Műhelyóra fél év alatt

2013.12.27. 09:00 | Írta: Gyökösi Attila

Ezt a posztot még vagy fél éve kezdtem írni, aztán valahogy félbemaradt, nemcsak a poszt persze, hanem a projekt is. Aztán közben elkészült egy másik Furdancs óra is Tákolmányi kolléga interpretálásában. (Annak címére reflektál ennek a posztnak a címe...) Szóval ez az ötlet majdnem feledésbe is merült, de miután jön az év vége, és ilyenkor célszerű megszabadulni a mindenféle magunkkal cipelt balanszoktól, hát gyorsan befejeztem... 

Műhelypakolás közben a kezembe akadt egy régi, fúrógépre szerelhető körfűrész-feltét. Ahogy nézegettem, hogy mire lenne jó, rájöttem, hogy a véletlen a kezembe adta a tökéletes Furdancs blogos kandalló-óra alapját.

für1.jpg

Elsőként a szerkezetet megpucoltam, a hozzá való kis körfűrész-lapról is lepucoltam a rozsdát. Nyilván adta magát a megoldás, hogy a körfűrész-lap lesz az óra számlapja, a szerkezethez szükséges lyuk is megvolt ugye gyárilag a lap közepén. Ráadásul ez épp egy 24 fogas fűrészlap, tehát a számlap kiosztás is jól jön ki. Kitalálni igazából csak a lap rögzítését kellett a markolatban, hiszen az egészet gyárilag összefogó fúrógép nyilván kimarad a projektből. Valamint a számlap kiosztását is el kellett készíteni. (Ekkor még mindenféle gravírozott számlap-megoldás lebegett a szemeim előtt.) Ráadásként még egy masszív fa alaplapot is képzeltem hozzá, így valahogy komplettebbnek tűnik az időmérő. Gondoltam mindenféle steampunk megoldásra, különböző réz kiegészítők, kallantyúk, bizgentyűk és leffentyűk felszerelésére is. (Ezért állt le a megvalósítás annyi időre.) De végül is maradt az alapelképzelés, matt fekete készülékház, fa alaplap, és fehér számlap. Ez lett belőle:

takk3.jpg

takk2.jpg

Miután ez egy műhely-munka óra, értelem szerűen a fontos időpontok lettek nagy számokkal nyomtatva, vagyis a műszak kezdése, az ebédidő, és persze a műszak vége. A fűrészlap-számlap pedig az egész szerkezet elejére lett felrögzítve, mert igaz ugyan, hogy az eredeti helyén, a védőburkolat alatt jobban mutatott volna, viszont úgy a burkolat túl sokat takart volna ki a számlapból.

Most már tehát van hivatalos időmérőnk. Hasznosítására több megoldás is adja magát:

  1. Ha meglesz az új Furdancs székház, nyilván találunk majd helyet neki a márvány előcsarnokban, a recepción ülő szemrevaló hölgyek mögött a falon.
  2. Esetleg lehetne amolyan „Vándor serleg” jellegű díj, amit mondjuk az aktuális top kommentelőnk, vagy épp a legolvasottabb posztunk szerzője birtokolhatna egy-egy hónapig. Bár, tekintve hogy ez egy abszolút egyedi és megismételhetetlen darab, erre csak megfelelő összegű biztosítás kötése után lehet mód.

De akár marketing ajándéknak is remek lehetne:

takk1.jpg

Ui.: Találtam ám a műhelyben egy régi BMW-ről maradt SOLEX karburátort épp az imént. Hiányos, úgyhogy alkatrészként nem sokat ér. Viszont fantasztikus steampunk alkotást lehetne gyártani belőle, akár időmérővel kombinálva is. Elgondolkoztató...

