Ne dobj ki semmit!

2017.08.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

... ha nyersanyagnak tekinthető, barkácshajlamú vagy és van elég helyed a tárolására. Megboldogult mosógépem tengelyrögzítésénél elengedett a ponthegesztés és bármilyen, javításra irányuló kiadás kidobott pénz lett volna. Gazdaságtalanul javítható, elromlott háztartási nagygépektől egyszerűen és környezetkímélő módon egy hulladékhasznosító vállalkozás tárcsázásával szabadulhatunk meg. 

szerszlada03.jpg

Mikor begyűjtő körútjuk hozzánk ér, felpakoljuk a gépkocsira és integetünk neki. De nem nálam! Nyilvánvaló, hogy nem költök 40000 forintot egy újan 65000-es mosógép dobcseréjére, amúgy is rohadt már a négy éves kaszni (köszike Zanussi a minőséget). Helyette eltettem a gondolkodó sarokba, ahol többi társa várakozik az ihletemre.

Először is meghirdettem alkatrészként (nem az élettörténetemet akarom elmesélni, csak tippeket adok). A mosószer tartályt vették meg elsőként, majd a komplett belsőséget bányásztam ki egyben és postáztam, mivel a meghajtás és vezérlés működőképes volt. Maradt némi műanyag- és betontörmelék, valamint a 0.8 acéllemezből készült borítás. Formára és méretre, mint egy tárolószekrény.

szerszlada10.jpg

Amire szükség is van a csavarok, anyák, szegek, szegecsek és minden más kötőelem rendszerezett, könnyen áttekonthető tárolására. Fióksínem, fotelgörgőm akadt némi 0.45 horganyzott lemezzel, OSB-lappal és kapupánt-csavarral egyetemben, így csak a szerszám amortizáció és némi fogyóanyag árán készítettem el szekrényemet.

szerszlada09.jpg

Váza szinte nincs is ezeknek a gépeknek, önmerevítő módon csavarozzák össze karosszériáját. Fúróval és popszegeccsel helyreállítottam eredeti formában, hogy levehessem a méreteket és egyben látva ötletelhessek a fiókok felfogatásán.

szerszlada04.jpg

Tetejét és a hátán egy darabot kellett kipótolni vaslemezzel. Most próbáltam először kompresszorral fújni nagy felületet és igazán megelégedésemre szolgál a végeredmény. Egyenletes szóráskép, semmi megfolyás, takarékos kivitelezés és gyors munka. Sőt, a Trikolor vízalapú festék az ecseteléssel szemben most nem hozta ki a bosszantó vakrozsdát - amit korábban tapasztaltam - még a nyers fémrészeken sem.

szerszlada08.jpg

A golyós fióksínek felfogatása facsavarral vagy lapos fejű menetes csavarral történik, melyek felett el tud siklani a mozgó sínszár. Így került a belsejébe két kiselejtezett polc, hogy bárhova lehessen csavarni a rögzítést és merevítsen is. Nekik köszönhetően lett 35 kg az össztömeg.

szerszlada02.jpg

A fiókok szeletelt raklapfából készültek. Alján HDF lemez, előlapjuk vékony OSB, melyre rákalapáltam a horganyzott lemezt. A fiókhúzók kényelmesek és nagyok. Két darab hosszú kapupánt csavarnak levágtam a fejét, derékszögbe hajlítottam és összehegesztettem őket. Így a távtartó + rögzítő csavaranyák szilárdan helyükön tartják őket.

szerszlada03.jpg

A fiókok állása bice-bócának tűnik, ez egyrészt a fényképezés problémás perspektívájának köszönhető, illetve tényleg bice-bóca. Néhány milliméteres eltérés kell csak a fióksínek felfogatásánál és tessék, teljesen ferdének látszanak a fiókok. Mindenesetre könnyű járásúak és nem zsűriztetni viszem a finommechanikai vándorkupáért, hanem csavart tartok benne. A zöld fa "díszlécek" nem dísznek vannak, a beszivárgó port tartják távol a fiók belsejétől.

szerszlada05.jpg

Végre értelmet kapott dobozkészítő mániám. Egybevágó hornyokat vágtam a dobozok falain, melyekbe beleillik a HDF osztólemez. Tetszőleges elosztású, vékony falú tárolódoboz az eredmény.

szerszlada06.jpg

0.6 m2 tárolóhely áll rendelkezésre sok kivehető rekesszel.

szerszlada01.jpg

Egy gonddal kevesebb a tárolás terén.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3912780512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scsaba1 2017.08.28. 09:22:16

Nagyon jó lett!

Ha zsugorcsövet húzol a fogantyúkra (vagy kiszuperált 1/2"-os slagot), akkor a hegesztési varratok is eltűnnek.

Ennek a cikknek most olyan fílingje van, mint a "régi" Ezermestereknek.
süti beállítások módosítása