Az igazi rezsicsökkentés

2015.10.02. 06:18 | Írta: Gyökösi Attila

Eljött a szokásos tízezres olajcsere időpontja, ellátogattam hát ezer éves autószerelő cimborámhoz. (nem a cimbora ezer éves ám, hanem az ismeretség, mindegy) és újra megcsodáltam az autószerelői leleményesség lent részletezett példáját. Merthogy eljött a fűtési szezon idén is, és hát meggémberedett ujjakkal nem is nagyon lehet szerelni. Már 2 szezon óta üzemel a hordóból alakított "dobkályha" fa- és fáradtolaj tüzeléssel. Tavaly azonban hatalmas fejlesztés történt.

 

A berendezés ugyanis, a levegőt fűtő vaskályha üzemmódból a vizet fűtőközegként hasznosító, radiátorokat üzemeltető központi kazánná lépett elő. Ráadásul ezek a radiátorok nem csak a műhelyt, hanem a mögötte lévő irodát és ltözőt is fűtik. Mint látható az általunk már bemutatott többrétegű vízcsövek, és egy szivattyú segítségével a "kazán" testén többszörösen körbetekert rézcső által felmelegített víz így már az irodát is tudja fűteni. Érdeklődésemre elmondták, hogy a próbaüzem során a mágikus 50 celsius fok vízhőmérsékletet is elérték, ami a korábban gyakorlatilag fűtetlen helység esetén azért némi érezhető meleget jelent. A hordó tetején a lemezből készült fedő és a hordó teteje között szintén a cső tekervényei találhatóak. A másik sarokban rendes tágulási tartály és biztonsági szelep is van. Figyelmet érdemel a motorháztetőnek tűnő tárgy, amely egyszerre hővisszaverő és hőtároló szerepet is betölt, bár az igazi hőtárolók a téglák a hordó tetején.

Miután a helység belmagassága sem csekély, a füstcső sem rövid éppen...

Azt gondolom, bájosan esetlen kialakítása mellett (vagy épp ennek ellenére) ez a kreálmány igazi hardcore barkácsolásnak számít. Nyilván lesznek, akiknek az összes haja szála égnek áll ezen poszt olvasásakor. Kivételesen még mi sem tudunk teljes mellszélességgel kiállni a megoldás és a megvalósítás mellett, ugyanakkor a találékonyság azért érdemel némi figyelmet. Ráadásul az összes hatályos és megsértett irányelv és szabály ellenére az eszköz működik, nem is rosszul. Kíváncsian várjuk a Ti hozzászólásotokat, véleményeteket a témában.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr588763032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása