Kézi menetfúrás: alapok

2016.08.09. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

menetv01.jpg

Csavarmeneteket nagy tömegben gépi úton forgácsolással vagy forgácsolás nélkül hidegalakítással készítenek. Gyakran előfordul azonban, hogy kézi menetvágószerszámokkal kell előállítani őket. Kézi menetfúrás célja kisebb számú munkadarabokba előírt méretű menetet készíteni.

A menetfúrást megelőző művelet a fúrás és a süllyesztés. A menetet az előfúrt furatba vágjuk. A menetfúrás szerszáma a menetfúró, amely méter-, finomméter-, Whitwort- és csőmenetű lehet.

Menetfúrók
A menetfúrók tulajdonképpen olyan csavarok, amelyeken a szerszám hossztengelyével párhuzamosan három vagy négy hornyot képezünk ki azért, hogy a csavaron vágóéleket kapjunk.
 

menetv05.jpg

A menetfúró elve

A menetfúró részei
Szár a sima hengeres rész. Négyszög a szárnak a menetfúró forgatására való négyzetes keresztmetszetű vége. Középponti furat a menetfúró két végén levő és annak tengelyében fekvő hengeresbe átmenő kúpos furat. Ez a menetfúró megmunkálásához, ellenőrzéséhez és köszörüléséhez szükséges.

cs00.jpg
A menetfúró részei

Vágószárny a két szomszédos horony bemarása után megmaradó menetes rész.
Horony (forgástér) a vágószárnyak közötti, a menetfúró menetes részéből a hossztengellyel párhuzamosan vagy szöget bezáróan kimunkált mélyedés. A horony a vágóéi kialakítására és a csavarmetszéskor keletkezett forgács elvezetésére való. A forgácshorony lejtősen készül, mégpedig úgy, hogy a bekezdő résznél nagyobb a forgácstér, mint a szabályozó résznél.
A keményebb anyagokhoz használt menetfúrókat rendszerint négy horonnyal készítik. Lágyabb anyagokhoz megfelelőbb a háromhornyú menetfúró, mert a forgácsot könnyebben távolítja el.
Törzs a horony belső felületét érintő henger által határolt belső tömör rész.

Kis átmérőjű menetfúró, amelyen középponti furatokat nem lehet készíteni, külső központcsúcsokkal készül.

menetv15.jpg

Központi csúccsal ellátott menetfúró

A kézi, gépi és anyamenetfúrók három pontossági osztályban készülnek. Az I. osztályú menetfúró a finom, a II. osztályú a közepes, a III. osztályú a durva tűrési fokozatú menet készítéséhez való. A gépiparban kézi menetfúráshoz a II. osztályú menetfúrókat használjuk.
A finom- és a csőmenetekhez általában kétrészes, a szabványos menetekhez (Whitworth- és metrikus menet) háromrészes készletet használunk. A kétrészes készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll. A kúpos rész, amely forgácsol, az elővágón hosszabb, mint az utánvágón, a készrevágón pedig egészen rövid.

menetv17.jpg

A menetfúró szárán fel tüntetett jelzések

menetv04.jpg

A menetfúró szárán a következők vannak feltüntetve:
- a menet jele pl. M 10 vagy M 10 X 1 (az M betű a métermenetet jelöli, a 10-es szám a menet külső átmérőjét, az 1-es szám pedig a finommenet emelkedését jelzi);
- a pontossági osztály számjele (a II. osztály kivételével);
- az általános 10...12°-tól eltérő forgácsszög;
- a gyártó jele;
- az anyag jele.

Menetfúrókészleten a következő jelöléseket találjuk:
- a vágás jele (az elővágón egy, az után- vágón két gyűrű, a készre vágón nincs gyűrű);
- a készlet jele (1, 2 vagy 3 tengelyirányú rovátka a gyűrűn, attól függően, hogy a készlet hány furatból áll);
- gépi anyamenetfúrón: a gépi szerszám jele (csillag).

Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr909510764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csodatévő dzsagodar 2016.08.09. 20:11:43

Nagyon jó ilyeneket olvasni, hátha kedvet kapok hozzá. Agyműtétes változatod nincs?

-xy- 2016.08.09. 21:39:16

Van egy-két hiba a cikkben.

Pl.: "A kétrészes készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll."
Elő-, után-, készre-. Na, ez pont három, nem kettő.

Az első ábrán "Négyszög" felirat és nyíl mutat egy hatszögű végre.

Egyébként kedvelem a blogot, érdeklődéssel szoktam olvasni, de e mellett most nem tudtam elmenni.

kkm.furdancs 2016.08.09. 22:05:41

@-xy-:
Azért hatszögű, mert a bitkészletes került a lencse elé, de nem a szög a lényeg, hanem a funkció. :)
A kétrészes hibával várjuk meg a következő, gyakorlati epizódot, mert hátha ugye az egyik rész két funkciót is elvégez...még én sem tudom mi lesz benne, ezért nem is tudom elspoilerezni, haha.

Untermensch4 2016.08.10. 02:22:58

@-xy-: "Pl.: "A kétrészes készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll."
Elő-, után-, készre-. Na, ez pont három, nem kettő."
Az "utánvágó és készrevágó" eme szerkezetben szerintem értelmezhető egy egységként. Ha az utánvágó készrevágó is egyben akkor ez pont kettő. Szerencsésebb lett volna (sztem) "elővágó, továbbá menet- és készrevágó menetfúrókból áll."

Untermensch4 2016.08.10. 02:27:59

@kkm.furdancs: "Szár a sima hengeres rész. Négyszög a szárnak a menetfúró forgatására való négyzetes keresztmetszetű vége."
Ha a funkció a lényeg akkor a (z esetleg szabványos?+) szögletes, lenne pontosabb a "négyzetes" helyett.
Ugyanazon a fotón a "szár" felső nyila szintén a "bites" négyszögre mutat... :)

gothmog 2016.08.10. 06:27:57

Annyi kiegészítéssel, hogy az iparban nem használják a háromlépcsős kézi menetfúrót, mert kurvára nem termelékeny. Aki jót akar, és nincs kedve szívni, mindenhol "gépi" menetfúrót használ, kézzelhajtott menetfúrásnál is, merthogy az egy lépésben kész, fölösleges szerszám-cserélgetések nélkül. A háromlépcsős menetfúrót megtanítják technikaórán(?), aztán nyugodtan el is lehet felejteni.

-xy- 2016.08.10. 08:10:49

@kkm.furdancs:
Az általam kifogásolt képen egy hatszög (bit) és egy négyszög befogású menetfúró látható egymás mellett.
A kép feliratozását továbbra is hibásnak találom, hiszen a hatszög nem négyszög. Valami más felirat kellett volna oda. Pl. befogásra szolgáló vég.

A kifogásol mondat a következő képpen lenne helyes, a folytatástól függetlenül:
1. A háromrészes készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll.
2. A kétrészes készlet elővágó és készrevágó menetfúróból áll.

-xy- 2016.08.10. 08:20:33

@gothmog:
A kézi és a gépi menetfúrás alkalmazásának a körülményei igen eltérőek. Nyilván ahol napi több ezer menetet kell kifúrni, ott a kézi menetfúrás nem tud elég hatékony lenni. Erre a célra a gépi kialakítású menetfúrókat használják. 1-2 menethez viszont a kézi is megteszi.

A kézi menetfúró használatával nem technika órán ismerkedtem meg, hanem középiskolásként a lakatos műhelyben. Nyilván az ott oktatott anyag a háromlépcsős menetfúrást tartalmazta, mert azzal is el kell tudni boldogulni.
Való igaz, hogy a háromlépcsős készlet mellett lehet kétlépcsőset is kapni a kereskedelemben (nekem is ilyen készletem van), azonban tapasztalatom szerint a háromlépcsőssel szebb, simább menet fúrható. A kétlépcsős is megfelel a célnak, de egy kicsit durvább a vele készített menet. Viszont tény, hogy egy szerszám csere meg van vele spórolva, meg az az idő, ami a harmadik fúráshoz szükséges.

gothmog 2016.08.10. 09:29:48

@-xy-: Félreértesz. Gépi menetfúró alatt azt értem, amelyik egy lépésben (!) kész menetet hoz létre. Ugyanúgy befogathatod a kézi hajtókarba, és megcsinálhatod vele a menetet, kézzel. És továbbra is tarom, hogy ha érdemi munkát akarsz végezni, akkor elfelejted a háromlépéses menetfúrót. (Amivel egy menet létrehozása valójában kilenc lépés)
süti beállítások módosítása