Egy vaskerítés rendbetételének igaz története.

2013.09.25. 09:21 | Írta: Gyökösi Attila

Nemrég volt egy írásunk a kerítések rendbetételéről. Ez a mostani poszt reflektál az abban írottakra. Egy barátom festett, vas zártszelvény kerítését raktuk rendbe. Sikerült elkapni azt a pillanatot, amikor még igazából nem volt komoly rozsdamennyiség a vaskerítésen, ránézésre csúnyábbnak tűnt, mint amilyen vészes valójában volt a helyzet. Gondolom, sokan ismerik azt a mondást, hogy „manapság mindenki építeni akar, de a karbantartáshoz senkinek sem fűlik a foga”. Ez persze ránk is érvényes, de most erőt vettünk magunkon.

ker1.jpg

A projektre nem akartunk túl sok pénzt és időt fordítani, a lényeg tényleg csak annyi volt, hogy az állapotromlást megállítsuk, és egy-két évig ne kelljen hozzányúlni. Nem terveztünk viszont mondjuk 10 évre előre, tehát a kerítés teljes újraalkotása szóba sem jött.  Elsőként elügettünk a boltba és vettünk drótkeféket a rozsda és főképp a levelesen feljött festék eltávolításához, meg Evipass-t a maradék rozsda passziválásához. És három doboz fehér, vízzel hígítható zománcot, ami elvileg direkt erre a feladatra való. (Ez utóbb persze kevésnek bizonyult, kellett még kettő.)

Aztán nekiálltunk drótkefézni a beteg pontokat. Voltak zártszelvény szálak, ahol semmi gond nem volt és volt pár rozsdapöttyös is. A főbb bajok persze a hegesztési varratoknál voltak.

ker5.jpg

A záraknál és a kilincseknél persze csúnya volt, gondolom az eredeti festékréteg sem volt valami vastag, a kulcs és a kulcstartó, meg a sok fogdosás lekoptatta rendesen. 

ker3.jpg

A zártszelvény-szálak alja elég vacakul nézett ki, bár volt bennük műanyag dugó, de az nyilván még az eredeti festés előtt lett bedugva, tehát az alsó vágásfelületek igazából nem kaptak eredetileg semmilyen bevonatot. Látszik is rajtuk.

ker2.jpg

Persze a lemezelt részek alja is csúnya, hiszen itt megáll az esővíz meg a hó. De átrozsdásodás sehol nem volt, mindenhol csak felületi rozsdát találtunk.

Szerencsére elég szaporán ment a dolog, mind a festék, mind a rozsda könnyen megadta magát, egy fél napos kefélés után egész jó lett a felület. Ezután lemostuk a port és a festék lemezkéket.

ker4.jpg

Lehetett volna fúrógépbe fogott drótkoronggal dolgozni, de az a rácsok között macerás lett volna, és nem is volt annyira vészes a helyzet.

ker6.jpg

Egész szépen le lehetett pucolni a rozsdát, viszonylag kis erővel. Csak ne lett volna annyi rúd...

Az Evipass-t ecseteléssel vittük fel, majd 2-3 óra száradás után megint és volt ahol harmadik ecsetelést is kapott. Másnap reggelre elég szépen kiszürkültek a bekent vas felületek. (A kerítésfestés nagykönyvében az van, hogy festés előtt ildomos minden felületet átcsiszolni a jobb tapadás miatt. Azonban erre most minket nem lehetett rávenni. A régi festék elég jó alapnak tűnt így lesikálva.) Ezután kezdődött az első réteg (alapozóként felkent) festék ecsetes felhordása. Ezt jobbára a barátom csinálta, egyedül. El is tartott vagy egy napig, közben legalább kiderült milyen hosszú is a kerítése… Én közben kereket is oldottam. Este a facebook-on keresztüli kommunikációnk arra engedett következtetni, hogy bizony megviselte a majd 200 rúd egyenként történő lekenése. Aztán ez másnap folytatódott a második réteggel. De ez a réteg legalább már elég homogén módon takart is.

ker8.jpg

A két réteg ecsetes festés után is mutatós volt már, legalábbis messziről. Közelről azért nem volt ilyen homogén.

