Hőszigetelés átszellőztetett homlokzattal

2016.06.17. 07:06 | Írta: ( x )

Mindenki nosztalgikusan emlegeti a vályogházak télen meleg, nyáron hideg komfortérzetét, amit egy jól kivitelezett hőszigetelő rendszer ma már időt álló minőségben képes nyújtani. Bemutatunk egy konkrét példát az "átszellőztetett homlokzat" technológiával készült lakóház előnyeit bemutatva. Jellemzői elébe mennek a folyamatosan szigorodó - a passzív ház értékeit célzó - hőszigetelési előírások következő hullámának, azaz valóban egy életre szólnak.

knauf11.jpg

Ma már talán nem kérdés, hogy a lakóépületek építésénél, felújításánál az épületenergetikának dobogós helyezése van a legfontosabb szempontok között. A szigorodó hőtechnikai követelményértékek ráadásul a lakók érdekeit is képviselik, hiszen az épület fűtése-hűtése folyamatos feladat, folyamatos költség. A külső falakra vonatkozó hő átbocsátási tényező követelményértéke 2015. évtől 0,24 W/m2K, ami majdnem 50%-os szigorodást jelent a korábbi értékhez képest.

Egy ennek megfelelő falszerkezet már jelentős csökkenést eredményez az üzemeltetési költségekben is, emellett a lakókomfort is lényegesen javul. Az elérhető, illetve a valós csökkenés mértékét természetesen az egyéb határoló szerkezetek is befolyásolják.

knauf13.jpg

A fotókon látható lakóház átszellőztetett homlokzattal készült, kasírozott TP 435B üveggyapot szigetelés felhasználásával. A megoldás az alábbi előnyöket biztosítja:
- a 20 cm vastagságban alkalmazott TP 435B hővezetési tényezője 0,034 W/mK, így a falszerkezet U értéke  0,17 W/m2K, ez 30%-kal jobb érték, mint a követelmény;
- akusztikai értékek javulása miatt akár 10 dB zajcsökkentés érhető el;
- kiváló páratechnika (a páradiffúziós ellenállás µ=1);
- az anyag rugalmassága miatt az illesztéseknél könnyen biztosítható a hőhídmentes táblacsatlakozás;
- A1 tűzvédelmi osztályba sorolás, javul az épület tűzvédelme;
- ECOSE® technológiából adódóan az üveggyapot nem tartalmaz egészségre káros kötőanyagot;
- az üveggyapot hozzájárul az épített környezet fenntarthatóságához;
- könnyen vágható, minimális porképződés a beépítésnél.

knauf1.jpg

Az átszellőztetett homlokzat további előnyei a StoVentec (forgalmazó a StoÉpítőanyag Kft.) rendszerben:
- a hőszigetelés vastagsága passzívház kategóriáig növelhető;
- 3 cm légrés kialakítása során az átszellőzés miatt javul a nyári hővédelem;
- hőhídmentesített vázrendszer;
- az épület fokozott mechanikai védelme;
- a rendszer teljes körű UV-védelmet biztosít az épületnek;
- az épület megjelenése a rendszerhez tartozó vakolatokkal, egyéb burkolatokkal változatosan tervezhető.

Az épület kiváló energetikai paramétereihez és az alacsony üzemeltetési költségekhez nagyban hozzájárultak még a háromrétegű ablakok, a méretezett lapostető szigetelés, valamint a kivitelező vállalkozás precíz munkája is. 

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr438801956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.06.17. 23:19:50

Jó, jó, de nincs erről valami műszaki ismertető, műszaki rajz, hogy a levegő pl., hogy áramlik és milyen műszaki megoldások vannak?!

kkm.furdancs 2016.06.18. 08:12:03

@anonymouse.: Szerintem ez épületfüggő, mert sok helyi tényezőt figyelembe kel venni (szélirány, épület alakja, stb).

Untermensch4 2016.06.18. 21:30:59

@anonymouse.: Egy sztori (nem teljesen "műszaki rajz" színvonallal ugyan) volt az ezermesteren a fickóról aki már a '80-as években csinált vmi ilyet (nyilván az akkor elérhető építőanyagokból amihez képest ma nagyobbak a lehetőségek). Azért emlékszem (már amennyire) erre az írásra mert nem bírtam röhögés nélkül elképzelni amikor háromszor is ásatásokat végeztek a háza körül hogy hogyan lophatja a gázt, áramot, akármit, miközben nem titkolta hogy "csak" külső héjazatot csinált. Ott a pince levegője lett keringtetve, a ház mérete nélkül az hogy 50W-os ventillátorral, nyilván nem mond sokat.

anonymouse. 2016.06.20. 10:15:45

@kkm.furdancs: Persze, persze, ezt értem, de egy bármilyen példát ki lehetne posztolni ide.

anonymouse. 2016.06.29. 09:06:29

@Sulyom: Én igazából a cikkel kapcsolatban gondoltam, hogy egy gyakorlati példát lehetne hozzá illeszteni ábrákkal, stb. de kösz, hogy másoltál ide ezzel kapcsolatban linkeket. El fogom olvasni.

Sajnos csak most reagálok rá mert nem jó a blog hozzászólás értesítése valamiért és nem mindig küld visszajelzést, ha valaki válaszol a témában!

anonymouse. 2016.06.29. 10:03:25

@Sulyom: Elolvastam a linkeket. Ezekből okulva a külső fal oldali szigeteléssel átszellőztetett homlokzattal lehetne a legjobb hőtechnika, páratechnikai és hangtechnikai megoldásokat létrehozni. De ez nem feltétlen egyszerű a gyakorlatban és nem mindig kivitelezhető. Családi házaknál nem igen láttam még M.o-on erre példát (biztos keveset nézelődök). Közintézményeknél már inkább, vagy szokás talán a fővárosban újracsomagolni régi lepusztult nagy épületeket egy-egy felújítás során, aminél ez remek megoldás!

Talán egy achilles sarka az egésznek, hogy ezt nehéz úgy megvalósítani, hogy télire ne egy bogártanya legyen az egész, mivel előszeretettel húzódnak a rovarok az ilyen épületszerkezetek mögé. Épp nem olyan rég találkoztam az Aldiban hasonló funkcionalitással felruházott rovar hotellel: www.thegreenhead.com/imgs/xl/habitat-hotel-attracts-beneficial-pollinating-butterflies-bees-more-xl.jpg. Pont azon gondolkoztam, hogy egy családi háznál, ahol elég sokk fejtörést okoznak a kártevők, még önként telepíteni is lehet ilyeneket és az emberek ezért még pénzt is adnak ezért?!
De az ötlet ettől függetlenül még jó, főleg ott ahol a sötét színű homlokzatot akarnak (hőtágulás!), csak erősen szennyezett, ammóniával dúsított fővárosi szmogos terület kell hozzá, ahol nehezen szaporodnak a kártevők.

Sulyom 2016.06.29. 10:50:47

A bogártanya kérdésköre bennem is felmerült. A dolog a részleteken múlik, ugyanis több helyen írják, hogy a légrésnek zártnak kell lennie, különben romlik a hőszigetelés. Ha ez igaz, akkor a légrésbe nem juthat be kartevő. (Normál üzemben ;) )
Másrészt a sima falra rögzített szigetelés esetén is probléma, hogy ha rossz a kivitelezés, alá mehetnek a bogarak, a kihallatszó motoszkálás miatt pedig a harkály pedig szépen kifúrja a szigetelő lapokat... (Jó példa erre az Infoparkban az Ericssonnak helyet adó irodaház.)
Harmadrészt a padlás esetében (ha a tető nem ¨különösen vízzáró¨) is bejuthatnak a házba bogarak/élősködök, mégsem minden napos probléma az ezekkel való küzdelem.

Egyszóval, a kérdés azokon a részleteken/tapasztalatokon múlik, amik a fenti linkekből nem derülnek ki. Valószínűleg a probléma kezelhető megfelelő technológia alkalmazásával.

kkm.furdancs 2016.06.29. 11:17:00

Elnézést, hogy hallgattunk eddig a dialógusban. Bővebb anyagot kérünk a Knauftól és nemsokára külön posztban közöljük. Köszi az érdeklődést!

kkm.furdancs 2016.06.30. 19:49:19

@kkm.furdancs:
Kértünk anyagot a feltett kérdések ügyében és ezt kaptuk.
docplayer.hu/7604875-Tudastar-kivalo-ho-es-hangszigetelo-megoldasok-a-knauf-insulation-elmult-10-evebol.html
A 21. oldalon tesz említést a témáról, de nem többet, mint a fentiek, elnézést.
süti beállítások módosítása