Hulladékból: játékkocka

2013.10.08. 08:42 | Írta: Tákolmányi (törölt)

Az expandált polisztirol (Nikecell, Hungarocell) hulladéka a leghulladékabb hulladék, nála kényelmetlenebb hulladék talán csak az apróra őrölt üvegcserép és az urán-235. De mi mégis kardfűrészt hordunk és megpróbálkozhatunk valami hasznosat készíteni belőle.

nikevar4.jpg

Gyermekjátékot. Durván hangzik, ugye? Mintha azt mondanánk: Menj, Józsika és játssz kicsit a szecskavágóval. Azonban az anyag hiányosságait és veszélyeit kiküszöbölhetjük, ha nem fűrésszel vagdaljuk, hanem valamilyen elektromos ellenálláshuzalon alapuló hővágóval. Elismerem, az átlagos háztartásban ritka a fotón látható - optikailag is tuningolt - változtatható tápegység. Végső esetben szalagfűrészes megoldás is szóba jöhet, csak kicsit porolni fog. (E tápegységre alapozva valamikor késő ősszel tervezek egy automata polisztirol-darabolót építeni. Írok majd a tapasztalatokról, addig is a műhely sarkában senyved).

nikevar5.jpg

Miután sikerült hasábokra és más alakzatokra szeletelni a lehetőleg minél apróbb szemcsékből (EPS 70-200) álló polisztirolt, fedjük be, hogy ne lehessen lerágni, lemorzsolni a sarkait (EPS-100 sűrűségen felül már borítás nélkül is nehézkes). Nem mérgező különben, de riasztó látvány lehet egy anya számára, ha apró fehér morzsákat talál a szőnyegbe taposva vagy a biliben.

nikevar1.jpg

Kézenfekvő a papírbevonat, telenyomtatva betűkkel, kirakós ábrarészletekkel vagy a példában látható ajtókkal - ablakokkal - kőtextúrával. Sajnos a polisztirolt szinte minden háztartási ragasztó oldja a papír stiftek kivételével. Nem érdemes túladagolni a kötőanyagot, mert ráncos lesz a papír, inkább tervezzük meg átlapolással a szabásmintát, azok papírfülei stabilan összeragadnak.

nikevar3.jpg

Az anyag könnyű fajsúlyát ellensúlyozzuk méreteivel. Hét centiméteres alapú hasábokból magas tornyot építhetünk, de már a három centis alapú falak is megállnak a szőnyegen. Színes, matt A4 fénymásolópapírral komoly nyomtatási költséget lehet megtakarítani, ekkor csak a mintákat nyomtatjuk, alapszíneket nem.
A4 méretű nyomtatónkkal az 5 centis kockákat tudjuk leginkább papírtakarékosan megtölteni. Ez a méret betűkirakónak, dobókockának alkalmas, esetleg gyermekünk kudarctűrő képességének és önfegyelmének fejlesztésére, mert az építmény úgyis ledől.

nikevar2.jpg

Ha igény mutatkozik rá, feltölthetem a szabásmintákat, bár kellemes szórakozás megtervezni egy középkori várost textúrákkal, járdákkal, változatos alakzatokkal. High-end szerepjátékos játékmestereknek az adható élmény maximuma egy három dimenziós játékkörnyezetet kialakítani a meséléshez. A klasszikus szerepjátékos partikat ismerve, már csak egy poroltót (az alkoholtól átitatott tárgyakat könnyen gyújtja a vita közben lehullott cigarettaparázs) kell jól látható helyre elhelyeznünk és indulhat a szórakozás.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr905529929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.08. 19:57:56

Ez jó! Anno én egy barátommal csináltam hőszálas vágót, én megépítettem a mechanikát (a la Leonardo da Vinchi - fából volt minden) és egy valahonnan került Olivetti nyomtatótápot alakítottunk szabályozhatóra. A hőfok változásával plusz-mínusz 1 cm-t tudtunk változtatni a feszített ellenállás-huzal hosszán, jó móka volt. :) Mi főképp betűket vágtunk ki persze.
Ez az építősdi jó dolog, de azért én inkább a fakockákat preferálom.
Amúgy ragasztásra jó lehet a polisztirol álmennyezeti lapokhoz árult diszperziós ragacs (mondjuk Decosa, de a Henkellnek is van ilyen). Én azzal tapétáztam már hungarocellre, jól megtartja, ha megszárad, gyakorlatilag le se szedhető.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.10.08. 20:00:19

Apropó! Pici rugós ágyúkból (Playmobil féle, mondjuk) kilőtt égő gyufaszálakkal elég hamar be lehet venni a várat. :)

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.08. 20:25:43

@Thoreau: A fakocka készítés egy több évre elnyúló, kudarcos történetem. Majd egy Faipari Coelho-szerű eszmefuttatásban kifejtem, illusztrációkkal alátámasztva.

Marad a gyerek, hehe, égő gyufaszálakkal.

Morgan kapitány (törölt) 2013.10.09. 16:59:31

@Thoreau: Bővebben:
Szerencsére komolyabb tudásbázis és alkatrészellátás áll a project mögött, mert az egyik szomszédom (akitől a tápegységet kaptam) profilvágó kisvállalkozást üzemeltetett. A maga szerény módján kutatásokat is végzett. Meséli, hogy a saját receptből készített ragasztójának első változata kicsit erősre sikeredett, leszakadt a mennyezeti vakolat, mikor le kellett szedni.

Ekkora hőtágulást nem vettem észre a gépsoron. Rugókra erősített 50*5 cm-es térközzel, cekasszal vágta a negyed köbméteres tömböket 10 darabra, de ekkorát nem nyúlt. Automata előtolással kicsit nekifeszült, ha nem volt elég nagy az áramerősség, de ez könnyen korrigálható. Lényeg, hogy ne álljon meg az anyag vágáskor.

Egyébként nem akarok senkit sem bántani, de az ingatlanhirdetések alapján a fehéren meghagyott mennyezeti lapok elég ízléstelen látványt nyújtanak. Talán ha még le lennének festve... Nekem is megfordult a fejemben, de szerencsére láttam fotókat előtte.
süti beállítások módosítása