Maróasztal felsőmaróhoz

2017.07.10. 05:01 | Írta: Ezermester.furdancs

11.jpg

A legújabb szerzeményem egy felsőmaró, ami otthon egy kis magyarázatra szorult... A felsőmaróhoz viszont egy asztal is jó lenne, ami újabb lehetőséget kínál egy kis otthoni barkácsolásra, aminek az elkészítését meg is örökítettem.

Az ember időről-időre beszerez egy-két szerszámot, mert mégis csak felbukkan benne az ősi ösztön, ami nem más, mint a GYŰJTÖGETÉS… Ami hosszú morfondírozás után manifesztálódik egy-egy elektromos kéziszerszám vagy készlet, esetleg eszköz formájában. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen milyen jó lehet egy ilyen eszközt használni, vagy akár megmutatni másoknak?! Igen, itt jön az első bibi! Ezt nem csak a haveroknak, hanem otthon is meg kellene mutatni.

Ekkor jön a:
- opció: sunnyogás, somfordálás, hallgatás;
- opció: marketing trükkök bevetése a helyzet komolysága hivatkozva, hogy ez, izé, ő... ez egy nagyon jó szerszám és nagyon hasznos is!, most alkalmi áron, akciósan jutottam hozzá, nem hagyhattam ott. Könyörgött, hogy vigyem el!
Ilyenkor bizonyos kérdések szoktak felmerülni hites házastársunk fejében, aminek nem is átall hangot adni:
- Te, ez a múltkor még nem volt meg, mikor vetted??!
- Egy újabb szerszám, hiszen van már annyi??!
- Minek ez?
- Nincs még elég??? és folytathatnám…

Ha sikerül túllendülni egy kormányszóvivő pillanatnyi szorultságán, és a tárgyi bizonyíték nem számít válóoknak, akkor talán élvezhetjük is, ha használjuk. Igen nagyon szuper és jó, de… De, valami még hiányzik, jó lenne, ha ezt+azt is tudná. Pont ez a kérdés ütötte fel a fejét, amikor nekem is sikerült egy felsőmarót beszereznem. A gép nagyon jó, de egy asztal is milyen jó lenne hozzá, sokkal több dolgot lehetne, így marni, árkolni vele. Jön utána az ötletelés, a morfondírozás és a tervezés. Bár bevallom, van egy hibám, ami sokszor felüti a fejét. Ha egy kicsit nem figyelek oda, mindjárt elkezdek dolgozni és hát így tettem a maróasztal esetén is.

Nos, akkor lássuk, hogy is kezdődik ez a kivitelezés. Szükséges hozzá egy jó darab rétegelt lemez, de használhatunk B. esetben natúr faforgácslapot is. Kell hozzá még faforgácslap csavar (3x 15mm) és faragasztó is. Haladóknak alu függönykarnis sín is, de erről később. Nekem bázis felületként volt már egy asztalos munkapadom, ami könnyebbséget jelentett, mert nem kellett lábat is készíteni, elég rácsavarozni az asztal lapjára az egészet.

01.jpg

A munkához körfűrészt vagy merülő fűrészt lehet használni + fúrógépet.

02.jpg

Leszabtam a maróasztal lapját (60*80 cm, 16 mm vastag) és hozzá az alkatrészeket.

03.jpg

Az asztal lapjába egy sínrendszert is akartam rakni a későbbi szögbeállítóhoz, ez nem más, mint egy C alakú alumínium karnis sín. Ennek a nútolását vonalzó mentén körfűrésszel kis mélységben egymás után párhuzamosan kifűrészeltem. Előtte azért tettem egy próbát egy másik lapon így:

04.jpg

Amikor ez kész volt akkor kb. 7 centiként kifúrtam és a lyukakat süllyesztettem is egy kúposra köszörült fúróval, hogy a 3*15-ös faforgácslap csavar feje ne álljon ki.

05.jpg

Az asztal lapjára egy vezető vonalzót is készítettem, ami 2db 80*10 cm-es lapból áll. 4 db 10*8,4 cm derékszögű háromszögre és egy porszívó csonk tartó lapra volt még szükség hozzá. A kifúrást követően a csavar fejénél süllyesztettem is, hogy itt se álljanak ki a csavarfejek. Majd faragasztóval bekentem a csatlakozó felületeket és összeállítottam, csavarokkal erősítettem…

06.jpg

Összerakva és a csavarok helyének kimunkálása után így néz ki:

07.jpg

A vezető vonalzóhoz készítettem két csúszó lapot is, aminek plusz funkciója van, állítható ütközőt és fésűs visszalökésgátlót lehet, majd rá rakni. Ezeknek a rögzítését körmös anyával és marokcsavarral oldottam meg.

08.jpg
Egyébként az asztalos munkapadomnak van egy hasznos tulajdonsága: a lapjában is van nútolás, amihez csavarokkal jól rögzíthető ez az egész felépítmény.

09.jpg

Igaz ehhez méretre kellet vágni négy belső kulcsnyílású csavart és hozzá laposvasból anya gyanánt négy laposvasat. De ezt egyszerűbben átmenő csavarral is meg lehet oldani más asztalnál, csak hát én szeretem az eleganciát.

10.jpg

Összerakva az egész így néz ki:

11.jpg
Ja és amit elfelejtettem a marógépet 3 db csavarral hozzá rögzítettem az asztalhoz, mert a talpában szerencsére van 3 furat, ami biztos tartást ad.

12.jpg

 
 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1512649455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.07.11. 09:19:24

A legfontosabb kérdés kimaradt:
- Mennyibe került?

Ezermester.furdancs. 2017.07.11. 10:05:08

Nyírfa rétegelt lemezből, ha készíti az ember elég egy fél tábla, ami olyan 7-8000 Ft, az alusín, ha jól emlékszem olyan 3.000 Ft körül volt. Csavar és faragasztó pedig mindig van otthon. :)

Mr. Waszabi 2017.07.11. 13:02:12

@Ezermester.furdancs.: és a marót hogyan rögzítetted rá? Ha már a részletkérdéseknél tartunk.

Mr. Waszabi 2017.07.11. 13:03:50

@Mr. Waszabi: bocsi, az utolsó sor kimaradt nekem :) Arra lettem volna kiváncsi, hogy milyen gyorsrögzítő megoldással lehetne csavarozás helyett. Mert, ha cserélni kell a marófejet, akkor macerás a csavarkötés.

Ezermester.furdancs. 2017.07.11. 19:39:46

@Mr. Waszabi: A marófej cseréhez nem kell leszednem az egész marógépet, mert alól be lehet akasztani a tengelyt és egy kulccsal hozzáférek. Nem a legkényelmesebb, de nem olyan vészes. De, ha akarom még mindig átnyergelhetek három marokanyára és azzal gyorsan meg vagyok.
süti beállítások módosítása