Fazonigazítás öntapadó díszidomokkal

2014.07.18. 09:53 | Írta: -nos-

Igaz ugyan, hogy most a minimál stílusú bútorok a divatosak, ám akinek ezek túl ridegnek tűnnek, vagy régebbi bútorainak ma már jellegtelen frontfelületeit szeretné kissé „feldobni”, ezt némi kreativitással könnyen megteheti. Erre találták ki az öntapadó díszidomokat, díszléceket, amelyek a bútor-szerelvényüzletekben szerezhetők be.

Ezek a lécek anyaga műanyag, hátoldalukon védőfóliás öntapadó réteg van és általában 2-2,5 m hosszúságban vásárolhatók meg. A fazonválasztékuk elég bőséges, domború, két oldalról csapott szélű, esetleg középen süllyesztett hornyolásúak, illetve középen kidomborodó résszel kombináltak. Szélességük 10-35 mm-ig változó fajtánként és a színvariációjuk is elég változatos. Márvány, fautánzatok, fekete, fehér és fényes, vagy matt króm, vagy arany sávval kombinált díszítésűek szélesítik a kínálatukat. Finom fogú fűrésszel szabhatók méretre, vágott felületük jól csiszolható, így nagyon pontos sarok illesztések kialakítására is alkalmasak.  Hosszirányban akár enyhe ívben is a felületekre erősíthetők, mégpedig a felillesztésüket követően erős nyomással, nagyon tartósan bármilyen felületre, így üvegre is felragaszthatók. A sarkok, keresztirányú összeerősítésüket pedig különféle íves sarokelemekkel lehet „lekerekítetté” tenni, illetve kényes toldások nélkül rácsos szerkezetté formálni, sőt gömbölyített végzáró idomokkal lezárni a díszlécek leszabott végét. Ezek a kiegészítő idomok fényes króm, arany, és fehér színben szerezhetők be.

E díszlécekkel egyszerűen akár vízszintes, vagy függőleges irányban a frontfelületekre ragasztva hangsúlyozhatók a bútordarabok frontfelületeinek  tagolása. Ez egyben visszafogott díszítésként is jelentősen megváltoztathatja még a régi bútorok összhatását is. E célra főként a keskeny díszlécek alkalmasak, bár kellő kreatívitással alkalmazva a szélesebb és különféle közép betéttel ellátott lécfazonok is előnyösen használhatók. A díszlécekből akár a sík bútorfrontok ajtajai, fiókelőlapjai díszesebb keretekkel is mívesebbé tehetők. Az ilyen keretek sarkait azonban pontosan 45 fokban kell összeilleszteni, mert a hézagosságuk nagyon szembeötlő hibaként fog hatni. Az ilyen sarkokat a pontosan méretre vágott hosszúságú lécek ferde lefűrészelését követően kissé az alsó felük felé csekély mértékben alácsiszolva kell összeilleszteni. A hosszában vagy vertikális irányban koncepciózusan felragasztott díszlécek még hatásosabbakká tehetők, ha a bútordarabok összes régi bútorfogantyúi is divatosabbakra lesz cserélve. Ilyen esetekben célszerű ezekhez méretben igazodó szélességű díszléceket választani.

A díszléceket azonban ajánlatos visszafogottan alkalmazni, mert a túldíszítést kerülni kell. Ez megelőzhető néhány előzetesen készített vázlatrajzzal, amelyek alapján könnyű eldönteni a díszlécek ideálisnak mondható helyét, irányát, és megelőzhető a felesleges díszítőmunka. A színekkel sem árt óvatosan bánni, mert a túl nagy kontrasztok nem ideálisak. E lécekkel akár nagy felületű üveges ajtókat is mívesebbé lehet tenni, ám szobaajtóknál mind a két oldalra átfedésben felragasztott díszléceket kell alkalmazni. Sőt, a szélesebb díszlécekkel még a jellegtelen szobaajtók is látszólag kazettás szerkezetűvé tehetők. E célra azonban csak a fabetétes, vagy fehér díszléceket ajánlatos használni és akkor is csak visszafogottan kialakított keretekkel érdemes az ajtók felületét tagoltabbá tenni.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr618763896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása