Gyakorlatok körfűrészre 2.

2016.11.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

sasas.jpg

Folytatva korábbi írásunkat, további tippeket adunk egy átlagos állványos - asztali körfűrésszel végezhető vágási-marási munkálatokhoz. Jó esetben kiválthatjuk a felsőmarót és gérvágót  is.

gyakorlat10.jpg

Derékszögű fedőléceket készíthetünk az anyagvastagságnál alacsonyabbra állított fűrészlappal.

gyakorlat09.jpg

Két oldalról befűrészeljük a lécet és kész is a burkoló léc. A marással ellentétben a maradék anyagot nem forgács alakjában látjuk viszont hanem egy használható léc formájában.

gyakorlat08.jpg

Barkácsáruházban komoly pénzeket kérnek az ilyen profilokért. Nem próbáltam, de értelemszerűen egymásra lapolt léceknél, valamint síkban egybevágóra tervezett csapolásnál és jó szolgálatot tesz. Mint az ablaklécek például. Egymásra merőlegesek és találkozásuknál a lécvastagság állandó. Miután az anyagvastagság fele magasságban két párhuzamos hornyot vágunk bele (ami a derékszögű léc szoros vastagságával megegyezős szélességű) vagy vésővel finoman eltávolítjuk a felesleges darabot, vagy pedig ezt felsőmaróval véssük ki. Ez utóbbi esetben nem kell félni, hogy ferdére marjuk, mert már van ott egy csatorna. Remélem érthető.

image37.jpg

Végül a gérvágó funkció helyettesítésére kapott tartozék. Az asztallapban lévő horony vezeti meg a szögben állítható szerkezetet, aminek nekiszorítjuk a munkadarabot, szögben elvágjuk, majd képkeretszerűen illesztjük össze a darabokat. Szép próbálkozás volt, de csodát ne várjanak tőle. Az illesztés igen finom élű és pontos vágást igényel, de ha már a horonyban lötyög a tartószerkezet és a mi kezünk és megrezeghet a nagy erőlködésben, ebből nem lesz képkeret.

gyakorlat11.jpg

Úgyszintén igaz ez a derékszögűre állított tolószerkezettel, amit talán táblák darabolására használhatnánk. AZ OSB lapot 250*125 cm kiszerelésben árulják, kedvelt alapanyag. Értelemszerűen kisebb részekre kell darabolnunk és nincs az a fűrészállvány, melyre ekkora párhuzamos vezetőléc ráférne. A géphez adott, kb 25 centi széles alumínium léc sem tudja egy nagyobb tömegű és széles tábla pontos vezetését garantálni. Vagy rajzoljuk fel a vágás vonalát és igyekezzünk pontosan, szabad kézzel követni (kb 30 centi múlva már könnyebb lesz, mert a fűrészlap tartja a nyomvonalat) vagy pedig használjuk kézi körfűrészt.

gyakorlat17.jpg

 Az előbbi - állványos géppel való - próbálkozás hibáját igyekszem kijavítani. Tegyük asztal szélére a táblát. Az elvágandó vonal + 4 cm (ekkora távolság van a fűrészlap és a megvezető talp széle között) vonalra fektessünk fel egyenes lécet vagy vonalzót. Rögzítsük és az oldalához szorítva a kézi fűrészt, szép egyenesen kettévághatjuk a táblát.

gyakorlat13.jpg

A 45 fokban elfordítható fűrészlap jó szolgálatot tehet hosszabb anyagok gérvágására. Dobozt szeretnénk készíteni és nem akarjuk hogy az oldalfal éle látsszon? Ferde vágással az élek egy éles sarokban futnak össze. Összeragasztva és lecsiszolva homogén anyagnak látszik dobozunk. Kombinálva a horonymarással egy stabil, tartós tárgyat kapunk.

gyakorlat12.jpg

Ezek a fogások egyszerűen, logikusak. Nem szakirodalomból merítettem, csak rájöttem. Illetve a gép tervezője már eleve beírta katalógusba ezeket a funkciókat. Szakkönyvekben bizonyára találnánk még további ötleteket a faipari vágások és illesztések kivitelezésére.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9211952273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.11.21. 17:29:22

Az ötlet jó a derékszögű fedőlécek (pipalécek) készítéséhez, de az látható a képeken is, hogy gérvágáshoz egy finomabb korong praktikusabb volna. De tudom a géphez csak ilyet adtak.

kkm.furdancs 2016.11.21. 17:33:29

@anonymouse.: Szia! Én is így vélekedem, de könnyen beszélek, mert már van gérvágóm. Sűrűbb a fogazata, valóban.
süti beállítások módosítása