Ablakszigetelés Vol. 1

2012.10.26. 14:00 | Írta: Edy Andra

Ha a vacsora nyomokban sem tartalmazott hüvelyeseket, a szelek mégis emelgetik a takarót, akkor eljött az ideje a hálószobaablak szigetelésének.

Mondom a szigetelésnek! Felejtsük most kicsit el a nyílászárócserét.  Első szigetelős posztunkban nézzük a legegyszerűbb megoldást, a boltokban kapható elasztikus, öntapadós szigetelőprofilt. Búvárharangot ugyan ne ezzel kezdjünk el szigetelni, de higgyük el, hogy egy Kádár-kori duplaablak esetén, hatásfokában még ez is üti-veri a nagyi kárpitozott szivacshurkáját, amit korábban telente az ablakok közé tettünk. Árban pár ezresből megúszható egy átlagos duplaablak, és fél óránál több időt nem vesz el az életünkből a csíkok felragasztása. A következőkben tárgyalt megoldásnál vannak profibbak is a piacon, remélhetően később azokat is tárgyaljuk itt a Furdancson.

Új kép.png
Ha dupla ablakot szigetelünk, akkor vagy csak a belső szárnyakat vagy a külső és a belső szárnyakat egyaránt szigeteljük le. Sose szigeteljük csak a külsőket, mert akkor párásodni fog az ablak. Mielőtt ész nélkül ragasztani kezdenénk, nézzük meg, hogy az ablakszárnyprofil mely részén van sanszunk arra, hogy a szigetelés felragasztása után az ablak légrésmentesen illeszkedjen a keretre.
Először is tisztítsuk meg az ablak vagy a keretprofil azon részét, ahova a szigetelőcsíkot ragasztani szeretnénk. Erre a célra megfelelő egy pamutrongy és egy szórófejes ablaktisztító.
 
Új kép (1).png
Alaposan töröljük át a keretet, szabadítsuk meg a kosztól, zsírtól, valamint a laza festékrészektől. A profik használhatnak a tisztításhoz alkoholt, vagy lakkbenzint is. Ha ezzel megvagyunk, kezdhetjük felragasztani a szigetelést. Ha végigragasztottunk egy oldalt, késsel vágjuk méretre. Ragasztás közben a csíkot nem kell megspannolni, attól nem szigetel jobban. Ha feszegetjük, elenged a ragasztás.
 
Új kép (2).png

Új kép (3).png
Ha mindenhol körberagasztottuk, de továbbra is légrésre gyanakszunk, akkor jelöljük meg filctollal a szigetelést pár helyen, majd zárjuk be az ablakot. Ahogy ismét kinyitjuk, elvileg látnunk kell a filctoll nyomát az ellenkező oldalon. Ha nincs nyom, gond van. Ekkor tisztítsuk meg az ellenkező oldalt is, és oda is ragasszunk egy szigetelőcsíkot.
 

Új kép (4).png


Ha ezzel is megvagyunk, nincs más hátra, mint átélni a sikerélményt, ami ugyanúgy hozzátartozik a barkácsoláshoz, mint az öltözőszekrényhez a topless-naptár.

Ablakszigeteléshez több nemzetközi felmérés szerint is az alábbi zene dukál:

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr134861660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C200UF 2012.10.24. 16:36:11

A kettős ablakoknál a külső ablaküvegen nagyobb a páralecsapódás veszélye az alacsonyabb felületi hőmérséklet miatt, mint a belsőn, ezért a légzárásnál figyelembe kell venni, hogy mindig a belső tér felé legyen zártabb az ablak, különben télen elkerülhetetlen a párásodás. (Azért kell a belső ablakszárnyat passzítani és tömíteni, mert ha a belső fűtött tér meleg párás levegője bejut a két ablak közé, akkor a benne lévő nedvesség lecsapódhat a külső hideg üvegen.) A belső tér általában párásabb, mint a külső. A keletkező páránál gondoljunk például a ruhaszárításra, főzésre, vagy egyszerűen a lélegzetünkkel bekerülő páratartalomra. Még az ablakszigeteléseket végző szakembereknél is gyakori hiba, hogy a külső szárnyat tömítik, és nem a belsőt, pedig a kettős üvegezésnél a páramentesség a két üvegréteg között csak úgy érhető el, ha a kritikus évszakban (télen) fellépő gőznyomást kifelé, a külső szárnyakon át szabadon engedjük távozni, vagyis nem vagy csak kevésbé tömítjük a külső szárnyak ütközőit.

ablakprofilok.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=5#04

szopaul 2012.10.26. 17:17:26

@C200UF: Bocs, elírás. Javítva, és köszi.

1kutya 2012.10.26. 17:47:34

hú! régen a panelban a dupla ablaknál mennyit geccsöltem ezekkel a xarokkal.

gutenabend 2020.01.24. 23:26:02

Leszedték a youtube-ról a zenét ...

kkm.furdancs 2020.01.25. 07:16:52

@gutenabend: Folyamatosan szednek mindent és akkor csodálkoznak, mennyire népszerűek a letöltőprogramok.
süti beállítások módosítása