Egy marék jüanért...

2017.08.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ne vásároljanak látatlanban használt szerszámgépet. Amikor megérkezik a sarokcsiszoló, melynek "kicsit szikrázik a kommutátora" és közben szénné van égve a tekercselése, egy életre szóló tapasztalat akár a kereskedelmet, akár az emberi jellemet tekintve. Viszont létezik egy alternatíva. Olyan kereskedők, melyek gyári új, de szállítási sérülésekkel vagy esztétikai hibákkal terhelt, esetleg "szalon bemutató" működőképes gépeket árulnak. Illetve dokumentáltan alkatrész-hiányosak, a maradék garantált működőképességével.

kompresszor06.jpg

Ezen téma apropóján szeretném bemutatni kompresszorflottámat. Később sor kerül részletes tesztjükre is. Előzetesen annyit: kompresszorral jobb az élet. No de miért mindjárt kettővel? - kérdezhetik jogosan.

Ez a legnagyobb aukciós oldal (mondhatnám közmédiás álszentséggel, ami persze a Vatera) sajátosságából fakad. Mindig van gazdagabb licitáló, akinek pár ezer forint különbség nem számít. Én meghúzok egy határt a kockázat miatt. De mert a legutóbbi pemzlis ecsetelés óta erőteljesen vágyom egy kompresszorra, inkább kettőre is licitáltam párhuzamosan. Végül mindkettőt megnyertem, azóta eladtam az egyiket. Ennyit a körülményekről és még egyszer: ha mer kockáztatni kedves olvasó, akár harmad-fél áron vásárolhat működőképes gépeket. Az olcsósítás számlaadással történik, tehát nem kell lelkiismeret-furdalással küszködniük, hogy esetleg lopott cuccokkal seftelnek. Fontos: Tartsák szem előtt, hogy a javítás vagy csökkent képességekkel való használat feltételez nem csak bátorságot, hanem némi szakértelmet is.

kompresszor05.jpg

Felmerül két kis gyártásfilozófiai kérdés. Vajon mennyibe kerülhet előállítása vagy nagykereskedelmi ára egy ilyen gépnek, ha az egyedül sérült alkatrésze (a fekete műanyag burkolat) cseréje nem éri meg a gyártónak - kereskedőnek pepecselni vele, inkább fillérekért eladja (szemétre dobni többe kerülne). 
Másrészt miért nem ér meg kb 60 gramm műanyag granulátumot a Güde-nek, hogy a legsérülékenyebb alkatrészét, a 2.5 milliméteres vastagságú burkolatot merevítőkkel lássa el? A vastagság elegendőnek tűnik, ám a sok szellőzőnyílás és nagy felület hajlékonnyá teszi. Hát nincs ott egy gyakorlatias MEO-s, aki életszerűen felrúgná teszteléskor a gépet? Nem mellékes: életvédelmi alkatrészről van szó, ez burkolja a ventilátort és a nyitott házú motort.  

A naiv kérdésre íme egy videó válaszul, hogy mekkora része a munkabér az előállítási költségnek,
ha már a fedél helyrecsavarozását is robotok végzik egy sarokcsiszoló gyártásánál.

Egy bizonyos márkaelismertség felett ennek a nyilvánvalóan gyenge konstrukciónak gyártásba engedése miatt többet veszít a réven (ront a renomén, ami ennél a gyártónál nem is a legrosszabb), mint nyer a vámon, azaz a gyártási költség minimális csökkentésén. Az emberek nem hülyék, ha valami nyilvánvalóan egy költségcsökkentő stratégia anyagspórolása miatt romlik el, vagy működik kevésbé használhatóan, akkor berúgják az árokba az adott típust és kipróbálnak mást. Genius hangrendszert sem veszek többet. Aki képes 70 centis összekötő kábelt adni a hangfalakhoz, az máshol is spórol. De láttunk mi már 10 centis monitorvezetéket is. Lehangoló ez a kisstílűség.

komp_r03.jpg

Igénytelen (ideiglenes) kivitelű javítást eszközöltem rajta, de 10 perces munka volt csak hulladék bádoggal megerősíteni. Enélkül szélben szálló újságpapír szilárdságú. Újan, 46000 forintért többet várnánk. 

Visszatérve ezekre a vaterás kereskedőkre, szinte Popper Péter szinten művelik a pszichológiát. Kell bátorság és kockáztatás 1 Ft kezdőárral, minimál ár nélkül kitenni valamit, bízva benne, hogy elfogadható szintre felverik árát a licitálók. Láttam kudarcot is, mikor megnyertem három szerszámgépet és összesen nem kerültek annyiba, mint a postaköltség. Szegény, azonnal törölte a regisztrációját a veszteséget látva. Emberileg megértem, bár nem örültem. Ő kihagyta azt részt, mikor lassan felépíti a hírnevét és maguktól odatalálnak a vásárlók, illetve beletesz 660 forintot egy hirdetési csomagba, hogy jobban terjedjen az aukció híre.

kompresszor14.jpg

A pár csapongó gondolat konklúziója, hogy ha egyébként eszük ágában sem lenne ennyi pénzt szánni egy új gépre, de fele áron már elfér a műhelyben, pillantsanak rá az aukciókra. A hagyományos hirdetési oldalakat csak akkor merem ajánlani (megtekintés nélküli vásárlásnál), ha láthatóan szavahihető és céges hirdetőre találnak. Ott nincs értékelés, vagy más támpont (a telefonos hitelesítésen kívül) csak annyi, amit a hirdető el akar mondani magáról. Mondjuk egyenletben: ha a veszteség mértéke kisebb a benzinköltségnél, mely árán barátaival elmotorozik Mátészalkára számon kérni az eladót, inkább ne kockáztasson. 
Nem valamiféle lokálpatrióta sznobizmus miatt (veszprémi vagyok) céloztam a keleti megyékre, de mintha Mátészalka és Nyíregyháza környéke lenne a Bestcraft, Güde, Straus, stb. gyárak hazai főképviselete, annyi hirdetés származik onnan. Talán az ukrán határ közelsége teszi.

Jó vásárlást, kellemes spórolást!
A kompresszortesztig alapozásként olvasgassák Thoreau kompresszoros sorozatát.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1812701129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.08.05. 09:36:35

"kompresszorral jobb az élet. No de miért mindjárt kettővel? " Hát mert a jobb élet így tovább élvezhető, az egyik elromlása esetén csak 50% a házi levegőrendszer kapacitáscsökkenése.

zooltek 2017.08.05. 16:30:51

Néccsak, egy 900W-os fűnyírómotor, aluméneumból tekerve!
süti beállítások módosítása