Juttasunk a tetőtérbe 1000 köbméter szigetelőanyagot!

2014.02.17. 10:05 | Írta: Mr. Furdancs

Nem kívánjuk, hogy valaha is hosszabb időt töltsetek el a Balatonfüredi Szívkórházban, mindenesetre érdemes egyszer megnéznetek ezt az 1700-as években épült építészeti műremeket. Tekintve, hogy igen öreg épületről van szó, időről időre illik foglalkozni az állagmegóvásával. Nemrég az energetikai korszerűsítésen volt a sor, mely a napokban készült el.

New Picture.bmp

A homlokzati hőszigetelésen és a nyílászárók cseréjén túlmenően a magastető födémének utólagos hőszigetelése is fontos feladat volt. Az eredetileg tervezett hagyományos könnyű kőzetgyapot lemez helyett egy új típusú szigetelő anyagot terítettek el. A hőszigetelendő felület cca. 5000 m2, míg az alkalmazott anyagvastagság 2×10 cm volt. A tetőhéjalás megbontása nélkül, a folyamatosan működő kórházi üzem mellett igen komoly kihívást jelentett a mintegy 1000 m3 szigetelőanyag tetőtérbe juttatása: lifttel, folyosókon, lépcsősorokon keresztül. A megoldást a  fent említett új típusú FactPlus szigetelőanyag egyik látványos jellemzője adta, miszerint a csomagolás eltávolítása után veszi föl névleges méretét, azaz ekkor nagy mértékben tömörödik ki.

factplus02.bmp factplus03.bmp

Ennek köszönhetően, a hagyományos szigetelőanyaghoz képest csak harmada volt az a térfogatmennyiség, amit a korlátozott kézi erővel és létszámmal jóval könnyebben, sokkal rövidebb idő alatt sikerült a tetőtérbe juttatni. Tömegét tekintve is több mint 10 tonnával kevesebb volt a megmozgatásra váró anyag mennyisége, hiszen egy azonos hőszigetelési  képességekkel rendelkező FactPlus tábla súlya átlagosan csak fele egy hagyományos kőzetgyapot tábláénak. Végül, de nem utolsósorban a FactPlus alkalmazásával a födémhőszigetelés kiszállítása 9 (!) teherautóval kevesebb szállítmányozással volt megoldható. Környezetterhelés tekintetében ez sem egy utolsó szempont.

Ha még inkább el szeretnétek merülni a témában, ajánljuk a cikk szakmai partnerét a Knauf Insulationt

knauflogo_small2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr608764186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása