Fakerítések, kapuk, rózsaívek

2017.06.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A legtöbb telket el sem tudjuk képzelni kerítés nélkül. Ha szeretnénk egy árnyékos, szélvédett lugast és telkünk alkalmas rá, építhetünk pergolát, palánkot vagy egy rácsos kerítéssel elkerített sarkot, ahol kényelmesen beszélgethetünk. Nem egyszerű, spontán folyamat ez, hiszen számos stílust és ötletet kell végigböngészni a környezetbe illő formájú - méretű - színű kerti "objektumok" megtalálásához. Ezután a terveket kell felkutatni és adaptálni méreteit a rendelkezésre álló területhez.

r212d01.jpg

Építkezések előtt mindig tájékozódjunk az építési előírásokról, rendeletekről a helyi építésügyi hatóságnál, nehogy később jogi problémáink adódjanak. A helyi építési szabályzatok tartalmazhatnak ajánlásokat a kerítéssel kapcsolatban is, pl. a magasságra, formára, esetleg az anyaghasználatra vonatkozóan. Magyarországon építési engedély és bejelentés nélkül építhetünk kerítést a telek határain, valamint azokon belül, kivéve műemléki környezetben. A jogszabályban meghatározott műemléki védelem alatt álló területen az utcai kerítés építésiengedély-köteles.

A fentiek még csak a tervezés stádiumában jelenthetnek fejtörést, utána számos beszerzési- és műszaki teendő következik, hiszen hosszú évekre szánjuk az alkotmányokat. Időtálló építési, felületkezelési gondossággal kell dolgoznunk és a felhasznált anyagokban is megtalálni a megfelelőt. Több szakma közös halmaza a feladat, ezért könyvajánlóval szeretnénk segíteni a tervezésben.

r212d02.jpg

Ingald Andersson 2008-ban megjelent "Fakerítések, kapuk, rózsaívek" című kötete tagadhatatlanul az északi,  skandináv forma- és színvilágot ragadta meg, de átlapozva a bőségesen megtöltött, nagyalakú (20*30 cm) 68 oldalt, sok rokon vonást és motívumot találhatunk a sok növényzettel borított kertekben szerte a világon.

r212d03.jpg

A tipphalmazon túl elkészítési javaslatokat, leírásokat kapunk az arányos és strapabíró szerkezetek elkészítéséhez. Az illusztrációkat is a praktikus rajzokból válogattam. Lássuk, milyen témaköröket ölel fel a könyv: Kertkapuk, Kapufélfák és kerítésoszlopok, Az oszlopok készítése, A faanyagok felületkezelése, Hívogató kertkapu, Kerítések, Rózsakapuk, rózsaívek, Kertkapu és deszkakerítés, Kerten belüli elválasztóelemek, A telket határoló kerítés, Árnyékos lugas, Futtatórácsok 

r212d04.jpg

Látványos és hasznos kötetet kapunk pénzünkért, mely előzékenyen kiszemezgeti az építéshez szükséges szakmai tudásanyagból a minimálisan szükséges módszereket, eljárásokat. Kert(objektum)építési kisokos, mely tervezéstől a felületkezelésig követi nyomon a vállalkozó szellemű barkácsolók munkáját.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7812567029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása