Billentyűzet tisztítása

2019.01.09. 05:00 | Írta: -nos-

Bár a laptopok gyorsan teret nyertek, sokan mégis a hagyományos konfigurációjú gépeket használják még mindig. E rendszernek egyik fontos eleme a billentyűzet. Sok mindent kibír, ám ez sem tűri végtelenül sokáig a porosodást. Sokan ezért használnak billentyűzettakarót, ám nem mindenki ilyen gondos. Ezért azután egy idő múlva a gyakran használt billentyűk némelyike akadozva lesz használható, csak erősen megütve reagál, majd rossz esetben már erre sem.

Ilyenkor ugyan el lehet gondolkodni a billentyűzet cseréjén, hiszen pár ezresért újat lehet vásárolni, ám ez a kiadás mellőzhető is, ha a tisztítás mellett döntünk. Végső soron ez egy esetleges sikertelen tisztogatás után is megtehető, ám egy alig félórás munkát követően talán mégsem lesz rá szükség.

A billentyűzet szerkezete viszonylag egyszerű, ám ezt sokan nem tudják, s ezért nem mernek hozzányúlni. Ha tehát nehezen mozdulnak a billentyűk, egy alapos tisztítással újra használhatóvá tehető a számítógép e fontos egysége.

1.jpg

Első teendő a csatlakozó kihúzása után a burkolat szétcsavarozása. A csavarok az alsó burkolat felől vannak behajtva, s jól láthatók. A felfordított billentyűzet fenéklapját rögzítő csavarokat könnyű kihajtani. Megeshet, hogy a középső csavarok fejét esetleg öntapadós címke takarja. Ezeket megnyomva leszedhetők és az alatta megbúvó csavar már kihajtható. A fenéklapot megmozgatva ellenőrizhető, hogy már leemelhető-e, s ha igen, visszafordítható az eredeti helyzetébe. A fedőlap ezt követően óvatosan leemelendő. Nem kell félni, a billentyűk nem fognak kiesni a fedőlap fészkeiből, mivel mindegyiket két oldalról rugalmas ék fogja meg a nyílások pereménél.

A billentyűket az alattuk levő lágy gumilapból kiemelkedő kúpos részek nyomják fel alaphelyzetbe, lenyomásukkor pedig a kúpok belsejében levő gumicsapok nyomják össze a gumilap alá helyezett hajlékony műanyag fóliás nyomtatatott lapok érintkezőit. Gumilap helyett esetenként minden billentyűhöz külön gumiharang tartozik, amelyek a billentyűk speciálisan kialakított fészkébe illeszkednek, így ezeknél is elkerülhető az elmozdulás veszélye, csak minden billentyűn legyen gumiharang. A  tisztításkor ezeket emeljük ki a fészkükből.

13.jpg

A fedelet és a billentyűket belülről és kívülről is mosogatószeres vízzel és ecsettel, vatta tamponnal könnyű letisztítani a rárakódott szennyeződésektől. A billentyűk alól vízsugárral célszerű kimosni az összeállt "porcicákat", s egyéb szennyeződéseket, majd folyóvíz alatt alapos öblítés következzen. Minden szegletből, mélyedésből kirázva a víz nagy részét, majd jöhet a teljes szárítás hajszárítóval. Víz ne maradjon egyetlen rejtett zugban sem, mert az akár zárlatot is okozhat. A biztonság kedvéért mosás és az intenzív szárítás után a fedél és a gombok még néhány óráig száradjanak a levegőn.

Ezután a gumilap, illetve a gumiharangok, no meg a fenéklap tisztítása következik. Az érintkező fóliákat felemelve finomszőrű kis ecsettel, esetleg vattatamponnal letörölhető az alattuk összegyűlt por, amely érintkezési hibákat okozhat a fóliák érinkező felületei között. A nyomtatott áramkörös fóliák érintkező felületeit azonban csak elszennyeződés esetén érdemes alkoholos tamponnal óvatosan letisztítani. A tisztítás után a fóliák visszahelyezését ugyan megkönnyítik a helyező csapok, ám a helyzetükre nagyon kell ügyelni  A már teljesen letisztított és száraz fedőlapon ezt követően WD-40-be mártott tamponnal bekenhető a nyomógombok csapos felülete és azok belseje, majd ellenőrizendő, hogy minden gomb akadálymentesen mozog-e és a gumikúpok teteje is áttörlendő a vattatamponnal.

Végül újból gondosan összeillesztve, a gumilap harangjainak a nyomógombok aljára illesztése után összecsavarozható a fedő- és a fenéklap. A különálló kis gumiharangokat  könnyen elmozdulhatnak, és akkor nem fog jól működni a billentyűzet, erre külön ügyelni kell.

 Az összeszerelt klaviatúrán minden gombot egyenként megnyomkodva ellenőrizendő, hogy elég könnyen mozog e valamennyi. Ha akadozik, a nyaka alá fújt kevés kenőanyaggal ez is megszüntethető,  a feleslege vattatamponnal felitatandó. Végül a számítógépre csatlakoztatva újból ellenőrizni kell minden billentyűt, hogy lenyomva teljesíti-e a funkcióját, nem szorul-e meg lenyomás közben. Az alapos takarítás a legtöbb esetben meghozza a várt eredményt, ám a jövőben célszerű, ha a billentyűzetet porvédő takaró védi a porosodástól. 

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr798763988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iattilagy 2019.01.10. 11:01:58

A keycapek tisztítására a legjobb módszer kiszedni, beledobálni egy nestea-s üvegbe, meleg víz és egy mosogatógép tabletta. Nagyon szépen letisztít mindent.

zooltek 2019.01.10. 15:12:42

Ez most komoly? Senki se a fészen, se itt nem szólt, hogy ez a klaviatúra PS/2-es? Most olyan öregek az olvasók, hogy ez természetes, vagy olyan fiatalok, hogy azt se látják, mit látnak?

kkm.furdancs 2019.01.10. 15:31:27

@zooltek: És? Rendszergazda ismerősöm szerint a PS/2-őt jobban szereti, mert néha az USB lemarad bootoláskor. Személy szerint kifejezetten rühellem, mikor havonta kb. egyszer a Windows gondol egyet és azon a kimeneten nem ismeri fel az egeret vagy billentyűt, ami eddig tökéletesen üzemelt.

Komojtalan 2019.01.10. 17:26:55

Azért jó kis puzzle összerakni :-), Nekem a bal Windows és Alt van felcserélve, de mivel nem zavar marad úgy a következő szétszedésig.

kkm.furdancs 2019.01.10. 18:51:07

@Komojtalan: A Windows 11 már tudni fogja a billentyűzet kameraképről való olvasását is, akkor leszel bajban :)

zooltek 2019.01.10. 19:26:09

@kkm.furdancs: Ebben teljesen igazad van, de kb. 5 éve nem láttam olyan alaplapot, amin lett volna PS/2 csati.

Berelhetoreklamfelulet 2019.01.11. 08:45:16

Nekem is PS/2van.

Amúgy én azt szoktam, kiszedem belőle a panelt, többi meg mehet szappanos vízben, az leoldja róla a zsírt azt olyan lesz mint új korában.

jacksy 2019.01.11. 10:12:08

Ne már, ilyet utoljára a 90-es években csináltunk. Akkor még nem 2000 Ft volt egy billentyűzet.
süti beállítások módosítása