Ezután jött a dolog utolsó fázisa. Egy Wagner gyártmányú, falfestéshez való szórópisztollyal vittem fel az utolsó réteget, szintén ebből a vizes bázisú zománcból. Ez ugye egy olyan alacsony nyomású, de sok levegőt szállító pisztoly, amelyik sűrűbb, nagyobb szemcsézettségű festékre van kitalálva, épp ezért nem is porlaszt olyan finoman mint egy lakkozásra való nagyobb nyomással dolgozó, finom fúvókájú szórópisztoly. Magyarul egy picit köpköd. Amit esetünkben arra használtunk fel, hogy az eredetileg sima, mázolt felületnek némi textúrát kölcsönözzünk, ami különösen a lemezelt aljú kapuknak tett jót. Sokkal jobban néz ki így a lemezelt felület.

ker9.jpg

Egy ilyen alacsony nyomású pisztoly jó móka! Én már elég sok mindent fújtam vele. Autót fényezni persze nem való, viszont amúgy szinte mindent képes felhordani ami elég folyékony ahhoz, hogy betöltsük a tartályba. Tisztítani meg rém egyszerű, hiszen elég nagyok az alkatrészek, nincsenek mikroszkopikus furatok, és persze atomjaira szedhető. Persze inkább vizesbázisú anyagokhoz használjuk, mert egy hordó hígító nem volna elég a korrekt elmosásához. A melegvíz azért olcsóbb.

A millió függőleges zártszelvény rudat fújkálni ugyan elég macerás volt, de végül csak kész lett a mű. Ráment összességében vagy 3 nap. (Persze nem tisztán, hiszen a száradások ideje alatt lehetett mást csinálni.) De most bátran indulhatunk a télnek, idén biztos nem rozsdásodik tovább a kerítés.

ker7.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr915499849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.09.25. 11:28:11

Korrekt.

Megjegyzések:
- próbáltál már fúrógépbe fogott drótkoronggal tisztítani? Nekem nem voltak jó tapasztalataim. Ahol szedte, ott nagyon (túlságosan) erősen marta a felületet, ahol nem, ott lehetett mással smirglizni. És nagyon fáj, ha véletlenül kézencsiszolod magad;
- a vizes bázisú festékek miatt már érdemes volt lemászni a fáról, nagyon praktikus és meglepően időtálló. Nekem kerítés és stég is volt vele festve;
- van delejes szórópisztolyom, de őszintén szólva utólag sajnálom a pénzt. Annyira nem jó és igen pazarló. Több munka van az elmosásával, mint a festés maga;
- Mark Twain jó író volt, de a kerítésfestést, mint élvezetes hobbit alaposan benézte.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.09.25. 14:20:39

fúrógép és drótkorong helyett szerintem flex és lepke kell felületi rozsdához. az nem szedi szét az anyagot, tényleg csak csiszol.

(drótkorongra is inkább a flex szerintem, mert a védőburkolat miatt nehezebb kézencsiszolni magadat; a fogása és a korong mozgása miatt meg jobban tartható és irányítható a gép, hátránya hogy szűk helyeknél macerásabb mint a fúrógépes)

Tapmancs 2013.09.25. 14:44:22

@Morgan kapitány: @Hurrá Torpedó: bőr kesztyűt kell húzni a drótkorongozáshoz aztán a kézencsiszolás problémája megoldva.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.09.25. 14:54:13

@Morgan kapitány: Az jutott eszembe, hogy írhatnál egy posztot a sérüléseidről... Úgy rémlik szereztél már néhányat. Lehetne ez a munkavédelmi rovatunk. :)
Tisztítás: Hát, az bizonyos, hogy elég nagy munka kell legyen az, amiért az ember előszedi a szórópisztolyt és bevállalja a művelet utáni félórás pucolást/tisztítást. Az biztos, hogy amit lehet ecsettel/hengerrel festeni ott inkább nem veszem elő, kivéve ha nagyon nagy felületről van szó. De ragyás, összevissza egyenetlen felület esetén (mint például a SohaElNemKészülőPincém fala, sokat ér. (Nem! Azt ne kérdezd meg. Kérdezz valami mást...)

2013.09.25. 15:04:00

Kisflexre drótkorong a jó megoldás! A Praktikerben vettem egy 500 W-os noname flexet (röhejes 3500 Ft-ért, ennyiért fogyóeszköz), kicsi, egykezes, órákon át lehet vele dolgozni. Kell egy fazékkefe meg egy korongkefe és mindenhonnan le lehet szedni a rozsdát. Zártszelvényen dolgoztam, a koron inkább felpolírozta, mint karcolta a felületet.
Meglepődök, hogy vannak még, akik bőrkesztyű nélkül flexelnek. Egy 700 Ft-os hegesztőkesztyűvel dolgoztam egész nap, vagy háromszor "belenyúltam" a korongba, de semmi sérülés. Szerintem az arcvédő plexi is kötelező, plusz a fülvédő praktikus, de persze mindenki annyira vigyáz magára, amennyire megéri neki.

