Építsünk videóstúdiót – legyen világosság!

2019.02.14. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A múltkori posztban említettem, hogy a Grund Stúdió egy már nem használt, régi műhelyből kerül kialakításra. Ebben a műhelyben korábban spiáter, sőt, egy időben alumínium öntés is történt, de lakott itt műanyagfröccsöntő gép és ipari méretű eszterga is. Ehhez illő módon bizony igen komoly elektromos kábelmennyiséget találtam, persze három fázis, a fénykorban (évtizedekkel korábban, még a múlt rendszerben) itt használt fázisonként 50 A-es drafthoz méretezett vezetékekkel, már rég nem divatos lapos 3 fázisú dugaljakkal és becsavarós kerámia biztosítékokkal. Ezt persze mind ki akartam selejtezni, stúdióként használva csak néhány lámpa fog világítani, és különben is, az oszlopról már évtizedek óta eleve csak 16 A jön be a házba, feleslegesen túlméretezetté vált itt minden.

furd2_jpg.png

Először villanyszerelőt akartam fogadni. Bár elvileg falon kívül (klasszikus barna műanyagcsőben) futottak a vezetékek, a fő kapcsolótábla meg egy masszív hegesztett vasállvány volt, ahol látszottak a vezetékek, de a ceruzányi vastag, meglehetősen merev alumínium kábelek és különösen a számuk (a műhelyben vagy 3 külön falon voltak komoly méretű háromfázisú elosztó- és kapcsolótáblák) elriasztottak.

furd4_jpeg.png

De aztán úgy alakult, hogy egy-egy részt az előkészítő munkálatok, meg a nyílászáró csere miatt elkezdtem magamtól megtisztítani, egy-egy kapcsolótáblát a hozzá menő vezetékekkel leválasztottam a fő tábláról, aminek az lett a vége, hogy egyszer csak látom, a még hátralévő feladatok már nagyon egyszerűek. Ki akartam cserélni a porcelán biztosítókat automatákra, és persze a 70 éves kábel leágazások, (kerámiafilm törékenységűre öregedett vászon szigetelőszalaggal betekert vezetékvégek) helyett valami modern, csavaros, átlátható megoldást akartam, ahová könnyen beköthetem a később kiépítésre kerülő további aljzatokat. 

Tudni kell, hogy villanyt szerelni alapvetően szeretek, legalábbis akkor, ha valamelyest hozzáférni a vezetékekhez, van hely, nem feszül semmi. Bár nyilván millió torokból tör elő most a rosszalló kiáltás, miszerint az áram nem játék, veszélyes, végzettség nélkül nem mehetünk a közelébe sem, de sajnos én ezt a vélekedést csak fenntartással osztom. Természetesen elismerem, hogy ez egy szakma, és különösen az aktuális jogszabályok, szakmai előírások ismerete megkövetelheti a szakembert. Ugyanakkor az elektromos hálózat végtelenül logikusan, egyszerű szabályok szerint működik. Persze vannak tudást és ismeretet igénylő részei, de ezeket ki lehet ismerni, a működésüket meg lehet tanulni és amíg ezt nem tesszük meg, ezeket nem kell babrálni. (Hasonló ez az autók fékrendszeréhez, sokan azt is szentként tisztelik, pedig egy egyszerű hidraulikus rendszerről beszélünk, ilyeneket már 100 éve is készítettek eleink, még kőből készült szerszámokkal…)

Mindazonáltal senkit nem biztatunk a házilagos villanyszerelésre, sőt! Aki érez magában ehhez hajlandóságot, úgyis csinálja, mindegy mit mondunk, aki meg nem, az tényleg jobb ha szakembert hív. Idéztük már itt is a klasszikus anekdotát, ahol egy kisgyerek megkérdezi a híres, idős zeneszerzőt:

- Mester, írhatok én már operát?
Mire a zeneszerző végigméri, és válaszol:
- Nem.
- De miért, hiszen ön hatévesen írta az első operáját!
- No igen. De én nem is kérdeztem meg erről senkit...

Itt ráadásul végtelenül egyszerű volt a dolog, a kismegszakítóknak felraktam egy sínt, egyebekben viszont azon a részen minden maradt ahogy volt, nyilván nem véletlen, hogy a modern kismegszakítók kapcsai nagyjából ugyanoda esnek, ahol a régi porcelánoké voltak, tehát a bejövő főkábelek és a leágazásokhoz menők is simán átköthetőek voltak. Amit inkább ki kellett találni az a megszakítók utáni vezetékrendszer szétosztása a leendő konnektorok, kapcsolók és lámpák felé.

Mint írtam, itt minden alumíniumból volt, az újonnan bekötésre kerülő vezetékek viszont nyilván rézből készülnek. A réz és az alu az álmoskönyv szerint nem barátok. Tehát ha ezeket kell összekötnünk, vagy vas közvetítésével kell ezt megtenni, vagy/és használhatunk olyan spéci pasztát (WAGO Alu-Plus), amelyik épp ezt a kémiai reakciót előzi meg. (Persze hogy egy paszta állagú dolog vajon meddig marad erre alkalmas, az izgalmas kérdés.) Én az egyszerűség kedvéért mindkét megoldást használni akartam.

wago2_1.png

A mindenféle szükséges csatlakozókat és segédanyagokat a neten böngésztem és rendeltem össze. Ez roppant szórakoztató és tanulságos dolog. Például módom nyílott elmélyedni az egyébként abszolút egyforma kinézetű kismegszakítók közti különbségek megismerésében. Kiderült, hogy a rajtuk található betűjelzések és a kioldási karakterisztika között kapcsolat van. Ki gondolta volna? Huncut mérnökök. A gondot nem is ez okozta, hanem az olyan netes kereskedő megtalálása, ahol egy helyen kapok meg mindent (lehetőleg egyformán jó áron), köztük például a »fővezetéki leágazó« néven illetett csavaros bigyókkal, amelyekkel a bejövő vezetékeket tudom korrekten tovább osztani. Mindenképp ajánlom mindenkinek a modern villanyszerelési segédanyagok hétvégi, ebéd utáni nyugalomban történő böngészését, kifejezetten esztétikus darabokat találunk köztük, ha egyszer sok pénzem lesz, építek egy csodás elektromos kapcsolószekrényt, üveg ajtóval, belülről diszkréten megvilágítva, hogy szépen mutasson benne a sok formatervezett villanybigyó.

Hát nem gyönyörűek?

Szóval, az elektromos rendszer kitisztázása megvolt. (Persze a falakra kerülő aljzatok majd csak akkor kerülnek vezetékezésre, ha lesz hozzájuk fal… ) Azóta készült egy szekrény is a vasvázra, de ezt majd a következő posztban mutatjuk meg, festés és csinosítás után. 

Hanem a világítás kitalálása sem ment magától. Eleve azt terveztem, hogy a normál mennyezeti világítás (sőt, minden lámpa!) a napfényt idéző 5400-5600 K színhőmérsékletű legyen. És persze minél jobb színvisszaadás jellemezze. (Ezt CRI értéknek is nevezik, és jó, ha ez 90% fölötti.)

A fotó és videó célokra árult fényforrások általában ilyenek, de a »civil« fényforrások között azért kell egy kicsit keresgélni. Normál E27 foglalattal nem is nagyon találunk ilyet, persze direkt fotólámpákat használhatunk általános világításra is, de azért az nem a legolcsóbb megoldás, ráadásul ezek a spéci fényforrások sokszor rövidebb élettartammal is bírnak a normál modelleknél. Az otthoni világításra készült modern LED- és fénycső típusok általában 2800-4000 K közötti, vagy 6500 K színhőmérsékletet produkálnak. Én viszont mindenképp szerettem volna, ha a normál világítást tudom kombinálni a fotólámpákkal, ha épp szükséges. 

Végül találtam nekem való klasszikus T8/G13 (ez a foglalat típusa) fénycsöveket, amiket vélhetően épp a hozzám hasonlóknak készítenek. Az Osram Lumilux De Luxe »javított fényminőségű« fénycsövei között vannak 5400K és 90% CRI értékkel bíró modellek, igaz, vagy ötszörös áron, mint amennyiért egy ugyanolyan méretű és teljesítményű sztenderd Osram T8 fénycsövet kapnánk, de még mindig sokkal olcsóbbak, mint mondjuk egy fotózásra gyártott kompaktfénycső.

osram-l-36w-954-lumilux-de-luxe-_-120cm-daylight_4050300018263-31.jpg

Ilyeneket szereztem be, és a meglévő armatúrákból egyet megpucolva ki is próbáltam. Tekintve, hogy a falak még piszkosak, és ugye a tervek szerint fehérre festendő szigetelés sincs még fent, nagyon is jónak tűnik az elképzelés, két fotócélú kompakt fénycsővel kiegészítve (ernyős megoldással használva ez utóbbiakat) nagyon kellemes, az arcot szépen, árnyék nélkül megvilágító hatás érhető el. Ez mindig gond volt korábban, az orr, illetve az alsó ajak alatt sokszor van árnyék, ami nagyon zavaró lehet a videókban. Ugyanakkor a direktben szemben világító lámpákba annyira nem kellemes nézni. Erre jó és kifejezetten olcsó megoldások a derítőket használó kompakt fénycsöves lámpák, softboxok. 

Persze a világítással még sok tervem van, de most valóban neki kell ugrani a falaknak és a mennyezetnek, a héten itt a Knauf Tektalan szállítmánya, a következő posztban már azt csavarozzuk bőszen.

Bár a stúdió még sehol sem tart, de azért ez nem zavar abban, hogy használjuk. Igaz, még kabátban kell ezt tegyük, és egyesek hite nem is annyira sziklaszilárd az áprilisi végdátumban:

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr814622434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.02.14. 17:53:49

Komoly múltja van ennek a műhelynek. Mindenesetre a mobilos videózáshoz nem kell ennyi energia :):):):):)

KissGecihuszár 2019.02.14. 18:38:09

Jaajjj, én mint gyakorló (és még 25 év után sem gyakorlott) villanyászként csak annyit mondhatok, hogy megintcsak JAJJJJ!!! Mi ez a fostalicska stilo nevű noname übergagyi??? meg úgy egyáltalán ez a vastraverz?? A VGK (tán 63-as lehet, de lehet akár 101-es is, így nem tom megállapítani) még hagyján, de ez a vas szar egyenesen visszataszító!! Aztán hol a "C" lépcsős túlfesz védelmi unit?? Mi történik, ha közeli villámcsapás, vagy egyéb havária folytán érkezik némi -mondjuk 8-10kV-os túlfesz a hálózatba?? És végül: hol a Fi-relé, azaz RCD?? Az életed, illetve a stúdióban majdan megforduló minden bizonnyal fullos sexi babyk élete az smafu?? Az Osram lumilux különben jó választás, bár a Tungsram hazájában nem ártott volna egy F72-es Cool Daylight, vagy 865-ös , ha már F72 nem biztos, hogy kapható... De egyébként az ultraslim -és ezért a T8-nál sokkal jobb színvisszadású , ráadásul energiatakarékosabb T5-ös fénycsőben is van Cool Daylight, bár ahhoz a helyszínen talált armatúrák nem lettek volna jók...
Summasummárum; ezt a szerelést azért ne tűzd a kalapod mellé, legábbis jelen formájában ne!

KissGecihuszár 2019.02.14. 18:43:27

De azért hogy ne tűnjek olyannak, mint az a bizonyos 2 öregúr a Muppet Show-ban, jelezni szeretném, hogy kellemes a tündérlány, jóféle a '17-es Cuvee (KÜVÉÉ) , szóval lesz ebből még mennybemenetel...
Well Done!!!

Algopirin 2019.02.14. 18:45:17

@KissGecihuszár: Hát igen, és nekem aszt mondták, hogy valami ávékát is be kell szerelni, gondolom itt az sincsen.

kkm.furdancs 2019.02.14. 18:53:44

@KissGecihuszár: Késő bánat. Nekem is van villanyszerelő bizonyítványom (csak aztán tovább tanultam), de statisztikám szerint például a dízelmozdony szerelőkkel vagy női szabókkal szemben a villanyszerelők kommentjei tűnnek inkább egy csapat vénasszony okoskodó kárálásának.
Nagyon ügyesen idesűrítetted mind a 25 év során elsajátított összes szakkifejezést, biztos jó szakember vagy.
Remélem vetted az iróniát.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.14. 19:02:55

Ha fotóstúdiót akarsz és fénycsövet, akkor mindenképp szerezz be elektronikus ballasztot. Az nem vibrál 100 Hertzen (, ha jó).
Érdekességként említem, hogy ezek a fotófénycsövek anyagában nézve olcsóbbak, mint a normál fénycsövek, csak azért ennyire drágák, mert sokkal kisebb darabszámban készülnek. (Rosszabb a fényhasznosításuk és élettartamuk, ezért általános célú világításra nem a legjobbak.)

Ahogy @KissGecihuszár: is említi, ezt úgy illik csinálni, hogy kívülre raksz C (lassított) karakterisztikájú kismegszakítót. Egy túlfeszültséglevezetőt, bár ez opcionális.
Utána Fi-relé mindhárom fázissal, majd a sok kicsi B-s kismegszakító. Plusz EPH, ha olyan a helyiség.

@Algopirin:
Az a Fi-relé németesen, vagy RCD angolosan.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.14. 19:06:53

@kkm.furdancs: akkor ennek fényében és most fülem-farkam behúzva elkullogok :)

Gyuszka_73 2019.02.14. 19:12:06

Hát én is azt mondom, szépen megcsináltad barkács létedre, de az így nem csak nem megfelelő, lehet életveszélyes is. Ahogy említették a hibaáramvédő-kapcsoló (avagy Fi relé) már valóban kötelező, de sok minden mást is meg kellene vizsgálni. Amíg valaki (pl te) nem nyúl a régi rendszerhez, addig lehet az is megfelelő (egyszerűen azért, mert minden szabvány, előírás változáskor nem kell mindenkinek követni), de ha már átalakítod, bizony mostani szabványoknak teljesen meg kell felelni. Így valóban lehet gond, bármilyen gondosnak is tűnik a munkád. Érdemes lett volna jobban utána nézni a szabványoknak, akkor nem jársz így. Ha meg villanyszerelő végzettséggel követtel így el, úgy még rosszabb.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.14. 19:13:36

@Lord_Valdez: @KissGecihuszár: Ugye? Na de ha ért hozzá az ember, abban mi a kunszt? :) Egyébként mókás, hogy a FI reléről épp én írtam itt a blogon évekkel ezelőtt. Majdnem be is lettek szerezve, amúgy. Az üvegajtós szekrénybe majd teszünk is, nyilván.

RHalacska 2019.02.14. 19:59:49

Jól látom, hogy a kék színű (szabány szerint 0 vezetőt) kötötted kismegszakítóra? Vagy csak úgy nem követted a színjelölést? Mondjuk a szép sárga-zöld vezeték a fázis nálad?

Pöff 2019.02.14. 20:10:08

Villanyt csak villanyszerelő szerelheti.
Nem ok nélkül. még a villamosmérnök sem szerelheti...másnak! Vicces? nem. (persze jó ha tudja a mesterfogásokat :)
Ismerni kell a szabványokat és
Hogy teli a piac ma segghülyékkel mekkelek alakokkal az egy dolog.
Persze pár csavart meg lehet húzni, kicsit műszakibb vénával utána lehet nézni dolgoknak, jól meg lehet csinálni. De komolyabb dolgokhoz villszerelő kell aki tud garanciát és számlát is mutatni.

Miért? mert ha megráz, meghal valaki vagy leég a lakás, akkor legalább van kire mutatni.

A gáz dettó ilyen veszélyes, de annak legalább van szaga...itt mérés nélkül baleset lehet.

Pöff 2019.02.14. 20:11:19

Ismerni kell a szabványokat és kell gyakorlottság is.
Nem hülyéknek való szakma, főleg ha jól is akarod csinálni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.14. 20:12:58

@Gyökösi Attila:
Úgy is lehet bőven izgalmat találni. Elég, ha az előző emberek rosszul kötöttek be valamit, vagy van egy szétrohadt nulla, vagy van egy vezeték a falban szokatlan helyen...

@RHalacska:
Ezek régi vezetékek. Régen pirossal a védővezetőt jelölték.

kkm.furdancs 2019.02.14. 20:44:51

@Gyuszka_73: Nem, nem neki van (a cikkírónak) bizonyítványa, hanem nekem, a segédszerkesztőnek :)
@Lord_Valdez: Maradj csak, ez egy becsületes szakma, csak benne maradt a tantervben a kritikai érzék túlfejlesztése. :)

Kawaszaki 2019.02.14. 20:54:15

Gyakorló villamosmérnökként mindenkit lebeszélnék arról, hogy akárcsak egy hosszabbító összeállításának erejéig is villanyszerelésbe fogjanak. Itt nem technikai kérdésekről, "ügyességről" van szó, hanem olyan elemi, de életbe vágó ismeretek meglétéről, megértéséről és alkalmazásáról, melyet aki meg is érti, valószínű, hogy nem csinálja, esetleg az aki nem érti...
Azt hiszem mindent elmondtam.

Tibor Bocs 2019.02.14. 21:01:08

Hát ehhez kell a bátorság,hogy ilyen ócska régi kábelekbe áramot adjon valaki.Legelőször egy jó csipőfogót kellett volna beszerezni amivel el tudod tőben vágni ezeket .Fi relét ide nem érdemes betenni úgy is rögtön lekapcsolna a szivárgó áramok miatt.Szerinted mit mutatna ezeken egy szigetelésmérő műszer.Ne keseredj el azért mert a tüzóltóknak sikerült egy biztos bevetést előkészíteni.Kössél nagyon erős biztosítást elektromos tűzre.
Üdv.és sok szerencsét.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.14. 21:13:42

@kkm.furdancs: Mint a régi szép idők nem? :) Emlékszel, amikor én kandallót építettem meg amikor te áramot vezettél a kertben. Szinte érezni ahogy újra elkezd áramlani a vér a berpzsdált ereinkben.

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.14. 21:19:59

@RHalacska: Bizony jól! Miért, nem a földet kell a kismegszakítóra kötni? (Csodálkozó smiley) Szóval nyugi, minden ott van, ahol lennie kell. Tekintve hogy négy kék kábel jön be a villanyórától (három fázis, egy nulla) Hát nemigen volt más választásom, mint kék. :D

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.02.14. 21:22:20

@kkm.furdancs: Kéne már egy jó gázszerelős posztot írnunk. Újra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.14. 21:45:20

@Tiktak58:
Nem lebecsülni akarom a szakmát, de ez azért nem rakétatudomány. Egy kicsit intelligensebb embernek semmivel nem tart tovább megtanulnia, mint a KRESZ-t.

Gyuszka_73 2019.02.14. 22:01:54

@Lord_Valdez: én elosztógyártó tapasztalattal 1 hétig értelmeztem az utolsó elosztós szabványt (itt ép ezt /is/ kellene alkalmazni), javaslom olvass bele, ha értetted, szólj :D
Pl megelégszem kezdésnek azzal a válasszal, hogy KÖTELEZŐEN ehhez (is) milyen dokumentumokat KELL elkészíteni, és azok miket tartalmazzanak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.14. 22:16:18

@Tiktak58:
1. A szakmunkásképzőbe nem a legjobb képességű diákok mennek.
2. Nem csak a villanyszerelést tanulják, hanem egyéb tárgyakat is. Maga a villanyszereléshez szükséges ismeretek elférnek egy nem túl vastag könyvben.

@Gyuszka_73:
Azzal egyetértek, hogy a szabványok nem kimondottan kellemes olvasmányok, de a valóságban nem kell betű szerint ismernie. Sőt, nem is szokták ismerni. A szerelők számára szoktak készíteni praktikusan megfogalmazott kivonatokat.

Gyuszka_73 2019.02.14. 22:21:51

@Lord_Valdez: nem szoktak, ismerni kell (és betartani is), de szólj ha elosztós szabványnál hallasz ilyenről
(más kérdés, hogy egy jó vezető szerelő alatt (aki ismeri) könnyen előfordulhat hogy tud olyan dolgozni aki nincs tisztában vele
de önállóan olyan szakember nem dolgozki (nem is tud rendesen) pont ezért.
Itt önálló munkáról van szó (bármennyire egyszerűnek TŰNIK) valójában pont ezért lényeges ismerni a szabványt, mert erre a 3 kismegszakítós szekrényre is ugynaz vonatkozik, ami a 160 kismegszakítós 2m-es elosztóra ;)

nincs_nick 2019.02.14. 22:22:12

@Gyuszka_73: És ha megkérdezel 100 random gyakorló villanyászt, abból ezt ugyanúgy pont nulla fogja tudni. Saját tapasztalat, hogy még mindig ott tartunk, hogy B-s kismegszakítót kirak kívülre a "mester", majd C-set a belső körök elé, mer éppen az volt a boltban. Feszültségesésre való számolásra, melegedés ellenőrzésre 100-ból kettő emlékszik, a többi "érzésre" kábelez. 100-ból 90 simán berak AC-s ÁVK-t, mer az olcsó, aztán majd kicserélheted utána A-sra, hogy az a szerencsétlen szárító ne verje le két percenként. A földbe mehet az mbcu valami csőben, de a méterenként 30ft-os jelzőszalag sem kell fölé, meg hát nehogy leássuk 80 centire, elég a 30 is. A sor végtelen. Villanyászból is van kókler és jó szakember, pont annyi mint bármilyen más szakmából.

A belépési küszöb valóban magasabb egy villanyásznál, mint egy árokásónál, de tudtommal még mindig a Villanyszerelési szakmai ismeretek I-III a tananyag 90%-a, amit meg kb. az első vizsgára való beugró nehézségi szintje a karakószörcsögi népfőiskolán. (Legyen bármilyen jó is egyébként könyvsorozat, mert egyébként tényleg nagyon hasznos, de ez akkor is szakiskolai tananyag és nem a Maxwell egyenletek fogod kibogozni benne.) Ha az OP egyszer elolvassa ezeket meg a vonatkozó MSZ HD szabványokat és követi azokat, már nem követ el semmi olyan hibát, amit most kifogásolnak itt egyesek.

RHalacska 2019.02.14. 22:23:37

@Gyökösi Attila: Aha. Értem. Akkor gyorsan kell egy villanyász, aki rendet rak a kábelekben a villanyórától. Ez így konkréten életveszélyes.

Arcade Macho 2019.02.14. 22:27:10

az egyik abran azt olvasom, hogy 2.5 Nm, nos ezt hogy tudjak ellenorizni? van olyan csavarhuzo?
elmeletileg ez a nyomatekozas meg meghuzas az mennyire fontos?
amit en tudok az az hogyha nagyobb a csavar akkor nagyobb csavarhuzoval tudom meghuzni ahol nagyobb erot tudok kifejteni hogy becsavarjam, vagy ennel tobbet kellene tudni villanyszerelesnel?

amikor jott ki az ELMU szerelo a hfkv cserejehez, akkor ahogy lattam ugy meghuzott minden csavat hogy azt hittem majdnem eltor valamit...

Arcade Macho 2019.02.14. 22:29:53

@nincs_nick: "A belépési küszöb valóban magasabb egy villanyásznál, mint egy árokásónál"

kellene egy arkot meg godrot is asni a kertben, nehogy azt mondd, hogy mar ahhoz is mestert kell hivni...

nincs_nick 2019.02.14. 22:30:44

@Arcade Macho: Vannak villanyász csavarhúzók aminek a nyomatéka állítható, wiha, wera pl. Németeknél elég soknál láttam, itthon senkinél, de nem is nagyon kell otthonra. Iparnál van jelentősége, hogy pl. szerelésnél biztos lesz benne a szállító, hogy nem egy nem eléggé meghúzott/túlhúzott csavar miatt fog okozni a gyárban egy párszázezer €-s leállást, amiért felelhet.

nincs_nick 2019.02.14. 22:37:19

@Arcade Macho: Csak arra méltóztattam utalni, hogy a villányászat azért igényel(ne) némi matekot/fizikát is a gyakorló szakik szintjén is. Bár biztos van vízgázos, aki nyomás/térfogatáram görbéket is figyelembe vesz és számol velük, de itt aztán 100%-nál azt látom, hogy vagy érzésre szerel, vagy gépészeti tervet tud vakon követni.

Gyuszka_73 2019.02.14. 22:40:44

@nincs_nick: valóban lehet sokan nem tudnak az alapoknél többet (azért én jó pár jó szakembert ismerek) viszont nem is reklámozzák a rossz munkát (mint itt) vagy ha igen jogosan kapják a kritikát (itt pláne)
Amúgy elosztókhoz még kevesebben értenek még a jó szerelők közül is.
Ez kb egy külön szakirány.
Én maradok azért annál a véleménynél, bízzuk szakemberre (ha az sem csinálja jól, lehet, de a felelősség az övé)

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.02.14. 23:01:46

@Kawaszaki: Ha jól emlékszem, szüleimnek még az iskolában tanították, hogy kell villásdugót szerelni kábelvégre. Ma már tényleg ennyire félünk mindentől? Ne már. Megszakítókat mondjuk nem nagyon szerelnék én sem, mert az biztonságkritikus berendezés, de egy hosszabbító, konnektor vagy villanykapcsoló bekötése azért nem atomfizika.

Leooo 2019.02.14. 23:58:22

@SomiTomi: Na öreg, Svájcban ezt ne add elő, mert AZT a földelt villásdugót/csatlakozó aljzatot egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan kötöd be. Ahhoz a magyar politechnika óra az ált. isiből nagyon nem elég.

_B_ 2019.02.15. 01:32:11

villamosmérnöki diplomával hivatalosan nem szerelhetnék villanyt. szerinted?....
igen a beszűkült szaGemberek szemében én is egy barkácsoló vagyok, abból mondjuk a maximalista fajta.
inkább költöm a pénzemet szerszámra és jó minőségű anyagra, mint egy papíros kókánymesterre.

