Biztonságosabb lakásajtók

2013.11.20. 10:00 | Írta: -nos-

A lakások első „védvonala” a bejárati ajtó, amit mindenki igyekszik a lehetőségeihez mérten megerősíteni az illetéktelen behatolókkal szemben. Ezt általában különféle zárak felszerelésével  próbálnak a tulajdonosok biztonságosabbá tenni. A zárak azonban csak akkor hatásosak, ha maga az ajtót is erősítik, mert önmagukban nem sokat érnek.

szef.jpg

Az igazi megoldást természetesen egy Mabisz minősítésű, acéltokos biztonsági bejárati ajtó jelentené, ám ez nem olcsó mulatság . Való igaz, hogy többnyire öt ponton záródnak az acéltokhoz, zárrendszerük pedig több hengercsapos. Továbbá maga az ajtólap még kiemelés ellen is biztosított, tehát az acéllemezből készült konstrukció valóban nagy biztonságot nyújt az illetéktelen behatolók ellen. Az ilyen ajtók feltörésével valóban ritkán kísérleteznek a betörők. Ez azonban csak abban az esetben ad kellő biztonságérzetet a lakás tulajdonosának, ha a lakásba nincs más bejutási lehetőség. A régi bérházak lakásainál azonban a bejárati ajtó mellett még ablakok is vannak, amelyeket szinte csak biztonságos védőráccsal lehet védetté tenni. E rácsoknál fontos magának a rácsnak a kialakítása, szilárdsága és főként nem oldható, szilárd falhoz rögzítése. Az ajánlott szelvényméret 10x10 mm-es, a falhoz pedig legalább 100 mm mélyen beépített tőcsavarhoz hegesztetten rögzített. A rács szerkezete pedig kihajlítás ellen is védett legyen.

heveder.jpgIllusztráció

Az ilyen bérházi lakások bejárati ajtói egy-, vagy két szárnyasak, amelyeket különféle, belülről felszerelt hevederzárakkal lehet biztonságosabbá tenni. Az ilyen záraknál azonban alapfeltétel, hogy a reteszei kellő mélységben a falba, vagy megerősítetten a tokra szerelt reteszfészkekbe mélyedjenek. Leggyakoribb változataik a vízszintesen felszereltek, amelyeknél azonban a hengerzár mindenféle agresszív nyitási módszernek (fúrás, savazás, stb.) ellenálljanak. Beszerezhetők függőlegesen felszerelhető típusok is, amelyeket többnyire az ajtótest középfelezőjére célszerű felszerelni, ami magát az ajtólapot is megerősíti. Fokozott erősítést biztosítanak az egyszárnyú bejárati ajtóknak a négy irányba záródó hevederzárak, amelyek egy kulccsal nyithatók, ám szinte csak ún. teleajtóknál  alkalmazhatók.

kep_081.jpgA fotó illusztráció. Forrás: dtp.hu

A kétszárnyú ajtóknál azonban osztott testű hevederzárakat lehet csak alkalmazni. Ezek többségükben két kulccsal nyithatók és két-két robosztus, edzett acélból készült hengeres zárrúddal  kapcsolódnak mélyen egymásba. Előnyük, hogy mivel két hengerzárral működtethetők, az egyik ajtószárnyat külön lehet használni, míg a másik csak szükség esetén nyitható. Ezekből beszerezhető keresztmodulú változat is, amely négy-négy ponton zárja mind a két ajtószárnyat és jelentősen növeli az ajtólapok ellenálló képességét zárt állapotban. Fontos azonban, hogy az ajtók tokja acélidomokkal is meg legyen erősítve, hogy képes legyen ellenállni az erős feszegetési kísérleteknek is. Az ajtók méretének megfelelő hevederzár változatokat  és azok beépítését ajánlott szakemberre bízni és az is fontos, hogy minden zár Mabisz minősítésű legyen. E megoldások ugyanis még mindig kevesebbe kerülnek, mint egy kétes minősítésű acéllemez biztonsági ajtó.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr445616017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyenge 2013.11.20. 23:45:48

"acéllemezből készült konstrukció" -> kínai szar.
Vasprofil rács-szerkezetből készített ajtó már ér valamit.

Heverzárakról meg annyi, hogy a négy irányba nyílódó hevederzárat nagykeresztnek hívják.
www.betoresvedelem.hu/termekek/hevederzarak itt a H5-t érdemes megnézni.
süti beállítások módosítása