Nagy hétvégi műhely téliesítés - 1. nap

2013.10.18. 10:00 | Írta: Gyökösi Attila

A fakopáncs sorozat végén ígértem, hogy fogunk csinálni mindenféle hasznos dolgot fából. Hát akkor most itt a lehetőség. Miután jó ideje már nem dolgozom itthon asztalosként, a korábbi műhely inkább garázzsá lett átalakítva. Némi falazás, új ajtó- és ablaknyílás készült, ezekbe azonban nem került nyílászáró. Most viszont úgy alakult, hogy dolgozni kéne a műhelyben, tehát aktuálissá vált a dolog, és miután hirtelen rendes téli hideg is lett, gyorsan kellett megoldani a kérdést, és persze olcsón. Ja, és azért mutatós végeredményt akartam…

muh4.jpg

Az ablaknál adva volt egy 3x1m méretű nyílás a falon, ezt kellett beüvegezni. A nyithatóság nem volt fontos, miután van így is nyitható ablak és több ajtó is a műhelyen. Mint kiderült, sajnos messze nem vízszintes a nyílás, tehát kisebb keret készül bele, vízszintezve, és purhabbal lesz körbefújva.

muh1.jpgA fal ugye elég vastag, én meg imádom a belső oldali ablakpárkányokat, oda rém sok kacatot lehet pakolni. Ezért a leendő ablakot a fal külső síkjáig akartam kitolni, és miután egy irodabútor átalakításból maradt egy néhány 25mm vastag polclap, az azokból készült belső párkány adja az egész instrumentum alapját. 

A szerkezet amúgy nem bonyolult, 4x2cm keresztmetszetű fenyőlécekből készül az egész, az üveg belülről üvegszegező lécekkel lesz rögzítve. Gyakorlatilag egy kettős keret, a belső élére állított lécekre lapolódik rá a külső lapjára állított léckeret, ennek fekszik neki belülről az üveg. Először azt gondoltam, megcsinálom az egész keretet egyben, de túl macerás lett volna mozgatni, (nem lett volna időm megvárni amíg rendesen megszárad, addig viszont egy ilyen vékony keretet nem ildomos emelgetni) úgyhogy inkább azt választottam, hogy a párkányokat beállítottam vízszintesre, majd arra építettem rá az ablakkeretet. Mindent ragasztottam jó bőségesen, és néhány facsavarral rögzítettem. A méret miatt - meg hogy ne kelljen túl nagy méretű üvegeket autóztatnom - elosztottam a 3 méter széles nyílást 4 részre.

muh5.jpg

Mindent leszabtam pontosan, majd egy-egy csavarral rögzítettem. Miután ez a keret fixen be lesz építve, körbe rögzítve, ezért csapolásokra nemigen volt szükség, tapasztalatom szerint pusztán a ragasztó is tökéletesen tartaná a keretet.

muh6.jpg

muh7.jpg

A képeken látható, hogy elég szépen haladtam is, gyakorlatilag vagy 3 óra alatt megvolt a keret. Ekkor még egyszer ellenőriztem a vízszintességet, beszorítottam a helyére, oldalanként egy-egy átmenőtiplivel és csavarral rögzítettem a falhoz, majd körbefújtam téli purhabbal. Délután már ment is rá az első réteg alapozókence, ecsettel.

muh9.jpg

Közben nekiálltam az ajtólapoknak is, ezek a költségminimalizálás jegyében széles lambériából készülnek, mert nm-re vetítve ennek a legkedvezőbb az ára, és jól is néz ki. Az ajtónak igazából csak a huzatot (légmozgást) kell megállítania, biztonságtechnikai funkciója nincs, tehát elég lesz a lambéria vastagsága, persze kellő merevítéssel, hogy ne vetemedjen el, és persze elbírja azért a saját súlyát. Az ajtónyílás 210x210 cm méretű, a nyílászárás két egyforma, kifelé nyíló szárnyal lesz megoldva.

muh10.jpg

Mire a második réteg kence felkerült az ablakkeretre meg az ajtófélfára, az első napnak lassan vége is lett, elkezdett sötétedni, amivel együtt a hideg is megjött, az ajtókat be is mentettem egy fűtött helységbe száradni. Holnap folytatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr975553247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.18. 14:50:20

A nyílás sosem vízszintes, haha, alapeset építkezésnél.
Cserépléc, lambéria, gérvágó, az a fehér flakonos ragasztó: mintha itthon készítettem volna a felvételeket. Nem hiszem, hogy újat mondok, de az ajtót lenolajkencével érdemes kezelni. Az első műhelyajtót 5*3 lécekből ragasztottam össze (80 kilós lett) és hiába vert rá az eső, festés nélkül is bírta 3 évig, utána elbontottam, tehát nem tudni, meddig húzta volna.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.18. 15:39:34

@Morgan kapitány: Holnap jön a második rész, majd meglátod, hogy barna lazúrral lett kencézve a kapu is. A lenolajkencének én nem vagyok akkora barátja, tapasztalatom szerint a farontó gombák ellen nem sokat ér. Persze lehet, hogy ha "csíramentes" faanyagból készült dolgot kencézünk be vele, akkor jó, de én már láttam olyan kerítést amit csúnyán feketére színeztek a gombakártevők, pedig tocsogott a lenolajkencében. Tudom hogy a természetközeli és természetes anyagok reneszánsza felé haladunk, de egy kültéri faszerkezetnek akkor is csak használ valami jó kis klasszikus méreganyagot tartalmazó kence. Csináltam én anno olyan natúr - ráadásul szinte helyben vágott - tölgyből készült konyhai falburkolatot, amiből pár nap múlva elkezdték kifúrni maguk a helyes kis rovarlárvák, és potyogtak szépen a konyhapultra. :) Valamikor az ősidőkben volt egy családi reklámtáblagyártó cégünk, akkoriban még az országúti oriásplakát-táblák fából voltak, nem lemezből. Azokat egy bonobit nevezetű bitumenszármazékkal kentük be, amit célszerűen az akkor még létező mosóbenzinnel hígítottunk. Na, abba a bevonatba szerintem évtizedek múltán is belevásik akármilyen gombakártevő foga.

1kutya 2013.10.18. 22:12:11

@Morgan kapitány: @Thoreau: Milesi Hydrocrom vékonylazúr! nem olcsó, cserébe drága, viszont nem kell alapozni, gombaölőzni stb... vízalapú, sőt a technológiája lehetővé teszi, hogy 1/2 hígításban később lehessen újrahúzni. nálam minden (kerítés, kutyaól, stáblon, kerti lak, hintaállvány) ezzel van kenve 5 éve és hibátlan!

RÖVIDLÁTÓ 2013.10.19. 00:31:04

Az üvegezés elött ne felejtsd el a létrát kihozni.
A síkot már megvetted az üveghez?

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.19. 08:24:18

@Thoreau: @1kutya: Őszintén szólva én sem használom manapság a lenolajkencét, sajnálom is a megmaradt két litert. A benti faanyagokra nem kell, Odakint pedig a Carbidekort használom (most külön kimentem elolvasni a címkéjét). Négy éve köbméterszámra állt az OBI-ban, ötliteres kiszerelésben. Megvettem, aztán mégsem volt rá szükség. Idén nyáron kezdtem el festegetni vele és nagyon bevált. Mély-közepes barna színű és mint egy vékony műanyagbevonatként szilárdul rá a fára. Igen dekoratív.

Don Quixote de la Ferko 2013.10.19. 10:40:16

Szép munka.
De ha hallgatsz rám, a párkány külső oldalára tegyél valami lemezborítást csöpögtető orral, ez az anyag szereti magába szedni a vizet, és dagad, dagad... A festés kevés, ha napot kap ledobja.
süti beállítások módosítása