Galvanizálás házilag II.

2013.11.26. 10:00 | Írta: Tákolmányi (törölt)

galv2_00.jpg

A kézi galvanizáló bemutatása után ingoványosabb talajra tévedünk, a kis műanyag kádba mártogatunk különféle fémtárgyakat. Arany, valamint vörös- és sárgaréz elektrolit állt rendelkezésemre, mikor kipróbáltam a "galvanizáló készlet" nevű galvanizáló készletet.

galv2_08.jpg

A csomag tartalma néhány apró figyelmesség, ami a felmerülő hibalehetőségeket igyekszik megelőzni. A műanyag kádba merülő anódok (a rezezésnél a rézlemez, az aranyozásnál és ezüstözésnél nemesacél), krokodilcsipesz végű vezetékek és egy készlet ellenállás az áramerősség korlátozására. Hasznos még a műanyag védőrács, mely megakadályozza, hogy a galvanizálandó tárgy hozzáérjen az anódhoz, csinos kis rövidzárlatot okozva. A fémtisztító már a kézi készüléknek is tartozéka volt, tehát fontos komponens. 

galv2_03.jpg

Legfontosabb teendőnk a tápegység beszerzése. A tájékoztató szerint 30 mA/cm2 áramot kell biztosítanunk ≤3V feszültség mellett. Az árammal nincs is gond, hiszen a leggyengébb házi tápegységek (például a mobil eszközeink töltői vagy nyomtató-scanner-médialejátszó tápegységek) is leadnak 300 mA áramot. Gond a feszültség korlátos  beállítása, hiszen ezek a töltők tipikusan 5-21V névleges feszültségre készültek. 

galv2_05.jpg

A kellemes meglepetés viszont, hogy a bemeneti 220V hálózati feszültség csökkenésével ezek nem kapcsolnak le, hanem arányosan kevesebb értéket produkálnak. Tehát, ha van otthon egy 48 voltos transzformátorunk és kimenetére (természetesen a még nem egyenirányított, váltakozó áramot leadó kapcsaira) rákötünk egy 12V akkumulátortöltőt, akkor: 220/48=4,5  > 12/4.5=2,7 V feszültséget kapunk. 

Pusztán azért említem meg a lehetőséget, mert néhány év alatt literszámra gyűlnek háztartásunkban a már tönkrement vagy aktív berendezések tápegységei. Szerencsés sakkozással nem kell forrasztópákát ragadni a kísérletezéshez.

galv2_06.jpg

Ezután már csak merítettem a kiszemelt fémtárgyakat, elektrolitot cseréltem és így végigpróbálva sikerélménnyel zárult a teszt. Nos, mindent elmondtam, amit tapasztaltam, beszéljenek a fotók. Sorrendben: sárgaréz, vörösréz, vörösréz, sárgaréz, arany. Képaláírásként a mellékelten kapott tájékoztatóból szemezgetek.

galv2_04.jpg

"A helyes áramerősséget ugyan kiszámíthatjuk, és egy ellenállással beállíthatjuk, célszerűbb azonban beiktatni egy ampermérőt az áramkörbe. A fürdő ellenállása nagyon kicsi, és az áramerősség számításakor elhanyagolható emiatt. Ha az áramerősséget ellenállásokkal szabályozzuk, figyeljünk arra, hogy elegendő teljesítményűek legyenek, különben nagyon felforrósodnak. Arra is figyelni kell, hogy ne terheljünk túl kijelzés nélküli  tápegységeket. Mivel a fürdőnek nincs számottevő ellenállása, a szabályzás nélküli tápegység többé-kevésbé rövidzárban működik."

galv2_12.jpg

"Ha az áramerősség kiszámítása vagy a legjobb áram-szabályzás ellenére a galvanizálás eredménye kívánnivalót hagy maga után, egy ökölszabály mellett dönthetünk.  Ha a galván-lerakódás (főleg a rézbevonatnál láthatóan) a tárgy szélein és csúcsain matt, durva és vörösesbarna, akkor az  áramerősség túl nagy. Ha a lerakódás inkább a tárgy közepénél  durva és matt, az áramerősség túl kicsi."

