3DPrint: Vegyünk-e levegőt?

2016.08.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

adapter13.jpg

Életmód-medicina jellegű címet sugalló posztunkban szó lesz az ABS anyagtípus vetemedéséről  és egy példa a 3D nyomtatás, mint alkalmazott technológia sokszínűségére. A kinyomtatott alkatrész segítségével működésre bírok egy kompresszort és kiderül, utántölthetjük-e vele a  palackban árult sűrített levegő tartályát.

Nemrég bemutattam a makettezőknek készült festékszóró kompresszort. Hálózathoz kötött állapotban jól működik, makettfestéshez megfelel, de terepmunkához - például faldíszítéshez, reklámtábla festéshez - a nem olcsón vásárolható levegőpalackot magunkkal vinni. Egy hosszas makettfestésél sem kellemes a kompresszort hallgatni és fújási szünetekben terheljük a motort. Legvégül pedig kíváncsi voltam, hogy teljesíti-e leírásában említett 2.5-2.9 bar nyomást.

adapter2.jpg

A festéktartálynak és a kompresszornak persze más méretű kivezetése van, ezért korábban nyomtattam egyszerű műanyagcsövet, mely ezeket köti össze. Menetet sem kellett tervezni-vágni bele, egy erős rácsavarás, illetve némi teflonszalag szivárgásmentesre zárta a megfelelő méretű csövet.

adapter4.jpg

Egy halott kézi permetezőből kibányásztam a nyomásmérőt, hogy lássam, mennyi az annyi, azaz a kompresszor valós sűrítőteljesítménye.

adapter3.jpg

Megmértem a menetátmérőt, majd elvettem belőle valamennyit, hogy a menet éle/alja középértékét megkapjam, így belecsavarva tömítést adjon. Ezután hozzáadtam kb. ugyanennyit, mert az ABS anyag zsugorodik nyomtatás közben.

adapter1.jpg

Elkészült a "mesterterv" lekerekített élekkel, a szükséges megerősítésekkel. Számos alkalommal említettem már, hogy a nyomtató olvasztott műanyag rétegeket húz egymásra, így a nyomtatványnak is van száliránya. Tervezéskor jó, ha figyelembe vesszük ezt. Ebben az esetben két cső merőleges a szálirányra és tartósabb az esetleges eltörésre, a harmadik viszont könnyen elpattanhat, ha sokat markolásszuk.

adapter17.jpg

Igénybevételnek tekinthetjük még a csavarást, mikor bele- és rátekerem a menetes alkatrészeket. Ezért teljes kitöltéssel kezdtem nyomtatni.

adapter5.jpg

Előtte természetesen próbanyomatot készítettem, hogy a nyomásmérő csatlakozására szolgáló cső megfelelő átmérőjű-e. Pont jó lett.

adapter16.jpg

Elkészült a hármas csatlakozó és nem először tapasztaltam a - relatíve - vastag és tömör nyomtatványok esetében az ABS anyag vetemedését. Látják a fotón, ez nem egészen így lett tervezve. A szakirodalom mint sajnálatos, de kevéssé kompenzálható tulajdonságot említi a vetemedést.

adapter15.jpg

Oka a tárgyasztal (90-100 fok) és az olvadt ABS (220-250 fok) különbsége, mely a lassú nyomtatásnál felfelé pöndöríti az anyagot. A hegesztésnél ugyanez a helyzet, de a nyomtatványt nem tudjuk jól odarögzíteni a tárgyasztalhoz, hiszen akkor még nem létezik. Megoldásként a tárgyasztalhoz való minél erősebb tapadást ajánlja a kereskedő, esetleg zárt nyomtatóteret, amivel a nyomtatás megbízhatósága növelhető. Vagy a legbiztosabb megoldás: használjunk alacsonyabb olvadáspontú PLA alapanyagot.

adapter14.jpg

Ebben az esetben nem okozott nagy problémát, lépjünk is tovább. Felszerszámoztam az elosztót és csatlakoztattam a csöveket. Ezek rugalmas, erős műanyag tömlők, acélszálas erősítéssel. A kompresszor nem tartalmaz levegőtartályt, így a tömlő tárolja a nyomást, mikor elzárjuk a festékszórót. A felgyűlt levegő 2-3 rövid fújásra elég, mert a levegőszivattyú maga nem tud folyamatosan szükséges mennyiséget szolgáltatni. 

adapter12.jpg

Ezt tapasztalva éltem a gyanúperrel, hogy talán nem is képes 3 atmoszféra nyomást kifejteni, hiába áll a használati utasításában. Itt a lehetőség kipróbálni. Ez a kis videó bemutatja, hogy de.

A Darth Vader motiválta külsejű gép pont 2.9 bar nyomást képes előállítani. Örülök. Következő napirendi pont, hogy vajon feltölthetem a bolti levegőtartályt?

adapter11.jpg

Az ember ott spórol, ahol tud. Halvány gyanúm szerint jóval nagyobb nyomással tölthetik a tartályokat - már csak "a gyár nem várhat" elv miatt is haladni kell a töltéssel. Sajnos a levegőpalack - hiába a rengeteg apró betűs szöveg rajta - nem írja a tartály üzemi nyomását. Így az eredmény érzékeléséhez lemértem üresen.

adapter10.jpg

Nyolc percig hagytam rajta a kompresszoron, majd újabb mérés. 16 gramm levegő néhány (8-12) másodperces fújáshoz elegendő, szemben a frissen kicsomagolt gyári levegőpalack teljesítményével, amivel több órát festegettem. Viszont a nyomásmérő helyére egy harmadik adaptert csatlakoztatva megoldhatjuk a kompresszor szakaszos üzemeltetését. Fújunk, közben tölti a tartályt és utána ki lehet kapcsolni, nem kell küzdenie az üresjárattal.

meres.jpg

Sajnos nincs más alternatíva, vegyünk levegőt, ha terepre megyünk, míg a konnektor közelében a kompresszor egyszeri beruházással, de további költségek nélkül termeli a festőlevegőt.

Sorozatunkat a Conrad webáruház szaküzlet támogatja.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4710409942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.08.17. 12:50:31

Egy kiszabadult szeleppel (ollóval kiszabadítottam a defektes tömlőből...) végeztem egy kísérletet. Belegyógyítottam pet-palack kupakjába. 2,5bar-ig volt merszem növelni a nyomást... és ennyi a történet.

toreki 2016.08.19. 20:17:45

Ha betekerős alkatrészhez nyomtatsz, érdemes hatszögletűre tervezni a külső felét. Így közvetlenül a menet mellett/körül egy villáskulcssal ellen tudsz tartani. Talán nem törik olyan könnyen.

anonymouse. 2016.08.19. 21:02:31

Kedves Furdancs kolléga!

Szerintem a levegő spray-be nem levegő van. Ezért sem sikerült a házi töltés. A napokba került a kezembe egy ilyen és hát lötyögött benne valami, de a levegő ilyen körülmények között szerintem nem cseppfolyós, ahhoz spéci körülmények kellene, ami nem egy kis palack. Valami olyan gáz lehet, ami gazdaságosan lehet komprimálni. Ki is próbáltam egy gyertyára fújva...

Untermensch4 2016.08.19. 21:24:52

@anonymouse.: " Ki is próbáltam egy gyertyára fújva... "
Mindezt ugye már a kísérlet után írtad le... (adj vmi életjelet, aggódunk) :)

anonymouse. 2016.08.20. 09:40:15

@Untermensch4: Kösz az aggódást! :) Tegnap óvatosan kipróbáltam, ma pedig a fajsúlyára is kíváncsi voltam. Egy pici pohárba fújtam belőle lefedett tetővel, és utána rá öntöttem a gyertyára. Belobbant. Persze ilyen mennyiségben ez nem okozott különösebb veszélyt. Annyit megállapítottam, hogy nehezebb a levegőnél és lobbanékony. Tehát valamilyen éghető gáz. Persze ez az én spray-re igaz, amit filmforgatásokon szoktak használni. Lehet, hogy valami hajtógáz simán csak, mondjuk propán-bután.

Apuu 2019.02.13. 13:16:45

Szép napot!
Félve érdeklődnék,hogy én is palack gonddal küszködök.
Most nekem van egy kompresszorom amivel autógumit labdát stb lehet vele fújni.
Érdeklődnék,hogy én azt egy az egyben rákötöm a festékszóró pisztolyra akkor az működni fog?
A segítséget előre is köszönöm.

kkm.furdancs 2019.02.13. 13:53:27

@Apuu: Üdv! Üzenet is érkezett, ott válaszoltam, csak nem tudtam, hogy melyik fajta kompresszorra vonatkozik a kérdés :)
Tehát összegezve: autógumi fújáshoz kell teljesítmény, tehát makettfestéshez szerintem elegendő. Meg kell oldani egyszerű nyomáscsökkentővel a szabályozhatóságát és nem kell sokat járatni nyomás alatt.

Apuu 2019.02.13. 13:56:51

@kkm.furdancs: Nagyon szépen köszönöm a segítséget.Akkor valamit kiötlök:)
süti beállítások módosítása