Lakásfelújítás - 3. fejezet: Padlócsere a kisszobában

2013.06.17. 10:05 | Írta: -nos-

Miután az új lakás tulajdonos pár a szobák falait megszabadította a régi tapétától és kifestették a saját ízlésük szerint, a két szoba közül a kisebb padlóját vették szemügyre. A szobában eléggé megkopott szőnyegpadló volt, amitől mindenképpen szerettek volna rövid úton megszabadulni. Mivel a felújítási keretük elég szűkös volt, nem futotta szalagparkettára, ezért az ennél kedvezőbb áron beszerezhető laminált parketta mellett döntöttek. Ezt ugyanis saját kezűleg lerakhatták és így csak az alapanyagért kellett pénzt adniuk.

Forrás: laminaltparketta.info

Kiválasztottak hát egy a szoba berendezéséhez vélhetően illő, nem túl markáns erezetmintájú gyártmányt, amely színtónusában kiemeli majd a szoba bútordarabjait. Előtte azonban készítettek a szoba alaprajza szerinti lapkiosztást, nehogy a kelleténél több burkolólapot vásároljanak. A csomagokat ugyan nem bontják meg, ám mindig van néhány sérült csomag, ami már nem értékesíthető, viszont a sértetlen lapokból meg lehet vásárolni néhány darabot. A szabály ugyanis az, hogy a szükségesnél mindig 5-10 %-kal több lapot kell vásárolni, ám egy csomagban 2-2,9 m2-re elegendő parkettalap van, amiből esetleg túl sok megmarad. A 7 mm vékony változatok közül a 31-es kopásállóságú, klikk hornyolású mellett döntöttek és a szegélyléceket is a padlóhoz illő árnyalatból választották ki. E lécek 4 m hosszúak, könnyen méretre vághatók és sarokelemekkel kiegészítve még a 45 fokos gérbevágásukat is mellőzhették. Szerencséjük volt, mert csupán 3 parketta lappal többre volt szükségük és egy sérült csomagból „kimentve” sikerült megvásárolniuk, így megtakaríthatták egy egész csomag megvásárlását.

laminalt01.jpgForrás: lakasfelujatas.lakas.hu

A padlószőnyeget ugyan fel szerették volna szedni, ám erről végül lemondtak, mert a felületét simának találták, amit egy sima léc élével több irányból is ellenőriztek. Így csak alátétfóliát terítettek rá 20 cm széles, leragasztott átfedéssel a toldás helyén, majd 2 napos „klimatizálás” után hozzáfogtak a lapok lerakásának.

Ezt optikai szempontból mindig az ablak irányába ajánlott lerakni és az első sort a fal elé rakott hézagoló ékekkel kitámaszva, a hornyolt élükkel a fal felé helyezve egymás után pattintották össze. A lapok egyenességét az átelleni oldalon ideiglenesen felhelyezett lappal biztosították. Az utolsó lapból vágni kellett, ennek a maradékával kezdték el a második sort. Ez azonban 35 cm-nél nem lehet rövidebb, ez alapvető szabály! Egyik lapot a másik után illesztették a helyére, és viszonylag gyorsan elértek a padlóburkolat  utolsó sorához. Itt bizony a legtöbb esetben minden lapot hosszában a szükséges szélességűre kell vágni, mint ahogyan most is. Ez egy kicsit lelassította a munkájukat, mert jobb híján ezt dekopír fűrésszel kellett levágniuk. A levágandó részt a falhoz illesztve, a már lerakott lapok éléhez igazodva jelölték fel.        Egy lécet használtak fűrészvezetőként és a lapokat a hátoldala felől vágták méretre, hogy a fűrészlap ne tépje fel a lapok laminált felületét.

Az ajtótokok alsó részét nem fűrészelték be, hanem a lapokat illesztették a kerethez. A fűtőtesteknél pedig előbb ráhagyással bejelölték a csőkiállások helyét és előbb a lyukat vágták ki, majd a fal felöli részt kifűrészelve illesztették helyére a padlólapot. A csövek mögötti résbe pedig vékony fa hézagolóval kiegészítve visszaragasztották az előbb kivágott padlódarabot. Az ékeket végül eltávolították a falak mellől és következhetett a szegélyek felszerelése.

Forrás: drpadlo.hu

Eredetileg a falra csavarozott kapcsokkal felerősíthető szegélylécekkel szándékozták a léceket felerősíteni, ám a betonfalba elég sok lyukat kellet volna fúrniuk, ezért a szegélyléceket szerelési ragasztóval fogatták a falra. Így ugyan lemondtak a lécek leszedhetőségéről, viszont nem borzolták a szomszédok idegeit a fúrással járó zajjal. A padlóra ugyanis soha nem szabad a szegélyléceket lerögzíteni.  A lécek összeillesztését kész sarokelemekkel könnyítették meg és végül a fűtéscsövek körüli hézagot ún. csőrózsákkal fedték le. A küszöbre pedig lefogó idomot csavaroztak, ami elfedte a padló melletti hézagot is.

Hátra volt még az ajtó aljának a levágása, ami elég keserves munka volt, mert az aljából csak 5 mm-t kellett levágniuk. Ez bizony lyukfűrésszel még a leemelt ajtó aljára szorítókkal felfogott vezetőléc mentén sem sikerült tökéletesre, ám keserves ráspolyozással sikerült megközelítően egyenesre igazítaniuk az ajtó alsó élét.

Az új padlófelület teljesen megváltoztatta a szoba összképét és ezt követen már csak a „bebútorozás” volt hátra, hogy a kis háló lakható legyen.   

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr665364703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meteorka 2013.06.17. 18:09:11

Hű de ügyesek... Mondjuk jó nagy barom, aki a saját lakásán kezd kísérletezni, hogy vagy sikerül, vagy lesz ami lesz. Ez nem bátorság kérdése.

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 18:43:08

Ezt a posztot elmentem,mert én is felújításban vagyok nyakig.
Csak mi most kövezni fogunk és még nem tanultam ki a szakmát pontosan.
Ami biztos,sehol nincs olyan szolgáltatás,hogy x mennyiségű járólapot nekem kettévágjanak ( diagonál mintához kéne és szegélyhez),így ez lesz a legkritikusabb rész és a ragasztó bekeverése.Utóbbihoz ugyan is nincs turmixgép.

hot-spot (törölt) 2013.06.17. 18:44:10

@meteorka: Pedig bazzeg,de.
Hol kéne kísérletezzek?Mondjuk én sem a nappalival kezdtem volna szívem szerint,elég lett volna elsőre egy erkély is.

gelsystem 2013.06.17. 20:03:39

1. soha többet nem fogok lerakni saját élettérbe laminált padlót....ok: kb 1 négyzetméterre lehet számolni 1 db lépcsőt két lap illesztése között, még prémiumminőségű lapoknál is, és ez KIBASZOTT IDEGESÍTŐ 2-3 hónap után, mert csak akkor jön elő:(:(:(
természetesen, előtte önterülő jáccott!
2. gyári ék, egyéb lerakást elősegítő ratyikészlet pénzlehúzás-felesleges
3. kis tubusos ragasztó, amit mindenhol favorizálnak átbaszás-lehúzás!

Abramelin 2013.06.17. 21:19:31

Aki "belefecöl" egy szobába több (tíz)ezer forintot csak a parkettába és nem képes hozzá felhívni egy szakembert, egy burkolót az egy nagy lúzer! Szaktudás és szerszámok nélkül teljesen felesleges belekezdeni a lerakásba... ezek az oldalak ezt miért nem írják le? Nagyon könnyen el lehet rontani az egészet! Pár évig meleg burkolással foglalkoztam... az évek alatt nem egy-két helyre kellett kimenni javítani meg újra lerakni egy-egy szobát, mert a tulaj "okos volt", és azt hitte neki menni fog a lerakás...!!! Egy burkoló munkabére töredéke annak amit az anyagba belefektetünk! Inkább szakembereket kellene ajánlani nem ilyen baromságokat megjelentetni...!!!

Shopping 2013.06.17. 22:23:03

A szoba ránézésre 15nm.

Beszorozva 1500 al az 22500ft.

Aki ennyit sajnál a szakembertől az vagy hülye vagy bibsi...

Béna blog

Zed is not dead yet 2013.06.17. 23:34:36

Laminált padlót lerakni nem gond, bárki meg tudja csinálni. Ami miatt némi értetlenség van bennem, hogy

(1) a fényképen OSB lapot látok a földön az pedig kimondottan nem szőnyegpadló (a fotó nem ott készült?)

(2) pedig hogy szalagparkettát lerakni PONTOSAN ugyanakkora kunszt mint laminált padlót. Ugyanaz a technika szinte teljes egészében, csak a szalagparketta valóban fa és sokkal pontosabban illeszkedik mindenféle szempontból. Ráadásul nem egy műanyaggal laminált préselt papír fos, hanem többrétegű faszerkezet, lakkozható, párszor csiszolható is majd ha kell, ráadásul szép is.

(3) A szőnyegpadlóval nem az a gond hogy sík vagy nem sík, hanem hogy egy élet kosza van rajta, aminek csak egy töredéke jön fel egy sima porszívózással, amit aztán ügyesen leburkolnak egy elég jól záródó műanyagréteggel (a laminált fossal). Eltelik majd egy kevés idő és el fog kezdeni büdösödni, esetleg penészedni. Gratulálok, jó döntés volt lenn hagyni. Nem mondom, van meló a leragasztott szőnyeg felvakarásával, de mindenképpen alap kell hogy legyen, ha élhető szobát akarsz. Mondjuk laminált padlót letenni máris bukta ebből a szempontból (is).

(4) A laminált padló előnye, hogy könnyen lerakható, könnyű összepattintani. Aztán amikor lenn van és járkálni kezdenek rajta, akkor egy rövid idő után ezeken az illesztési pontokon magától is szét-szétcsúszik, elég ha a gyerek kicsit hirtelenebbül indul el rajta (stb.). Innentől meg nettó agyfaszt kap az ember tőle. És ez az állapot csak romlik aztán tovább. Arról nem is beszélve, hogy elég egy szákláb, vagy más kicsit keményebb dolog, ami adott ponton sokat tartózkodik, netán kicsit mocorog és villámgyorsan lekopik a dekor "színe" az adott helyen (jó esetben csak ennyi baja lesz) és lesz egy valamilyen barnás-sárgás színű, textúra nélküli "tócsa" azon a helyen. Ez is remekül néz ki.

Zed is not dead yet 2013.06.17. 23:43:51

Valamit segít a szétcsúszkáláson, ha az ember lerakás után lelakkozza, már amelyik laminált izét lehet lakkozni. Ez a kopás-foltosodás problémán is segít valamennyit. A ragasztót rátukmálják a vevőkre a boltban gyakran, miközben a padló csomagolásán le van írva, hogy NE használj hozzá ragasztót. Ez többnyire nem azért van, mert "ugyan minek az", hanem mert úgy vannak a nútok méretezve, hogy a ragasztó sem fér bele, illetve a vizesbázisú faipari ragasztók gyakran okoznak duzzadást a ragasztásoknál az ilyen préselt papír cuccoknál, ami egyrészt ronda, másrészt ott felpuhulhat és mállhat a hordozó réteg és felpattogzhat a dekor.

Mondjuk nagy az isten állatkertje, itt a házban van, aki a kifogástalan parkettára (max. egy friss lakkozást kaphatott volna) rárakta a laminált izét, "merazajó". Hogy az ilyen inkább lakna panelban ...

Zed is not dead yet 2013.06.17. 23:48:01

@Abramelin: Mondjuk ez a fajta laminátum az, amit a burkoló is sírva rakna le. Egyébként ehhez ezzen a szinten mi kell? 1 centi, 1 kalapács, 1 akármilyen beszúrófűrész, vagy gérvágó. Kézzel összetolható, ehhez nem kell spéci összehúzó-szerszám. Hogy a küszöb környékét meg a (fűtés)csövek környékét ki hogyan gányolja/tákolja, az megint egy külön történet.

Zed is not dead yet 2013.06.17. 23:55:49

@hot-spot: Hívj egy burkolót. Mert a legkritikusabb rész az, hogy már előre tudja, hogy merre indul, mivel kezd (nem biztos hogy egésszel) és ilyenek, hogy kiadja a dolog szépen hogy ne ötcentis csík legyen a szélén, meg ilyenek. Meg ha óccóba'/okosba' megy a beszerzés is, akkor gyakran sikerül olyan lapot venni, ami nem teljesen sík és nem teljesen egyforma vastag, na ilyen szitukkal egy burkoló még tud valamit kezdeni, egy amatőr nem igazán, mert itt is előre kéne gondolkodni.

