Nyitott polcokból vitrin

2014.01.14. 10:39 | Írta: -nos-

A kedvelt, becses apróbb dísztárgyak óhatatlanul porosodnak, ha azok nyitott polcokon vannak elhelyezve. A portörlésük viszont elég időrabló munka, amit csak úgy lehet elkerülni, ha az ilyen tárgyak üveges vitrinbe kerülnek. Ám sok esetben ez vagy külön bútordarab lenne, ami ritkán beszerezhető és az elhelyezése is nehézségekbe ütközhet. Kézenfekvő megoldás, ha a nyitott polcos bútordarabon egy-két polcrészt üveges vitrinné alakítanak.

vitrin01.jpg

Az ilyen átalakítást természetesen kellő körültekintéssel kell elvégezni, ami nem rontja, hanem emeli a bútor összképét. Ha hosszú, egyenes polcsoros a bútordarab, akkor abból csak a szemmagasságban levőket célszerű a polclapok közé erősített és elmozdítható előtét üveggel kiegészíteni. Ha kazettás a polcok kialakítása, akkor pedig e kazetták közül célszerű e célra néhányat beüvegezni. Ez ízlés dolga és nem árt előtte rajzos vázlaton ellenőrizni a várható összhatást. Ez számítógépen elég könnyen elvégezhető, de megteszi a papíron megrajzolt, mérethelyes kicsinyített vázlat is.

A következő kérdés, hogy az üveglapot miként lehet a polclapok közé erősíteni. Elég költséges, ám nagyon dekoratív hatásúak a keskeny alumínium keretprofilokból összeállított üveges ajtók, amelyeket az egyes bútorszerelvény üzletekben méretre lehet megrendelni. Ezek speciális, kis méretű kivetőpántjait csak a káva oldalára, vagy esetleg a felső polclap aljára kell felcsavarozni és ezzel máris kész az oldalra, vagy hosszabbaknál a lenyitható vitrines rész. Ezeknél azonban csak a keskeny idomosakat célszerű választani, mert az üvegajtó kerete leszűkíti a vitrin belső térét. Az ilyen ajtók akár a kávára, vagy káva közé, azaz a polclapok élére vagy azok közé is záródhatnak.

aluprofil.jpg

Egyszerűbb megoldás, ha az üveglapok a polclapok közé illesztve kerülnek beépítésre és csak kiemelhetők a helyükről. E megoldáshoz alul, felül vékony vezetőléceket kell a polclapokra erősíteni. Az 1 m-nél alig hosszabb polcoknál célszerűbb kettős toló üveges megoldást választani, a kisebb kazettáknál ez szükségtelen. A vezetőléc párok alul 3-5 mm magasak legyenek, felül pedig ezeknél kétszer magasabb léc párokat kell felerősíteni a polclap aljára. Mind a két megoldásnál azonos méretű lécek szükségesek. A lécek szélessége legalább 5-8 mm legyen. A léc párok távolsága alul az üveg vastagságával megegyező, felül pedig 1-2 mm-rel nagyobb legyen.  A külső lécek élét ajánlott lekerekíteni és tűszegekkel rögzíthetők a polclapokra. A simára csiszolásuk után pácolva, lakkozva, vagy vastaglazúrozva lehet a bútordarab színéhez közeli tónusúra színezni.

vitrin02.JPG

Az üveg 3-4 mm vastag legyen, amelyet a polcnyílás méretéhez igazodóra üvegesnél kell levágatni. Az éleit, sarkait az üveges kérésre lecsiszolja, így nem okozhat sérülést a továbbiakban. Az üveglap a felerősített lécek közül először a felsők közé ütközésig feltolva, majd az alsó lécek közötti hézag fölé helyezve leengedhető. Az üveglapot kiemelésekor a sarkokba Super Attak Power Flex pillanatragasztóval  felragasztott kis fémcsapokkal lehet megemelni az alsó léc szintjéig és onnan óvatosan kifordítva már kiemelhető a helyéről. A toló üveges kialakításnál csupán annyi az eltérés, hogy a két egymás mögé helyezett üveglapnak középen 25 mm-nyire egymáson túl kell nyúlnia és két pályás vezető lécet kell a polclapokra erősíteni. A középső vezetőlécek 10 mm szélesek legyenek és előbb mindig a belső pályán mozgatható üveget kell a helyére tenni az előbb leírtak szerint, majd következhet az előtte levő üveglap helyére illesztése. E megoldás előnye, hogy  az üveglapokat könnyebb kiemelni tisztításkor, hátránya pedig hogy középen - az átfedés helyén levő résen - azért „szellőzik” és idővel lassan, de porosodik a vitrin. E vitrinné változtatott polcos részekbe célszerű LED-szalagos világítást is szerelni, ami kiemeli az üveglapok mögötti teret és megvilágítja a vitrinben tárol tárgyakat is.        

vitrin04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr775742748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.14. 11:16:53

Jó cikk. Pár meglátás még hozzá:
Többféle olyan kis olcsó zsanért illetve forgópántot lehet kapni bútorkellék-üzletekben, ami vel a körbecsiszolt üveglapot közvetlenül tudjuk ajtóként használni, így nincs szükség keretre, és sokkal légiesebb megoldást kapunk. Ezeknél általában az üveget sem kell megfúrni, szorítással vagy ragasztással rögzíthetőek.
Léteznek a szokásos kivetőpántokból is direkt üveghez valók, ezeknél azonban az üvegen ki kell vágni a pántok helyét. Ezt az üveges a megadott méretek alapján megteszi.
Apropó, üveges! Arra mindig számítsunk, hogy ha a levágatott üveglapot korrekten (géppel) akarjuk körbecsiszoltatni, az általában többe kerül, mint maga az üveg. Viszont ha csak sorjátlanításra van szükség, azt akár magunk is megtehetjük csiszolófa és csiszolóvászon segítségével.
Amúgy érdekes anyag az üveg. Sokan tartanak tőle, merthogy törik és reped és elvágja a kezünk. Tapasztalatból mondhatom, hogy ezen a szinten túljutva egyszercsak rájövünk, hogy az üveg messze nem olyan kényes mint gondoltuk volna. A házi vágása, fúrása, csiszolása minden barkácsoló számára megoldható feladat, csak némi gyakorlás kell hozzá. Szóval, üvegre fel!

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.14. 11:21:39

Mégegy! Ha igazán érdekes belsőépítészeti hatásokra vágyunk, érdemes felkeresni egy nagyobb üvegnagykereskedést. Egészen meglepő homokfúvott és savmart üvegek vannak már, az én legutóbbi találatom a mátrix féle karakter esővel díszített üvegtábla, de nagyon jó konyhai eszközökkel, vagy épp tengeri élőlényekkel díszített táblákat is láttam.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2014.01.14. 13:08:10

Ilyen csúszós megoldást szeretnék én is kamrába, persze nem üvegből, hanem bútorhátlapból. sajnos a nyitás nem jó, nincs elég hely, ezért kellene a duplahúzós.

Viszont miért kéne nekem ilyen nagyméretű lécekből sínt faragni? Vadászok E profilú alu szelvényt de sehol sem találtam még ilyet. Lehet valahol kapni?
(régen a Kanizsa bútorcsaládban volt hasonló, csak ott műanyag profil volt belemarva az alsó és felső pocban vezetőnek. olyasmi is jó lenne)

A lényeg az lenne hogy a vezetősínek ne foglaljanak el sok helyet a polcból, vagy belemarni a síkba, vagy rácsavarozva, de ne legyen 1 cm-nél szélesebb, és magasabb se. Az alu a design miatt tetszene, mert a húzófül is abból lenne, meg a polclábak is.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.14. 15:32:17

@Hurrá Torpedó: Két sima U profil egymás mellett nem jó? Azt lehet kapni sokfelé... Egyébként érdemes megnézned nagyobb bútorszerelvény boltban a tolóajtós vasalatok síneit. Itt általában minden alkotóelem külön kapható, így lehet csak sínt is venni. Azért lehet jó, mert ebben ugye benne vannak már a bemélyített csavarhelyek. Nem tudom merre laksz, pesten tudok tippeket mondani esetleg.

Zed is not dead yet 2014.01.14. 18:58:01

Lehet kapni olyan kerekes szerelvényt, ami az ajtó belső oldalára szerelhető fel. Ehhez való műanyag cuccot is, amit pedig a kimart bútorlapba lehet beütni. Ebben gurul a kerék. Kimondottan tolóajtós szekrényekhez, nem túl nagy (és nem túl nehéz) ajtókkal.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.14. 21:22:44

@Zed is not dead yet: Ha már görgős tolóajtó-vasalat, akkor mindenképp alusínest válasszatok, mostmár például a FALCO-nak is vannak jó rendszerei, ezek nem túl drágák, mondjuk a Smart és a Mini.
Bár aluminium ajtókerethez pláne sima üveghez ez persze nem való, sőt, tapasztalat, hogy ezek a vasalatok igénylik a 18 mm vastag ajtólapokat, vékonyabban egyszerűen nem tart a rögzítőcsavar.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.14. 21:31:20

@Hurrá Torpedó: Tényleg. A Falco Smart rendszernek ugyanolyan alumínium sine van alul és felül. 3m-es szálban árulják, 1500 körül van egy szál. Ez szimpla, van dupla is, bár az neked túl széles lesz. De a szimplát rakhatod rögtön egymás mellé. Ilyen a profil, és egész pici, valami 10 mm széles csak, pont belefér a 3-4 mm-es HDF hátfallemez.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2014.01.15. 22:05:54

@Thoreau: jo a ket U is persze. Koszi a linket, bar pontos meretet nem irnak, de vadaszok. A 3 m pont jo mert 75 cm szeles a polcos (kulso) es ugye ha duplan rakom, alul-felul akkor az durvan 4*75 tehat pont kiraly, 5-10 centi hulladek maradna csak. :-)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2014.01.16. 14:43:06

én is úgy néztem. de így ha kettőt egymás mellé teszek akkor már majdnem 25mm-t elvettem a polcból.
nincs más hátra el kell mennem ilyen bútorszerelvény-áruházba, és körbe kell néznem, hátha van keskenyebb is.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.01.19. 18:39:55

@Hurrá Torpedó: Mondjuk a praktikerben kapsz ilyet, azt hiszem az ALFER szállít nekik. Esetleg a gyártó ALFER választékéban is körbenézhetsz, de nem könnyű dolog, őrült széles választék van ám...
süti beállítások módosítása