Lakásfelújítás - 4. fejezet: Biztonságosabb bejárati ajtó

2013.06.24. 10:03 | Írta: -nos-

A lakások elsődleges „védműve” a bejárati ajtó. A legtöbb illetéktelen behatoló általában itt próbál a lakásokba jutni, feltéve hogy nincs könnyebb útja a behatolásnak. Márpedig a kisebb lakótelepi lakásoknál szinte ez az egyetlen lehetősége a betörőknek, hogy a lakásba jussanak. Egy biztonsági ajtó ezt eleve jelentősen megnehezíti és ez a lakásbiztosítás megkötésének is előfeltétele.

szef.jpg

Az új tulajdonosok alaposabb szemrevételezés nélkül is kénytelenek voltak megállapítani, hogy a régi bejárati ajtót a legegyszerűbb kicserélni, mert a javítgatására semmi esély nem volt. A pántjai lógtak, az eredeti zár már nem is működött a beletört kulcs miatt. Az előző tulajdonos ezért felbarkácsolt rá egy hevederzárat és két másik belülről felcsavarozható biztonsági hevederzárat. Ezek a szakértelem nélkül felszerelt zárak azonban alig bírtak volna ki egy erőteljesebb rúgást és az ajtó máris kitárult volna a behatoló előtt. A zárnyelvek ugyanis éppen hogy elérték a zárlemezek szélét, a felfogó csavarok meg csak alig rögzítették a zár darabjait. E mellett pedig a fa ajtótok is mozgott a falnyílásban, így akár tokostól benyomható lett volna. Maga az ajtólap is gyenge minőségű, és nagyon megviselt állapotú volt.

heveder.jpgIllusztráció

Mindezek tudatában az ajtócsere szinte már az első szemrevételezés után eldöntött tény volt. Ám, hogy milyen ajtó és főleg hogy mennyiért kerül majd a régi helyére, az még kérdés volt. Eleve biztonsági, acéllemezből készült termék volt a cél, kiválasztásakor azonban más szempontoknak is teljesülniük kellett. Olyan ajánlatokat kerestek, amelyek a régi ajtó kiszerelését, elszállítását, továbbá az új termék garanciáját, szakszerű beépítését is magában foglalta. A Mabisz minősítés természetesen alapvető követelmény volt. Az internetes kínálat elég bőséges volt, amiből kizárásos alapon végül sikerült egy kis koreai cég minősített termékeit forgalmazó vállalkozóval megegyezniük, aki az új ajtó beépítését saját alkalmazottaival végzi és még kedvezményt is adott az azonnali megrendelés esetén. Az ár mindennel együtt 75000 Ft volt, ami igen kedvezőnek mondható, a vállalási határidő pedig csak három nap volt, előleg nélkül. Az üzlet így megköttetett és némi izgalommal várták a kiválasztott színű és szolid felületi mintázatú új ajtójukat.

kep_081.jpgA fotó illusztráció. Forrás: dtp.hu

Pénteken rendelték meg, telefonon egyeztették a beépítés időpontját, és nem is csalódtak. Hétfőn reggel megjelent a két szakember, hozta a lefóliázott új ajtót, majd azonnal neki fogtak a régi ajtó eltávolításának. Volt ugyan egy kis bökkenője a dolognak, ugyanis az új ajtó tokja kisebb volt az ajtó eredeti nyílásánál, ám ez már előbb is megállapítást nyert, viszont ennek ellenére garantálták az ajtó szilárd és szakszerű beépítését. Ez volt az izgalom oka, de mint utólag kiderült erre nem volt semmi okuk. A régi ajtó leakasztása után a fatokot is percek alatt kifeszítették a helyéről, az ajtónyílást letisztították, a méret különbségeket pedig több acéllemez távtartó falhoz és az új tokhoz csavarozásával egyenlítették ki. Magát az ajtótokot ezt követően oldalanként 5-5, illetve 3-3, mélyen a falba eresztett méretes csavarral, pontosan szintbe állítva rögzítették. Ezután következett a purhabos hézagkitöltés, majd a tok és a falak közötti hézagokat beszabott és felragasztott gipszkarton csíkokkal tüntették el. Alapos gipszes besimítás után alig látható a betoldás. Az új ajtót egyébként 5 helyen több, hengeres zárnyelv rögzíti és leemelés ellen is biztosított. A teljesen acéllemezből készült ajtólapokat acélbetétes merevítők erősítik meg és teljes felületén ellenálló, több réteges bevonat teszi nemcsak biztonságossá, hanem mutatóssá is. A beépítése után már nem kell a tulajdonosoknak nagyon aggódniuk lakásuk biztonságáért és nem is került egy vagyonba.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr425375357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kzolika 2013.06.24. 20:44:42

En azt hittem, ezert az arert csak kinait lehet kapni. A komoly biztonsagi ajtok valahol dupla ennyinel kezdodnek, mert ezeket a 70 ezres csodakat egy erosebb konzervnyitoval ki lehet nyitni.

drmc 2013.06.24. 21:25:03

Csatlakozván az előttem szólóhoz, azért én is alaposan megnézném ennek az ajtónak a MABISZ minősítését, hogy miről is szól. Mert lehet, hogy csak éppen megüti a legalsó kategóriát, de semmi több. Egy minőségi (magyar gyártmányú) biztonsági ajtó bizony ennek a duplája árban.

zembertelen 2013.06.24. 23:46:41

Hol van ez a felhúzható hídtól és a vizesároktól!

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2013.06.25. 07:04:30

Jó kis biztonsági ajtó, konzervnyitóval is nyitható:) www.youtube.com/watch?v=dhD4dYNJXwo

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 07:30:04

Amúgy szerintem is kinyitják a 150 ezres ajtót is simán.
Kivéve ha vastag acél a tok és az ajtó meg betonbéléses.Mindemellett 5 ponton záródik 5 különböző zárral.
Akkor talán pár percig elszórakozik vele a betörő.

Én az érték védelme esetén nem feltétlen a bejárati ajtóra tenném a hangsúlyt,mivel az inkább árulkodó jel lehet arra vonatkozólag,hogy a lakásban van vagy nincs mit védeni.

Én pl jelenleg panelfelújításban vagyok nyakig és találtam a falban egy kis ablakot,amiről eddig nem is tudtam és ami be volt temetve.Na pl azt kibontottam (nem volt egyszerű) és ott lesz egy falba épített széf majd.:)
Vajh melyik betörő gondolná azt,hogy egy panellakásban van falba süllyesztett széf?:)

warrant officer 2013.06.25. 07:49:19

Sajnos az előttem szólóknak igazuk van.
A kedves posztoló hallott már a biztonságról, de nem szakember.
Valóban, egy MABISZ minősítéssel rendelkező biztonsági ajtó, ennél többe kerül, már az anyagok ára miatt is, hiszen olyan szilárd rácsszerkezet van a belsejében amely 300*100 mm-nél nem nagyobb kiosztású. Ez az többek között ami nem látható a megvásárolt ajtónál, érdemes elmenni egy bemutatóterembe, ahol a normális gyártók, az ajtó belsejét is megmutatják nekünk. És akkor még nem beszéltünk a zárat (zártestet) takaró fúrásvédő lemezekről, amik szintén nem láthatóak.
Az 5-5- és 3-3 rögzítési pont akár megfelelő is lehetne, de ezeknek minimum 300 milliméterre kellene egymástól lenniük és legalább 150 mm mélyen kellene a falba illeszkedni. Természetesen a távtartók távolsága nem számít bele. Ha jól tévedek akkor mindezt nem bontható kötéssel kell kivitelezni, így a csavarozás talán nem a legjobb megoldás.
A több ponton záródás az egyik olyan eleme a biztonsági ajtóknak ahol a forgalmazók szívesen vakítanak (8-10-14-21 ponton záródó ajtók:-)), de ne felejtsük, hogy a 300 mm-en belül lévő pontok egynek számítanak! Példaként a képen látható MOTTURA zárszerkezet 4 darab 12 mm-es csapja is egynek minősül.
Telepítési jegyzőkönyvet kapott-e a kedves vevő?
Mert ha a lakásbiztosítást biztonsági ajtóra meg is kötik, betörés esetén már nagyítóval fogják vizsgálni az ajtó szerkezetét és ha csak egy pontban is ugrik a megfelelőség (még MABISZ-olt ajtónál is) akkor lőttek a kártérítésnek.
A minősítést a száma alapján meg lehet keresni a pluto.hu weboldalon, és a minősítésben benne vannak a telepítési követelmények is.
Szóval aki biztonságot akar, az először nézzen utána, mert megéri és a szakemberek valóban segítenek, mert nevüket, cégüket adják a termékeikhez.

warrant officer 2013.06.25. 07:56:46

@hot-spot:

Panelra is van megoldás, ha az a cél, hogy ne tűnjön ki az ajtó a többi ajtó közül.
Méretre készített, faborítású biztonsági ajtó. Persze a "szakember" amikor odalép, hogy "namostaztánbemegyek" akkor azonnal látja, hogy kár nekikezdeni.

www.betoresvedelem.hu/gallery/biztajto_esz/images/biztonsagi_ajto_egyszarnyu_89.png

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 07:59:06

Az előző lakásomban volt egy ránézésre maximálisan szakadt ajtó,ami úgy nézett ki,hogy ha belerúgok,akkor bedőlne magától.Egyszer véletlen becsapódott utánam,nem volt kulcsra zárva sem.Egy teljes délelőttbe tellett,mire ki tudtam nyitni segítséggel úgy,hogy a zárat végül totálisan szét kellett verni vésővel,mert sehogy máshogy nem lehetett kinyitni.A nyelvhez nem lehetett hozzáférni,nem lehetett elfordítani sem,hiába szereltük le a zárat.A végén ki kellett vésni az egészet,amire meg összeszaladt a lépcsőház összes lakója.:)
És egy halál szakadék ajtónak tűnt első ránézésre.PP

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 08:02:21

@warrant officer: Itt a házban volt akinek szép új műanyag ajtaja volt 5 ponton záródó.A 150 kilós betörő a vállával belökte az egészet,mert a zárak ( 5 ponton) a műanyag ajtókeretbe keretbe mentek bele.D

warrant officer 2013.06.25. 08:10:15

@hot-spot:

Erről beszélek. A minősítési eljárás az ajtó minden elemét vizsgálja.
Lehet borítani műanyaggal, de belül ott kell lennie az anyagnak!
Lehet 832 ponton záródó, de előírás, hogy milyen mélyen kell a csapoknak a keretbe csúszni.

Az elébb egy fontos dolgot kihagytam, hiszen ezért is akadt meg a szemem a cikken.
Ne keverjük a bejárati ajtót, meg a biztonsági ajtót, két külön kategória. A biztosításnál is!

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 08:13:14

@warrant officer: Szerintem a betörő már magáról az ajtóról megmondja az adott lakó anyagi helyzetét.Egészen biztos vagyok abban,hogy ha valakik,akkor ők tudják az árakat és a minőségeket is.

pontorson 2013.06.25. 08:53:14

A 75 ezres "biztonsági" ajtó egyszerűen a vásárló megtévesztése. Egyszerűbben szólva csalás, ami 1-től 3 évig büntetendő. A valós biztonságot nyújtó ajtót nem érdemes keresni 300 ezer alatt, a felső határ pedig ennek a többszöröse. Egy ilyen bejegyzés maximum sajnos csak arra alkalmas, hogy hamis biztonságérzetet adjon a hozzá nem értő olvasónak.

halaloszto 2013.06.25. 09:19:47

A biztonsag mellett lenne meg egy-ket szempont, ami kicsit elsikkadt itt:

1. HOSZIGETELES. Egy szigeteletlen vas ajto jeghideg lesz es folyni fog rajta a viz

2. HANGGATLAS. A bejarati ajto nem csak a betoroket es a hideget kellene kizarja, hanem a zajokat is jo lenne. Egy acellemez tuti biztonsagos, de nem arrol hires hogy nem megy at rajta a hang.

Vajk

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 09:26:07

Nekem olyan beltéri ajtó kellene,amit nem lehet becsapni.Csak mert a gyerkőc épp hisztis kamasz korát éli ki az ajtókon,amit viszont már én unok nagyon.
Ezért szeretnék egy olyan ajtót,amit ha be akarnak csapni,akkor az visszapattan és orrba vágja azt,aki be akarta csapni.
Van ilyen ?DD

halaloszto 2013.06.25. 10:38:13

@hot-spot: a gyereknevelest nem lehet az ajtora bizni. neked magadnak kell orbavagni, bizony, szulonek lenni kemeny dolog :-)

Vajk

Shopping 2013.06.25. 11:29:42

75ért beépítéssel csak vacak minőség lehet!!!!

De itt van egy tuti!
ennél olcsóbb és jó ajtó nincs. ema.hu Nívó ajtó!!
csúnya de tuti!

PiBá 2013.06.25. 11:44:01

Ahogy nézem, egy téma még került szóba. Szép dolog egy erős ajtó, a sok ponton zárás, na de milyen minőségű a zár? Ha az gyenge, sokszor az, akkor az ajtó hiába erős ...

belfegorka 2013.06.25. 12:39:09

Ha lesz egy jó nagy tűz, akkor szépen rád olvad a vasajtó. Volt már ilyen.

warrant officer 2013.06.25. 12:48:04

@PiBá:

A minősítés ezt is előírja.
Minősített biztonsági ajtónál nem lehet "gyenge" zár.

Itt egy 15 perces áttörésgátlással rendelkező ajtó tanúsítványából egy részlet:

Mercurius BA-15 jelölésű egy-vagy kétszárnyú, befelé vagy kifelé nyíló, fával vagy 2 mm-es vaslemezzel burkolt, acélszerkezetű, biztonsági bejárati ajtó...

... három darab egyedi forgópánttal, három irányba reteszelő, kéttollú-kulcsos, Mottura zárszerkezettel:688200 típ. vagy Mottura 52.771,52.871 (52-es sorozatelemei) zárszerkezettel;
- vagy három irányba reteszelő, kéttollú-kulcsos zárral és fúrás ellen védett hengerzárral működtetett Mottura zárszerkezet-tel a hozzátartozó gyári fúrás, valamint törésvédő pajzzsal 54N897 (54-essorozatelemei);
- vagy három irányba reteszelő, kettő hengerzárral működtetett Mottura zárszerkezettel: 85 788, 85 789 típ., gyári tö-résvédő pajzzsal,a MABISZ által fúrásvédettnek mi-nősített, multipontos zárbetétekkel
- 6 mm vastagságú kazánlemez extra zárvédelemmel;

Na, ezt jelent egy minősített ajtó

élhetetlen 2013.06.25. 13:42:50

@hot-spot: A betörők sem egyformán szakképzettek. A profik ellen nincs védekezés. Kinyitnak bármit, és a bekötött riasztónál is pontosan tudják, hány perc alatt ér ki a biztonsági, és addigra elviszik, amit akartak, Egy másik kategória, aki bejut egy társasházba, és találomra választ, az akkor sem megy neki a komolyabb ajtónak, ha több értéket vél találni benne. „Ideális” helyen lakom, 8. emelet csak két lakás, azaz forgalom semmi. Ráadásul sajátságos állatfajta vagyok, mikor megvettem a lakást, még zárat sem cseréltettem, azóta is az előző tulaj kulcsait használom. De! Kétszer volt mázlim, (szomszédnak pechje). Az egyik betörő még azt sem vette észre, hogy asszimmetrikus a ház, egyik oldalán nagyobb, a másikon kisebb lakások vannak. A szemben levő 27 nm-be tört be. Ekkor már gondolkodtam, hogy tenni kéne valamit, de csak ennyi ennyi. Úgy egy év múlva jövök haza, a lift csak a hetedikig jön, kiszállok, látom, hogy az alattam lakónál szerelik a rácsajtót. Mi van, betörtek, milliós a kár. Kérem a szerelőktől a számukat. Szereltetek. Szerelnek, és közben mondták, hogy ennek is csak pár éve van, mint annak idelyén a hevederzárnak, azaz, míg a „másik” szakma utol nem éri őket. Azóta egy betörési kísérlet volt nálam, feszítőrúddal meghúzták úgy a zárnál, hogy eltörött a zár nyelve (azaz én sem tudtam bejönni, csak a szerelőcég segítségével), de még hat pont fogott, nem jutott be a lakásba az ürge.
De csak az ilyen pancserek ellen véd a biztonsági ajtó. Amit mondani akartam ezzel, hogy pancserek ellen bármi jó lehet, aztán vagy bejön, vagy nem, a profik ellen nincs orvosság.

élhetetlen 2013.06.25. 13:55:23

@belfegorka: És most jöhet a tüzoltók szövege is, lehet folyosólezáró rácsajtó, csak nyitva kell hagyni (kilinccsel nyithatónak kell lenni). És a jó nagy tűz. 170 eft-költöttem tavaly egy lebontható és újra összeszerelhető télikertre, mert nem tudtam elhelyezni a lápcsőházban a leandereimet úgy, hogy a 120 cm-ből 110 szabadon maradjon (és nem tudom elképzelni, hogy a földszinten levő lépcsőházi csapból hogy hoznák fel a slagot a nyolcadikra, ha lenne 110 cm-ük. Ha jó nagy tűz lesz, így is, úgy is bennégek, közben most minden tavasszal és ősszel költhetek a télikert összerakására, lebontására. Ennyit a biztonságról. "rádolvad a vasajtó"!

warrant officer 2013.06.25. 14:07:48

@élhetetlen:

Na, igen. A roncsolásos nyitás ellen véd a (drótkoszorú, meg a vasalás témája :-)) a biztonsági ajtó fém szerkezete. A tok, a keret, a rácsozat, a törés vagy fúrásvédelem, meg a kiemelés-gátlás.
Hírekben szerepelt, hogy a tűzoltók a pneumatikus nyitóval is küzdöttek. (mondjuk látszott, hogy nem tudják pontosan, hol is kellene támadni az ajtót)
A lamellás (kéttollú-kulcsos) zárszerkezetek manipulált nyitása "felsőfokú" képzettség, azért azt, kevesen űzik, nem véletlenül van első helyen a MABISZ-nál is a dupla-tollas zárszerkezet.
Ha második zárnak még feldobunk egy törés, fúrás és manipulációs nyitás (fésűs-rezgetés) ellen védő cilinderzárat, na az már védelem.

élhetetlen 2013.06.25. 14:37:06

@warrant officer: Juj! Ez egy kicsit sok volt nekem, mivel csak egy háziasszony vagyok. Én csak odáig jutottam el pár év alatt, hogy valamit azért érdemes megpróbálni. Biztosan igazad van, de a "Ha második zárnak még feldobunk egy törés, fúrás és manipulációs nyitás (fésűs-rezgetés) ellen védő cilinderzárat, na az már védelem." nekem magas. Ne haragudj! És nekem a védekezés azért kell csak, mert igazi értékek nincsenek a lakásban, de ne jusson be valami hülye, aki, ha nem talál semmit, dühében széttépi a babámat, aminek anyu varrt helyi népviseleti babaruhát már felnőtt koromban. Tehát remélem, hogy a profik nem rám utaznak, és remélem, hogy a csak próbálkozók ellen a rácsajtó is elég.
De azért köszönöm!

Bambano 2013.06.25. 18:21:38

haverék téglában laknak, kiváló ajtójuk van. tényleg remek, ha pl. egy két mázsás fickó belerúgna egy nagyot, az ajtó szinte meg sem rezzenne. az, hogy ennyitől a fölötte levő egyrétegű téglarakás "fal" kihullik, és az ajtó fölött simán be lehet mászni, már más lapra tartozik...

belfegorka 2013.06.25. 20:08:30

@élhetetlen: Tökéletesen igazad van abban, amit írtál. Ez is mint sok más, teljesen ésszerűtlen és volt, és már senki sem emlékszik rá, a kutya sem törődik vele. Ilyen volt az autókban a mentődoboz, és még lehetne sorolni sok mást.
Most ilyen a világ.
A hozzászólásommal azt akartam mondani, hogy ha még saját magam is több kulccsal tudok csak bemenni az ajtómon, akkor esetleg, ha baj van, akkor kijutni is nehezebb, és lehet, hogy a másodpercek töredéke is számíthat majd.

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 21:09:07

@élhetetlen: Miért nem szerzel be egy kötéllétrát?
De komolyan.
Olyat,amivel 8 emeletről le tudsz ereszkedni tűz esetén,az ablakon keresztül.Valamihez fel kéne stabilan fogatnod és csak kihajítod ha menekülni kell és már sétálhatsz is le rajta.
A füst az,ami miatt a lépcsőházon keresztül nem tudnak lemenekülni a lakók paneltűz esetén.A lift olyankor nem működik és a látótávolság is nulla.Továbbá nem lehet 1 légvétellel lerohanni sem a nyolcadikról.

Perillustris 2013.06.25. 22:02:29

A poszt írójának szándéka nemes, a sugallt megoldás azonban teljes baklövés, mert egyértelműen egy bizonyos "márka" felé tereli a biztonságra vágyó vásárlót. Ezt az ajtót egy budapesti cégnél meg is lehet tekinteni félbevágva (PRS). Aki ezután is azt választja, lelke rajta.

Természetesen nincs olyan mechanikus védelem, ami áthatolhatatlan, de a tipikus lakótelepi betörő - ahogy pl. a kerékpártolvajok többsége is - a könnyebb ellenállás felé megy: oda tör be, ahová látszatra legkönnyebb: gyengébb zár, berúgja, kifeszíti, stb. Magyarul legyen jobb ajtód, mint a szomszédnak - még ha ez nem is hangzik elegánsan. Aki tippre megy, annak sem mindegy, de meg fogja oldani, ha a vélt érték nagyobb, mint a bejutáshoz szükséges energia.

Jómagam tavaly több hónapon keresztül olvastam a véleményeket-fórumokat a magyar egyedi gyártású ajtókról, a legtöbb céghez el is mentem személyesen is, hogy lássam, miről beszélnek. Hogy ne legyen reklámszagú, azt nem írom ide, kiket választottam végül, de azt szívesen, hogy az utolsó körben kik maradtak: Knapp Péter, PRS, DTP.

A MABISZ minősítésnek nem kell felülni, mert megkapja azt 3 perces áttörésgátlásra szinte mindegyik forgalmazó. A 60-70 ezres ajtók (ráadásul beépítéssel ennyi) csak a biztonság illúzióját adják. A beszerelés reális költsége 30-40 ezer forint önmagában.

A lényeg:
- Zártszerlvény tok és ajtólap keret, minél vastagabb, hogy a flex nehezen vágja át.
- Egymástól függetlenül működő zárak (tollas és hengerzár kombináció, vagy prémium hengerzárak) Tovább tartson a berhelés.
- Masszív ajtópántok (zsanérok) Nehezebb befeszítés.
- Robosztus passzív és aktív záró rudazatok. Nehezebb befeszítés.

Nagyon fontos, hogy jól is kell beépíteni, nálam ez csaknem 4 órás, precíz folyamat volt.

Perillustris 2013.06.25. 22:06:31

@Perillustris: Csakhogy egyértelmű legyen: az említett cégnél a félbevágott ajtó elrettentésül van kiállítva, ők a DTP-hez és Knapphoz hasonlóan jó ajtót gyártanak.

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 22:07:58

Én azt gondolom,hogy a panelok esetében lehet hogy ésszerűbb lenne a tűz és füstbiztos bejárati ajtókra koncentrálni, a betörés biztosak helyett.

Perillustris 2013.06.25. 22:12:52

@halaloszto: Igaz. Mondjuk egy panellakásnál a hőhídmentes konstrukció nem fontos, de a hangszigetelés annál inkább (na és persze a szagok kinn tartása is). Mindenesetre 75 ezerért semelyik nem lesz normális, az biztos.

élhetetlen 2013.06.25. 22:16:27

@hot-spot: Tudod, van akinek minden egyszerű, van akinek egészen egyszerű dolgok sem kivitelezhetőek. Tíz éve elgázoltak (zebrán), és az egyik térdemet nem tudták rendesen összerakni, kissé alkatrészhiányos maradt, Függőlegesen egész jól tudok állni, de már egy 70 fokos szögben sem tart. Felejtsük el a nyolcadikat, ha baj lesz, itt fogok megdögleni, de még egy közeli uszodába sem tudok elmenni, mert az összes uszodatervező úgy gondolja, hogy aki úszni tud, az mászni is tud, ergo nem kell egy sarokba pár lépcső, elég a létra. (amin én nem tudok bemenni, de ez nem gond, mert be lehet csusszanni, de hogy jövök ki!) Az egészséges emberek egy csomó dolgot nem értenek. Más, csak most eszembe jutott. Fiatal koromban én is megmosolyogtam a nyanyákat, akik rohamtempóban tepertek az ülőhelyek felé. Most már tudom, hogy miért. Amig áll a villamos, én is jól futok pár métert, és csak akkor vagyok biztonságban, ha letettem a seggemet, mert csak az indulást, a fékezést és a kanyarodást nem bírja a térdem. De kösz az ötletet!

Perillustris 2013.06.25. 22:20:33

@hot-spot: A paneltüzek jellemzően nem az ajtón át terjednek, hanem főleg lentről felfelé a közös vezetékeken, szigetelésen keresztül, esetleg az ablakon át kicsapva. Egy jó ajtó szigetelése a lépcsőház felől annyira mindenképpen megfogja a füstöt, hogy a lakásodban ne fulladj meg. Persze ha az alattad lévő egyik lakás ég, az ront a helyzeten.

BTW egyik haverom röhögött, amikor meglátta a tárolóban az 5 kg-os CO2-vel oltó készülékemet, de engem megnyugtat a léte, ugyanis a tüzek nagy része az első pillanatokban még eloltható - ehhez persze gyors észlelés is kell. :)

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 22:24:33

@élhetetlen: Akkor marad az ugrás ha gáz van.:)

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 22:30:04

@Perillustris: Igaz,én csak a lépcsőház felőli füsttengerre gondoltam most.
A részekre meg a szellőzőkre nem.Rések pedig elég nagyok vannak,most vakartam fel a nappaliból a házgyári szőnyegpadlót és már egy kiló fehér cement ráment csak a résekre.
Aparopó rések!
Nem tud valaki véletlen olyan anyagot,ami olyan mint a sziloplaszt csak ujjnyi vastag réseket lehet vele betömni, szépen?
És minden felületre jó.
Esetleg létezik olyan hogy fehér purhab?

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 22:31:54

Minden panelomnál a wc mögött falrésszel szenvedtem meg a legjobban.
A poszti írhatna erről valami hasznos cikket, hátha volna valami használható ötlet belőle.

Perillustris 2013.06.25. 22:49:42

@hot-spot: Gipszkarton meztelenül, netán lecsempézve, betekintővel a vízóra miatt. Szerintem sok lehetőség nincs.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.06.26. 06:50:47

Sosem gondoltam volna, hogy a bejárati ajtóknak is van fanatikus rajongó-szakértő tábora! Mókás. Amikor anno gépjárművédelemmel foglalkoztam, akkor akadtam ennyi szakemberre. Már akkor sem értettem miért jó ez, de hát különbözőek vagyunk.:) Én az a fajta vagyok aki - amikor még pesten laktam - simán letekert ablakkal hagytam a kocsit a parkolóban a lakótelepen (azért nem direkt, persze) és sosem lett semmi baja. Most vidéken szép üvegezett teraszajtóm van fából. egy darab sima kilinccsel. Ja, a kertkapu csak betámasztós, hogy a kutyák ki tudják nyitni ha sétálhatnékjuk támad. :)

Perillustris 2013.06.26. 11:56:48

@Thoreau: Ezzel sokat nem tettél hozzá a poszthoz, igaz, el sem vettél "belőle". Minden autót nem nyitnak ki, és nem is próbálnak minden lakásba bemenni, ezért egy véletlenül nyitva hagyott kocsi vagy lakás is inkább "megússza", mint nem (szerencsére). Nyilván ez helyfüggő is.

A kommentek leginkább arra utalnak, hogy ha már valaki eldöntötte, hogy biztonsági ajtót vásárol, akkor ne vegyen rosszat.

Hunter Thompson 2013.07.26. 18:20:08

Pár éve cseréltettem ajtót (vidék, panellakás), akkor átnéztem a kínálatot. A HiSec 60-100 környékén elég tré minőség. A több százezres ajtók pedig nem a nekem annyit nem ér kategória. Úgyhogy ár/érték arányban maradtam a Nívó-nál, kb. 160.000Ft körül volt mindennel együtt. Lemértem + fényképek alapján adtak árajánlatot, legyártották, aztán jöttek szerelni. Saccra 10 perc alatt kikapták a régi ajtót. A betonba fúrtak bele acéltüskéket, erre hegesztették az acélkeretet. Maga az ajtó iszonyat masszív, acél és falemezekből áll. A két szaki majdnem be****** mire felhozta a negyedikre. Három Mauer zárbetéttel szerelték, ami utánaolvasva elég jónak tűnik, de kérhető jobbal is. A hangszigetelése tökéletes, előtte mindent hallottam a lépcsőházból, most végre csend van. Egyszóval nekem bejött a cég, a beépítés is korrekt iparosmunka volt, kb. 2-3 óra alatt végeztek, a régi ajtót pedig el is vitték.

Perillustris 2013.07.26. 21:04:32

@Hunter Thompson: Elég komolytalan, ha személyesen nem mentek ki felmérni (lemérni), színt választani, a zárakról beszélni, megmutatni a választékot esetleg. Örülök, hogy meg vagy elégedve, de sajnos nem minden Nívó-megrendelő járt ilyen jól.

A Hi-Sec-nél természetesen sokkal jobb, a Nívó valóban jó választás lehet.

RunnerRunnerFlush 2013.07.29. 23:04:18

Nívót vett az egyik ismerősöm 3-4 éve, aztán tavaly betörtek hozzá. 3 "feltörhetetlen" zárral hirdették az ajtót akkor (most nem néztem), még ugrattam is a haveromat, hogy miért kell 3, ha feltörhetetlen... (Mindent el szokott hinni, amit egy-egy hirdetésben lát vagy hall.) Nekem szeptemberben lesz aktuális a kérdés, a Nívónál azonban biztos nívósabb ajtót keresek majd...

Perillustris 2013.07.30. 14:52:54

@RunnerRunnerFlush: Nyilván mindenhová be lehet menni, nem lehet, hogy tippre mentek? Milyen terep volt? Három zárat megmókolni háborítatlanul elég erős.

A Nívóval pont az a baj, hogy alap konfigurációban nem sokat ér, azonban mire "felturbózod", addigra annyiba fog kerülni, mint egy DTP vagy PRS, melyek azonban jóval felette állnak minőségben.

Ezek közül bármelyiket választhatod, de a DTP-nél is legyen egy felső zárad is.

2014.07.05. 16:55:55

@hot-spot (törölt): végülis csak a neten írtad ki :D

Gyöngyi71 2015.02.26. 16:15:31

Lehet, hogy rossz felfogás, de én is azt gondolom, hogy a nagyon masszív kültéri ajtóról üvölt, hogy van mit védeni, így a betörőknek tuti célpont. Én inkább azt gondolom, ha van külön helység erre, pl.: dolgozószoba, akkor arra kell felszerelni egy erősebb beltéri ajtót, ha nagyon akar a betörő mindenen átmegy, de ez legalább nem reklámfelület az utcára, hogy be lehet törni. Szerintem ők nagyon szuper beltéri ajtókat gyártanak, és mindent megtesznek az ügyfélért, ajánlom őket: mardoor.hu/

zopk 2017.07.26. 08:52:56

Mardoort inkább ne. Előzetesen az ajánlatukban szerepelt, hogy felszerelés után beállítják pontosra az ajtóikat. Amikor eljött az ideje, akkor erre (1 hónapos utánajárás, telefonálás, levelezés után) kaptunk egy 50ezres ajánlatot (1 ember kiszállása 20ezer Ft, a többi a munka!). Az ajtók fele lötyög, a másik meg nem záródik, súrlódik, akad.

anonymouse. 2017.07.30. 11:17:00

@Gyöngyi71: Amiket ajánlottál és pont kiírtad a honlapjuk címét is, azt pont nem ajánlanám masszív betörés elleni belső ajtóknak, mert simán be lehet rúgni (láttam ilyet). Idézném a honlapon található információt:

alapesetben méhsejt alakú papírráccsal töltjük ki, hogy az ajtó túlsúlyát csökkentsük.

Persze tudom, hogy tésztából is lehet erős hidakat tervezni és a papírt is meg lehet erősre csinálni, de ez nem az a kategória, amit szívesen megvennék, ha védeni szeretnék valamit. Egyébként ha bent van már a betörő a lakásban, van lehetősége feltűnés nélkül tevékenykedni. Ezek a CPL ajtó, a saját kategóriájában egyébként nem számít rossz minőségnek, de a herótom van, amikor egy a honlapon egy konkrét terméknél nincs konkrét ár, hanem: HÍVJ!, KEDVEZMÉNY, AKCIÓ, KÉRJ AJÁNLATOT!, szerepelnek.
süti beállítások módosítása