Rádiómúzeumok

2016.07.20. 05:04 | Írta: kkm.furdancs

Itt a nyaralási szezon, ezért csokorba gyűjtöttünk néhány műszaki magánmúzeumot, ha már a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumra rávágták a vasajtót és jövő márciusban nyit ki legközelebb. Frissítés: A felújítás idején továbbra is látogatható a Műszaki Tanulmánytár, valamint az Öntödei- és Elektrotechnikai Múzeumok

radiomu6.jpg

Az ötletet az Orsós Magnó Múzeum adta, mely szinte hetente jelentkezik egykori HiFi-legendák érkezésével, felújításával. A múzeum kiállított anyaga a megnyitáskor 123 orsós magnetofont foglalt magában. Jelenleg 430 db különböző típusú készüléket mutat be a múzeum, amelynek minden darabja működik! A gyűjtemény 21 gyártó országból és több mint 160 gyártó cégtől származó magnetofont mutat be. Ezzel a múzeumban látható kiállítási anyag a világ legnagyobb orsós magnó gyűjteménye. Friss hírekkel gyakran jelentkeznek FB-oldalukon is.

radiomu7.jpg

Annyira bő a műszaki múzeumok tárháza, hogy a híradástechnikai kiállítások (egy részének) bemutatására indult poszt pusztán rádiómúzeumokkal megtelt, így most ezekre szorítkozunk.

"1995-ben kezdtem el a rádiókészülékek és a hozzá kapcsolódó irodalom gyűjtését. Hivatali, mérnöki munkám mellett, ez számomra pihentető, sok örömet okoz. Gyűjteményem jelenleg 1250 db, elsősorban csöves készülékből és 350 db táskarádióból áll. Ezekből 630-ről van információ a honlapomon" - írja tulajdonosa a rádiómúzeum honlapján. Sajnos egyelőre még csak egy állandó kiállítás tervéről tudósíthatok, viszont a honlapon érdekes tudástárt böngészhetünk katalógusadatokkal, sok fotóval.

radiomukk.jpg

Hivatalos, ezáltal anyagilag jobban eleresztett a Postamúzeum, melyet szakemberek gondoznak, gyakran tematikus programokkal is jelentkeznek. Mindamellett hiába az adópénzből felhúzott honlap, ha egy igénytelen szervert tesznek alá, ami 30 mp tekerés után megszakítja (pontosabban el sem kezdi) az oldalletöltést a rádiómúzeumhoz vezető linken.

radiomu1c.jpg

Ez egyfajta ösztönző kampány lehet a személyes látogatásra, ami viszont több településen, rendezett múzeumi tárlatok megtekintését teszi lehetővé.

radiomu4.jpg

Részben híradástechnika csak a GAMMA Ipartörténeti Szakgyűjtemény honlapja, mely nem kényeztet fotókkal a gyűjteményről, viszont ez egy a valós térben is meglévő, működő kiállítás. Személyes látogatás esetén mintegy 2100 db. műszert, tárgyat, 10000 db. fotót, 500 db. dokumentumot lehet megtekinteni.

radiomu1.jpg

Nevében is Virtuális rádiómúzeumba látogathatunk el ezen a linken.

radiomu2.jpg

"Sajnos, több száz darabos, mindenre kiterjedő kollekciót nem tudok bemutatni illetve felvonultatni az oldalakon, hiszen az újpesti panellakás égre néző emeletének szobácskájában korlátolt a férőhely számukra, de a lehetőségeimhez mérten folyamatosan gyarapítom kis gyűjteményemet, mely most már kibővül lemezjátszókkal, magnós rádiókkal, hifi készülékekkel is, melyeket folyamatosan igyekszem bemutatni" - írja a Néprádió virtuális kiállítás alkotója.

radiomu333.jpg

Kedvcsinálónak egy régi klasszikus Sokol a már-már hivatalos kiegészítőnek számító, hátára tejgumival rögzített dupla elemek nélkül.

radiomu1222.jpg

Meglévő, de pillanatnyilag tatarozás miatt bezárt intézmény a verőcei Öreg rádiók kiállítása
Egyre jobban beletúrva az Internet kínálatába, feladtam a mindent átfogó bemutató tervét és inkább az alábbi  linkgyűjteményt  ajánlom, mely további rádiógyűjtőket sorol fel.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr608895992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2016.07.21. 11:43:24

@szófogadatlan prókátor: Jaj de jó :)
Egy adóterem mindig szerénységre inti az embert, hogy mekkorát fejlődött a technika az akvárium méretű adócsövektől a telefonba forrasztott kis alkatrészekig...
Köszi!
süti beállítások módosítása