galv2_10.jpg

"Az anódot (a rezezésnél a rézlemez, az aranyozásnál és ezüstözésnél nemesacél, nikkel (kerek benyomással jelölve) a nikkelezésnél) berakjuk a kádba. Az egyik vezetéket az anódhoz erősítjük, kivezetjük a kádból, és összekötjük az áramforrás pozitív pólusával. A védőrácsot az anóddal párhuzamosan helyezzük el, hogy megakadályozza a rövidzárlatot. A tárgyat a negatív pólushoz kötjük. Ha betöltjük az elektrolitot a kádba, és zárjuk az áramkört, megkezdődik a galvanikus lerakódás, ami nem tart túl sokáig. Már kb. 1 perc múlva látható egy vékony réteg.

Mivel az áram a legrövidebb utat választja, a bevonat ott lesz a legvastagabb, ahová az áram a legegyszerűbben (a legrövidebb úton) jut el. Azaz a tárgyat egyszer-egyszer el kell fordítani ahhoz, hogy a bevonat végül nagyjából egyenletes legyen. Az is fontos, hogy az érintkezési helyeket is, azaz ahová a vezeték csatlakozik, egyszer-egyszer megváltoztassuk."

galv2_09.jpg

"Mihelyt elérte a galvánbevonat a kívánt vastagságot, a tárgyat mossuk le folyó vízzel, és szárítsuk meg. Majd polírkendővel, törlőpapírral vagy ronggyal polírozzuk, amíg el nem tűnik az összes matt folt, és tükörfényes nem lesz a tárgy. A fémpolírozó szerek nem valók ehhez a végső polírozáshoz, mert túl agresszívek. Ha azonban végül is nem kapunk igazi fényt, az alábbiakat tehetjük: a fémpolírozó szert csak vékonyan kenjük rá a tárgyra, majd hagyjuk teljesen megszáradni, amíg szürkésfehér bevonatot nem képez. Majd finoman polírozzuk a tárgyat."

galv2_02.jpg

"Nemfém-tárgyak galvanizálása: Mivel ezek a tárgyak nem vezetik az áramot, ami pedig a galvanizáláshoz elengedhetetlen, először vezetővé kell tenni a felületüket. Ez a leginkább ezüst vezetőlakkal megy. Ha a lakk már jól megszáradt, savas fürdővel készíthetünk rézbevonatot rá. Majd lehetőleg nikkelréteg következzen, mielőtt egy arany- vagy ezüstréteget viszünk fel rá. Mivel az ezüst vezetőlakk kezdetben még nagyon érzékeny, finom érzékkel kell elhelyezni a csatlakozó-érintkezőket rajta. Egy tanács: első érintkezőnek alufólia a legcélszerűbb. Ha a tárgy hajlékony, pl. tölgyfalevél, akkor addig kell rezet leválasztani rá, amíg stabillá nem válik. Ez több óráig is tarthat. Ilyen hosszú galvanizálási idő esetén ésszerű a tárgyat egy szerkezettel forgatni a fürdőben."

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr835631783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bigpeterson 2013.11.27. 18:08:32

Nem is tudom, talán a galvanizáláshoz illik legjobban egy rozsdátlanítási módszer. Csak egy nem vezető edény, mosószóda, és egy ólomakku-töltő (vagy más áramkorlátos12V-s tápegység). Az edényt meg kell tölteni langyos vízzel, utána fel kell benne oldani mosószódát. A katódra (pozitív) valamilyen nem rozsdamenetes vasanyagot kell kötni (betonvas kiváló), és az anódra a rozsdátlanítani kívánt tárgyat. 12V, 1-6A kell (a rozsdátlanító tárgy méretétől függően), és pár óra alatt leszedi a rozsdát róla. Ha pergős a rozsda, célszerű ledrótkefézni. Így a nehezen hozzáférhető helyekről is eltűnik a rozsda. Az áramkorlátot autóizzó sorbakötésével meg lehet oldani.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 07:59:42

Ez nagyon jó! Van is egy marék rozsdás kapupántcsavarom, ki is fogom próbálni.
A kisebb akkutöltők eleve 6A körül adnak le - gondolom - és az pont jó.

Bigpeterson 2013.11.28. 11:01:57

Igen, a 6A-s töltő jó hozzá. A jó szellőzésre kell csak figyelni, mert hidrogén és oxigén keletkezik, ami ugye durranógázt alkot.

Én régi rozsdás szerszámokról szedtem le így a rozsdát, bekentem vékonyan zsírral, és mentek vissza a fiókba. Inkább csak emlékek azok a szerszámok :)

Most látom, hogy az első kommentben felcseréltem az anódot és a katódot. Szóval a pozitív kivenetésre (anód) megy a betonvas, és negatívra (katód), amit rozsdátlanítani akarunk. Anód-Katód, mindig összekeverem :P

Bigpeterson 2013.11.28. 11:16:40

Megtaláltam a videót, ami hatására megcsináltam, (bár kicsit egyszerűbben).

www.youtube.com/watch?v=AQNvhUYqCkw

Én nem áztattam malátaecetben, csak meleg vízben fogkefével ledörzsöltem a koszt.

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 12:04:08

@Bigpeterson: Persze, persze, nem gond. Az anód, melynek felszínéről lejön a cucc a pozitív töltés hátán és áramlik a negatív katód felé.
A video nagyon hatásos. Honnan kaparhatta elő ezeket a csavarokat, valami ásatásról?

Morgan kapitány (törölt) 2013.11.28. 12:06:18

@Morgan kapitány: Ja, még annyit, hogy hatásos persze, de a ráfordított idő és költség valószínűleg messze meghaladja egy marék kapupántcsavar árát. De ez így szokott lenni nagy felfedezéseknél. Aranyat is készíthetnénk mesterségesen, csak drágább lenne, mint a bányászott. Sokszor drágább.

Bigpeterson 2013.11.28. 12:29:15

@Morgan kapitány: Persze, nyilván nem éri meg, bár én is először rozsdás szöggel, meg csavarral teszteltem, aztán áttértem a régóta örizgetett szerszámokra (oldalvágó, régi villáskulcs, harapófogó), lepucoltam azokat is, sokkal jobban néznek ki.

Az anyagköltsége amúgy nem sok. Ha 10 órán át megy 6A-el, akkor fogyaszt el 1kWh-át, a mosószóda kilója ~500Ft, kell még víz, és valami anód, amit időnként persze cserélni kell. Ha van orvosi acél rúd, akkor meg le lehet törölni az átvándorolt rozsdát.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.02. 12:39:20

@Bigpeterson: Pontosan mennyi mosószódát kell feloldani egy liter vízben?
Ha sikerül, lesz egy mea culpa blogbejegyzés a módszeredről.

Bigpeterson 2013.12.02. 13:41:41

@Morgan kapitány: Elvileg gallononként egy teáskanálnyi, tehát kb 3.5 literhez kell annyi. Én egy 5l-es üvegbe telített oldatot csináltam, úgy is tökéletes lett. Délután kipróbálom kevesebbel.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.02. 14:05:01

@Bigpeterson: Köszi!
Egyre félelmetesebb, mi mindenre jó a szóda.

Bigpeterson 2013.12.03. 20:17:19

@Morgan kapitány: Kipróbáltam, működik kevesebb szódával is, de mintha lassabb lenne így a folyamat. Szóval maradok a telített oldatnál.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.04. 09:40:04

Tegnap én is kipróbáltam. Lehet, hogy a tápegységemmel van a gond, de a műszer szerint nem vett fel áramot a kapcsolás. Feszültség volt kinn, de áram nem.
Messze nem akkora katódfelülettel csináltam, mint a videón. Valami buborékok feljöttek, de hát pezsegnie kellett volna.
Majd ha lesz energiám rá, akkor megnézem másik áramforrással.

Bigpeterson 2013.12.04. 11:44:19

@Morgan kapitány: Nekem két 8-as rúd a pozitív pólus, már azzal is működik. Esetleg próbálj meg több szódát beletenni, hogy jobban vezessen az elektrolit.
süti beállítások módosítása