Térbeli (pop-up) könyvek bemutatója

2018.07.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

00_2.jpg

Gyermekkorom egyik szép emléke a Csizmás kandúr című, kihajthatós könyv (akkor még nem pop-up könyvnek hívtuk). A műfaj él és virágzik, akár kereskedelmi termék, akár egyedi barkács - művészeti formában. E könyvek történetéről olvashatnak, érdekes és szép illusztrációkkal, videókkal megszakítva. Walking dead és Trónok harca témákat feldolgozó könyvekkel is találkozhat, ami bizonyítja, hogy nem (csak) mese ez, gyermek! Minden kép link is egyben.

classic_ernest_nister.JPG

A pop-up könyvek történetét Vöröss Bettina Rebeka csomagolástervező tudományos diákköri dolgozatából ollóztam. Jegyezzük meg ezt a nevet, mert ezzel a hozzáállással még sokra viszi szerzője. „Misi a kapitány című pop-up könyv tervezésének és kivitelezésének valamint interaktivitásának vizsgálata" lelkes és magasabb rendű mű, mint a kényszeres főiskolai esszé szakdolgozatok, érdekes és olvasmányos. A térbeli könyvek mechanizmusai vagy a modern pop-up könyvek leírása különösen érdekes. Emellett a komplett fejlesztési folyamatot végigkövethetjük ötlettől a kivitelezésig, igazi barkács csemege. Lapozzanak bele!

Ezek kereskedelmi termékek, bennük a profi grafikusok szakszerűsége.
Nem linkelgettem be egyenként őket, forrás amazon.com

 A felnyitható térbeli, vagy mozgatható könyvek (angolul pop-up vagy movable book) már az 1200-as évek óta léteznek. Nyomdászok, művészek, mérnökök foglalkoztak és foglalkoznak ma is ezzel a hálás témával. Még napjainkban is, a televízió, a számítógép világában is lenyűgözve állunk egy-egy ilyen könyv előtt.

18648356261.jpg

Elsőként a 13. században kezdtek el a nyomdászok kísérletezni olyan szerkezetekkel, amelyeknek bizonyos részei kiemelkedtek a könyv síkjából. A könyvek témája gyakran a matematika, csillagászat, geológia, fizika, biológia volt, nem a gyermeki szórakoztatás érdekében készültek el.

17736682aa06ca205729ad6b1fb797a6--pop-up-books-illustration-children.jpg

Az 1700-as évekre egyre nagyobb igény mutatkozott a művészek körében, hogy olyan térbeli könyveket hozzanak létre, amelyek nem a természettudomány bemutatásával foglalkoznak. 1700-ban megszületett az első térbeli gyermek-könyv, Robert Sayer, londoni nyomdász, kiadta a Harlequinade vicces történeteket bemutató hajtogatható könyvét.

moe-popupbooks-4.jpg

Az 1800-as évek a térbeli könyvek és a különböző papírjátékok fénykora volt. Az első gyerekkönyv kiadása után rohamos fejlődésnek indult a térbeli könyv,,szakma". A 18. század elejétől sorra adták ki a klasszikus mesék térbeli könyv változatát. Ebben az időszakban a könyvek mellett megjelent egy újabb gyerekeknek szánt térbeli papírjáték, az öltöztetős baba is.

praguepopups3.jpg

A 19. században újabb szerkezetek jelentek meg. A térbeli könyvek szerkezete egyre több fantáziát, játékosságot, szórakoztatást tükrözött. Egyre inkább az illusztrációkból, képekből indultak ki a szerkezeti megoldások, minden oldalra a történethez, képhez leginkább passzoló térbeli megoldást keresve. Így születtek érdekes és szórakoztató megoldások. A könyv egyre inkább játékká vált, nem csak „tokja”, része a játéknak. A könyv nem csak a borítójával az asztalon fekve érvényesült, hanem mozgathatóvá vált. A könyv maga hátteret, díszletet teremt a mesének. Ezekben a könyvekben többnyire az illusztráció, így a szabad képzelet érvényesül.

pop-up-brochure-template-3.jpg

Napjainkban a térbeli könyvek túlnőttek mind a szerkezeti problémákon, mind a mesekönyveken. A 21. században a térbeli könyv szerkezeti megoldásai logikusak, lenyűgözőek. Nyitogathatunk, hajtogathatunk, forgathatunk, fülecskéket mozgathatunk, húzogathatunk, tologathatunk.

pop-up-cookery-book-2-s-900x600_c.jpg

 Bemutató- és oktatóvideók: 

A végére egy kis csodálkozás. Forráskeresés közben döbbentem rá, milyen széles kínálatot találunk a könyvkiadóknál, virtuális könyvesboltokban pop-up könyvekre. De könyörgöm, miért csak a borítót teszik ki egyetlen fotóval? Egy kihajthatós, drága (8 oldal 500 Ft), de látványos könyv, melynek a lényege, a lényege, nyomorult marketingesek, hogy belül szép! Az önsorsrontás oly kirívó példája, hogy nem tudtam nem felhúzni magam rajta. Jöjjön egy kis aranyosság feszültségoldónak: 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5914113423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.07.19. 09:39:11

@Mr. Bear: Ez csak okoskodás. Keresd meg a dolgozat szerzőjét és persze a lektorokat, akik nem eredhetnek ugyan a te lexikális tudásod nyomába, de talán megpróbálják elmagyarázni, miben értettek egyet a szerzővel, hogy átengedték ilyen nyilvánvalóan ötödikes szintet nem meglépő tudással a vizsgán. Na, szevasz.

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.20. 23:33:59

Ezek közül több kapható volt kis hazánkban is, határozottan emlékszem rájuk a hetvenes évekből...
süti beállítások módosítása