Ja, és ha már munka, meg óra, meg idő, álljon itt a poszt végén egy dolgozós-fajta videó:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr555565483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.27. 17:16:12

Egészen fantasztikus tárgyakat készítesz :) Nemcsak az ötlet, de a kivitelezés is remek. Nem azért, mert kedvelem a blogot és alányalok a szerzőknek, de ez marhára ízléses is.
Komolyan, minden posztod egy irányba tereli az olvasót, hogy hagyja a fenébe a barkácsolást, mert ilyen jó cuccokat valószínűleg csak az általad preferált m9inőségi szerszámokkal készíthet :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2013.12.27. 19:31:54

@Morgan kapitány: Kapitány uram! Igazán köszönöm megtisztelő szavaid. Igazából sosem állt távol tőlem a nyílt színi megdicsőülés és a hódolat fogadása, különösen hogy ugyebár rá is szolgálok. :)
(Észleltem a hozzászólásodban a szmájlikat.)
Amúgy viszont a minőség mindenek felett. :)

cso zsi 2013.12.28. 23:53:26

@Morgan kapitány: Valamikor az idők hajnalán ipari suliban eg műhelytanárom azt mondta, "aki rossz szerszámmal megtanul dolgozni, az majd jóval is fog tudni". Bődületes baromságnak tartottam ezt, és tartom azóta is. Kicsorbult csavarhúzóval, fogatlan reszelővel, elkenődött kalapáccsal lehet alkalmanként dolgozni, de a balesetveszély, és a nem hatékony munka esélye nagyobb.
30 éve a céges anyagbeszerzőt letoltuk, mert fanyelű, vastag pengéjű csavarhúzókat vett a műszerészeknek, "mert olcsó volt". Akkor a főnökünk is mellénk állt, és sikerült minőségi szerszámokat (Beta, Gedore) beszerezni, amik ma is használhatók (már ami még megvan belőlük). Azóta igyekszem nem gagyit vásárolni, de a Tesco-Lidl-Aldi szerszámainak némelyike kap esélyt, mert ott akadnak használható dolgok is.

Morgan kapitány (törölt) 2013.12.29. 08:29:53

@cso zsi: Jövőbe látok és tudom, hogy a napokban ki lesz tárgyalva ismét a minőségi szerszámzat a blogon, addig nem lövöm el az érveimet :) de kösz, hogy hoztál példát.
Egyelőre annyit, hogy ha az ember csak otthon és csakis saját finanszírozású gépekkel, alkalomszerűen barkácsolgat, akkor kompromisszumot kell kötnie.

Kivéve, ha ő Mr. Reinhold, aki azt mondta iparvállalatának megalapítására visszaemlékezve: Nem volt semmim, mikor belevágtam. Csak egy kis irodám, az álmaim...és hatvanmillió fontom. :)

cso zsi 2013.12.29. 18:27:15

@Morgan kapitány: "Csak egy kis irodám, az álmaim...és hatvanmillió fontom. "
Ez utóbbival én is elégedett lennék.
Lehet, hogy a szerszámok sem érdekelnének.
De lehet, hogy belevágnék valami profi szerszámgyártásba, ami hosszú életű, és minőségi darabokból állna.
Majd úgy járnék, mint a nejlonharisnya-, a villanykörte-, és a személyautó-gyártás.
A cuccom kifogástalan, elnyűhetetlen, felfut a kereslet, de a piac telítődésekor senki nem fog újat venni, mert 10 évig jó a harisnya, 20 évig a villanykörte, a kocsit meg csak tankolni kell.
Ebben a pillanatban tönkrementem.
Tehát olyat kell gyártanom, amivel elégedettek, de mégis elromlik. Vagy hazudni a szerszám állóképességéről, tartósságáról, esetleg módosítani a tartozékokon. Hiába jó 20 éve az ipari akkuscsavarhúzóm, ha egy szénkefét cserélnék benne, komplett motorcserét igényel a dolog. Ami még mindig olcsóbb, mint az egyébként filléres darabokból álló irányváltó/sebességszabályozó kapcsolója.

cso zsi 2013.12.29. 18:28:14

@Thoreau: Az óra viszont tényleg klassz lett.
Tökéletesen jelzi a szakik mondását: lassú munkához idő kell.

1kutya 2013.12.29. 23:14:51

@cso zsi: rosszul tudod: a jó munkához idő kell! a rossz munkához még több!!! :)))

volterjanka (törölt) 2013.12.30. 09:57:00

Tökély...
süti beállítások módosítása