Szomszédkímélő midi hangszerek (1.)

2018.01.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ha eredendően gonosznak születtünk vagy a sors csapásai alatt váltunk aszociálissá és még vonzódunk is a zenei pálya felé, mindenek előtt költözzünk egy tízemeletes tömb ötödik szintjére, hogy szomszédaink minden irányból élvezhessék útkeresésünket. Hogy aztán később a baleseti sebészeten zokogunk fel, hogy "De én csak örömet akartam szerezni", már csak a társadalmi hálátlanság és intolerancia következménye. Több szakember egybehangzó véleménye szerint 10 év gyakorlás után szerezhetünk valódi örömet, addig a jó hangvezetésű panel minden gyakorlási percet feledhetetlenné tesz lakótársaink fülében. Elsősorban fúvósokat és ütőhangszereket kultiváljunk a közösségi zenehallga(tta)tás során, de egy önfeledt brácsaszólót is még évekig emlegethetnek áldozataink.

269257_large.jpg

Félre a tréfával, midi hangszerekről készítettem egy kis válogatást. Közös jellemzőjük, hogy szinte hangtalanul űzhetjük hobbinkat, hiszen a billentyűnyikorgás, levegővétel és párnás puffogáson kívül csak fejhallgatónkban szólal meg a zene, vagy amit mi optimistán annak hiszünk. Zongorabillentyűzet, elektromos dobfelszerelés, midi fúvóshangszer és gitármidi közt tallózom ma és a második részben.

Sajnos a kereskedelmi terminológiában a "kezdő" = hülye, akinek bármilyen hulladékot el lehet adni. Tehát a "kezdőknek ideális" ajánlású termékeket - szintetizátortól az excenteres présgépig - kerüljük messzire. Billentyűs hangszereknél legalsó érzékenységi szint a "lenyomom bármekkora erővel és ugyanaz a hang szól" (tulajdonképpen érintésérzékenynek nevezik, csak nem akartam szót ismételni). Ajánlott ennél élethűbb, billentésérzékeny billentyűzetet vásárolni, mely reagál a leütés erejére, gyorsaságára.

alienboogie1000.jpg

Következő állomás a kalapácsmechanikás zongora, ami a valódi hangszer ellenállását szimulálja. Egy pianínót vagy zongorát ennél is nehezebb megütni a mechanikus szerkezet ellenállása miatt, de az legyen a jövő gondja. Nem ismétlem önmagam, a midiről és a zongorabillentyűzetekről korábbi a posztomban kimerítően olvashatnak. A vége felé említem meg az M-Audio cég Keystation88 MKII berendezését. Akkoriban vásároltam és állítom, hogy barátságos árképzésén kívül egy igazán szerethető és érzékeny jószágnak bizonyult. Ez a minimum, amit kezdőknek ajánlok.

image7.jpg

Átváltva az ütőshangszerek térfelére, a dobfelszerelés - mint klasszikus szomszéd- (sőt, városnegyed-) kínzó eszköz vizsgálódásunk tárgya. Igazságtalan és bántó és tényleg nem humoros, na jó, kicsit azért humoros mondás: "a dobos a zenész legjobb barátja". Ha a két agyféltekés rajzolásról olvasunk, idézzük fel, hogy a dobos két kezével és legalább egy lábával külön-külön ritmusban üti hangszerét és ez nem átlagos figyelmet kíván.

Nem ismerem a statisztikákat, hogy mennyivel kevesebb dobos van, mint például gitáros. A logika azt diktálja, hogy a gyakorlási lehetőségek szűkössége miatt jóval kevesebb. Mielőtt tehát készakarva konfrontálódnánk környezetünkkel, de magunk sem vagyunk biztos benne, hogy akarjuk-e egyáltalán, inkább a legolcsóbb, asztali termékkel próbálkozzunk. A fenti videón láthatjuk egy Medeli DD 60 működését. Funkciói és leírása a linken.

dd401.jpg

A Medeli márka olcsóságáról híres, de "már hangokat ad ki" kategória. Nekiülős midi dobfelszerelése, a DD401 még 100.000 alatt van és szimulálja a dobos testhelyzetét is, illetve lehet rajta edzeni a nem kis fáradsággal járó koncertekre.

A videó bemutatja a felszerelést, hallhatjuk kikapcsolt hangrendszerrel (ez fontos az adott tájegység lakosságának mentális állapotának, illetve hangérzékenységének kitapasztalására), valamint főbb funkciói is bemutatásra kerülnek. Lássuk, mit kapunk dupla ekkora beruházásért: Alesis Forge Kit: "Az Alesis Forge Kit készlet egy 11" kétzónás pergővel, három 8" tom paddal és lábdobbal (pedállal) felszerelt. A három cintányér határtalan kifejezést biztosít, a prémium karám pedig mindent biztosan a helyén tart. A szett része a Forge dob modul, 70 készlettel (50 gyári 20 felhasználói), több, mint 600 hanggal és 60 játszható dallal, beépített metronómmal a még pontosabb játékért."  

Itt az éles teszt, laikusként igazán meggyőzőnek találom

Legközelebb a fúvósok szimulálására megalkotott EWI USB hangszert fogom bemutatni részletesebben, de a midi gitár, illetve rendes gitárra felerősíthető midiző fej is kap egy fejezetet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9913534357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2018.01.04. 13:51:39

Ej-ej... Ha már ez az első rész, azért írhattunk volna pár szót arról, mi is a MIDI? A Wiki ezt mondja:

A Musical Instrument Digital Interface (röviden MIDI) egy szintetizátorok és stúdióeszközök összekötésére alkalmas szabvány. 1980-ban szintetizátorgyártók szövetsége által létrehozott ajánlásként született, később vált szabvánnyá. Fizikailag egy aszinkron soros vonali kommunikáció. A zenei események a MIDI protokoll használatával jutnak egyik eszközből a másikba. A MIDI adatok elektronikus tárolására az SMF (Standard Midi File) is alkalmazható. Hangszereléssel kapcsolatos a General MIDI, a Roland GS, valamint a Yamaha XG szabvány. MIDI kompatibilis eszközt számítógéppel összekötve egészen változatos feladatok elvégzése lehetséges. A MIDI hangfájlok viszonylag kevés helyet foglalnak el a gépen, csak néhány kB-ot. Ez annak köszönhető, hogy a MIDI csak a hangmagasságot, ritmust és a lejátszandó hangszert tartalmazza, így a hang kiadása már a MIDI hangeszköz dolga, az MP3-mal és WAV-val ellentétben, ahol a fájl magát az egész zenét tartalmazza.

De van valahol erről pár könyvem, majd előkerítem, mert rémlik, hogy volt ennek izgisebb leírása is.

kkm.furdancs 2018.01.04. 14:34:43

@Gyökösi Attila: Az benne a linkelt előzményírásban :)

eßemfaßom meg áll 2018.01.04. 18:08:33

a poszt végéhez: én azért aki azért midizné a gitárját, hogy halkan tudjon gitározni (ugye itt szomszégkímélésről van szó a posztban) azt lebeszélném erről és inkább egy fülhallgatós mini erősítő vetetnék vele egy marék rizsért - már ha nem eleve olyan cucca van amin van füleskimenet is.

kkm.furdancs 2018.01.04. 18:38:19

@eßemfaßom meg áll: Szia! Igazából ezt a gitármidit azért említem meg, mert létezik. Elég régóta fejlesztgetik, de valahogy értelmetlennek tűnik, hiszen ez aztán tényleg analóg hangszer. Emellett a többiekhez képest hangos is :)

eßemfaßom meg áll 2018.01.04. 19:32:05

@kkm.furdancs: ja vagy 25 éve nagy szám volt amikor láttam a tv-ben hogy a gitáros megpengeti és megszólal a church organ de gyakorlati felhasználásával azóta se igazán futottam össze :)

2018.01.04. 22:32:47

@eßemfaßom meg áll: arra biztos jó, hogy egyből lekottázza, amit játszik a gitáros (már ha a mű előbb születik meg gitáron, mint kottán - persze úgy van csak értelme)

kkm.furdancs 2018.01.05. 08:33:59

@népszopás: Igen, de mivel több húr párhuzamosan szólal meg, azért vannak kihívások a dologban.
süti beállítások módosítása