Megsütöttem az anyámat...

2017.12.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Önöknek feltűnt már, hogy lassan egy éve kikoptak a híradásokból a "négyéves gyermek 3D printert tervezett" és "a kínaiak élő kutyát nyomtattak" szalagcímek? Akkoriban minden századik garázsban ilyen gépet készítettek (legalábbis a befektetőknek ezt ígérték a tarhálós oldalakon) és naponta új felhasználási területet találtak az ígéretes technika számára.

3D nyomtató

Az ipar virágzik, több száz gyári gép kínálatából szemezgethetünk. Immár kiforrottabb tervezésű példányok olcsóbban vásárolhatók, mint pár éve Most a szilveszteri aprósüti kapcsán kerestem elő régi írásomat a 3D nyomtatók változatos alkalmazhatóságáról. Jelentem, azóta is sikerrel használom a pontozósablont, és a többi ötlet szintén életképesnek bizonyult. 

A szenzációhajhász cím hasznos apróságok gyűjteményét rejti, melyeket a napokban terveztem és 3D nyomtatóval materializáltam. Kezdjük mindjárt egy tésztaszaggatóval, gépész módra. Hasznos lehet felmutatni, mikor otthon megkérdezik: "Mire is költötte kend az évi tüzelő árát?"

3D nyomtató

Az egyszerű alakzatok alakjára terveztem egy élt, hogy vágjon, ne pedig préselje maga alatt a tésztát. Továbbgondolva az ötletet, lehetne még gyurma nyomóforma gyerekeknek, gipsz sablon.

3D nyomtató

Sokkal inkább szakmába vágó célszerszám a fémfúrást segítő központozó. Ha több, egybevágónak szánt furatot kell készítenünk, akkor igazán hasznos egy zártszelvényre pattintható fedőlap, melynek pont a közepén helyezkedik el a furatjelölő lyuk.

3D nyomtató

Én nem jelölgetek immár, hanem eleve a pontozó méretének megfelelő furatokat terveztem. A CAD program ezredmilliméter pontossággal dolgozik, a nyomtató századmillimétert tud, már csak a fúrón múlik a munka pontossága.

3D nyomtató

Akár komplett készleteket nyomtathatunk. Aki már próbált nem pontosan tükrözött alkatrészeket összepárosítani (például egy állványnál), az értékeli a sablon segítségét.

3D nyomtató


Térbeli feliratok

3D nyomtató

Itt ez a csinos zongoraállvány, matt fekete festése hűvös eleganciát sugall, olyan "yamahás". Sajnos a vaku minden porszemet kiemel, mintha teljesen poros lenne. Igazán feldobná egy felirat, márkajelzés. Az ezerszámra hozzáférhető betűkészletek sokasága minden ötlet és stílus megvalósítását támogatja. Viszont ezeket hibátlanul átvinni a felületre már problémásabb.

3D nyomtató

Bármely módszer magában rejti a hibázást (általában az utolsó betűnél), ahol szikével vágunk ki vagy ecsettel, tollal festünk. Ha még szeretnénk is kiemelni a síkból a szöveget, a 3D nyomtatás kézenfekvő ötlet. Anyagot spórolhatunk, ha "outline" azaz körvonalas betűtípust használunk. Viszont sokkal több időt és energiát kell ráfordítani kivakarni a belső íveket rögzítő vékony szálakat, így csak nagy (50 mm+) karaktereknél javaslom használatukat. Én nem fáradtam vele a példák nyomtatása után, szőrösek is lettek, sorry.

3D nyomtató

Vastagságnak 0.8-1.2 mm megfelel. Akár térben illeszthetjük a díszítendő felület alakjához feliratunkat, itt a cső ívére hajlítottam a szöveget. A Steinway mintájára (Leonard) Bernstein és fia. Hogy ne egyenként kelljen ragasztgatni a betűket, összekötöttem őket egy aláhúzással.

Lehetne folytatni a sort, a nyomtató hasznosításának pusztán a képzelet korlátai (és az anyagköltség) szabnak határt. A már bemutatott letöltő oldalak nemcsak inspirációt adhatnak, de akár kész megoldással is szolgálnak.

 

    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9313523587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása