Ez jól odaragadt!

2017.07.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Gyermekként érdekes fotóval találkoztam a tudomány aktuális vívmányaiból szemezgető évkönyvben. Tenyérnyi felületű hasábról egy Volkswagen bogár lógott alá, demonstrálva a frissen kifejlesztett ipari ragasztók hatékonyságát. Csodálkoztam is, hogy nem szovjet tudósok találták fel, mint akkoriban mindent. Illetve ha mégis, akkor külön importáltak egy bogarat, felragasztani a mennyezetre.

image3.jpg

Azóta évtizedek teltek el, de a boltok polcain nem sikerült hasonlóan erős kereskedelmi termékkel találkoznom. Nem nagyon kutattam a csúcstermékeket, de amikkel makettezős - asztalos - háztartási próbálkozásaimnál találkoztam, mindegyiknél előfordult egyik-másik fontos tulajdonság hiánya. 

A napokban véletlenül bukkantam a fenti videóra, ahol már Fordot lógatnak demonstrációként. Ez vetette fel az ötletet, hogy a Furdancson foglalkoznunk kellene az eddig mellőzött ragasztással, hiszen sok esetben gyorsabb és költségkímélőbb megoldás, mint más oldható - nem oldható kötések. Vannak elvárásaink, melyek megvalósulása esetén merjük félretolni a csavarozást, hegesztést, szögelést. Mik ezek a jellemzők?

Nyilvánvaló, hogy ragasszon erősen (mindenféle anyagot), emellett legyen annyira szilárd állagú (nagy viszkozitású), hogy az apróbb alkatrészeket már ragasztáskor képes legyen helyén tartani. Szilárduljon meg gyorsan, de csak annyira, hogy a kupakot visszacsavarva ne kössön bele minduntalan a tubusba, kinyomó csőbe. Legyen színtelen és ne oldja fel a ragasztandó anyagok többségét (Nikecell, ABS, PLA műanyagok, szivacs, stb.). Minimális egészség- és környezetkárosító jellemzők, valamint már vékony rétegben fejtse ki hatását, hogy az alkatrészek közt ne maradjon hézag. Kezelhetősége, adagolási módja és csomagolása is lényeges szempont.

Szeretnénk együtt haladni a korral és elkerülni a bakikat, melyek évtizedes könyvekből - mint forrás - származnak, amiken túllépett az élet és a technológiai fejlődés. Így a pőre ragasztási tudnivalókat saját tesztekkel illusztrálva mutatnánk be a témát. Igyekszünk tesztanyagot kérni gyártóktól.

xyxxxx.jpg

Megelőlegezve a bizalmat a gyártó által szavatolt paraméterek iránt, most bemutatjuk (de ez nem reklám, még nem) az újnak számító Loctite termékcsalád LOCTITE HY 4080 & HY 4090 katalógusát. 

• Különböző felületek mint pl. fémek, műanyagok, gumik ragasztására
• Gyors kikeményedés
• Jó nedvesség-, hő-, és vegyi ellenállóság
• Hideg környezetben is felhasználható
• Szürke színben is létezik a megfelelő keverés ellenőrzése végett

cccxc.jpg
Lehetséges alkalmazások:
• Logo ragasztás
• Tömítés& ragasztás LED lámpák rögzítéséhez
• Hangszóró alkalmazások ahol rezgéscsillapítás szükséges
• Szerkezeti ragasztó jó ütés ellenállósággal
• Különböző felületek mint pl. fémek, műanyagok, gumik ragasztására
• Közepes rögzítési idő (~10 perc)
• Gyors rögzítési szilárdság (teljes kikeményedés < 24 óra)
• Kiváló ellenállás ütésszerű igénybevételeknek
• Csökkentett egészségi & biztonsági kockázat
• Kiváló ragasztási tulajdonságok nagy résméretben
• Szürke színben is létezik a megfelelő keverés ellenőrzése végett

Kedves olvasókat kérjük, osszák meg velünk ragasztási tapasztalataikat és nyitottak vagyunk a felvetett kérdések mentén alakítani a leendő sorozatot. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1012668305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.07.18. 22:37:29

Na, hát egy jó ragasztóra, mai a fentiek szerint alkalmazható fémre, én is nagyon kíváncsi lennék! Régebben sikerült egyszer egy elfogadhatót venni, de az is hozta a szokásos problémákat: míg az első használatkor (bontás után) elfogadható volt (tényleg erős, de a kikevert anyga nem volt kemény, hanem kicsit puha maradt száradás után is), de után egyre rosszabb lett. Puhább lett, nem fogott már annyira stb. Amiket meg azóta tatláltam, azok röhejesek: kikeverés után (ezek ugye általában 2 komponensűek) sem ragasztottak megfelelően, vagy egyáltalán nem. Aldiban vettem egyet, annak a szavatossága pár hónap után már lejárt, és tényleg használhatatlan is volt.
Ha valaki ismer tényleg erős és kemény kötésű fém ragasztót, írja már meg itt! Köszönöm!

Faby 2017.07.18. 22:51:15

Fürdőszobában ragasztottam porcelán sarokpolcot csempére, a tömítéshez használt sziloplaszttal, mondván nem fúrom ki a csempét. Tíz év múlva, amikor cserélni akartam, nem tudtam levenni, hiába vágtam mögé sniccerrel, nem jött le. Végül nem maradt más, mint a nyers erő, de így sajnos jött vele a csempe, illetve a csempe fölső, mázas rétege. Egy m2-nyi újracsempézés lett a vége.
Van, amikor nem jó ötlet az oldható kötést leváltani.
Másik példa:
Konyhaszekrény fölső rész aljára csináltam ledes világítást. Mivel meglévő bútor volt, nem tudtam bemarni, csak vettem "L" profilt, azt felcsavaroztam a szekrényre, arra ragasztottam a méretre szabott, leforrasztott led szalagot, mondván az egy egyenes, stabil, sík felület. Kb fél napig bírta a gyári kétoldalas ragasztó. Utána a reklamáció miatt kapott 3M kétoldalas bírta 2 egész napot is. Végül valamilyen folyékony, majdnem pillanatragasztó lett a megoldás, az bírja több, mint 2 éve.

Van létjogosultsága a ragasztásnak, de megvannak a korlátai is. A legjobban az fáj, hogy sok általános vagy szerelési ragasztó nem ragaszt PE-t (polietilén), holott nagyon sok helyen találkozhatunk ezzel az anyaggal. Legutóbb parketta szegést akartam ragasztani, olyan kétrészes fajtát, aminél az alap megy a falra, és rápattintós a külső, dekor réteg, kábelt is lehet benne vezetni. Na azt nem sikerült ragasztanom, végül mégiscsak fúrnom kellett.

csaba03 2017.07.19. 05:41:10

nagyon sok ipari ragasztó van, ami megfelel a cikkben írt követelményeknek, a boltok polcain azonban ezek nem fognak megjelenni, mivel egy 5g-os tubus ára 25.000-50.000 Ft között lenne (az otthoni felhasználó 2-3 ragasztás miatt vásárolna, ami ezen az árszinten abszolút gazdaságtalan)

kkm.furdancs 2017.07.19. 07:16:54

@csaba03: Szinte látom a munkás arcán tükröződő stresszt, mikor egyetlen pillanatba kell sűrítenie minden tapasztalatát és jókor jó helyre odacsapni a munkadarabot, mert különben százezres a kár. Tiszta horror :)

kkm.furdancs 2017.07.19. 08:31:14

Annyit hozzátennék: a Palmatex (ma már Pattex) és néhány kinyomós kiszerelésű ragasztó már-már közelít az ideálishoz faipari felhasználásnál.

szemétpasi 2017.07.19. 08:48:10

Amúgy amit fontos kiemelni az az, hogy ragasztan mindig csak szépen megtisztított, zsír és pormentes felületen ragasztunk. Ez nagyon gyakori hiba, nem figyelnek oda az embereke erre, csak áttörli kézzel 1 mozdulatból, aztán meg jön a szar a ragasztó mantra.

Niharana 2017.07.19. 09:25:49

A ragasztástechnológia ipari környezetben igen elterjedt. Szigorú technológiát betarva egész elképesztő dolgokat ragasztanak manapság. Pl a Talent motorvonat szerkezeti elemei is (oldalfal) ragasztva van, de szélvédők (Taurus mozdony, Desiro motorvonat) ill oldalablakok is szép számmal vannak ragasztva.
A Stadler FLIRT motorvonat vezetőállása is az alvázszerkezethez pusztán ragasztással kapcsolódik.
A Talent vonaton abból derül ki a laikusoknak, hogy az oldalfalat a hátsó homlokfalhoz külön földelővezetékkel össze kellett kötni a ragasztás miatt.
A Cikkben említett Loctite-nak igen jó ragaszói vannak (igen jó áron). De a Sika is erősen el van terjedve a közlekedésiparban.

Otthoni környezetben "jó az úgy" mentalitással ezek a dolgok nem működnek.

