Én gépem: Gépi lemezolló

2016.08.12. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Fémlemezeket számos anyagból és vastagságban árulnak, felhasználási lehetőségei sokrétűek asztallaptól köríves alakzatokig. Vasárú kereskedésekben 1000*2000 vagy 1250*2500 mm méretben vásárolhatunk 0.4-30 mm vastag anyagot. Ezek szabása méretüknél fogva vagy bonyolult alakzat esetén az átlagos barkácsműhely gépeivel-szerszámaival nem egyszerű.

00.jpg

Az állványos lemezolló drága és csak kb 30 centit vághatunk egy lépésben. A sarokcsiszoló vágja a lemezt, de körívet nem szel, ráadásul két marékra eszi a vágókorongot, ha nem teljesen derékszögben tartjuk. A kézi lemezolló pedig fárasztó és nagy rutin szükséges a pontos vágáshoz, emellett csak vékony lemezekhez alkalmas. Megoldás a lemezvágó gép, más néven gépi lemezolló. Egy ilyet mutatunk be ma.

Nyírás elmélete (OKJ munkaanyag): "A nyíró hatás két, egymással ellentétes irányban mozgó, közvetlenül egymás mellett elmozduló kés (lásd: olló) között jön létre. A vágó hatás az ék elvén működik: elég egyetlen penge is (lásd: kés, fejsze), vagy két egymással ellentétes irányban mozgó, egy vonalra ható (egymás mellett el nem mozduló) penge (lásd: körömcsipesz, csípőfogó)."

image11.jpg

A kézi lemezolló gép a rögzített+mozgó kés elvet valósítja meg. Függőleges mozgású "mozgókés" rányomja a vágandó anyagot a fix késre és sorjamentesen lenyírja. A levágott lemezdarab egy vízszintes kialakítású útvonalon halad és nem pöndörödik fel.

000.jpg

"A nyíróvágási eljárásokra jellemző, hogy az agyagrészek szétválasztása meghatározott vonal mentén, az anyag nyírószilárdságát meghaladó nyíró igénybevétel hatására megy végbe, miközben a vágószerszám-élek a vágórésnek megfelelő távolságban egymás mellett elhaladnak.
A munkadarab anyagvastagságának 1/10... 1/20-át kitevő vágórés akadályozza meg, hogy a vágó élek ütközzenek és az által egymást károsítsák. Értékét azonban nem szabad túl nagyra beállítani, különben a vágott anyag a vágóélek közé beszorulhat, ill. túl nagy sorja keletkezhet."

image4.jpg

Ez a kritikus vágókés-távolság oka, hogy három imbuszkulcsot is mellékeltek a csomagolásban, illetve hézagmérő készletet is találunk ott. A késbeállításhoz érdemes szemlézni a maximális átvágható lemezvastagság értékeit, ami acélnál (400/600/800 N/mm2 szakítószilárdságnál) 2.5-2-1.6 mm, alumíniumnál 2.5 mm. A 0.45 horganyzott lemez asztalborításra (például húsbontó asztalnál) már elég. Sőt, én hegesztőasztalnak használok egy ajtólap+horganyzott lemez konstrukciót, mivel az emberek annyira imádták a 0.8 és 2 mm acéllemez borítású asztalaimat, hogy elhordták mindet és elfogyott az anyag. Azok készítésénél jól jött volna egy főállású lemezvágó gép.

xxc.jpg

A mellékelt szerszámok és kiegészítők elegendőek a működtetéshez, karbantartáshoz. Szeretem azt a nagyvonalúságot, ami a feltörekvő szerszámgép-gyártókra jellemző. Például a hálózati kábel 2.8 méteres hossza. Mikor egy drága hangfal szettet képesek fél méter kábellel árulni neves gyártók, ez a kábelhossz több, mint elegáns gesztus. Így a 125 centis lemezen sem kell átvonszolni a hosszabbító csatlakozófejet.

image2.jpg

Lássuk működés közben. Elsőként egy 0.8 mm vastag mosógép-burkolatot hasítok ketté. Két apróságot kell megjegyezni, mely nem konkrétan e típus hibája (vagy inkább a használhatóság életszerűségének hiánya). Egyik a nyírás helyének mutatása. Nem mondom, hogy lézerrel, de valami kiugró jelzéssel mutathatnák, hol halad a kés. Másik a párhuzamos megvezetést segítő egyenes felület a kés oldalán. Mint mikor bútorlapot vágunk kézi körfűrésszel és egy vezetősínt rögzítünk az anyagra. A körfűrész kialakítása segíti, hogy pontosan és egyenesen a vonalzó mentén haladjon a vágás.

image3.jpg

Itt a "gép vágófelületének burkolata" nevű alkatrész nem egyenes vonalban van a késtartóval, így nem párhuzamos a már említett fűrészvezetővel. Ha ráfektetjük egy rögzített vezetőlécre, akkor kb. 10 fokban ferdén metszene. Már látom, hogy a burkolatot tartó két csavar pont jó lesz egy vezető sín felerősítésére, hiszen javarészt hosszú, egyenesen szakaszokat szeretnék nyírni.

image7.jpg

Viszont a nyírás minősége, sebessége, a sorjamentesség és hogy nem pöndörödik fel a lemez, ezek feledtetnek minden apró hiányosságot. 500W teljesítmény a próbalemezhez elegendő volt.

image10.jpg

Íves nyírás a következő tesztpróba. Legkisebb görbületi sugár 40 mm, tehát egy 8 cm átmérőjű korongot ki kell vágnia. Három random lyuk kölyökszellemet vagy bébifókát idéz, ezért így vázolom fel a vágásutat.

image5.jpg

Majd a gyakorlat idővel pontosabb vonalkövetést eredményez, a jelenlegi állapot "kölyökfóka kocsmából hazafelé, ahogy méltósága maradékát igyekszik megőrizni, de legszívesebben nótázna". Azaz nem mikron pontosságú, viszont a szűk kanyarban sorjamentesen vágott, ez nem vitatható.

image9.jpg

Összegezve, elégedett vagyok új gépemmel, helyettesíteni ezt a finom - és főleg nagy anyagvastagságú - nyírást sem a flex, szúrófűrész, sem a kézi lemezolló nem képes. Könnyű dolga van a szerkesztőnek, ha a gyártó hozzáférhetővé tesz a neten a kézikönyvet és dokumentációt, így könnyen idézhet karbantartásról, késcseréről és biztonsági előírásokról. Böngészgessék, ha további információkra vágynak.

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1810261802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2016.08.12. 21:32:55

0,8-as lemezt nevetve vágok kézi ollóval, de persze 1,5-2-es anyag már kívánja ezt az eszközt. Nos, akkor már pöndörödik a lemez, veri az ember öklét, fodrosodik, ha nem figyelünk eléggé, még súlyos sérülések is előfordulhatnak. Persze azért még mindig jobb és hamarabb lesz végeredmény mint nélküle, bár egyengetni kell bőven.

anonymouse. 2016.08.15. 09:48:25

"Industrial" megjelölés a dobozon ipari minőséget jelent?

kkm.furdancs 2016.08.15. 15:12:37

@anonymouse.: Szerintük igen. A "szerintük" nem irónia, hanem tényleg ezzel a típusmárkával látták el a gépet. Nem vagyok otthon a gépgyártásban, de ennyire alacsony áron (22e) és kiegészítőkkel, vágásteljesítménnyel megérdemli a jelzőt. Nagyon hasít :)

kkm.furdancs 2016.08.15. 15:14:58

@Car Mandiner: Korábban vettem egy kézi ollót, bár tudom, külön jobbos, balos, egyenes, stb is kellene a mindenre alkalmas készlethez. Már az első néhány próbálkozás elriasztott. Azok, melyek árukkal is bizalmat szavaztak volna (darabonként) kerültek annyiba, mint ez a gép. Ezért is szereztem be.
Majd még lesz bemutató konkrét felhasználásáról.
süti beállítások módosítása