Macskond 2013.09.25. 16:19:56

Érdekes hogy többen írjátok ezt a fúrógépbe drotkorong megoldást mint aminél a flexes megoldás jobb.
Biztos kiesek az emberszámba vettek közül, de elárulom hogy nincs flexem.
Kéne valami kép arról hogy hogy is néz ki ez a művelet a gyakorlatban, pro és kontra.
Ugyanis nekem is fúrós megoldás jutna eszembe ilyen esetben mint kézenfekvő.
A bőr kesztyűs munkavédelem azt gondolom ilyen szerszámok esetén alap.

gelsystem 2013.09.25. 19:29:37

@Macskond: nincs flekszed?!?!?!??????? mééééé, buzivaaaaagy????
-by Hadházi-

kollarg 2013.10.06. 16:48:05

Ha már teljesen véletlenül idetévedtem: én is a flex + drótkorong kombinációt favorizálom. Zártszelvényen jó, a rozsdát és a nem tökéletesen tapadó festéket is pikk-pakk lekapja a fémről. Persze ha valami vékonyabb lemez átrozsdált - pl. Pannonia mellső villaszárburkolatok - akkor ott hamar szétkapja a lemezt, de legalább kiderül a hiba.
Viszont érdemes csiszolástechnikai szakboltban vásárolni, nem barkácsáruházban. Feltéve hogy nem akar a szaki úgy járni, mint én: a fúrógép+barkácsáruházi drótkorong kombinációs munka befejezése után éreztem, hogy viszket az akkor kb. 1-1,5 centis szakállam. Felmentem megmosakodni, belenéztem a tükörbe és akkor láttam meg, hogy az arcszőrzetemben 6-7 helyen a bőrömbe fúrodva állnak a fémszálak.

Jól sikerült a kerítés, én egy valamit hiányolok a képekről, pontosabban nem is a képekről, hanem a kerítésről/-től: a terméskövön, a beton részeken meg a tövében az aszfalton lehet megérné átmenni magasnyomású mosóval, szerintem le tudná szedni róla a lerakódásokat és a mohásodást.

___________________________ (törölt) 2013.11.18. 14:18:52

@Thoreau: jelentős különbség van a fúrógép és a flex között? Úgy értem, brother love lejjebb 500W-os flexet említ, pont olyan a fúrónk is. Ha ez is valahogy úgy működik, mint az autó, hogy az erőforrás és a váltó számít, akkor elképzelhető, hogy az egyik gerét az alacsonyabb fordulatszámú, de erősebb nyomatékú, a másik fordítva, és ez számíthat az ilyen pl. drótkorongos témánál. Gondolom. Például azon kicsit meglepődtem, amikor itt a blogon olvastam, hogy flexxel, annak fűrészkorongjával nem vágunk fát, mert belekap és elszáll. Gondolom, akkor a flex gyors, de alacsony nyomatékú. Gondolom a körfűrész lassú, de erős nyomatékú: kevésbé kap bele, de ha belekap, hát elszaggatja a fát. És a fúró?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.11.18. 20:11:30

@Shenpen: Azt hiszem túl gondolkodod a kérdést. A flex-fúró összehasonlítás inkább az ergonómiáról szól, a flex erre a munkára sokkal jobban kézre esik. (Arról nem beszélve, hogy egy flex csapágyazása eleve ezekre az oldalirányú erőhatásokra van kitalálva, szemben a fúróénál, és sokkal könnyebb egy flexet irányítani drótkorongozás közben, mint egy fúrógépet.) A fűrészelésnél is ez a helyzet, a különböző munkák különböző terhelési irányokat kívánnak, az arra való gép épp ezért olyan, amilyen, a markolatok elhelyezkedése és a gép súlypontja épp a keletkező visszarugó, vagy csavaró nyomatékok és erők optimális "ellentartására" van kitalálva.

Micron 2015.11.13. 12:21:02

@kollarg: A terméskővel tényleg kellene valamit kezdeni, így hogy a kerítés újszerű lett nagyon szembetűnő a kő szennyezettsége.
Szeretném javasolni az ilyen felületek tisztítására a következő oldalt:
felulettisztitas.blogspot.hu/2015/11/muemlek-tisztitas-es-graffiti_13.html
Szódabikarbóna szórás és olyan lesz mint újkorában, ez egy korszerű technológia Magyarországon még gyerekcipőben jár...
süti beállítások módosítása