Fúrógépek és a fúróeszközök

2015.12.21. 09:41 | Írta: kkm.furdancs

A fúrót a kézi vagy gépi hajtású, hordozható vagy helyhez kötött fúrógépekkel forgatjuk. Néhány jellegzetes fúrógépet mutatunk be mai posztunkban.

A villamos kézi fúrógép 12 mm átmérőig terjedő furatok készítésére alkalmas. A fúrót villamos motor forgatja, az előtolás kézi erővel történik. A fúróorsó elülső végén van elhelyezve a fúrófej. Fúráskor a jobb kéz a fogantyúnál nyomást gyakorolva tartja, a bal kéz nyakánál támasztja a gépet. A nehéz gépeket mellel nyomják és két oldalsó fogantyúval vezetik. Ezek 25 mm átmérőig terjedő furatok készítésére alkalmasak.

Állványra szerelve helyettesíthetik az asztali fúrógépet. A mellfúrógéppel 10 mm furatátmérőig fúrhatunk. A vízszintes beállítást a munkadarab megfelelő elmozdításával végezzük. A fúrógépet függőleges irányban lehet emelni vagy süllyeszteni. Az emelőszerkezet megoldása rendszerint csiga-csigakerék vagy fogaskerék-fogasléc. A fúrómű beállítása után rögzítendő.

Az állványos és oszlopos fúrógépeket középnehéz munkadarabok vagy nagyobb átmérőjű furatok (40 mm-ig) fúrására használjuk. A munkadarab vízszintes beállítását itt is, mint az asztali fúrógépeknél, a munkadarab tologatásával végezzük. Az állványos és oszlopos fúrógépeknek csaknem mindig van gépi előtolásuk.

A sugárfúrógépeket közepes és nagy munkadarabok megmunkálására használjuk. Kinyúlásuk (az orsó közepének az állványtól vagy oszloptól mért távolsága) az összes fúrógépfajták között a legnagyobb. Ez is alkalmassá teszi nagyméretű munkadarabok megmunkálására. Súlyos munkadarabok megmunkálásakor azért esik rájuk a választás, mert felépítésük erős és merev.

A munkadarabot közvetlenül az alapöntvényen kiképzett felfogólapra vagy a felfogólapra helyezett öntöttvas állványra helyezzük. A gép kinyúlása az orsószekrény elmozgatásával változtatható. A munkadarabokat helyük változtatása nélkül lehet rajta megmunkálni. Két irányban forgatható. Két villamos motorja van. Az egyik a fúróorsó forgatását, a másik a szárny mozgatását, emelését és süllyesztését szolgálja.

Az előbbieken kívül használjuk még a helyzet-fúrógépet, amely a legpontosabb fúrómű. A helyzetfúrógépet nagy pontosságú furatok megmunkálásán és csiszolásán kívül marásra, előrajzolásra és bemérésre is használjuk. A sokoldalú felhasználáshoz számos tartozéka (optikai mérőberendezések, felfogó-derékszög stb.) van. Rezgésmentes és 20 °C állandó hőmérsékletén tartott helyiségben működtetik. A többorsós fúrógépet tömeggyártásban használják. Lényege, hogy egyszerre több, különböző átmérőjű furatot is készít.

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr188762922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása