Öntözőrendszer újrahasznosított cuccokból (olvasói mutatvány)

2016.06.21. 05:12 | Írta: Mr. Furdancs

Minap levelet hozott az Internet. Stigi nevű kedves olvasónk volt olyan kedves és megosztotta velünk legújabb házilag elkészített öntözőrendszerét. Alább olvashatjátok rövid beszámolóját, de ami ennél is fontosabb, hogy videón is megörökítette a mutatványt. Lássuk, halljuk!

 indexkep.jpg

Kedves barkácsolók!

Nemrég a műhelyem körül kutakodva ráakadtam egy falra szerelt szivattyúra. Nem tudom, mit keresett ott, de kipróbáltam és működött. Hamar arra a következtetésre jutottam, hogy ez jól jönne az öntözéshez, mivel eléggé untam már emelgetni az öntözőkannát, meg minden egyes alkalommal perceket járkálni oda-vissza az esővizes hordó és a veteményes között. Összehoztam hát a hordót és a szivattyút, került közé pár méter régi locsolócső, némi elektromos ezazamaz, és már el is készült a kis házi öntözőrendszerem. Az egész nem került 2.000 Forintomba.
Aki kertészkedik, biztosan tudja, hogy mennyire fontos az öntözés, valamint, hogy az esővíz mennyivel jobb a növényeknek, mint a csapvíz. Ha tehát van egy régi mosógépünk, amitől meg szeretnénk szabadulni, érdemes lehet kiszedni belőle mindazt, amit még hasznosítani tudunk. Ez persze minden háztartási és egyéb gépre érvényes.
Barkácsolásra fel!

Üdv!

Stigi

 

szivattyu.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr148822514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.21. 09:21:13

Sok ilyen oktatóvideó kellene, nagyon jó!

hidroponi 2016.06.21. 17:17:26

az azbesztes tetorol szedett viz az almoskonyv szerint nem sok jot jelent...

clemens 2016.06.21. 19:30:07

180 l-es hordóra szivattyút tenni, és ezzel még dicsekedni is...
Nekem ott elég volt amikor ember megy a locsolókannával, leveszi a hordó tetejét, megmeríti a kannát, akkurátusan visszateszi a fedőt, majd ezt megismétli 8x, és panaszkodik hogy ez így nagyon lassú.
Ja, hogy környezetvédelmi mérnök!

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2016.06.21. 20:40:02

Ez igen!
A legnagyobb találmány az egészben az, ahogy megoldottad az a problémát, hogy a 3*3 m-es kertedből ne locsolj át a szomszédba! (láttam ám, hogy a vietnami papucsos lábikáddal szorítod el a slaug nyakát!).
És az operatőr! Egyszer nem rezzent meg a 20 perc alatt a keze a röhögéstől!

Lővenbrau 2016.06.21. 21:51:26

Anyám borogass.... Mérnökember.... :-(

DrNO 2016.06.21. 22:22:08

Szívesen megnézném a reklamálók öntözőrendszeres videóit.

Lővenbrau 2016.06.21. 22:40:05

@DrNO: Ekkora kertnél és ekkora hordónál, fogom a kannát és locsolok... :-)

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.21. 23:03:39

Uhh... hát, nem bírtam végignézni a videót.
Szerintem válasszuk két részre az egészet, az egyik részben találtam némi értelmet.
Újra hasznosítós rész. Ebben van némi ráció, pl. a mosógép szivattyú az egy jópofa ötlet, kábelcsatornából valami egészen más barkácsolni, az is jópofa, persze ne nézzük azt, hogy a mosógép szivattyú nem állandó üzemre, sok köbméterre tervezett cucc, elég hamar oda lesz, illetve a kábelcsatorna az maradjon meg kábelcsatorna, olyan kör alakú izét meg inkább fűzfa vesszőből kell csinálni.

Kertes rész.
Elképzeltem, hogy egy kicsit nagyobb, mondjuk 100 m2-es kertet akarna locsolni... vicc. Leginkább az, hogy egy 200 literes hordóra alapozni az öntözést, ne az tényleg komolytalan (1 mm csapadék 1 centi mélyen áztatja át a talajt, szóval ha a gyökereknek szeretnénk juttatni, akkor min. 30 mm, az már valami, de az négyzetméterenként 30 liter, 100 m2 3000 liter...)
Jelen esetben (200 literes hordó, kb. 10 m2 kert) nem panaszkodnék a kis esésre a hordóból, inkább jó az. Megárkolni a paradicsomok tövénél (vagy kitányérozni körbe), és hadd csorogjon bele a víz. Minél lassabban, annál jobb, legalább leszivárog a gyökérhez. Az uborkánál meg egyenesen kötelező ez, eléggé kényes növény, ha víz kerül a levelére, hamar beteg lesz, ha meg (túl) sok vizet kap a gyökere, akkor pik-pak berohad, megfullad. Szóval szép lassan alácsorgatni a gondosan kiszámolt vízmennyiséget, az a jó.
Ha valaki komolyan öntözni szeretne, akkor felejtse el, hogy 200 literes esővíz gyűjtős hordóval messzire jut, akár csak 20 m2-en. Csak az arányok kedvéért: én 1000 m2-en (0,1 ha) gazdálkodok, és mivel idén _nagyon_ jó (és sok) esők voltak, így csak ötven pár köbméternél tartok öntözésben.
És egy jó tanács: ne menjen rá a víz a levélre (mint a videóban), akkor se ha hagyma! Kivéve ha szerettek permetezni.

anonymouse. 2016.06.22. 09:35:15

@Lővenbrau: Szerintem nem kellene szét fikázni, az egészet! Valószínűleg az itt olvasók egy része ennél profibban is meg tudta volna oldani a locsolási problémát, DE ŐK NEM FEKTETNEK ENERGIÁT ABBA, HOGY EZT MEGOSSZÁK! (videót készítsenek erről és mindezt feltegyék a blogra!)
Ha valaki figyelt (és nem csak fikázik), a cél az volt kevés pénzből, a ház körül fellelhető dolgokból, közepes szakértelemmel egy kicsit megkönnyíteni a locsolást. Lelkesen, saját örömére barkácsoljon az ember valamit, ami működik is! Hiszen ez a blog részben pont erről szól!!! Persze lehet találni a megvalósításban hibákat és ennél jobban is meglehet ezt oldani ez nem vitás, de ez egy: "ÉN ÍGY CSINÁLTAM" poszt volt! Mutasd meg, hogy te miként valósítanád meg a locsolást ilyen körülmények között, ígérem ezek ellenére se fogom szét fikázni a munkádat!

kkm.furdancs 2016.06.22. 11:12:04

@anonymouse.: Sajnos ezen a jelenségen minden blogger átesik, mikor főoldalt kap. Negatív nemzet vagyunk. Egy ilyen megnyílás utáni fanyalgások elvehetik egy életre a jó szándékú publicisták kedvét. :(

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.22. 22:39:48

Kedves anonymouse és kkm.furdancs!

Nem vonom kétségbe a videót készítő őszinte jó szándékát, de sajnos inkább sikerült egy "így ne csináld ha öntözni akarsz" jellegű videót készítenie. Illetve pontosabban (én ezt látom benne) talált egy szivattyút, és ezért szivattyúzni akart.

Tény, hogy utólag jutott eszembe méltatni azt a gondolatot, hogy "termeljünk magunknak ennivalót". Ez valóban hiányzott a hozzászólásomból, de látva a többit, felhorgadt bennem a "kertész", és kénytelen voltam tiltakozni az elhangzottak ellen. Amit írtam/mondtam, azt fenntartom most is.

Sőt, kiegészítem, mert az öntözőrendszer 2000 Ft-ból, na az ferdítés. Ok, neki volt otthon slagja, stb, nem kellett vennie, de attól még az bizony érték, és hacsak nem olyan szerencsés mindenki, mint ő (pl. fém hordót találni, használható állapotban), akkor annak vennie kell.

Sajnos nincs időm, hogy levideóztassam magam a feleségemmel, ezért nem is teszek fel videót az öntözésről. Így is alig győzöm a kertben a dolgokat, ha most is nem menne a szivattyú, már lefeküdtem volna, hogy tudjak reggel 5-kor kelni.
Egy biztos szerintem: egy 30-50 wattos teljesítményű szivattyúval túl sok mindent nem lehet csinálni, öntözni végképp nem (már 50 m2 körül is elégtelen a vízszállítási teljesítménye, plusz egy komolyabb szintkülönbséget biztos nem tud le illetve felküzdeni), szóval ez az egész nem megoldás gyakorlatilag semmire.
Remélem nem veszíti el a kedvét az illetékes, és továbbra is műveli a kertecskéjét (amit láthatóan szépen karban tart).

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.26. 16:24:10

Hát, végül is nem álltam meg, hogy ne írjak egy bejegyzést az öntözéssel kapcsolatban. Van hozzá videó is, mondjuk nem olyan profin elkészített minőségű, mint a fenti, de végül is az öntözésről szól.
zoldsegextra.blog.hu/2016/06/26/ami_nelkul_nincs_tapanyag_a_viz_avagy_egy_kis_ontozestechnika

kkm.furdancs 2016.06.27. 05:50:43

Nagyon profi írás, köszi! Magánemberként :) megfogadom minden szavát.
Volt már nekünk öntözéses írásunk egyébként:
furdancs.blog.hu/2015/07/13/minden_csepp_szamit_828

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.27. 18:15:49

@kkm.furdancs: Köszönöm, igyekeztem :)
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a bejegyzésetekre. Tetszik nagyon ez a csepegtető öntözős megoldás, nagyon profi! Tiéd a fólia?
Egyébként belinkeltelek a bejegyzésembe, homokon ez egy nagyon jól használható megoldásnak tűnik a kis mennyiségű öntözővíz miatt, pláne tápanyag kijuttatás szempontjából.

kkm.furdancs 2016.06.27. 19:08:10

Szia! Nem az enyém, elkértem a szerzőjétől. Azért nem aludnék a raklapra tett köbméteres tartály tövében, egyébként korrekt.
Nagyon érdekeseket írtál a tápanyagokról is. Olyan nincs, hogy a kiskertben a föld pihen és összegyűlik a tápanyag télen? :) Nagyon óvatosan merek kiszórni időnként paprikára, babra nitrogént, illetve komplex műtrágyát, mert egyszer sikerült a szobanövényeket egy szálig kinyírni a túladagolással.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.27. 21:23:54

@kkm.furdancs: Hát, az, hogy összegyűlik a tápanyag... ezt eléggé sokféle módon lehet értelmezni. Az egyik megoldás, hogy semmiből nem lesz semmi. Tehát ha nem teszel bele, akkor nem lesz benne.
Másrészt több tényezőtől függően, de a talajélet működik, és pl. a gyökérmaradványokat, szármaradványokat, stb. lebontják, átalakítják, feltárják, vagyis a növények számára felvehető tápanyaggá teszik. A zöldtrágyázásnak is ez a lényege, pl. csillagfürtöt már az egyiptomiak is vetettek ilyen céllal, csak akkor még más volt a körítés :) / csillag alakú részek a csillagokból leszippantják az energiát vagy mi/
A föld pihentetése is bizonyos értelemben régebbi téma, az ugaroltatásnak is ez volt a lényege (nem vetették be, felnőtt rajta ez meg az, azt lelegeltették az állatokkal, azok meg közben tojtak rá) Ma sajnos nagyon nincs jószág, emiatt egyre nagyobb mértékben kimerülnek a termőföldek, emiatt meg csökken a beltartalma a táplálékként használt növényeknek (van, aminek igen drasztikus mértékben: a wikin a "talaj" szócikkben írták ezt:
"A Gödöllői Agrártudományi Egyetem által végzett kutatás kimutatja, hogy a talaj termékenységének csökkenése miatt a takarmány- és élelmiszernövények ásványianyag-tartalma számottevően csökkent az elmúlt 30 év során. Ha 1975-öt vesszük 100 százaléknak, akkor az árpa 2005-re 35,4 %-os, a búza 50 %-os, a kukorica 31 %-os, a burgonya mindössze 9,52 %-os és a sárgarépa csupán csak 4 %-os tápanyagtartalommal rendelkezett az 1975-ös értékekhez képest.) Szóval a "termeljünk ételt magunknak" kijelentés több, mint követendő.

