Töltődj fel! Akkutöltők

2017.09.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak erőteljes áramfelvételű mobil - elemes eszközeink. Egy vérnyomásmérő vagy fényképezőgép gyorsan kimeríti a hagyományos AA-AAA elemeket, melyek nem olcsók és élettartamuk végeztével veszélyes hulladékká válnak. Elég régen rendelkezésre állnak többféle kapacitású és minőségű akkumulátorok kiváltásukra, de az első próbálkozások után látszott, hogy van még hova fejlődniük.

image2.jpg

Nem vitás, egy tölthető elem - akkumulátor környezetbarát, üzemeltetése olcsó és tárolókapacitása nagyobb, mint hagyományos társainak, illetve minden újratöltéssel megspórolunk egy utat a boltba. Ahogy nőtt a telefonok, táblagépek, stb. áramfelvétele, az akkumulátor technológiát fejlesztésekre sarkallta és maga a töltési folyamat is sokkal gyorsabb, hatékonyabb lett. A kereskedelemben kapható töltők és USB csatlakozású energiabankok között tallózunk ma, egyet ki is próbálunk.

A kipróbálásra kapott csomag a Voltcraft IPC-1L Akkutöltő és akku regeneráló készülékből és 8 db Endurance ceruzaakkuból áll. Az akkuk 2300 mAh kapacitásúak, átlagos felhasználásra termettek. Már az LCD kijelző léte magában rejti az egyszerűbb típusok "piros LED fény van-nincs" minimál kontrollfényét és az akkutöltésen felülemelkedettebb szolgáltatásokkal kecsegtet. 

image3_1.jpg

Valóban, töltés - kisütés - frissítés- formázás funkciókat használhatunk az elemek minél hosszabb élettartamának kiterjesztésére. Ezeket egy processzor-vezérelt programcsomag biztosítja. Mikro(AAA) és ceruza(AA) méretű NiCd és NiMH akkumulátorokat fogad. Nem kell párosával tölteni az elemeket, a bankválasztó nyomógombokkal ki-be tudjuk kapcsolni a töltést egyenként.

A valódi kapacitásmérésnek és az automatikus összehasonlító mérésnek köszönhetően nem nehéz felismerni vagy kiválogatni a "gyenge" akkukat. A frissítő funkció a sérült NiCd akkukat újra fitté varázsolja. Biztonsági időzített- valamint hőmérséklet lekapcsolás segít elkerülni a veszélyes szituációkat, nyugodtan magára hagyhatjuk.
Funkciói és szolgáltatásai: Hibás akku felismerés / Frissítés/regenerálás / Automatikus akkuteszt / Önálló rekeszfelügyelet / Kisütés funkció / Fenntartó töltés / Grafikus kijelző / Mínusz-delta-U kikapcsolás.

image1.jpg

Természetesen kipróbáltam és azért nem írok róla (mármint a tesztelésről magáról) bővebben, mert a gyári paramétereket teljes mértékben teljesítette. A mellékelt akkukat három órán belül feltöltötte, a behelyezett félhalott vagy halott korábbi akkukat tesztelte, néhányat kidobásra ítélt. A maradékokat a kisütéssel, regenerálással mérhetően javította. Vannak olcsóbbak és sokkal drágábbak, de a vele szállított nyolc akksi jelentősen megnöveli az ár/érték arányát. Ha egy megbízható jómunkásember elemkészlet és gyorstöltő kell, bátran merem ajánlani.

dsffds.jpg

Telefonhoz, USB-s bármihez kapunk töltőt, de ha a tapasztalattal szemben (miszerint marokszámra állnak otthon, túlélve gazdatestüket) mégis szükségünk lenne egy ilyenre, 1000 mA erejéig legolcsóbban beszerezhetjük az 5V DC stabilizált kimeneti feszültséget leadó Voltcraft SPS-1000 töltőt. Rendelkezik rövidzárlat, túlfeszültség és túlterhelés elleni védelemmel és tölti, amit kell, nem is várunk többet tőle. 

2.jpg

A fényképezés különösen kritikus területe a hálózatfüggetlen energiaellátásnak. Felmászik egy kíváncsi gyík a kezünkre vagy zuhanni látunk valami nagyot és akkor merül le az akkumulátor? Bosszantó. A piac fotósoknak kreálta a Camelion LBC-312 univerzális kamera akku töltőt, Li-Ion, LiPo, NiMH, NiCd elemekhez.
Az LBC-312 töltő egy univerzális töltőkészülék kamera-/kamkorder akkuk és mikro-/ceruzaakkuk töltésére. Tölthetők vele 3,6 V -/3,7 V-os vagy 7,2 V/ 7,4 V-os Li-ion és Li-Po akkucsomagok is. Alternatív módon két ceruza- vagy mikro NiMH akku is tölthető. Mindegy, hogy digitális kamerához, kamkorderhez vagy mobiltelefonhoz való az akkucsomag, az eltolható érintkezők az akkunak megfelelően változtathatók. Kiegészítésként az USB kimenetről pl. egy okostelefon feltölthető. Egy mikroprocesszor azonosítja az akkutípust és a polarizációt, hogy a rövidzárlatot elkerülje. Automatikus töltési feszültség ellenőrzés és túltöltés elleni védelem.

3.jpg

Utazásnál igazán jól jöhet egy nagy kapacitású powerban, mikor a kilenc órás busz- vagy repülőút felénél utolsókat rúgja telefonunk, táblagépünk. A fenti készlettel egy Zsigulit be lehet bikázni, nemhogy kihúzzuk a Miami leszállásig. 20800 mAh-s PB-19 powerbank és 2600 mAh-s PB-14 powerbank. Így a PB-14 könnyen szállítható a nadrágzsebben és így tölthető vele az okostelefon vagy az MP3 lejátszó. A PB-19 egy kicsivel nagyobb és arra is alkalmas, hogy nem csak az okostelefont és az MP3 lejátszót töltse, hanem a tabletet vagy egy akkus lámpát is. A PB-19-ben egy beépített mini LED-es lámpa nagy segítség egy kulcslyuk megtalálására vagy ahhoz, hogy a táskában valamit megkeressen.

4.jpg

Végére valami nagyot és drágát kerestem, hogy meglássuk, mivel tud többet egy profi készülék. ALC 8500 Expert akkutöltő állomás. Láthatólag az áramokban és sokoldalú felhasználásban. Töltési teljesítmény max. 40 VA, Töltőáram (max.) 5000 mA, Kisütési teljesítmény max. 40 VA, Kisütési áram 5000 mA. Cellák száma 1-20. Hozzávaló akku: NiCd - NiMH - Lítiumion - LiPolimer - Ólom-zselés - Ólom-savas - Ólom-vlies - NiZn - Ólom-kalcium. LiFePo 4 akkuk töltéséhez is alkalmas. 

Szolgáltatásai: 
- Grafikus kijelző
- 8 töltő és karbantartó program akkuformázással és ólomakku aktiválási funkcióval
- Egyidejűleg összesen 4 független töltőcsatorna működtethető: 2 csatorna 5-5 A max. töltőárammal, és 5 A max kisütő árammal
- 2 csatorna 1A töltőárammal és 1 A kisütő árammal (összesen, tetszőleges elosztással)
- Max töltőfeszültség 30 V (20 NiCd/NiMh cella illetve 12 ólomakku cella) az 1. és 2. csatornán, illetve 15 V (10 NiCd/NiMH cella illetve 6 ólomakku cella) a 3. és 4. csatornán
- Pontos akkukapacitás meghatározás, pl. az akkucsomagok szelektálásához
- Feszültségkiesésnél adatok megőrzése, program automatikus indítása
- USB-interfész az ALC 8500 Expert vezérléséhez és az adatgyűjtő kiolvasásához (galvanikusan elválasztva)
- Cellafeszültség, töltőáram, kisütő áram, beadott kapacitás, kisütött kapacitás kijelzése
- Korszerű Flash tárolótechnológia, firmware update és firmware upgrade lehetőség.

Adok egy összesítő linket a teljes, több száz készüléket tartalmazó kínálathoz, hiszen csak a kategóriák felsorolása megtöltene egy bekezdést. Indukciós, szerszám- és modellező akku töltő, valahány név a naptárban. Kellemes válogatást!

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8012803842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása