Madárfotózás távirányítással

2018.07.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kizárták a fotóst, akinek "Ugró farkas" című díjnyertes alkotásáról kiderült, hogy szelídített farkasokat ugratott, amíg végre sikerült egy jó fotót lőnie. Nem ez az első botrány a fotós seregszemlén, de őszintétlen és álszent maga a kategória (vadfotó) is. Jó, egy ordas nagy fotoshoppolás nem szép dolog, de lassan kezd az egész az eurovíziós fesztiválra hasonlítani, ahol nem a teljesítmény számít igazán, hanem hogy a fotósnak milyen emberfeletti kínokat kellett a kiállnia, mire hosszas várakozás után tök véletlenül elkapott egy vad farkast és lefotózta, amint átveti magát a kerítésen.

image1_13.jpg

Tulajdonképpen minden ilyen fotó, ami nem az elképzelhetetlen valószínűségű véletlen találkozás (Pont beúsztam a tó közepére és véletlenül volt nálam egy milliós gép, amivel lekaptam a kócsagot, mekkora mázli!) eredménye ebből a megközelítésből hamisításnak tekintendő. A hétköznapi, amatőr madárfotózás is rezegtetné a lécet, mert a csodás találmány, az infravörös fényképezőgép távirányító és egy kihelyezett madárfürdő segítségével mi is készíthetünk spontánnak tűnő képeket.

image3_11.jpg

Lehet, hogy nem fogunk az Index ajánlóba kerülni reklámetikai megfontolásból, ám szponzormentesen is, nyílt szívvel kijelentem, hogy imádom a Nikon fényképezőgépeket.Szokásommá vált vásárolni és kipróbálni használt típusokat, így egyre boldogabb tulajdonosa lettem D3100, D3000, D70 és D80 gépeknek, mindegyiket nagyon elégedetten használtam kicsit. Tehát nem valami beteges gyűjtőszenvedély áldozata vagyok, akiről majd filmet forgat a Discovery vagy maga a Nikon. Remélem nem. Végül addig csereberéltem őket, hogy D2x lett belőle. Megtartós. Később bemutatom, mert ritkán találkozik az ember egy ilyen csodás jószággal.

image2_20.jpg

A Nikonok ránézésre is annyira kecsesek, méltóságteljesek, nemesek, annyira feketék és annyira Nikonok, hogy esztétikailag is műremeknek tekintem őket (tényleg nem fizetett senki a posztért). Használt példányok között keresgélve igazán jó vételt csinálhatunk. Szerencsés esetben kapunk hozzá eredeti gyári lencsevédőt, ami külön - haha! - 6000 Ft! Szerencsére a fröccsöntött műanyagból készült vagy igazán egyszerű kivitelezésű eszközökből utángyártottat is vásárolhatunk. Így történt ez egy noname származású, nagyon kis betűvel: "for", nagy betűvel "NIKON" feliratot viselő távirányítóval az eredeti Nikon termék 10 százalékáért. Vezetékes távirányító-időzítő tekintetében a digitális DSLR sorozat egy színes és következetlen kupleráj. Teljesen más aljzata van a D80, D3000, D3100 gépeknek és egyik fajta időzítő tulajdonosként csak annyit kérdeztem: Miért, miért teszitek ezt velem.? Szerencsére azonban az infravörös kioldó mindegyikhez jó.

image6_5.jpg

Vezetékes megoldással nem is próbálkoznék madárfürdő-fotózásra, mert nincs az a hülye madár - talán a rigókat kivéve - amelyik ilyen közel engedné magához a fotóst. A madarak fürdőzése érdekes rituálé szerint zajlik egyébként. Megfigyeltem, hogy akkurátusan végigfürdik az összes pocsolyát és kihelyezett tálat, és kivétel nélkül mindegyikbe beleszarnak, mintha így jegyeznék meg, hol jártak és hol nem. A fotóállványra kihelyezett és előre stabilan beállított fókuszú géppel hat méterről exponálhatunk, miközben valami rejtekbe bújva várjuk felbukkanásukat. Az alábbi kis videó bemutatja laboratóriumi körülmények közötti próbálkozásomat. Lenyűgöző, mintha intelligensek lennének, innen csak egy lépés a Skynet. Önarckép vagy portré készítéséhez lett kitalálva, de sok másra is jó.

Elnézést a minőségért, de egy Samsunggal készítettem...

Ajánlatos a tűző nap ellen ráteríteni valamit a gépre, esetleg dobozt eszkábálni neki, hogy ne szívja a nap, ne verje az eső. Most nem szolgálhatok sikeres felvételekkel, mert nem értem rá lesben állni, a poszt az elvről szól. Helyette egy kis válogatás más fotósokról, akik tényleg mindent megtettek egy jó madárfotóért. Képekre kattintva link a cikkekhez!

article-2302399-190780ff000005dc-321_634x356.jpg

567.jpg

01-furi-gabor-madarfotos-a-les-elott.jpg

10681401975_debee39de4_b.jpg

20120414-111542_dsc6493.jpg

photographer-using-a-floating-hide-in-a-pond.jpg

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2414143683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása