Szabadtéri akusztikai játékok

2018.08.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1_3.jpg

A színházak mindig nevesítve szerepelnek érintés- és tűzvédelmi szabályzatokban. Érthető, hiszen sok ember kis helyen összezsúfolva sérülékeny közeg és ha egy színház ég, akkor nagyon ég. Szabadtéri előadásokon - főleg vizes élményparkban - nem fenyeget ilyen veszély, már csak a korrekt akusztikai tér kialakítása vár megoldásra. A Nyíregyházán található Szabadtéri színpad rekonstrukcióját és felújítását mutatjuk be, ahol már nem verődnek össze-vissza a hangok és kiküszöbölték a .

A rekonstrukció előkészítése során alapvetően két elengedhetetlen műszaki szempontot határoztak meg elérendő célként. Elsősorban a szabadtéri színpad színháztechnikai követelményeit figyelembe véve egy modern, minden térbeli akusztikai és egyéb műszaki igényt kielégítő színpad megvalósítása volt a cél, úgy, hogy emellett megőrizzék a műemléket és annak egyedülálló atmoszféráját. A műszaki tartalom egyik legfontosabb részét képezik az akusztikai követelmények.

image3_1.jpg

Egy színházi előadás létrehozásához elengedhetetlenek a megfelelő hangtechnika, és a helyiség jó akusztikai tulajdonságai. Ezalatt érthetjük a beszédérthetőséget, a hangtisztasági fokot, valamint az utórezgési időt is, amelyek alacsony értékei nagymértékben rontják az előadás minőségét, illetve zavarják a nézőket, hiszen nehéz elképzelni rosszabb helyzetet annál, hogy nem értik a színpadon elhangzott párbeszédet, éneket.

image2_3.jpg

Ezek súlyos problémák, amelyeket megfelelő Heraklith C és Tektalan 037/2 termékekkel oldottak meg. A Knauf Insulation Kft. által gyártott, akusztikai célra alkalmazott fagyapot táblákat mozgatható oldalpanelekre, illetve a falakra mechanikai rögzítőelemekkel szerelték fel.

Az 50mm vastagságú termékek rendkívül jó hangelnyelési értékekkel rendelkeznek, így tökéletesek voltak erre a felhasználásra. Az AK01-es élképzéssel ellátott táblákat beütőszeg nélküli fém DHM dübellel rögzítették, illetve felületük egyedi helyszíni festést kapott. Mindezeknek köszönhetően igazán esztétikus és különleges hangulatot kapott a szórakoztató komplexum. Emellett a Ke-Víz által kivitelezett milliárdos beruházás eredményeként változott az intézmény befogadóképessége is, így egyidejűleg már 950 fő élvezheti az ott bemutatott előadásokat.

asas.jpg

  

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8114161073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása