A hét műtárgya: a speciális csavarhúzók

2013.12.19. 09:58 | Írta: Tarrasque

osszes-csavar.jpg

http://www.neatorama.com/

Januárban megszaporodnak nálunk a fura csavarhúzókat kereső érdeklődők, ezért most a gyerekjátékokat és konzolokat ajándékozók (vagy kapni vágyók) figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy mikkel szembesülhetnek a közeljövőben.

Két évvel ezelőtt 24-én este 22 óra 4 perckor kaptunk be egy szerszámtáska megrendelést.
Valaki nem örült a zokninak. Vagy a vasalónak.

lapos.png

phillips.png

 

A csavarhúzók derékhadát a laposfejű és a keresztfejű (csillagfejű, phillips) kivitelek adják, ezek általában minden háztartásban megtalálhatóak (és még a pontos méretre sem annyira érzékenyek, mint a többi típus).

pzd.png

A pozidriv nagyon hasonlít a keresztfejű csavarhúzóra, a különbség a négy kis bevágásban van

hexa.png

A sárga-kéknek hála, a hatszögletű lyukkal gyártott csavarokhoz való kulcs (hexa, Amerikában Allen) is magas penetrációnak örvend, imbuszkulcs néven is fut. Ezek a csavarok már megkövetelik a mérethelyes szerszámot, szerencsére a biciklisek szerszámkészletében legalább 3-4 méret megtalálható. (Mellesleg az ún. nevezett külső nyílású csavarok és a csavaranyák általában szintén hatszögletűek.)

torx.png

Az ismertebbek közé tartozik a torx is. Hatágú csillag alakja van (és mégse ezt hívják csillagfejűnek), jó néhány játék mellett az elektronikában is gyakran használják, például a merevlemezek vezérlőelektronikájának a rögzítésére is.

torx2.png

Neki van egy testvére, a lyukas torx, vagy lopásgátló,esetleg biztonsági torx. A torxhoz képest az a különbség, hogy van a közepén egy lyuk (mármint a csavarhúzónak, a csavarfejen meg egy tüske), ezért az ilyen csavarokat hagyományos torxszal nem lehet kicsavarni. Ha ilyennel találkozunk, akkor ne szomorkodjunk, mert lehet, hogy egy Xbox 360 kontroller van éppen a kezünkben. Vagy egy PS3 feliratú doboz.

3.jpg

Vakargathatjuk a fejünket viszont ha Wii-t kapunk, vagy elektromos Brio játékvonatot. A hozzájuk való háromágú csavarhúzó már igazi ritkaság, valószínűleg ezért született külön cikk a helyettesítéséről az Instructables portálon. Bár talán az ő megoldásuknál azért egyszerűbb rendelni egyet az Amazonról.

haromszogu_1.jpg
Akinek ez nem elég, annak kiindulópontnak ajánljuk a Wikipediát, innen pár kattintással könnyen eljuthatunk az összes típus jogtulajdonosához, ahol leírják, miért sokkal jobb az ő csavarjuk az összes többinél. Általában arra megy ki a játék, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen a csavarhúzó feje és a csavar (így nagyobb nyomatékot lehessen átvinni), és minél kisebb legyen az esély arra, hogy kiugrik a csavarhúzó - ez ugyanis gyakran a szerszám vagy a csavar sérülésével jár.

Csavarügyileg egyébként nem dőlhetünk hátra, az evolúció nem állt meg: legutóbb például az Unigrip nevű csavar gyártására gyűjtöttek össze a Kickstarteren rengeteg pénzt, ezen jól látható a fenti két elv megvalósulása, illetve harmadikként megjelenik az is, hogy a különböző csavarméretekhez ne kelljen különböző csavarhúzóméreteket rendelni. (Rövid magyarnyelvű összefoglaló nálunk.)

unigrip_1.jpg  

Az alábbi videóklipben pedig több, korábban már bemutatott hét műtárgya is fontos szerepet kapott:

Még több "hét műtárgya"

A hét műtárgyait a Netszerszámtól kunyizzuk
netszerszam_logo.jpg


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr725698847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.19. 19:17:15

Amikor ilyen csavarokkal futok össze, előveszek egy vékony csavarhúzót vagy flexet, de azért a gyártóját megjegyzem magamnak.

Kis ember 2013.12.19. 19:25:54

Barátom ilyenkor mondja mindig: világ szabványai egyesüljetek!

midnight coder 2013.12.19. 19:52:15

Akik ilyen buzeráns fejű csavarokat találnak ki, fel kellene ültetni egy Anettka vezette űrsiklóra és kilőni őket az űrbe.

Tarrasque 2013.12.19. 23:14:57

@Morgan kapitány: Igen, nem akartam beleírni, de ha az embernél csak lapos csavarhúzó van, és fontos kicsavarni a csavart, akkor azért@Kis ember: csak-csak rápróbálkozunk.

]{udarauszkasz 2013.12.19. 23:19:09

@midnight coder: En az ujjait csavaroznam ossze ilyennel, aztan megneznem, hogy csavarja ki mondjuk a 3-5-7 agu sz**t egy sima csillagcsavarhuzoval. A pozidrivet sima csillaggal szoktam kiszedni, de van ugy, hogy sima lapossal, vagy akar egy kessel is kijon, nem szivatasbol talaltak ki. Nemugy, mint a fentebb lathato mutansokat, aki sokat szerel ilyesmit, annak nem art joban lenni az esztergalyossal.

adrfst 2013.12.19. 23:51:40

Pillanatragasztóval mindig beléjük lehet ragasztani valamit, ami arra elég, hogy kicsavarjuk addig a pontig amíg laposfogóval meg lehet fogni és kicsavarni. Ezen csavarok tervezői és az összes rokonságuk valószínűleg szörnyű kínok között halt meg a leggusztustalanabb betegségekben szenvedve.

Tarrasque 2013.12.20. 00:39:19

@adrfst: nem ritkán a gyártók önvédelmi eszköze ez (játékoknál is, elektromos cuccoknál is), gyakran van olyan, hogy a csavarok nagy része mondjuk phillips, de van mellé 1-2 speciálisabb is.

Pl.: www.ifixit.com/Teardown/Nintendo+Wii+Teardown/812

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.20. 00:43:09

@Tarrasque: Erre a célra bőven megfelelnének a plombák mindenféle verziói, amelyeket a garanciális idő lejárta után simán fel lehet törni/tépni. A speciális csavarok azonban a garancia lejárta után is csak bosszúságot okoznak.

]{udarauszkasz 2013.12.20. 01:21:25

itt arra megy ki a jatek, hogy ne lehessen szetszedni, javitani, hanem, ha bedoglik, mehet a kukaba, vegyel masikat. Kozben az elektronikai hulladek megmergezi a fel vilagot. (pedig tele van arannyal, meg mindenfele ritkafoldfemmel.)

Jozsó_ 2013.12.20. 07:23:58

Érdekes, az még mintha a Wikipédiás cikkben sem lenne megemlítve, hogy van egy teljesen háromszög alakú csavar is. McDonalds ajándék játékai szoktak olyannal összecsavarozva lenni.

Bár egyébként, ahogy fentebb is írták, sima lapos fejű csavarhúzóval bármit ki lehet szedni.

Sőt múltkor mikor szembesültem vele, hogy az Ikeának sikerült egy olyan kicsi imbuszkulcshoz való hatszögletű csavarral előállnia, amihez nem volt az elektromos csavarhúzómba fej, kiderült, hogy azt meg be lehet hajtani torx-al is.

Megszeppent kisgyerek 2013.12.20. 08:55:24

A múltkor sikerült olyan háromszögletű csavarba belefutnom, amelynek visszafelé le voltak kerekítve a hornyai, hogy még pontos célszerszámmal se lehessen kihajtani. Na, az ilyennek a jóédesanyját...

Yo! Maaan! 2013.12.20. 09:38:47

@Megszeppent kisgyerek: Azt ki kell fúrni onnét a picsába, azt' egy rendes csavarral helyettesíteni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.20. 10:02:44

Ha már különleges csavarok, akkor ne feledkezzünk meg a speciális magyar laposfejű csavarokról. Ezek annyiban különlegesek, hogy a hornyuk nagyon keskeny és alig van mélysége. Főleg facsavarokra jellemző ez a spéci magyar kivitel. "Előnye", hogy a legjobb csavarhúzó is kiugrik a túl sekély horonyból, viszont eközben a horony széle sérül (hiszen silány anyagból készült), emiatt a további próbálkozások még reménytelenebbek.

Remol 2013.12.20. 11:00:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezeknél kapásból fémfűrésszel, vagy pici hegyes vésővel kell "újragyártani" a hornyot. Igaz, ilyenkor meg a minőségi alapanyagból fakadóan szokott előfordulni, hogy simán letörik a fél feje a csavarnak.

Dor B. Zoltán 2013.12.20. 11:15:55

@Kis ember: "A szabvány a műszaki emberek nemzetközi nyelve."

AZ!

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.20. 11:21:27

Ha már csavarhúzó, mai tapasztalatok:

A TESCO tele van torx csavarhúzóval. Forradalom készül?

Az OBI pedig most érte el a mélypontot, mikor két csavarhúzójuk árréséből megspórolom a postaköltséget, ha neten rendelem meg. Ugyanazon csavarhúzókat. Mikor az alacsony kínálat és arcátlan árak találkoznak, onnan már csak a bezárás időpontját tippelgethetjük. Sajnálnám az OBI dolgozóit, de amúgy egy könnycseppet sem morzsolnék el ezért a vállalkozásért.
Bemegyek fűrészlapot keresni 110-es körüli, 22 mm belső átmérőjűt. Lehet válogatni a 20/30-asok közül (fos Einhell minőség) kb. 2000-el drágábban, mint bármelyik netes áruházban, 22-es persze nincs. Fogyasztásmérőjük 8000-esből van egyfajta. Előtte a tecsóban három közül választhattam volna 5000,- körüli áron.

Végül a ruhapiacon üldögélő műszaki árusnál találtam fogazott, 22-es lapot. 1150-ért :) Ezentúl oda járok.

És akkor most olvasói levél.

Kedves Furdancs blog szerkesztők!
Már rég izgat a kérdés: Tudna valamelyikőtök elfogadható magyarázatot adni, hogy az ipari tűzőkapocs miért kerül nyolcszor annyiba, mint az irodai? A pofátlan lehúzás szándékán kívül?
Kis időm akad, első dolgom lesz átalakítani az elektromos tűzőgépemet irodai tűzőkapocs méretre.

átlátó 2013.12.20. 16:00:05

...hidegvágó, 5 kilós kalapács... :D meg a kurva nénikéjük...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.20. 18:35:57

@Morgan kapitány: "két csavarhúzójuk árréséből megspórolom a postaköltséget, ha neten rendelem meg. Ugyanazon csavarhúzókat."

Isten őrizz, hogy az OBI-t védjem, de azt azért vedd figyelembe, hog egy fizikai áruház fenntartása egy rakás plusz költséggel jár egy webáruházhoz képest: raktárkészlet (abban lekötött tőke), üzlet építése vagy bérlése, fűtés és világítás, alkalmazottak. Ezzel szemben a webáruháznak gyakran saját raktára sincs vagy igen kicsi. Az meg a vevőnek előny, hogy kézbe veheti az árut - szakembernek ez persze nem az (ő eleve ismeri a szerszámokat), de amatőrnek mindenképp.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.20. 18:55:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az OBI fényévekkel van lemaradva a netről. Készíthetnének ők is webáruházat, jelenleg csak a katalógusukat lehet letölteni. Ők a sunnyogást választották, hogy akkor szembesülj áraikkal, mikor már kiautóztál a város végére.

Más: tömszelence kellene. Látom a polcon a nyitott zacskót, örülök, hogy nem tucat kiszerelésben árulják. A pénztárnál derül ki, hogy de. Vagy veszek 10 darabot, vagy menjek a francba.

Öngerjesztő folyamatot látok. Veszteségesek, tehát emelik az árakat és nem tartanak nagy árukészletet. Ettől még kevesebben mennek be, ezért emelik az árakt. Aztán bezárnak.

WildBear 2013.12.20. 20:00:43

Én mérnök vagyok, gyűjtöm a különleges csavarokhoz való spéci bitfejeket. :-)
Sok mindent szétszedtem (és megjavítottam) már így.
A Proxxonnak van egy sok jó minőségű bitből álló készlete, kb. 12e Ft.
Mindenkinek ajánlom.

Witlok 2013.12.21. 09:01:57

A sérült fejű csavarok kiszedésére sok cég kínál célszerszámokat (pl. Lincos). Ezek általában használhatók ritka fejkialakítás esetében is.
Elhagyott kerékőr kulcs esetére is vannak már megoldások.
Speciális bitkészletet olcsón a Metro-ban láttam legutóbb, Mannessmann gyártmány volt.

Én a Lidl-ben vettem anno egy egyszerű csavarkihajtó bit-et, ami egy ellentétes spirálirányú csigafúróra hasonlít kicsit más élkialakítással, kúpszöggel - többször sikeresen használtam "eldarált" fejű csavaroknál.

Menetes szár behajtót tudja valaki, hogy hol lehet kapni? (Megoldom két anyával a behajtást, de gyorsabb lenne behajtóval.) Amit láttam azon kis vékony korongok voltak körben több sorban, amik erősen megkapaszkodtak a menetben elfordításkor...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.21. 15:48:00

@Morgan kapitány: "Veszteségesek, tehát emelik az árakat és nem tartanak nagy árukészletet. Ettől még kevesebben mennek be, ezért emelik az árakt. Aztán bezárnak."

Na igen, ez nem sok jót igér. Ilyenkor kell üzletmodellt váltani (pl. webáruház), mert az általad is vázolt lefelé spirál sehova nem vezet.

@Witlok: "A sérült fejű csavarok kiszedésére sok cég kínál célszerszámokat (pl. Lincos)."

Milyen megnevezéssel keressem ezeket?

Tarrasque 2013.12.21. 18:17:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: sérült csavar eltávolító vagy sérült csavar kihajtó.

Witlok 2013.12.21. 20:06:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: csavarkihajtó, csavarkiszedő, törtcsavar kiszedő elnevezésekre érdemes rákeresni szerintem.

Dr. Lüke Szkájvókmen 2013.12.23. 13:17:02

www.antennawebshop.hu/index.php?page_info=1976

Nem a reklám miatt, csak így találtam meg. Hobbiszintre teljesen tökéletes a készlet, bár mi évek óta használjuk ipari körülmények között is, ennyi pénzért szerintem ajándék.

WildBear 2013.12.23. 16:36:49

@Dr. Lüke Szkájvókmen: Én pont ugyanilyen készletet vettem az Auchanban, és másnap visszavittem, mert használhatatlan sz.r volt. :-(
Nagyon puha anyagból készültek a bitek, könnyen elnyíródtak.
Lehet, hogy ezt más dzsunkán gyártották, és keményebbre hőkezelték; én a Proxxon, és Bruder Mannesman készleteket ajánlom; ez utóbbi a Metroban kb. 5-6e Ft. A Proxxon a duplája, de azt évek óta használom rendszeresen.

cso zsi 2013.12.28. 23:25:51

@Witlok: Az a Mannesmann kb. akkora név mára, mint az Akai.
A minőség is ugyanúgy a béka alatt. Valaki megvette a nevet, és eladja a ermékét.

...

A cikket támogató Netszerszám.hu nemrég még a környékemen tartotta fenn a boltját, szerettem ott vásárolni. Karácsony előtt keresgéltem a weboldalukon villanyszerelésre alkalmas csavarhúzókészlet(ek)et, de a lapos mellett vagy csak phillips, vagy csak pozidriv volt, márpedig aki hasznél csavarhúzót, az tudja, hogy mindkettő kell, ugyanakkor a laposból nincs szükség dupla adagra. A "modulo" típus (nem szerepel a fenti listában, csak hasonló), külön készletben vehető, kismegszakítókhoz az volna az ideális.
Bár, mint fentebb íródott, lapossal mindent... :(
Holott a "csillaggal" (phillips) simán tönkretehető a pozidriv csavar.

fiatlux 2017.09.30. 14:47:33

@]{udarauszkasz:
Szerintem, akkor beöntenék valamibe, vagy egy törékeny fülű műanyaggal összepattintanák, nem vesződnének csavarokkal. Minden zárhoz van kulcs. Némelyikhez csak a gyártónak, csak a szakszervizük tudhassa javítani <- nekem ez tűnik valószínűbbnek. :)

Krisz101 2018.10.19. 17:24:37

@WildBear: Szia!

máshoz is szólna a kérdés, akár a blog írójához.

szóval van most ez a (nekem) új csavarfej, hosszabbítókon látom mostanában.
úgy néz ki, hogy egy csonkakúp, amin oldalt van 3-4 függőleges horony.
általában kicsit gagyi megmunkálású, azt is el tudom képzelni, hogy eredetileg csak csonkakúp és a hornyokat a szerszám csinálja, amivel betekerik.

ezt mivel tudnám kinyitni? valami olyasmit tudok elképzelni, hogy egy papírpohárra hasonlító, szintén kúpos belsejű fej, és kiálló karmok, szegek vannak benne, 3ad v 4ed elrendezésben.

tippeket előre is köszi :)

kkm.furdancs 2018.10.19. 17:43:25

@Krisz101: Szia! Sajnos a blog részéről nem tudunk segíteni első kézből, a szerző már nem ír ide (öt éves a poszt).

WildBear 2018.10.24. 20:30:46

@Krisz101: Nem szegecs?
A hosszabbítókat újabban szegecselik.
Vagy fotózd le, rakd fel valahová a fotót, és linkeld be!

Krisz101 2018.11.04. 14:56:52

@WildBear: szia! alább csatolom, remélem meg lehet nézni. sima teszkós hosszabbító mindegyikben ez van, ha szegecs lenne, akkor a másik oldalának is kellene látszania, nem?

egyébként lehet ha már itt tartunk, esetleg lenne tipped egy másik dologra is...? Vajon hová tüntek az olyan (teljesen átlagos) elosztók, ahol egy teljes méretű helyre több lapos dugót is be lehetett dugni? általában 3 pár lyuk volt egy teljes méretű helyen és választhattál hogy egy földelt vagy 2-3 lapos dugót tudsz betenni. sehol nem találok ilyet és állati zavaró amikor egy csomó szirszart be kell dugnod és mindegyik lapos dugó egy teljes helyet foglal.

ez valami agyatlan EU-s előírás miatt szűnt meg?

drive.google.com/file/d/1j0FO_KmJcirTzH7NBf2_-NVjQKgBvsD_/view?usp=sharing

köszi :)

zooltek 2018.11.05. 05:08:14

@Krisz101: Az szegecs lesz. A másik végét azért nem látod mert bele van öntve a műanyagba. A másik problémádra megoldás:

ledbutik.shop.hu/spd/SZERELES_019/KANLUX-OLI-4-es-foldeletlen-dugalj-eloszto

Nem reklám, az első gugli által kidobott képet linkeltem be.

WildBear 2018.11.09. 15:21:05

@Krisz101: Sajna ez szegecs. Aluból van, el kell fúrni a szegecsfejet akkor szétszedhető.

Krisz101 2018.11.09. 16:57:24

@zooltek: jó de akkor a másik végén nincs is menet vagy annak a helye? tehát normál csavarral nem tudom újra összerakni?

Krisz101 2018.11.09. 16:58:25

mert hogy ez lenne a cél, pl hosszabb drótot tegyek bele, és kivegyem azt az ultra idegesítő gyerekzárat.

Krisz101 2018.11.09. 17:02:11

ja igen, a lapos elosztóhoz... köszi, de az nem. pont az lenne a lényeg h az ilyen rémes megoldásokat kiszűrjem, tehát rendezett legyen a munkaasztal környéke. a ki be húzgálásról ne is beszélve, hogy hiába rögzíted a falra az elosztót, ez kijön belőle amikor félkézzel húzod...

scsaba1 2018.11.12. 09:20:42

Egyedi igényekhez én egyedi hosszabbítót szoktam csinálni. A gyerekzáras faszság engem is halálra idegesít, főleg, hogy némelyik hosszabbítómat poros-homokos környezetben használom, és nem egyszer fordult elő, hogy elkoszolódott a gyerekzár mechanizmusa, és nem ment bele semmilyen dugvilla.
SZóval lehet kapni szerelhető dugaljakat:

https://www.google.com/search?biw=1440&bih=764&tbm=isch&sa=1&ei=ODTpW92nBYqssAGw0IrIBQ&q=szerelhető+4-es+dugalj&oq=szerelhető+4-es+dugalj&gs_l=img.3...355857.358731.0.358989.11.11.0.0.0.0.153.1301.0j11.11.0....0...1c.1.64.img..0.0.0....0.ENLZ88hUEVo

Veszel egyet, és olyan hosszú kábellel meg olyan dugvillával szereld amilyennel csak akarod.
Sokszor ezekben is van már gyerekzár, de simán ki lehet piszkálni belőlük.
Nem tudom, hogy mennyire vagy tapasztalt barkácsoló, így az elektromos kötésekre figyelj, ill. a 3 eres kábelt leszorító kengyeleket jól húzd meg.
süti beállítások módosítása