A túladagolást nem tudom, hogy csináltad, én úgy kezdtem a lombtrágyázást/tápoldatozást, hogy vettem Wuxal Super-t, tettem permetlébe. Második permetezés után jöttem rá (mert majdnem elfogyott a litereszért drágállottam), hogy a tizedesvesszőt véletlenül eggyel arrébb tettem, és 0,4 deci helyett 4 decit tettem bele. Gyönyörű dzsungel lett belőle, a kukorica 70 centi körül kezdte hozni a címert, végül olyan 2,5 méter magasan fejezte be az évet. (ugorva nem értem el a címert) Na, ez tartósan motivált. :)
A tápoldatoknál a minimumot szokták megadni dózisnak, bár a Fitohorm házikerti használatra javasolt dózisa az jó. De pl. a Komplex Plusz öntöző műtrágyánál zöldségre 10-20 g/10 litert javasolnak, én teszek bele kb. 35 g/10 literbe. És minden örül neki :) A lényeg, hogy legyen víz is mellé, akkor kellőképpen híg lesz a cucc. A gondok mindig ott keudődnek, ha nincs elég víz (és ott fejeződnek be, hogy elszámoljuk magunkat :D) Szóval ne félj "etetni" a növényeidet, beltartalmilag és ízben is megéri, házikerti méretben olyan minőséget lehet előállítani, amihez foghatót nem veszel egy boltban sem. Ja, és felejtsd el a "csak nitrogént" (péti sót). Összességében abból inkább baj van. Melyik tápanyag mire jó, viszonylag "rövid" leírás: www.kerteszekaruhaza.com/tapanyagellatas/tapelemek/

kkm.furdancs 2016.06.28. 20:03:41

Erre gondoltál?
nettsegfittsegegeszseg.lapunk.hu/tarhely/nettsegfittsegegeszseg/kepek/969817_614442891928601_704064749_n.jpg
Mint mikor eszed a paradicsomot, de íze sincs és hiányérzeted is van...

Azzal a problémával küzdöm tavaszi bevásárláskor, hogy rengeteg fajta kerti műtrágya van. Ok, vannak speciális készítmények fűre, fára :) de létezik csomó mindenre jó feliratú is. Ilyenkor a legolcsóbbat választom :)
Konkrét hatóanyagokra nem tudok keresni, hiszen mire kiderül, hogy mi hiányzik a talajból, már eljött a termés ideje.
A levéltrágyás megoldáshoz, volt két kiló műtrágyám, amit 0.3 ezrelékes hígításban ajánlott palánta beöntözéshez. Ilyen kis mennyiségnél már statisztikailag esélye van, hogy a keveredés nem tökéletes és inkább kárt okoz a palántáknak...

Az öntözéses posztodból a kert végi 1000m2-ert pornak vagyok kénytelen besorolni. Ma meglocsoltam a futóbabot, amit odaültettem és a napokban Nitrogén+általános műtrágyát szórok, hogy - tanácsod szerint - ne a porba mossam be elsőre a trágyát, hanem áztatott állagba.

CsendPenge · https://zoldsegextra.blog.hu/ 2016.06.28. 21:25:47

@kkm.furdancs: Többek között igen, erre gondoltam. Sajnos ez van ma a zöldséges polcokon.

Hát, a legolcsóbb tápoldat/műtrágya kérdése szerintem igen érdekes kérdés, mert ha csak a terméken lévő számot nézzük, akkor az csalóka lehet, pl egy liter általános tápoldat, Fitohorm-nál maradva a Makrosol általános tápoldat 900-1100 Ft/ 1 liter. A Komplex Plusz 1300-1500 Ft/ 1 kg, de Makrosolból az 1 deci/10 liter nem számít tuning adagnak, míg a Komplex Pluszból a 30 gramm/ 10 liter nagyon is az. Nos, akkor melyik az olcsóbb? :)
Konkrét talajvizsgálatot végeztetni nagyon drága dolog volna, én ezért szoktam biztosra menni, és juttatok ki mindent, igyekezve a szakirodalomnak megfelelően súlyozni az arányokat.

Igen, érdemes úgy kijuttatni a bekevert tápoldatot, hogy már van kint víz, így gyakorlatilag megszűnik a perzselés veszélye, illetve egyenletesebb lesz az eloszlás.
A növények táplálásában az a legjobb, hogy tulajdonképpen természetes úton magunkat tápláljuk, a sokkal jobb íz csak egy kellemes "mellékhatás". Az meg tényleg a legjobb a magunknak termelt élelmiszerben, hogyha ügyesek voltunk, akkor nagyon jó ízű, és kiváltottuk a vitamintablettát is (természetes úton).
Szóval tápoldatozásra fel! :)
süti beállítások módosítása