Fali dekoráció hulladékból

2013.09.17. 09:30 | Írta: Tákolmányi (törölt)

A „dekoráció” kifejezésnek van egyfajta kézimunka szakkör feelingje. Nem hiszem azonban, hogy a kreatív kismamák felsőmarón tolnák az anyagot, illesszük hát be a faliképekkel való kísérletezést a barkácsolás kategóriába. Az elkészült művek stílusát némi David Lynch-es romantikával fűszerezett naiv (erdei) fantasy és a népi absztrakt irányzat közé lőném be. 

borito.jpg

Mindegyik verzió egy kereten alapul, melynek hátoldalába derékszöget martam és abba vékonyra szeletelt léceket szögeltem vagy ragasztottam. Színezésre vörösfenyő, cseresznye vagy mahagóni vékonylazúrt használtam.

keretekfeles_570.jpg

A puha fenyőlécbe könnyen belenyomhatunk rajzszöget is. Konyhai emlékeztető és menü kívánságlista megoldása parafa nélkül.

hirdtabla.jpg

Az univerzális tartókeret szárazvirág-kompozíciók készítésére is alkalmas.

szarazvirag.jpg

Kedvencem a mattszínűre meghagyott fenyves tájkép. 

fenyokep.jpg

Leselejtezett bútor farostlemez hátlapra étvágygerjesztő színűre festett rétegelt lemezdarabokat ragasztottam. Jobb oldali a kedvencem, mert színvilága és alkotóelemeinek aránya a Birodalom visszavág stílusára emlékeztet.

sw_fekete.jpg

Erre már egy pszichiáter is felkapná a fejét. A bagolynak indult Dolog részeit külön-külön rajzoltam fel és vágtam ki hulladék lambériából. Valahol azonban elvesztek a részletek. Már csak néha sírok fel, ha az eredményről álmodom.

psziho.jpg

A hulladék hulladéka. Az absztrakt stílusú faképek gondosan megtervezett és méretre vágott darabjaiból felragasztás után mégis maradt egy halom alkotóelem. Ezekből - akárhogy is rakosgattam - mindig nyúl lett. A rendezői változatban egy borosüveg formájú tárgyat lóbált a kezében, de ezt később cenzúráztam. Az alteste pontosan idézi a korai hetvenes évek dohányzóasztalainak stílusát.

nyul_ok.jpg

Végül egy hálószobai kép a gyermekkori szorongások gyengéd bájának stílusában.
Eredetileg nem akartam lelakkozni, hogy az  idő rágta matt tábla baljós óment sugárzó hangulata megmaradjon, de már nem volt türelmem fából kivágni a betűket, így a papírkaraktereket át kellett kennem. A film címének elírásának is (helyesen: Twin Peaks) gyermekkori szorongásom az oka. Meg ugye miről kommentelnétek?

tweenp.jpg

Szükséges: szalagfűrész, gérvágó fűrész, tűzőgép, cserépléc, festék, lambéria, farostlemez 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr505509307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása