Steampunk és újrahasznosítás

2017.04.21. 05:02 | Írta: Gyökösi Attila

A steampunk stílusról, és az így alkotott tárgyakról szóltunk már több ízben is. A neten millió tárgyra bukkanhatunk, amelyek ebben a sosemvolt, az antik és a modern elemeket és funkciókat ötvöző stílusban kerültek megalkotásra. A legtöbbjük különböző, általunk is ismert, sőt akár használt tárgy újragondolásával, átalakításával jön létre. Nem ritka, hogy olyan érzéseket kelt bennünk, hogy hát ez milyen jól néz ki, és ezt mi is meg tudnánk csinálni.

steam3.png

De persze nem csináljuk meg soha. Vagy el sem jutunk a megvalósításig, vagy kiderül, hogy bár valóban rendelkezünk a szükséges eszközök egy részével, van mondjuk egy megfelelő régi lámpánk meg néhány régi alkatrészünk, de kellene még pár dolog, aminek a beszerzésére már nem vesszük rá magunk. (Az újrahasznosításnak - nemcsak a steampunk esetében - megvan az a hátulütője, hogy ritkán ússzuk meg vásárlás nélkül. Lehet, hogy csak pár csavar, foglalat, vasalat, vagy épp egy flakon festék kell, a végeredmény mégis sokszor az, hogy az újrahasznosítás csak kicsit kerül többe, mintha vettünk volna egy kívánalmainknak megfelelő kész tárgyat.)

Azonban szerencsére vannak, akik mégsem adják fel ideje korán. A minap egy régi kollégám oldalára bukkantam a Facebookon, aki mostanában épp a steampunk lámpák megalkotásában éli ki a művészi hajlamai egy részét. És tényleg jókat csinál! Érdemes ránézni az oldalára. Az látható, hogy a régi motorkerékpár fényszórók, a régi nyomásmérők és benzinlámpák komoly készletével rendelkezhet, és ahogy nézem a keményforrasztáshoz is ért.

Mindenesetre az elkészült darabok szemrevalóak, ahogy tudom, akár rendelésre is készít ilyeneket, de ha csak amolyan »furdancsos stílusban«, vagyis ötleteket keresve nézzük végig az oldalát az sem okoz gondot. És szívesen is beszél a lámpákról, tehát akár segítséget is kérhet tőle, aki épp hasonlón töri a fejét.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6012435165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2017.04.22. 13:48:12

"és ahogy nézem a keményforrasztáshoz is ért."

Ahogy én nézem ónnal van forrasztva (ez a két kép, a weboldal nem érdekel) az meg lágyforrasztásnak számít.
450 fok felet kemény, rézzel vagy más ötvözetekkel, 450 alatt (bőven alatta) lágy ónnal.

citroen bx 2017.04.22. 16:24:45

@Lucifer Morningstar:
Vagy ipari ezüsttel. Az már a keményforr. kategória.
Egyébként szép, csak a steampunk stílus jegyeit magán hordozó alkotások ezek, nem valódi steampunk. Ha az lenne, csak olyan alkatrészekkel lenne telezsúfolva, amelyeknek funkciója is van.
Ez esetben a manométer, golyós-szelep felesleges "giccs". Szebb lett volna , pár fogasléc/fogaskerék/lánc kombináció.

citroen bx 2017.04.22. 16:48:08

A lámpák inkább dieselpunk kategóriába valók,mintsem steampunkba. Sajnos sokan azt hiszik,hogy a stílus csupán pár cső,könyök,meg kiegészítő...

Nekem pl ez a motor az egyik kedvencem:
www.gousaproducts.com/listing_detail.php?id=201537016137&title=Other+Makes%3A+Custom+2016+after+hours+bikes+custom+chopper+air+ride+diesel+6+spd+rat+rod+sema+bike
süti beállítások módosítása