Mr. Waszabi 2017.07.19. 09:39:51

@Faby: lehet kapni nem PVC-re gondoltál? A legtöbb általános célú ragasztó azt nem ragasztja. Viszont van spéci PVC ragasztó.

mergo 2017.07.19. 09:49:35

@Faby:
A konyhaszekrény+L profil problematikába én is sikeresen beleszaladtam. A gyári 2 oldalúval nem is próbálkoztam, helyette rögtön egy nagy teherbírású 2 oldalút használta. Kb. 2 hónapig bírta. Aztán jött a Palmatex, de a hőterhelés ennek sem tett jót.
Azt tapasztaltam, hogy valami miatt a szilikon szigeteléses led anyaga nem kedveli a ragasztókat és hő hatására idővel ledobja magáról a ragasztót. Próbáltam előtte érdesíteni a felületet és úgy ragasztani, de nem jártam sikerrel.
Végső "elkeseredésemben a jó öreg szilóhoz nyúltam és ez bevált. A kötés ideje alatt szivacs csíkokkal szorítottam a szalagot a profilhoz. 1 nap alatt meghúzott annyira a sziló, hogy fent maradt a szalag.
A teraszon nem is fogok mással próbálkozni, egyből megy a sziló. Ott úgyis bírni kell a hőingadozást és a nedvességet is.

2017.07.19. 11:37:54

Nekem a forrasztás vállt be.

Alf56 2017.07.19. 12:51:36

2 bevált eset:
Első:
Porcelán piperepolc rögzítése csempézett felületen. Tudva, hogy a csempe alatt legalább még 5 centin nincs teherhordó anyag, csak ragasztó és vakolat, de a csempe stabil.
A megoldás: szilikon ragasztó. 8 év után még biztosan a helyén volt, aztán elköltöztem.
Második:
Bejárati ajtóhoz a szunyogháló miatt vaktok felszerelése. DE a falon 8 cm vékonyvakolt hungarocell szigetelés. 3 betűs barkácsboltban vásárolt "ipari" ragasztó szépen tartja a helyén a cuccot (cserépléc anyagból van a vaktok)

checking out the Moon 2017.07.19. 16:03:33

A ragasztóanyag párolog, a csavar nem.

Niharana 2017.07.20. 12:47:51

A ragasztóanyag párolog, a csavar nem.

A csavar elrozsdál, elrohad....

anonymouse. 2017.07.24. 11:54:18

Az epoxy ragasztók széleskörűen alkalmazhatóak és az átlagos ragasztóknál erősebb kötést biztosítanak. Van egy minimális rugalmasságuk is. Az A ldi-ban szoktam venni ott jobb áron kapható, mint a H enkel-é.

kkm.furdancs 2017.07.24. 16:16:48

@anonymouse.: Ma kipróbáltam egy kinyomós "mindentragaszt" típust. Ennyi erővel a nyálamat is kenhettem volna rá, csak az ujjamat piszkolta be napokra.

anonymouse. 2017.07.25. 10:11:19

@kkm.furdancs: Nem tudom, hogy milyen típust választottál, de az A ldis nekem bevált. Kinyomva, jól összekeverve a két komponenst 10-15 perc alatt (nyáron) megköt. A legtöbb dolgot lehet vele ragasztani, de polietilént, polipropilént, teflont és hasonlókat ez sem ragaszt. Saválló, ellen áll a lúgoknak, olajnak is és hézagkitöltő, ami a sok ragasztóról nem mondható el. Van belőle erősebb változat is (Ceys), azt a madaras tecsoban találtam, 350kg/cm2 szakítószilárdsággal elméletileg.

kkm.furdancs 2017.07.25. 18:03:47

@anonymouse.: Megvan: Mester PU kombinált ragasztó. Először biztató volt, mert sűrű anyagú, szinte azonnal beszáradt a kinyomócsőbe és napokig lemoshatatlanul ráragadt a kezemre. Kikeményedés után ráköhögtem és kettéesett.

Mekkmester6 2017.08.17. 17:52:15

Azt a trükköt ismeritek, hogy a hagyományos cianoakrilát pillanatragasztóba még kötés előtt szódabikarbónát kell szórni? Az eredmény nem szép, mert a szódabikarbóna kikeményedik, de legalább tartós.

kkm.furdancs 2017.08.17. 18:38:31

@Mekkmester6: Ez miért is jó? Szilárdabb lesz tőle, vagy kocsonyásodik kissé? Ha jó, kipróbáljuk :)

Jozsó_ 2017.08.19. 12:24:46

@kkm.furdancs: Próbálni még nem próbáltam, de elvileg egyrészt a szódabikarbóna képezhet gócokat a polimerizációhoz, másrészt ad a ragasztónak egy tömeget. Vagyis lehet egy kis távolság, üreg a ragasztandó tárgyak között, amit a sima pill.ragasztó nem szeret.

Az viszont engem is érdekelne, hogy létezik-e PE, PP ragasztó. Múltkor kellett volna, de nem találtam. Szerintem elvileg nem nagyon lehet ilyen, de hátha már előrébb tart a tudomány, mint mikor engem oktattak :)

Mekkmester6 2017.08.21. 09:33:22

A szódabikarbónával lehet vastagítani az anyagot, ha csak kis felületeken érintkeznek a darabok. Nekem többször volt olyan ezután, hogy nem a korábbi ragasztás mellett tört el, hanem mellette fél centivel.
süti beállítások módosítása