Egyébként a ragasztó keveréséhez kell egy műanyag vödör és egy fúróba fogatható "habarcskeverő" fúrószár (bagatell tétel venni egyet). A lapok vágásához pedig gyakori, hogy a lap-kereskedő cégek adnak bérbe vágógépet (azt a "jelölöm/karcolom/egy mozdulattal egyenesen töröm" fajtát). Ezzel együtt ég és föld ahogy kinéz az amit egy barkácsszaki lehány, meg amit egy jó burkoló csinál. Még akkor is érdemes rendes szakira bízni, ha a burkolás ára gyakran összemérhető egy olcsó burkolólap anyagárával.

hot-spot (törölt) 2013.06.18. 21:52:53

@Zed is not dead yet: Megtörtént.Nem merek belefogni egyedül.
Elég jól lealkudtam a burkolás árát,neki is kell a pénz,épp előtte 2 napja futottam össze vele és nyivákolt hogy nincs munka.Na most én vagyok a köcsög kizsákmányoló,de hát ez van.
Azt nem tudom,hogy 25 kiló padlókiegyenlítő, az hány nm-re elég vajon ?
Ott fogok állni a háta mögött amúgy,nem hagyom egyedül,mert ezek olyan dolgokat csinálnak ha egyedül maradnak 5 percre,hogy abban nem lesz köszönet.

kovboj1 2013.06.23. 14:57:26

@hot-spot: ha jól tudom 2,3 kg/m2/mm. vagyis 1 mm vastagon 1 m2-re 2,3 kiló kell. tehát pont annyira elég amilyen egyenetlen az aljzat. de 3 mm-nél vékonyabban és 15nél vastagabban nem nagyon szabad használni. tehát a maximum anyagszükséglet 15x2,3=34,5kg/m2, a minimum 3x2,3=6,9kg/m2. az majdnem 4 m2. de ha nem nagyon izé a felület lehet hogy bepróbálnám aljzatkiegyenlítő nélkül picit vastagabb ragasztóba. ha ott állsz a burkoló mögött csak ideges lesz.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.06.26. 23:02:03

Amikor megvettem a panelt, itt is padlószőnyeg volt. Festés előtt az első dolgom volt felkapni a betonról. Tényleg 30 év mocska gyűlik benne össze, borzasztóan igénytelen az, aki a padló alá söpri..

A felszedése tartott kb 10percig, legalábbis nekem, mert gondolkodtam. Fogtam egy sniccert és 20-25cm szélességben felcsíkoztam a szőnyeget. Ezeket a vékony csíkokat két kézzel gyönyörűen fel lehetett tépni a betonról, egyedül is meg tudtam csinálni. Majd 20-25cm x 50cm darabokra vágtam fel, hogy sok helyet se foglaljanak. 5 percig tartott, amíg a maradék darabokat felspakliztam a betonról, ugyanis valamelyik előző észlény vasalóval rámelegítette a betonhoz :]

A lerakáshoz: ha már elköltöttem majdnem 150e forintot a padlóra, nem fogok vele én kísérletezni, illetve időm sem volt rá, pénzt kellett keresni és költözni, volt más dolgom is. 40e pénzért fel nap alatt lerakták a 30nm2-t, 2.5 éve van lent, nem csúszott szét, nem recseg-ropog és nedves vízzel is fel lehet mosni. Ráadásnak amíg lerakták a padlót (a 15 éves rendszergarancia miatt muszáj voltam lerakatni) addig elintéztem egy csomó más dolgot is.

Zsencike 2013.07.05. 23:38:02

Kedves Blogoló! Áruld el nekem miért kellett az ajtót lefaragni?
Elég lett volna a zsanérokra megfelelő méretű alátétet tenni és úgy visszatenni az ajtót.
Csak idegesítésileg.

prolee 2013.08.27. 23:10:42

Nem értettem, miért takargatják le a padlószőnyeget gondosan a tapéta kaparásakor.
De otthagyni az atkás dzsuvát idegen emberek beszívott szagával a nájlonfólia alatt...
Fúúúúúúúúúúúúúúúj!

Nálam is ilyen lamináltszar van a konyhában a kőre rakva, de csak azért, hogy meleg legyen, meg ingyé volt, hát felrakta a párom... Nem az örökkévalóságnak szánom. Két éve van fenn, de még semmiféle kopás nincs rajta.

2013.09.10. 13:04:44

@Abramelin: "Egy burkoló munkabére töredéke annak amit az anyagba belefektetünk"
Ez óriási hazugság ! Lassan többet kérnek a mesterek a lerakásért mint az anyag költsége.
Teljesen laikusként már legalább öt hat szobát parkettáztam le és a modern tökéletes méretű szalagparkettákkal ez gyerekjáték. A szakember maximum gyorsabban megcsinálja.

2013.09.10. 13:06:17

@Zsencike: az ajtó nem emelhető tetszés szerint mert a felső éle beszorul a keretbe. Jó esetben nincs akkora játéka hogy egy szalagparketta elférjen pluszban. Ha igen, akkor előtte nagyon lötyögött, régi szar volt.

Lakásfelújítás1 Kft 2013.09.25. 04:19:20

Soha nem fogom megérteni az ilyen oldalak értelmi szerzőjét!

Ráveszik a laikus embereket, hogy fogjanak hozzá egy lakásfelújítás munkálataihoz, legyen szó akár a laminált lapok lerakásáról, vagy szobafestésről.

Számos esetben találkoztam olyan szituációval, amikor a tulajdonos, vagy egy nem hozzáértő egyén fektette le a lapokat! Az eredmény pedig szörnyű volt. Nem szépek a vágások, el voltak csúszva a fugák, sőt sokszor fel is púposodott. Itt egy cikk a laminált lapokról:
www.lakasfelujitas1.hu/laminalt-padlo-parketta-ar-kis-segitseg-a-parkettazashoz-tippek-otletek.html
A laminált parketta lerakása is szakmunka, de persze lehet házilagosan is barkácsolni, főleg ha sajnáljuk a szobánkénti 20.000 Ft-ot! :)

jeriko 2013.11.25. 14:55:44

Soha nem fogom megérteni az ilyen hozzászólások értelmi színvonalát!
Ennyi logikával senki ne főzzön otthon semmit, ha nincs szakács végzettsége, hiszen már 500 Ft környékén megvásárolhatja az egyszerűbb kajákat.

Szerintem egy átlagos józan paraszti ésszel megáldott ember el fel tudja mérni és el tudja dönteni, mi az, amibe belevághat, és mi az, amibe nem. Van aki egy szeget sem ver be a falba, mert kiesik a kezéből a kalapács, valaki meg képes felépíteni egy házat.

Az úgynevezett "szakemberek" meg - tisztelet a kivételnek - jobban teszik ha magukba néznek. 8 szakemberből, akit kihívtam ilyen-olyan munkákra, 7 próbált átverni, vagy vert át. Volt olyan - szakmát tanult, más által ajánlott - tetőfedő, aki szilikonnal összeragasztotta a cserepeket, olyan mosógépszerelő, aki 3 fő alkatrészt cserélt ki, mire megtalálta az érintkezési hibát, és fel volt háborodva, hogy nem akartam kifizetni neki a 40e Ft-ot, hanem visszarakattam vele az azóta is működő alkatrészeket. A villanyszerelőről, aki felcserélte a nullát a földeléssel, vagy a gázszerelőről, aki a gumitömítések ára mögé utólag odakerekített egy nullát, ne is beszéljünk.

Szedtem már fel szakember munkája után felpúposodott laminált parkettát, és raktam vissza, amit meg lehet nézni, azóta sem csúszott szét. Sőt, ismerősi körben volt olyan "szakember", aki felrakta a parkettát, a leszedett ajtókat viszont nem tette vissza (nem fért bele a "keretbe"), és utólag kellett asztalost hívni, hogy vágjon le az aljukból.

A padló lerakás tipikusan olyan dolog, amibe nyugodtan belevághat aki érez magában egy kis barkácsolási hajlamot. Biztos, hogy lassabban lesz kész vele, talán fog gyártani egy kis selejtet is, de ha előtte gondosan utánaolvas, mire kell ügyelni, nagy hibát nem tud véteni. És nem csak arról van szó, hogy megspórol 20e Ft-ot, hanem ott a saját munka öröme, amit egyetlen szakember sem tud megadni.
süti beállítások módosítása