Ingatlanszemle: Ház, jó kilátással

2017.07.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00.jpg

A postások rémálmaiban szereplő épületekből válogattunk mára, melyeket igen magasan fekvő telkekre húztak fel gazdáik. Mondhatjuk: égbe szöktek a telekárak. Legtöbbjük vallási vagy idegenforgalmi célokkal épült, de előfordul menedékház is. Közös jellemzőjük, hogy alaposan meg kell tervezni a hétvégi bevásárlást, hiszen nem lehet csak úgy leugrani a boltba. Illetve le lehet, egyszer. Címképünkön épp turisták indulnak teázni a kínai Huashan teaházba. 

A 2160 méteres magasságban húzódó, hegyi ösvények és nem túl bizalomgerjesztő palánkok alkotta megközelítési módszer halálos áldozatai hivatalos források szerint nulla - helyi pletykák szerint évi 100 között mozognak. Elgondolkodtató kérdés, hogyan viszik fel az új hűtőgépet...

01.jpg

Nem kell Kínáig szaladni, ha különféle okokból az elzárkózást és friss hegyi levegőt vágyó közösségek építményeire vágyunk. Mindjárt itt a görögországi Meteorák max. 613 méteres bércein csücsülő huszonnégy bizánci kolostor (csak öt lakott), melyek először magányos remetéknek adtak menedéket, akik később közösségben magányoskodtak tovább. Bővebben itt olvashatunk történetükről.

4.jpg

Az olasz Alpokban található menedékház 2,531 méter magasan helyezkedik el a Foronon Buinz-hegy tetején.  Kilenc ágyas hotel, melynek építőanyagait helikopterrel szállították a helyszínre. Egy nagyon fáradt hegymászónak igazi ösztönző, hogy szállodában alhat aznap este.

3_2.jpg

Aki a Himalájában fekvő Bhután királyság hegyi szállodájáról hall, bizonyára Leslie L. Lawrence ugrik be, ahogy a farkasordító hidegben számos kalandot túlélve végre felkapaszkodik az Uma Paro szállodáig, ahol...ötcsillagos kiszolgálás, konferenciatermek és gyógyfürdő várja, s rámosolyog a Sindzse szeme.

5.jpg

Aki látta a Ragyogás című filmet, némi egészséges óvatossággal kezelheti egy szezonon kívül elhagyott svájci szálloda gondnoki állására tett ajánlatot. Márpedig a Schweitzer Mountain Resort üdülőhely építése 2015. júliusában megszakadt bizonyos okokból. Bi-zo-nyos okoból. A túlélőket a kétemeletes épületben egy étterem, teljes körű szolgáltatást nyújtó bár, valamint az alkalmi Red Hawk kávézó várja. Baltával emberre vadászó portásokról és vérliftről nem esett szó a katalógusban. 

6.jpg

Már megint egy művész és egy performanszként (művészi kísérlet keretében) abszolúte tájidegen acél UFO. 120 vendég  elszállásolására alkalmas, teljesen önellátó az energia és a víz tekintetében.  Talán túl konzervatív vagyok, de ezt most miért kellett?

1_2.jpg

Végül, ha Mehemed nem megy a hegyhez, akkor a hegy megy Mehemedhez, pontosabban a kínai Zhang Lin professzorhoz, aki illegálisan felrakodott egy csomó követ a panelház tetejére és e kőburok alkotta házban lakik. A kétes statikai kísérlet csak félig erőszak, mert ő akarta, az építésügyi hatóság viszont nem. 

2_2.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5412650739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása