Hegesztés II.

2014.08.24. 20:27 | Írta: kkm.furdancs

A kiadó engedélyével részletekben közöljük Roland Leuschel „Hegesztés, forrasztás, lakatosmunkák” című könyvét. A gazdagon illusztrált kötet sallangmentes alapossággal, mégis olvasmányosan bemutatja az otthoni fémmegmunkáláshoz szükséges tudnivalókat. A műhely berendezése, biztonsági tudnivalók, megmunkálás szerszámai és menete, valamint a többi szükséges okosság után lépésről-lépésre bemutatja tucatnyi mintadarab elkészítését postaládától az ablakrácsig.

konyvborito.jpg

A könyvet teljes terjedelemben megrendelheti a Cser kiadó webáruházában.

Elektromos ívhegesztés
Az elektromos kézi ívhegesztésnél hőközlés céljából a bevonatos hegesztőpálca, mint az egyik elektróda és a munkadarab között elektromos árammal rövidzárlati ívet hozunk létre. Ezután az elektródafogóval tartott hegesztőpálcát végighúzzuk a leendő varrat vonalán. Ez a módszer különösen a vastag falú munkadarabok, vastag lemezek hegesztésére alkalmas.

 A teljes hegesztőfelszereléshez a hegesztőáramot szolgáltató speciális transzformátor (a tulajdonképpeni hegesztőberendezés a hegesztőkábelekkel, elektródafogóval és testelőszorítóval ellátva), a hegesztőpajzs, a salakleverő kalapács, drótkefe, megfelelő ruházat (bőr hegesztőkötény) tartozik. 

A hordozható hegesztőtrafók rendszerint a 230 V-os egyfázisú hálózatról is üzemeltethetők, de a csatlakozóaljzat biztosítójának el kell bírnia a fellépő áramot.  Hegesztőberendezés vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a hegesztőáramot állítani lehessen. Az ív áramerősségét ugyanis a munkadarab anyagvastagsága és a hegesztőpálca átmérőjének függvényében kell megválasztani. Gyakorlati szabály, hogy a hegesztőpálca átmérőjének minden mm-ére 40 A áramot kell számolni. A megfelelő bevonatú és átmérőjű elektródatípus használatának döntő hatása van a hegesztés eredményességére.

Az elektróda és a hozaganyag szerepét betöltő hegesztőpálca megolvadva tölti ki a varrathézagot. Otthoni ezermester számára csak bevonatos elektróda jöhet szóba. A bevonat a hegesztés folyamán leolvadva elzárja a hegesztési varratot a környezettől.A pálcabevonatból képződik a salak, ami az olvadt hegfürdő oxidációját megakadályozza. Az elektródafajtákat a típusjelet feltüntető, kisebb csomagokban hozzák forgalomba. Az elektródák maghuzalának átmérőjét a hegeszthető anyagvastagsággal összefüggésben állapítják meg. Vékony anyagot vékony elektródával, vastagabb anyagot vastagabb elektródával kell hegeszteni.

A hegesztés folyamata
Az összehegesztendő munkadarabokat elő kell készíteni, a leendő varrathelynél az anyagoknak fémtisztának kell lenniük. A munkadarabokat fektessük éghetetlen alapra, azaz egy hegesztőasztalra vagy egy vasállványra, és a testkábelt csíptessük vagy csavarozzuk az asztalhoz vagy a munkadarabhoz. Az elektródát fogjuk be az elektródafogóba. Ha például 2 mm átmérőjű elektródát használunk, a trafón 80 A hegesztőáramot állítsunk be.

Image16.jpg

Egyenes varrat hegesztése
A munkadarab úgy feküdjön, hogy a varratirány a karunkra merőleges legyen. Karunkat tartsuk kényelmesen. Kezdéskor a megdöntött elektróda hegyével mintegy 20 mm-re közelítsük meg az anyagot.

Így biztonságos
Az ív begyújtása előtt feltétlenül tegyük arcunk elé a hegesztőpajzsot.

Image17.jpg

Az ívet pontosan a varratnál kell begyújtani. Amint az ív kialakult, kezdjük el mozgatni az elektródát a munkadarab felett. Enyhén megdöntve tartsuk, a haladási sebesség lassú és egyenletes legyen. Az elektróda távolságának helyességéről az ív hossza tájékoztat. A pajzs védőüvegén át az ív vakítósárga lángnak látszik, a salak pedig sötétnarancs folyadéknak.

