Bútor, dobozokból

2014.04.13. 18:23 | Írta: -nos-

Sokan kedvelik a szokatlan formájú bútordarabokat, és kellő fantáziával bárki kialakíthat magának ilyen berendezési tárgyakat. Alapként csupán kétféle szélességű, ám azonos magasságú és mélységű dobozokat kell készítenie és azokat a saját elképzelése szerinti összeállításban egy nagyobb hátlapra erősítve alkothatja meg a saját egyedi dobozos kompozícióját. Az egyes elemek akár káva közé záródó  teli- vagy üvegajtókkal is elláthatók és természetesen polclapokkal is kiegészíthetők. A dobozok elrendezésénél fő a kreativitás és a jó formaérzék, amelynek eredménye egy, vagy akár több dekoratív bútordarab lehet.

Az alapelemként 500x500 mm-es elem szolgál, amelyet 250x500 mm-es „feles” méretű elemmel lehet változatosabbá tenni. A dobozkávák ajánlott mélysége egységesen 300 mm legyen. Az alsó elemek azonban akár 400 mm mélyek is lehetnek.  E két eltérő szélességű fő elem változatos elhelyezését, variációját négyzethálós rajzon érdemes előbb – akár több variációban – megrajzolni. Az egyes  egymás mellé és alá erősítendő dobozelemek közé tervezett 20 mm széles távtartó és tagoló beosztások hangsúlyosabbá teszik a majdani bútordarabot..

A dobozelemek alapanyaga 19 mm-es laminált -, vagy igényesebb kivitelnél színfurnérral borított és keményviasszal felületkezelt bútorlap, a hátlapok anyaga pedig 16 mm vastagságú laminált hátlap anyag is lehet. A szálirányra is figyelni kell, egy doboz oldallapjainál ez folyamatos legyen, azaz egy sávból leszabott oldallapok alkossanak egy dobozkávát. Ez azért is fontos, mert az alkatrészeket célszerű lapszabászatban leszabatni, ahol a mintázat szálirányát is meg kell adni a kiosztási rajzon. A dobozokat alkotó darabokból él-lap kötésben a legkönnyebb kialakítani az egyes elemeket és ezt a körülményt a méretek megadásánál feltétlenül figyelembe kell venni. 

A  kávák összeállításakor a hagyományos köldökcsapos kötés kialakítása kézenfekvő megoldás, amihez csak pontosság és egy fúrógép szükséges. A köldökcsapozáshoz 10, a hátlapok beerősítéséhez pedig 6-8 mm-es csapok szükségesek. A vékonyabb anyagból leszabott hátlapok pontosan a dobozkávák oldalai közé illeszkedjenek. A kötéseket faragasztóval is meg kell erősíteni, a feleslegük pedig a dobozok összeállítása után azonnal letörlendő. A dobozok felvasalható élzáró fóliáját a sarkoknál 45 fokban összevágva kell felerősíteni.

Miután a leendő bútordarabot alkotó összes doboz elkészült, ezeket egy nagyobb méretű és az összes elem rögzítését is szolgáló hátlapra kell felcsavarozni. E lap méretét úgy érdemes megválasztani, hogy a szélső elemeknek legalább a fél felületét átfedjék. Az elrendezési rajz alapján ezt követően már egymás után felszerelhetők a megfelelő méretű dobozok, mégpedig a nagy hátlap felöl a dobozok oldallapjaiba hajtott facsavarokkal. Az egyes dobozelemek között egységesen 20 mm távolságot célszerű tartani. Miután az összes doboz elem a helyére került, be lehet szerelni a polctartókat és a tervezett ajtókat. Ezek kivetőpántjainak a fészkeit azonban még előzőleg, a lapszabászatban, az elemeknek pontosan megadott helyein kell kimaratni!  A kész bútor alsó elemei alá alacsony fém lábakat is lehet szerelni, így a kész bútordarab nem közvetlenül a padlón fog állni, ami megkönnyíti a takarítást és emeli a bútordarab megjelenését is. Ami pedig a bútor egyediségét illeti, az az elkészítőjének a kreatívitásától és formaérzékétől függ.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr748764056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása