár használtat, akár újat – vásárolni, jól teszi, ha időben lép, pláne, ha ezt nem csak saját pénzből szeretné finanszírozni. Az autók drágábbak lettek, ráadásul több típusra sokat kell várni a csiphiány miatt. Az emelkedő kamatkörnyezet sem segít a dolgon, az eddig megkímélt személyikölcsön-piacon is beindul 2022-től a drágulás. (Bővebben itt találtok a témáról) Ezek a gondok persze elmúlhatnak, ami viszont velünk marad, hogy az 'olcsó autó' mint olyan, az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt egyszerűen már nem létező fogalommá válik. Ami egyfelől érthető, hiszen egyre drágább műszaki varázslatokkal lehet csak az előírásoknak megfelelő autókat gyártani (el is tünnek a kis méretű, belsőégésű motoros járművek épp emiatt), másfelől viszont mégiscsak furcsa, hogy itt állunk a hihetetlenül korszerű és hatékony gyártási kapacitásunkkal, és mindezzel egyre drágább autókat készítünk.  

car-dealer-showing-new-car-to-young-couple-in-royalty-free-image-1591622064.jpg

De rendben, autót végül is nem mindenki akar venni. Szakemberre (valamilyenre) viszont előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz. 

Itt a blogon kkm kolléga korábban többször írt a szakképzés anomáliáiról. Az idei kilátások e téren sem túl rózsásak. Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke kifejtette, hogy sok olyan szakma létezik, melynek mára már alig van utánpótlása. Példaként említette az autószerelőket, a szobafestő–mázolókat, a tapétázókat, de ugyanez a helyzet a villanyszerelők vagy a bútorasztalosok esetében is. És ezen a helyzeten a minimálbér illetve a szakmunkás bérminimum emelése sem képes változtatni. Nem túl rózsás kilátások, bár az oktatás amúgy is elég neuralgikus pont mifelénk. Jómagam folyamatosan azt érzem, hogy ezen a területen nagyon nagy problémák lesznek, egyszerűen a számítógépek, mobiltelefonok, az egész 'modern élet' bűvöletében felnőtt fiatalok nem akarnak fizikai munkát végezni, és ezen nem biztos hogy számottevően segít ha amúgy jól lehet keresni ezekkel a munkákkal. (Mert vállalkozóként már most is igencsak jól lehet...)

which-are-the-best-woodworking-schools-in-the-world.jpg

Az idei év választási év is lesz, kormányunk tehát őrületes pénzeket szór a nép közé. (Hitelből, persze, az államadósság csökkentése feletti büszkeség valahogy végérvényesen kikerült a nyilatkozatokból...) A sok pénz pedig nyilván lendít valamit a kereskedelem mutatóin, ugyanakkor hosszabb távú pozitív hatása ennek nemigen lesz, sőt. A most kiszórt pénzek nagyon fognak hiányozni a későbbiekben. Az egész valahogy nagyon nem tűnik fenntarthatónak. Ráadásul teljes a csapdahelyzet, hiszen a jelenleg regnáló vezetés láthatóan nem jó irányba tart, az esetleges váltás viszont nyilván valamiféle rendrakást kell hozzon, ami szintén fájdalmas lesz a népnek. (A nép meg nem szeret fájni...)

Hmm. Nem is sorolom tovább, mert minek? Mondhatja bárki, hogy ezek csak önkényesen kiragadott villanások az épp mostanában olvasott cikkek nyomán (és valóban, a folyamatosan emelkedő lakásárakról, építési költségekről sem szóltam például), de azért az van, hogy nem érzem, hogy különösen jó irányba mennének a dolgok.

És akkor még a teljesen kiszámíthatatlan covid fejleményeket nem is vettük számításba.

Az meg már csak hab a tortán, hogyha vezetőinket (a jelenlegieket vagy az őket leváltókat) hirtelen megszállná a szentlélek, és elkezdenének hosszútávon is működő stratégiákat megvalósítani, akkor is ott készül már a hegyoldalban az épp általunk beindított környezetvédelmi/klímaváltozós lavina. Ami mindenképp maga alá temet... (És amivel kapcsolatban a Kedves Vezetőnk képes volt azt nyilatkozni, hogy az EU környezetvédelmi elképzelései túl nagy terhet jelentenének a gazdaságunknak. Mindezt két unokával pózolós kép közben. Hogy azok az unokák meg hol és hogyan fognak felnőni, az persze nem érdekel senkit, úgy látszik...)

Így jártunk. 

7c1gxaj4q9sj1roxss.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6816802286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2022.01.03. 21:14:25

A pesszimista szerint ennél rosszabb már nem lehet . Az optimista szerint meg dehogynem.

Andy73 2022.01.05. 13:38:38

A legfontosabb nyilván az egészség, az azzal kapcsolatos kilátások, minden más csak utána következhet. És ehhez kapcsolódik a covid is, amit csak a végén említ a cikk, de úgy tűnik, annak is csak a gazdasági hatásaira utal. Sajnos ez elég általános ebben az országban. Feltehetően ezért van ennyi áldozata itthon a járványnak. Sok embert nem különösebben foglalkoztatja az egészség, sem a sajátja, sem másoke, inkább csak a pénztárcája.
süti beállítások módosítása