A hegesztés alatt az elektróda leolvadva folyamatosan rövidül, ezért kezünkkel állandóan követni kell a fogyását. Ha ki akarjuk venni a hegfürdőből, először merőlegesre kell állítani, és ezután szabad csak lassan széthúzni az ívet.

Image18.jpg

A salakot a salakolókalapács könnyed ütéseivel távolítjuk el a varratról. Végül egy drótkefével teljesen tisztítsuk meg a varrat felületét. A varrat minősége az ív helyes hosszától, a helyes haladási sebességtől és a megfelelő áramerősségtől függ.
A jó hegesztéshez sok gyakorlat kell. A szakértő már az ív által keltett zajból meg tudja ítélni, hogy helyes-e az ív hossza. Ha az elektróda–munkadarab távolság túl kicsi, szabálytalanul jelentkező recsegés, sercegés hallható, a túl hosszú ív viszont erősen sziszeg és sűrűn megszakad. A megfelelő hosszúságú ív egyenletesen, „telten” sistereg vagy recseg.

A legfontosabb hegesztett kötések
Rövid fűzővarratokat („hefteléseket”) kell készíteni a leendő varrat elejére és végére, valamint – ha túl hosszú lesz a varrat – egyenletesen elosztva a varrat mentén. Sarokvarratot készítünk egymásra merőleges felületek találkozásánál. A varrat egyenlő szárú háromszög formájú legyen, az átfogó enyhén homorú, esetleg domború. Tompavarratot a síkban illeszkedő munkadarabok összehegesztésénél készítünk. Hogy a teljes anyagvastagságra kiterjedjen a varrat, az illesztésnél alakítsunk ki a túloldalig átérő V alakú hornyot. A leélezést a legegyszerűbb sarokcsiszolóval elkészíteni. A varrathornyot – az anyagvastagságtól függően – egy vagy több rétegben töltsük fel.

Még sohasem született valaki hegesztő szakemberként. Ne szégyelljünk tehát hulladék vasdarabok szorgalmas hegesztgetésével megfelelő gyakorlatot szerezni, mielőtt komolyabb munkába kezdenénk.
A következő ábrákon bemutatjuk a sarokvarratok készítése során leggyakrabban előforduló hibákat. A hibák és azok lehetséges okai a következők:

heg1_16.jpg1. Beégés:
– Túl nagy áramerősség
– Túl meredek elektródatartás
– Túl hosszú ív.

 heg1_11.jpg2. Salakzárványok:
– Túl kicsi áramerősség
– Túl nagy haladási sebesség
– Áthegesztett salakdarabkákheg1_13.jpg

3. Gázzárványok (porózus varrat):
– Nem volt fémtiszta a felület (rozsda)
– Túl hosszú ív
– Hibás elektródabevonat

heg1_10.jpg

4. Gyökhibák:
– A gyökrészbe salakzárvány került

heg1_14.jpg

5. Végkráter:
– Az elektródát túl gyorsan húztuk el a varrattól

heg1_15.jpg

6. Repedezés (hidegrepedés):
– Rosszul hegeszthető alapanyag
– A varrat túl gyorsan hűlt le (beedződés)

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

2 komment Címkék: hegesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr808763844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonsaifacska 2019.04.08. 13:22:04

Szeretnék megtanulni alapszinten hegeszteni és keresgéltem hegesztőgépeket. Azt olvastam, hogy az Esab gépek nagyon jók, de elég drágák. Vagy minden jó gép ennyire drága?
www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-akcios-termekek.html

kkm.furdancs 2019.04.08. 17:05:04

@bonsaifacska: Szia! A jóság relatív fogalom, de ne véletlenül drágább egy nagy teljesítményű, hosszú távon terhelhető gép. Itt kell megtalálni az egyensúlyt az ár és elvárások között. Szerintem ha még nem tudod, hogy akarsz-e profi lenni, érdemes egy olcsóbb géppel próbálkozni. Ha azzal megtanulsz rendesen hegeszteni, a többivel még könnyebb lesz.
süti beállítások módosítása