Vattacukorgép házilag

2013.04.19. 10:00 | Írta: Mr. Furdancs

Javaslom, hogy idézzük fel a nyolcvanas évek május elseji felvonulásainak és a manapság is népszerű falunapok világát. Ehhez az életérzéshez az egyik elengedhetetlen kellék a vattacukor, és az annak előállítására szolgáló gép. Gyerekkoromban nem is az édesség, hanem a gép kötött le leginkább. Hosszú percekig néztem a forró és forgó béléssel rendelkező masinát, hogy vajon hogyan működhet és hogy miként lesz a kristálycukorból vattacukor. Nyilván nem sikerült rájönnöm, de ha az iskolapadban is felöklendeztem volna az idevágó kérdéseimet, mondjuk kémia vagy fizika órán, akkor rövid gondolkodás után akár rá is jöhettem volna a dolog nyitjára. Nem így történt, úgyhogy utánanéztem.

vattacukor01.jpg
Állítólag ez a világ legnagyobb vattacukra. Forrás: exposay.com


Egy tipikus vattacukorfonó-gép egy forgó fejet tartalmaz, melyben egy cukortartó tálka található. Ebbe öntik bele a kristálycukrot, vagy színesített cukrot (élelmiszer színezőanyaggal színezett cukor). Fűtőberendezéssel hevítik a forgó fej peremét. Az olvadt cukor a centrifugális erő hatására kilép a perforált fej apró lyukain. A vattacukor előállításához gyakran a fejen található apró lyukakhoz és fűtőberendezéshez optimalizált színezett cukrot adagolnak. Ugyanis a túl finom kristályok olvadás nélkül kirepülnek a lyukon, míg a nagy méretű cukorkristályok túl nagyok ahhoz, hogy megfelelő módon felmelegedjenek, így lassítják a vattacukor fonását.

Az olvadt cukor kilépve a lyukakon a hidegebb levegővel érintkezve megszilárdul, és lehullva vattacsomószerűen összerendeződve felgyűlik a forgófejet teljesen körülvevő gyűjtőtálban. A vattacukorfonó-gép kezelője első lépésben addig vár, amíg a gép kellően felhevül és a fonásra alkalmas vattacukor kezd lerakódni a gyűjtőtál belső falán. Ekkor a kezelő a kezében tartott, egy irányba forgatott és a forgófej körül kúp alakban mozgatott hurkapálcára összegyűjti, felfonja a levegőben kavargó, de még csomóba nem rendeződött vattacukrot. Mikor a cukortartó tál kiürül, a gépkezelő újratölti. Az így előállított termék érzékeny a nedvességre. A párás nyári helyszíneken előfordul, hogy a vattacukor állaga emiatt csomós és ragadós lesz. Forrás: Wikipédia

Pár nappal ezelőttig azt gondoltam, hogy egy vattacukor előállítására alkalmas gép annyira bonyolult, hogy házilag kár is nekiállni az elkészítésének. Aztán szembe jött velem az alábbi fotó és a hozzá tartozó elkészítési leírás.

vattacukor02.jpg

Átböngészve az oldalon található fotókat és elkészítési útmutatót, nem is tűnik olyan bonyolultnak a dolog. Egy nagy tésztafőzőlábas, egy kis villanymotor és egy konzervdoboz biztos, hogy kell hozzá.

vattacukor03.jpg

Első ránézésre izgalmas feladatnak tűnik a szerkezet elkészítése. Ha eddig nem tettétek, akkor most IDE kattintsatok! Hajrá!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr635231325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.04.19. 23:38:13

Remek poszt, gyerekkoromban imádtam a vattacukrot. De vattacukor gépet azért nem építenék ezért.

fapisztolybolt · http://fapisztoly.hu 2013.04.19. 23:47:05

Kapni 10 ezer forint alatt nagyáruházakban nem túl nagy méretben.

Nem tűnik bonyolultnak, ahogy sok minden, de azért nem próbálkoznék meg vele.
A fapisztoly sem tűnik bonyolultnak, még is sok prototípus kellett mire összeraktam :)

Én azt nem értem hogy a cukor hogy-hogy nem kezd el karamellizálódni, miért olvad meg?

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.04.19. 23:48:02

Úristen, ez fantasztikus! A párom imádni fogja!
süti beállítások módosítása