Tamás Schreiter 2019.02.15. 05:13:02

Terv? (itt nem feltétlenül kell)
Elosztószekrény gyártóművi bizonylat?
Szigetelés-vizsgálati jegyzőkönyv?
Szerelői ellenőrzés?
Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat?
Amíg nem hal meg senki, vagy nem ég le valami, addig nincs baj.
Ez nem arról szól, hogy ki mit tud megszerelni, hanem arról, hogy aki megszereli az a felelős azért, amit csinált. Ha bajt csinált vele, akkor azért felel. A biztosító egy elektromos tűznél az elsőként a fent említett bizonylatokat fogja kérni. Ha van villamos tervező, akkor először azt veszik elő, ha nincs, akkor a kivitelezőt. Ha nincs ÉV jegyzőkönyv és volt kivitelező (mármint bizonyíthatóan), akkor ő a felelős, ha van ÉV jegyzőkönyv, akkor az ÉV mérést végző felelős addig a pillanatig, amíg a pecsétet ráteszi a doksira, utána már nem, csak ha bizonyíthatóan nem lehetett az a mérési eredmény, amit a papírra írt (pl. láthatóan nincs védővezető, vagy az konkrétan nincs bekötve). Kevesen tudják, de az ÉV mérést időközönként ismételni kell, erről nem szabvány, hanem jogszabály rendelkezik. Ha nincs megcsináltatva, akkor az üzemeltető a felelős, lakóépületek esetén a tulajdonos, hacsak nem köti ki szerződésben hogy a bérlő felelős az üzemeltetésért.
Tényleg nem kell agysebésznek lenni egy dugalj bekötéséhez, csak ha az ember a popóját be akarja bástyázni, akkor kell a papír.
A korábban szólókkal, akik a túlfeszültség védelmet és a hibaáramvédő kapcsolót (FI-relé vagy RCD) hiányolták. Ezekről szabvány rendelkezik, amitől ma már el lehet térni, megfelelő indoklással (tervező...felelősség..stb., villanyszerlő nem térhet el tőle).
Láthatóan nagy (mármint nagyobb, mint amit a biztosító védeni képes) keresztmetszetű az elmenő vezeték, bármelyik is az, az alsó vagy a felső, de gondolom a dugaljakig nem ez a vezeték fut. A szabvány úgy rendelkezik, hogy a keresztmetszet csökkentés helyére kell biztosítást tenni (elosztószekrényen belül a sínről a leágazások lehetnek a biztosítás előtt is azonos keresztmetszetűek a biztosítás utánival, szekrényen kívül nem), tehát ha van a keresztmetszet csökkenés helyén további biztosítás, akkor ok, ha nincs, akkor nem.
Egyébként a képen látható kismegszakítók után ugye min. 2,5mmˇ2 vezetékkel lett kábelezve a további rész, mármint ha utána nincs további kismegszakító, vagy más vezetékvédelem?
A hatályos vezeték-szabvány szerint ugyanis nincs olyan eset, hogy a lakossági hálózati villanyszerelésben szokásos 1,5mmˇ2 vezeték jó legyen. Nem véletlenül jöttek ki a gyártók a 13A-es kismegszakítókkal.
Neccesnek érzem a projektet :), ettől még működhet.
Akinek a lánya vagy fia meg bennég a fotózáson, vagy agyonüti egy lámpa tartóoszlopa, ami nyilván hosszabbítóról megy majd (amit évente kell minősíteni), azt meg nem irigylem.
Persze...nem lesz baj! De nem árt a jogszabályokat is ismerni, ha bolt, ha étterem, ha lakás, ha fotóstúdió.

zooltek 2019.02.15. 05:39:53

(...és közben otthon mindenki nyugodt szívvel használja a téglaszínű hosszabbítót...)

midnightcoder2 2019.02.15. 06:41:45

@Tamás Schreiter: Hívtál te mostanában Pesten bármilyen szakit ? B+ nem hogy gyártómûvi bizonyolatot nem kapsz, de még számlát sem, nem hogy arról amit a szaki csinál, de még a beszerzett anyagokról sem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.02.15. 06:59:28

Nemt'om, alap az, hogy ha valami veszélyes, és nem értek hozzá, akkor nem szerelem. Ha értek hozzá, akkor szerelem. Ha nem veszélyes, akkor is meg lehet próbálni.
Pl. én gázt nem merek szerelni, villanyból, vízből kisebb dolgokat persze. Gondolkodni kell előtte (meg közben), ennyi.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2019.02.15. 07:12:53

(Amúgy érdekes egy post, villanyszereléssel kezdődik, aztán egyszer csak fényelés jön :) )

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.15. 07:23:41

@Gyuszka_73:
Inkább azt mondanám, ami @Tamás Schreiter: is említ. A szabvány azért fontos, hogy a segged védd egy esetleges tárgyaláson. Hogy mindent úgy lepapírozz, hogy még a legelszántabb ügyész se találjon fogást rajtad.
Viszont magához a szereléshez szükséges ismeretek elférnek egy füzetben.

@_B_:
Hivatalosan nem. Egyrészről, van egy papírfétise a jogrendszernek. Másrészről, a felsőoktatás nem igazán gyakorlatorientált. Villamosmérnökként a hálózati fizikai hátterét sokkal jobban fogod ismerni, mint a villanyszerelők kb. bármelyike, de bizonyos gyakorlati fogásokról nem esik szó a felsőoktatásban. Viszont az is igaz, hogy ha az elméletet ismered, akkor a gyakorlat hozzászerzése már nem lesz nagy kihívás.

K,F, 2019.02.15. 07:54:56

Igaz!
Holnaptol vilaghirü filmendezö leszek a mobilommal es miutan kigugliztam, es megneztem a jutyubon müteni is fogok.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2019.02.15. 08:34:43

@Tamás Schreiter: "ami nyilván hosszabbítóról megy majd (amit évente kell minősíteni)"
Ezt hogy kell érteni? Minden, a lakásban lévő hosszabbítómat minősíttetnem kellene évente?
Ha igen, akkor ne csodálkozzatok, hogy eszetlen pampogásnak fogja fel a "laikus" a villanyszerkők ilyen szövegeit...

tamasoft 2019.02.15. 08:55:07

Ezt úgy bírom, hogy a villanyszerelők azonnal leoltják azt, aki egy villanykörtét önállóan be akar csavarni, vagy neadj' isten egy konnektort vagy egy kismegszakítót ki akar cserélni. A szakma nem található meg az interneten, de egy csomó infó, egy csomó fogás meg igen. Eszközök, műszerek, alapanyagok szintén elérhetők majdnem korlátlan mennyiségben (és minőségben). A józan észről nem is beszélve, ami azt is jelenti, ha egy olyan probléma előtt állok, amit megoldhatatlannak érzek, akkor nem is kezdek bele. De azért szabvány elemekből egy hosszabbítót hagy rakjak már össze, ha úri kedvem úgy kívánja.

Gino 2019.02.15. 09:37:38

@kkm.furdancs: Ha van vill.szerelő bizonyítványod, akkor főleg meghallgathatnád a kritikát! Még ha paraszt módnak tűnik is :)

@Foxi 27: Tényleg nem akkora truvaj összekötni pár madzagot, de az érintésvédelmi előírások nem ismerete nem számít enyhítő körülménynek.

A fi relé és úgy általában az érintésvédelem nem úri huncutságok. Ha valakit megbasz az áram, mert pl. elfelejtetted közölni vele, hogy szarsz az előírásokra (vagy csak szimplán nem ismered), meg neked ugyan ne pofázzon egy villanyszerelő... akkor persze nem fogsz ilyen arrogánsan válaszolni a bíróságon.

Itt van egy cikk intő példának:
24.hu/kozelet/2015/04/10/az-apja-hibaja-miatt-halt-meg-egy-fiu-kompolton/

CyberPunK 2019.02.15. 10:41:23

1, ha fosol tőle, akkor ne nyúlj hozzá.
2, ha annyira veszélyes lenne, mint itt sokan állítják, akkor a lakosság meghatározó része már halott lenne, és a házak jelentős százaléka már rég porig égett volna.

A FI relém is felsírt, amikor egy festés során kiderült, hogy a fürdőben lévő három földelt aljzatom közül az egyikbe nem volt bekötve a föld. Persze, hogy abba, amit hajszárításra használtunk évek óta.

Reggie 2019.02.15. 11:31:08

@Gino: Mivel csak az alkatreszeket felujitotta/cserelte, igy nem igazan lehet beszelni egy uj tervrol. Ha a valtoztatasok 10% alatt vannak, akkor meg aramvedo-kapcsolo sem kotelezo.

Kawaszaki 2019.02.15. 11:33:00

@SomiTomi: Lehet, hogy így volt, nem vitatkozom, de véleményemet változatlanul fenntartom. Javasolom Tamás Schreiter hozzászólásának elolvasását, ami még szűk szakmai körökben is tanulságos. Sajnos ez a szakma sokrétűsége, de még az érintésvédelem elméleti alapjait illetően is túlmutat azon, hogy ilyen fórumon azt kivesézzük, így csak a figyelemfelhívás marad, aztán aki mégis belevág, lelke rajta...

eßemfaßom meg áll 2019.02.15. 12:19:55

@Leooo: Komolyan kédezem mit lehet egy villásdugón/konnektoron/villanykapcsolón rosszul szerelni.

eßemfaßom meg áll 2019.02.15. 12:25:58

@Gino: "Itt van egy cikk intő példának:"

azért egy darwindijas esetből (hosszabbító mindkét végén dugó bazmeg, ilyen nincs) nem kellene általánositani.

Medgar 2019.02.15. 13:00:14

@eßemfaßom meg áll: Bármit lehet rosszul szerelni...

Gino 2019.02.15. 13:29:22

@eßemfaßom meg áll: Az is darwin díjas, ha a rozsdás vaskeretet ledrótkefézi és arra építi a biztosítékokat burkolat nélkül. És erre biztat minden kedves olvasót :)

Mert ugye az milyen retro, meg patinás, meg mekkora pimp my villany...

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.15. 13:32:02

A sok villanyszerelő mellett fotósként:

"... nagyon kellemes, az arcot szépen, árnyék nélkül megvilágító hatás érhető el. Ez mindig gond volt korábban, az orr, illetve az alsó ajak alatt sokszor van árnyék, ami nagyon zavaró lehet a videókban. ..."
Ez az "árnyékmentes a jó világítás" egy nagy khm bolondság! Éppen az árnyékos a jó világítás, mert az adja meg a térhatást az arcnak/testnek. Éppen az a jó, ha árnyék van az arcon, mert ettől lesz élethű, Ugyanis a Nap is így világít meg mindenkit az utcán. Az már más kérdés, hogy az áenyékos részeket ki lehet világosítani, azaz deríteni, és ennek fokozata ízlés és szándék kérdése. Nézz meg bármilyen normálisabb filmet (ne idióta hálivúdi tucatfilmet, vagy tévés sorozatot), és látni fogod az árnyékokat!

"... Ugyanakkor a direktben szemben világító lámpákba annyira nem kellemes nézni. Erre jó és kifejezetten olcsó megoldások a derítőket használó kompakt fénycsöves lámpák, softboxok...."
Miért kéne belenézni a lámpába? Az ugyanis oldalról, és fentről világít (ahogy a Nap is, ugye), a kamera/riporter meg szemben van...
A derítés fogalma: árnyékos részek megvilágítása fényforrás vagy tükröződő felület segítségével. Az áteresztő ernyő az áteresztő ernyő, nem derítő (habár lehet derítésre IS használni). A szoftboxok alapvetően egyrészt derítésre, másrészt szórt fény előállítására valók. Nem pedig gyenge fény előállítására. Ráadásul gyenge fényben nem lehet szép fotót, videót készíteni sem.

Az itt bemutatott szett alapvetően hobbi célra alkalmas. Ha sok videót szeretnél készíteni, akkor egy gyenge/kezdő alapvilágításra elég lehet, egy személy, max. 2-3 méterről való megvilágítására. De ha profi látványt szeretnél, akkor komolyabb lámpák kellenek és kell hozzá még további 1-2 lámpa (díszítőfény, háttér) is. Ha meg ügyfelek is mennek majd, akkor meg végképp profi felszerelés kell.

Ja, és egyetértek a fenti villanyászokkal: egy profi fotó/videstúdió elektromos rendszere nem gyerekjáték, érdemes gyakorlott szakemberre bízni ezt a munkát.

Sok sikert!

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.02.15. 13:33:41

@Leooo: Fú, most nagyon helyre tettél...ja nem. Mondtam én olyat, hogy Svájcban fogok villanyt szerelni? (Nem mintha amúgy nagy tudomány lenne utánanézni a csatlakozó lábkiosztásának, brit dugókban például szépen jelölve vannak a kontatkusok)
Amúgy a vicc az, hogy nem is vagyok öreg :-)
@Watt25: Az kéne még, baszki, egy autót kétévente kell műszaki vizsgára vinni és hányszázszor veszélyesebb és összetettebb rendszer az egy hosszabbítónál. Remélem, hogy félreértünk valamit, mert ez tényleg az abszurd csúcsa lenne.
@Kawaszaki: Elolvastam, de egyáltalán nem az jött le belőle, hogy nem szabad otthon villanyt szerelni. Leginkább a (jog)szabályok és a valóság közti (közlekedésből jól ismert) távolságról szól, meg hogy ha nagyon biztosra akarsz menni, akkor utána csináltatsz érintésvédelmi vizsgálatot.

zooltek 2019.02.15. 13:33:45

@CyberPunK: "A FI relém is felsírt, amikor egy festés során kiderült, hogy a fürdőben lévő három földelt aljzatom közül az egyikbe nem volt bekötve a föld. Persze, hogy abba, amit hajszárításra használtunk évek óta."

Nem gond. A hajszárító kettős szigetelésű, tehát nincs is védőföldje, ergo a Fi-reléd se mehet le. Ott más lesz a probléma. Kivéve, ha valami fémházas ipari nagyságrendű hajszárítót használsz.

lomposfarkas 2019.02.15. 13:35:34

Erre a "mindenre csakis szakembert" lelkesedésről hirtelen két eset jut eszembe: a hivatalnál volt egy átfogó villanyászati munka, régi rutinos vállalkozó végezte, aztán a felülvizsgálaton a másik szaki oldalakon át sorolta, hogy mi nem megfelelő (döntsd el, melyikük a hülye?) Egy kazánházat meg minden létező hatóság megfelelőnek ítélt, aztán egyszer a tető leégett a picsába. Utána már mindenki meg tudta mondani, hogy a gerenda túl közel volt a kéményhez. Szóval a "szakemberség" nem ad automatikus garanciát arra, hogy a pali érti is a szakmáját.

Gino 2019.02.15. 13:36:32

Bónusz: A kék vezeték fázisként használata ugyan nem okoz halálesetet, de pont megmutatja a dilettáns szemléletet.

Amúgy meg 10 millió villanyszerelő országa vagyunk. De ugyanígy lehetne mindenki villamosvezető is mindenféle képzés nélkül, mert ott még kormányozni se kell. :D

eßemfaßom meg áll 2019.02.15. 13:41:18

@Medgar: Nyilván, de egy konnektorban van 3 különböző színű drót amit 3 csavarral vagy anélkül be kell rögzíteni a jelölés szerinti helyre. Ne csináljunk már úgy mintha ez agysebészeti képzettséget igényelne.

Nyilván ha villanyszerelésből élnék én is örülnék neki ha mindeki fizetne 5-10ezrest+kiszállási díj egy konnektorcseréért ahelyett, hogy maga megcsinálja

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.15. 13:42:26

1. Lehet, hogy az építés korában jó volt, de ilyen régi 40-70 éves hálózatra SEMMIT nem kötnék rá, amíg át nem néztem, nézettem.
2. Bár nem időre megy, de háromfázisú rendszerrel óvatosabban bánnék, nyilván még alakul.

3. Elhiszem, hogy négy kék jött be, de akkor is meg kellene jelölni színekkel, a fekete szigetelőszalag tökéletes, bár három fázisnál a három fázist is külön színekkel (barna fekete és szürke (?) - javítson ki, aki tanulta - jelölik, tehát még fázisjelölés is kellene. A piros meg a kék az egyértelmű. De egyes lelkes amatőrök simán bekötötték nullvezetőnek a védőföldet, ha épp a kék szigetelésű vezeték megolvadt. "jóvanazúgy a mosógépnek" címszóval.

4. Mindenképp eltakarnám a kapcsolótáblát. Nem, nem akarnék még véletlenül, állig szigetelt ruházatban sem hozzáérni. Itt jegyzem meg, hogy másik fórumon rám néztek ferdén, amikor olyat merészeltem írni, hogy áram alatt lévő hálózatot nem szerelek, áramtalanítok előtte. Az meg milyen gáz. Meg nyilván az is, hogy amúgy nem vagyok villanyszerelő. Szóval ha van sapka, ha nincs sapka.

Gino 2019.02.15. 13:44:18

@zooltek: Ez nem így van. A fi relé abban a konnektorban is megvédett volna az áramütéstől.

Ha pl. vizes lesz a burkolat és kósza áram indul a fázisból át a kezeden, testeden keresztül a földbe, vagy a radíátor csövébe, akkor a fi relé pont érzékeli a nulla és a fázis közötti néhány milliamperes áramkülönbséget és lekapcsol. Ehhez nem kellett földelővezeték.

Az arra kell, hogy fémburkolatú készülékeknél még az előtt lekapcsoljon, mielőtt megfogod.

Amúgy önjelölt villanyszerelő a fi relé bekötését is el tudja cseszni (azaz hatástalanítani), ha rosszul csillagpontosít.

Gino 2019.02.15. 13:46:28

@CyberPunK: Lásd a fenti válaszom. A fi relé tette volna a dolgát földelés nélkül is, persze pont az ilyenek miatt kell olyan szakember, aki meg tudja mondani, hogy megfelel-e a mai előírásoknak a lakás

comblog 2019.02.15. 13:47:56

Mikor 1 ilyen blog felbukkan az összes villanyszerelő előkerül paráztatni, hogy ha nem szakemberrel csináltatod porig ég az egész környék meg kifordul a sarkából a föld.

Nos láttam a gyakorlati példát mit jelent az amikor a villanyszerelővel csináltatja az ember (esete válogatja természetesen). Hatalmasakat mondanak, hogy náluk milyen sokat ér az anyaghasználat.
Megszemlélve a művet a konkrét esetemben azért támadtak kételyeim és csak azt bántam, hogy nem mindkét szintet én csináltam (kétszintes a ház, csak az egyiket csinálta a szerelő).
Nos ahol én csináltam 4 db Fi relé került fel 1 db 3 fázisos meg 3 db 1 fázisos. A 3 fázisosra nem került 1 dugalj ill. világítótest sem. Nem így a villanyszerelőnél, ahol csak 1 elég szerény fázisos Fi relére tellett 1 teljes lakószintre (3 fázis csak a főzőlap miatt).
Földelési ellenállást rajtam kívül senki sem mért.

Amit meg kellett viszont állapítanom, hogy akiket az EPH jegyzőkönyvre kerestem (nem az aki a szerelést végezte, mert neki nem volt ugye érintésvédelmi vizsgája, ami sajnos csak utólag derült ki) maximálisan korrektek voltak. Bár személyesen csak az egyikükkel volt alkalmam találkozni, semmi kétségem nem volt, hogy ők az életvédelmet minden más elé helyeztek. Nem akadtak fent azon, hogy saját magamnak csinálom az EPH-t és telefonon is segítettek, hogy az EPH vezeték falon kívül MÜII-es csőben kell vinni (ami szintén nem tartozott a szerelő ismeretanyaga közzé és hibásan tudta mi fér be a szabályos megoldásba).

Röviden: nem hiszem, hogy mindenkinek villanyt kellene szerelni, pláne ha szemernyi kétsége van hogy kell Fi relét bekötni (vagy nem látja ennek szükségességét- személy szerint kötelezővé tenném minden felújításnál) stb. Viszont sajnos amit láttam azok alapján hatalmas szakadékot látok a fórumokon jelenlévő szerelők és azok között akikkel a gyakorlatban találkoztam (tisztelet a kivételnek).

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.15. 13:55:02

És kérdésre is megragadom az alkalmat.

a) 13A-es C-s megszakító. Ez lenne való az 1,5mm2 MBCu-hoz? Lakossági felhasználás, villanyóra utáni elosztótábla. Oké, C10A-rel nem nyúlok mellé, de ha van 13A-es, akkor inkább arra voksolnék.

b) Egyfázisú hálózat, melléképülethez kívánok továbbítani áramot. Fi-relé van, normális földelés is. A kötődoboztól az épület elosztótáblájáig 18m-t kell megtennie a vezetéknek. Légvezeték formájában viszem gégecsőben (nem hiányzik a jégverés a szigetelésre), kettős szigetelésű sodrott 3x1,5mm2 rézvezeték. A házból, ahonnét viszem, 1,5mm2 MBCU van mindenhol, kivéve a mosógép, mert az külön körön van és 2,5mm" MBCU-t kértem. Szóval se vékonyabb se vastagabb. Ahová viszem, ott is 1,5mm" MBCu van.

Kérdés: kell-e vastagabb vezeték a távolság miatt?
Mekkora biztosíték mehet rá? C10A vagy mivel nagy a táv, C8A (hitetleneknek: ilyen is van!) C13A szükségtelen. Ha vastagabb vezetéket alkalmazok és "alulbiztosítom", majd kipróbálom egy hajszárítóval meg egy olajradiátorral, le fog oldani, hogy túlterheltem, vagy jó ideig melegednie kell? az ottani, tehát végső elosztótáblán C6A van, nem kívánom nagyobbra cserélni. arra kell, hogy elbírja az ütvefúrót, a sarokcsiszolót vagy az olajradiátort II-es fokozaton (800-900W)
Bocs a hosszúságért, a felhasználás körülményeit óhajtottam feltárni, ami kell a méretezéshez, meghatározáshoz.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.15. 13:57:14

Első kérdésemhez: egyfázisú hálózat, 50 négyzetméteres ház, normális szereléssel, felújítással.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.15. 13:58:48

És még egy: a célépületben 1,5mm2 MBCu van minden konnektornál

zooltek 2019.02.15. 14:20:57

@CyberPunK: @Gino:
"A FI relém is felsírt, amikor egy festés során kiderült, hogy a fürdőben lévő három földelt aljzatom közül az egyikbe nem volt bekötve a föld. Persze, hogy abba, amit hajszárításra használtunk évek óta."

Nem gond. A hajszárító kettős szigetelésű, tehát nincs is védőföldje, ergo a Fi-reléd se mehet le. Ott más lesz a probléma. Kivéve, ha valami fémházas ipari nagyságrendű hajszárítót használsz.

@zooltek: Ez nem így van. A fi relé abban a konnektorban is megvédett volna az áramütéstől...

Megkövetem magam. Nem vagyok hálózati villanyszerelő.

kkm.furdancs 2019.02.15. 14:57:10

@Fotósképző: Épp rád gondoltam reggel, mikor a hozzászólásokon tűnődtem. :):):)
Lényege: lehet úgy is kritikát megfogalmazni, hogy segítő szándékú és eredményű komment lesz a vége (mint a te megjegyzéseid blog.hu-szerte), nem csak drámai rinyálás leégő házakkal és sakálmarta tetemeken rágódó helyszínelőkkel.

Gino 2019.02.15. 15:35:12

@Névtelen betelefonáló:
- Vastagabb vezetéket bármikor, bárhol használhatsz. A vastagabb vezetéknek kisebb az ellenállása és kisebb a melegedése is.
- A biztosítékot viszont a legvékonyabb keresztmetszethez kell igazítani.
- Ebben nem játszik semmilyen szerepet a vezeték hosszúsága. Az csak annyiban számít, hogy hosszabb vezetéknek nagyobb az ellenállása és így nagyobb rajta a feszültségesés is. Ezt kompenzálhatja a vastagabb keresztmetszet.
- A vastagabb keresztmetszet mellett szól, hogy ha később bővíteni akarod a hálózatot (pl. elektromos sütő), akkor nem kell újra vezetékelni.
Ebből a szempontból én még a 4-es vezetéket is megfontolnám, ha árban belefér a keretbe.

Ha az elosztódoboztól jön a vezeték, akkor ott gondolom eleve vastagabb betáplálás van.
- Onnan víve a vezetéket a szomszéd épületbe mehet vastagabb vezetéken nagyobb biztosítékkal, majd a másik épületben egy doboz, ahonnan a másfeles vezetékek 10-es biztosítékon tovább a konnektorokhoz.

Megjegyzem, ha több konnektort is használsz mindet 1.5-ös vezetékkel, akkor a két ház közötti vezetéknek egyszerre kellene viselnie minden konnektor együttes áramát. Tehát ha választhatsz, akkor ne válassz 2.5-öst, vagy vékonyabbat.

www.novill.hu/magazin-fooldal/567-vezetekek-terhelhetosege-meretezese

Kawaszaki 2019.02.15. 15:49:43

@SomiTomi: Tolerálom az értetlenségeteket, de "hosszabbítós" reagálásotokra, (eredetileg a részletektől tartózkodtam volna) reagálnék: 1.A hosszabbítót, ahol a hajlékonyság az egyik követelmény, nem tömör, hanem sodrott érvezetékkel kell kialakítani.2.A sodrott vezetékvégeket érvég hüvelyjel illik ellátni (tudtátok?, ha nem, máris itt az első veszély: egy elemi szál, mondjuk a fázisé, odaér a védővezető kapcsaihoz..) 3. Tegyük fel tudtatatok erről és használjátok is, de mivel teszitek fel? (Egy használható érvéghüvely fogó tízezres kategória.) Igen hallom a választ: "egyszerű fogóval is össze lehet préselni", ez igaz, de hogyan? Szerintem valahogyan, de biztosan nem stabilan, kicsúszás mentesen, és máris elérkeztünk 2. ponthoz. Mondjam tovább?
Még valami: volt aki védelemre, védelmi eszközökre hivatkozott, amiben van valami, de biztosak vagytok benne , hogy a "mögöttes hálózat" a védelem tekintetében rendben van?
Mottó: lehet szabályt szegni, de csak szabályok és a lehetséges következmények ismeretében és azok vállalásával.

eßemfaßom meg áll 2019.02.15. 16:09:52

@Kawaszaki: én mondjuk parasztosan becinezem a sodrott vezetékvéget aztán jöjjön ki az az elemi szál ha tud.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.02.15. 17:23:09

@Kawaszaki: 1. Pipa 2. Tudtam, habár elsunnyogtam egy forrasztással.
@eßemfaßom meg áll: Én is, elosztóban lévő kapcsolóhoz úgyis forrasztva volt a vezeték, szóval amúgy is elöl volt a páka. Gondoltam utánaolvasok ennek a megoldásnak, egy fórumban többen írták, hogy az ónnal futtatott vezeték rugalmatlansága gondot okozhat, de szerintem villáydugóban, tehermentesítővel nem jelent nagy veszélyt. Minden esetre ma is tanultam valamit.

Tamás Schreiter 2019.02.15. 17:45:03

@SomiTomi: Tilos forrasztóónnal befuttatni a sodrott vezetékeret! A megoldás az érvéghüvely, de akkor ha nincs, még mindig jobb ón nélkül bekötni, ugyanis az érvéghüvelyt semmilyen szabvány nem írja elő, egyszerűen csak praktikus és nem utolsó sorban szabályos, ellentétben a forrasztóónnal.

Kawaszaki 2019.02.15. 17:45:15

@SomiTomi: Örülök neki, ez volt a szándékom.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.02.15. 17:55:58

@Tamás Schreiter: Hmmm, miért rosszab a forrasztóón a semminél? Illetve miért veszélyesebb, mint a fentebb írt elemi szál okozta zárlat?

Tamás Schreiter 2019.02.15. 18:33:52

@SomiTomi: Azért, mert a forrasztóón lágy anyag. A sorkapocs meghúzása után a csavarvég alatt az ón idővel elfolyik, és a kötés ezáltal lazul. Ha eltelik pár hónap-év, a kötés lazulása miatt megnő az átmeneti ellenállás és ezen a helyen melegedés lép fel. Ez idővel odáig fajulhat, hogy a kötés helyén a magas hőmérséklet tüzet okoz. Beépített időzített bomba. Kimondottan tiltott ennek a használata erősáramú rendszerekben.
A sodrott vezeték elemi szálai rézből vannak, ami sokkal keményebb anyag. Ez, ha odafigyeléssel van bekötve, nem okoz gondot. Ha bekötéskor mégis kicsúszik egy elemi szál és összeér a másik vezetővel, akkor az azonnali leoldást okoz, mert rövidzárlat keletkezik, amire a védelem leold. Ha a védelem mégsem teszi ezt, akkor az elemi szál elolvad néhány milliszekundum alatt, ami nem tud annyi energiát termelni, hogy felgyújtson bármit is. Ha esetleg az elpárolgó réz ionizáló hatás miatt elektromos ív keletkezik, akkor pedig a védelmek megint csak leoldanak. Ennek ellenére én az érvéghüvelyt javaslom, még ha kell hozzá szerszám, akkor is. Most meg is néztem, lehet kapni már 2.500. Ft-ért is nem racsnis kivitelűt. A racsnisat pedig 5.000.- Ft-ért. Ennyit szerintem megér bárkinek a biztonság.

KissGecihuszár 2019.02.15. 19:48:56

@kkm.furdancs: há naná, há mér? Há nem? Háde! Persze, hogy vettem az adást, egyébként lófaszt vagyok vérprofi, ha az lennék, nem itt kint a "történelmi" NSZK-ban szopcsiznám a faszcsit, mint villanyász(féle)...

Leooo 2019.02.15. 20:52:55

@SomiTomi: Hát akkor szorgosan szereld csak a brit dugókat, más sem való neked--->b@szki...

Leooo 2019.02.15. 21:18:32

@Névtelen betelefonáló: Hogy jó-e ez így 1.5 mm2-essel az attól függ hogy a csatlakozó aljzatokból(alias 'konnektorok' ) biztosítónként 1-1 db van (sugaras topológia), vagy egy biztosítón több konnektor is fel van fűzve? Aztán az sem mindegy, hogy a párhuzamosítás/felfűzés 'lakótelepi panelminta' szerint van-e kivitelezve (az adott konnektorról megy-e tovább a következőhöz a vezetékezés---> az összes konnektor egyidejű terhelőárama végigfolyik az egy vezetékezésen a biztosítóig) avagy minden konnektornak külön vezetékezése van, amelyek a biztosítónál vannak közösítve.
Mindez azért fontos, mert a 1.5 mm2-es tömör rézvezeték falban, védőcsőben szerelve max.16A-es terhelhetőségű és a szabvány szerint 10 A-re kell biztosítani, különben a max terhelhetősége közelében melegedni fog, mint állat. Így tehát a 10A-re biztosított áramkör cirka max. 2.2 kW-al terhelhető. Egy rendesebb stíler hajszárító, vagy kisebb ventilátoros fűtőke már egyedül veri ezt az értéket. Ezért nem véletlen, hogy minimum 2.5mm2-es vezetékezést illik csinálni a lakásban is.

Leooo 2019.02.15. 21:26:27

@SomiTomi: Nagy az arcod gyerek, de majd az első háromfázis helyrerázza! Lágyforrasztott kötés erősáramon --> aha, ahogy azt Móricka elképzeli...Ne erőltesd, ez nem a te pályád!

eßemfaßom meg áll 2019.02.15. 21:41:19

@Tamás Schreiter: "Tilos forrasztóónnal befuttatni a sodrott vezetékeret!" n+1 gyári megoldásnál találkoztam már vele szóval pont leszarom mi tilos elméletben

Leooo 2019.02.15. 21:47:14

@eßemfaßom meg áll: : Nem elméletben tilos lágyforrasszal vigéckedni, hanem a vonatkozó szabvány szerint! Ha emiatt leég valami sz@rod a lakásodban, majd a Biztosító elsz@rozik rajta neked. Ha meg biztosítva se vagy az tényleg a te károd lesz majd...

Hogy mit lehet elb@szni egy kapcsoló bekötésénél? Hát plödö, ha az egysarkú kapcsolót úgy kötöd be, hogy a nullavezetőt szakítja meg. Nagyon f@sza birkózógépet lehet így előállítani!

Tamás Schreiter 2019.02.15. 22:14:09

@Leooo: Hosszabbító bekötésről volt szó, amikor feljött a sodrott vezeték téma. A WAGO-t ott nem lehet használni, de a fali dobozokba én is ezt javaslom. Jobbat még nem találtak ki arra, akár sodrott, akár merev vezeték kötésről van szó.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2019.02.15. 22:31:01

@Tamás Schreiter: Köszi a magyarázatot. A forrasztás valamiképpen lágyítja a rezet, vagy miért lesz a csupasz vezetéknél puhább az ónnal befuttatott?
@Leooo: Hallod, álljár már le.
Vagy beszólogatás helyett azt mondd el, miért butaság lágyforrasztással kötni erősáramú vezetéket. Főleg azért érdekel, mert gyárilag láttam ilyet például 16 amperes hosszabbítóban.

Tamás Schreiter 2019.02.15. 22:44:41

@SomiTomi: Nem a réz lágyul, maga az ón lágyabb fém, mint a réz, és az ón érintkezik a kötésnél.
A hosszabbítóhoz annyit, hogy a hatóságok évi több száz hosszabbítót, meg egyéb más villamos terméket vonatnak ki a forgalomból, például ilyen miatt is.

zooltek 2019.02.16. 04:15:46

@SomiTomi: "...miért butaság lágyforrasztással kötni erősáramú vezetéket. Főleg azért érdekel, mert gyárilag láttam ilyet például 16 amperes hosszabbítóban."

És azt hogy? Tudtommal csak nem szerelhető (beöntött) dugvillával és dugaljjal lehet forgalomba hozni hosszabítót. Vagy elosztóra gondoltál? Ott sem láttam még forrasztottat, viszont előszeretettel használnak ponthegesztést, ebben az esetben réz olvad a rézhez, nincs lágy forraszanyag.

Alternatív 2019.02.17. 01:30:57

Jár még erre valaki?

Erről a posztról jutott eszembe, hogy pár éve, amikor lakást kerestünk Szegeden, döbbenten láttam, hogy a lakások döntő többségében a vezetékezés a földön, a fal és a padló találkozásánál halad, és a konnektorok is a földön vannak. Valaki felrúgja a felmosóvödröt, mindenkit agyonvág.
A poszt hatására elkezdtem olvasni a villanyszerelés tankönyvet, és ezt találtam:

"A dugaszolóaljzat helyének kiválasztását lakószobákban a bútorozás, konyhában a háztartás-technológiai igények szabják meg. Lakó- és hasonló jellegű helyiségekben pl. irodákban is - ha akadálya nincs, akkor a dugaszolóaljzatok padlószint feletti magassága 30 cm, fürdőszobákban és konyhákban 150 cm. Villamos tűzhely csatlakozódobozának padlóvonaltól mért magassága 20 cm. A lámpatestek a mennyezeten nemcsak középen, hanem bárhol elhelyezhetők. A lámpatesteket tápláló vezeték irányára nincs különös megkötés, tehát lehet átlós irányú vagy belógó is."

Ez hogy jön össze, Szeged egy külön világ, amire nem vonatkoznak a szabványok? (Mondjuk azt nem értem, a konyhában miért 20 centi, ami lakószobában 30.)

Amúgy, a vásárláskor megkérdeztem az áramszolgáltatót, hogy ezt így hogy; azt mondták, ők nem foglalkoznak azzal, hogy mi van a lakáson belül.

Tamás Schreiter 2019.02.17. 05:13:12

@Alternatív:
Ezt a tankönyvet nem ismerem, de ha figyelmes vagy, akkor elkülönítheted a dugaszoló aljzat (30 cm) és a csatlakozó doboz (20 cm) kifejezéseket, de az általad idézett összehasonlításban, amire rákérdeztél, a konyhában a dugaszoló aljzat 150 cm-en helyezendő el. Csak az érthetőség kedvéért írom, hogy a villamos tűzhelyeket fixen kell bekötni, nem dugaszoló aljzatba. Ebből adódik a csatlakozó doboz kifejezés. Egyébként szerintem ez egy jó régi leírás lehet, ami még az "átkosban" készült, és a lakótelepi telepítéseket tartalmazó leiratokat jegyzi.
Javaslom a :MSZ 2364/MSZ HD 60364 szabvány olvasását az említett könyv helyett.
Hogy a dugaljak miért vannak Szegeden a padló szinten, azt nem tudom, gondolom így volt egyszerű odavinni a villanyt, ez semmikor nem volt és remélhetőleg nem is lesz szabványos.

Tamás Schreiter 2019.02.17. 05:13:25

@Alternatív:
Ezt a tankönyvet nem ismerem, de ha figyelmes vagy, akkor elkülönítheted a dugaszoló aljzat (30 cm) és a csatlakozó doboz (20 cm) kifejezéseket, de az általad idézett összehasonlításban, amire rákérdeztél, a konyhában a dugaszoló aljzat 150 cm-en helyezendő el. Csak az érthetőség kedvéért írom, hogy a villamos tűzhelyeket fixen kell bekötni, nem dugaszoló aljzatba. Ebből adódik a csatlakozó doboz kifejezés. Egyébként szerintem ez egy jó régi leírás lehet, ami még az "átkosban" készült, és a lakótelepi telepítéseket tartalmazó leiratokat jegyzi.
Javaslom a :MSZ 2364/MSZ HD 60364 szabvány olvasását az említett könyv helyett.
Hogy a dugaljak miért vannak Szegeden a padló szinten, azt nem tudom, gondolom így volt egyszerű odavinni a villanyt, ez semmikor nem volt és remélhetőleg nem is lesz szabványos.

Tamás Schreiter 2019.02.17. 05:16:01

Kétszer ment el, kétszer ment el, ami többnyire nem gond, sőt többször is, de itt zavaró lehet. Nem annyira fontos, hogy kétszer legyen olvasható.

Tamás Schreiter 2019.02.17. 06:53:35

Nem akarom dominálni ezt a blogot, mert nem innen indult az egész, és nem is erről kellene hogy szóljon, de ide fajult. Ez már csak ennek a műfajnak a sajátossága. Azt gondolom, itt a hozzászólásokból, meg az életből is leszűrve, hogy a villamosság dolgában nagyon nagy bajok vannak. Alapvető oktatási és felhasználói gondok. Ha már valaki ezt elolvassa, akkor is tettem a világért. Szóval a lényeg az, hogy a hálózati villamosság az nem játék. Ezt szakképzett embernek kell telepíteni és felhasználói szinten felvilágosultan kell üzemeltetni. A felvilágosultsággal is baj van, meg a szakképzett telepítéssel is. Belementünk itt forrasztóónos erősáramú vezetékvégbe, meg 20 vagy 30 vagy 150 cm-be, nem ez a lényeg.
Sok éves tervezés után is félve nyúlok némely problémához, van olyan is, hogy vissza is utasítom a megkeresést, mert nem vállalom információ hiánya miatt (egy korábbi bejegyzésben a mögöttes hálózatra utalva pont volt egy ilyen felvetés). Vannak, akik bátran megcsinálják, de az nem az én felelősségem lesz. Persze túlfesz levezetővel, hibaáramvédő kapcsolóval meg olvadóbiztosítóval minden megoldható, ezt tudjuk, de számításokkal is alá kell tudni támasztani, ha megkeres a hatóság. Vannak alapelvek, amiket egyértelműen be kell tartani, Vannak szokások, amik az alapelvekből a szokásokba átmentek, de vannak olyan szokások, amiket a szabványok változtatásai felül kell, hogy írjanak. Ilyen például a vezetékek és kábelezések méretezése. Erre volt Kádár Abának, - voltam olyan szerencsés, hogy tanított, és vizsgáztam is nála érintésvédelemből ötösre-, volt egy táblázata, amit minden villanyszerelő használ a mai napig. Na ez a táblázat a mai szabványok szerint nem felel meg. Nem azért, mert Kádár Aba hülye volt és szar táblázatot csinált, hanem két okból. Az egyik a gyártói slendriánság (sok és oco), vagy inkább nem olyan szintű megfelelőség, ami korábban volt (megbízható magyar vagy KGST gyártó, akik a minőségre figyeltek és adtak, de tényleg!) , a másik az elektronikus eszközök használatának elterjedése. Most itt nem a mobiltelefon töltőkre gondolok, amik 5W teljesítményt vesznek fel, hanem más eszközökre.
Csak egy példát említve, ami elég nagy teljesítményt vesz fel és frekvenciaváltós hajtással rendelkezik, az mondjuk egy mobil-klíma, amit bármelyik dugajlba be lehet dugni és olyan felharmonikusokkal terheli a hálózatot, amit egységsugarú villanyszerelő nem is látott, persze más sem, csak mérni tudja, ha van műszere. Ez meg melegedést csinál a drótban. Ugyanilyen az indukciós főzőlap, amit szintén egy tanárom, nevezett Koller László (Heródes) talált ki, az ipari indukciós fűtőberendezések után-gondolásával...nem tudom mennyi haszna lett belőle, remélem sok, de ez nem az én gondom. Szóval a villamos szabványok változnak, az eddigi méretezési feladataimból, ha a jelenlegiek szerint szabványos telepítést szeretnénk csinálni, márpedig miért ne ezt tennénk, akkor Kádár Aba táblázatából vagy eggyel nagyobb keresztmetszetet kell választanunk, vagy egyel kisebb biztosítást ( régebben a biztosítások egységekben ugrottak, 6, 10, 16, 20, 25...) ma már ez nem igaz, mert léteznek olyan kismegszakítók, amik pl 12, 13..stb Amper áramerősségűek. Na ez az új vezetékvédelmi szabvány miatt lett. Baszott bonyolult, és többszörös után-tervezést igényel, de ha valaki gondolja nézzen utána...vezetés módja (falban, szabadon, kábelcsatornában, kábaltálcában..), hány vezeték fut együtt, kábel-e, vagy egyerű vezeték, mennyi a maximális környezeti hőmérséklet...stb.
Lebecsülik az olvadóbiztosítót, mert cserélni kell a betétet. Csak szólok, hogy sokkal, de sokkal biztonságosabb védelmi eszköz, mint bármilyen kismegszakító. Igaz, hogy cserélni kell a betétet, de a legolcsóbb olvadóbetét is képes 20kA-es zárlati áramot megszakítani, 300-Ft-ért, miközben a legdrágább kismegszakító, ami erre képes, az megfizethetetlen áron van.
Szerencsések a magyar felhasználók, mert a magyar villamosipari korábbi szabványok az Eu szabványokkal szemben sok esetben szigorúbbak voltak. Például abban, hogy kötelező érvényű volt, ma ez már áthidalható megfelelő alátámasztással, de ez más téma. A vezetékvédelemmel kapcsolatban a jelenlegi szabványok viszont sok esetben, inkább többé mint kevésbé, szigorúbbak a fent említettek miatt. Erre érdemes odafigyelni, mert a szabványt írók amúgy nem hülyék.

eßemfaßom meg áll 2019.02.17. 10:40:22

@Leooo: "Hát plödö, ha az egysarkú kapcsolót úgy kötöd be, hogy a nullavezetőt szakítja meg. " De nem ugy kötöm be. Nyilván a gáztüzhelyenfőzést is el lehet baszni hiszen csak ott kell hagyni a tűzön az olajos serpenyőt oszt majd jól legég a ház szóval senki ne főzzön otthon, ráadásul a vendéglőknek is meg kell élniük valamiből (a szakácstudományt is évekig tanítják szóval nem lehet csak úgy otthon összedobni egy gombapörköltet mert mi van ha gyilkosgalócábl készül és mindenkimeghal)

eßemfaßom meg áll 2019.02.17. 10:58:14

@Tamás Schreiter: "Ugyanilyen az indukciós főzőlap, amit szintén egy tanárom, nevezett Koller László (Heródes) talált ki" Tiszteletreméltóan idős lehetesz ha a tanárod 1909-ben már az usa-ban tudott szabadalmaztatni indukciós főzőberendezést :)

Alternatív 2019.02.17. 19:28:43

@Tamás Schreiter: Dienes László - Kliment Tibor: Villanyszerelő szakmai ismeretek c. könyvéből idéztem, 2004. január 12-én hagyták jóvá. És pont az MSZ EN 2364-re hivatkozik, sok más között.

A dugalj és a csatlakozó doboz vízállóságát gondoltam hasonlónak, ha már a felrúgott felmosóvödörrel példálóztam. De nem is ez volt a hsz lényege. Arra akartam kilyukadni, hogyan lehetséges, hogy egy nagyvárosban, lakások ezreiben ilyen szabvány- és népellenes megoldást alkalmaztak (szinte biztosan) a hivatásos villanyszerelők?! (A lakások ezrei nem túlzás, legalább ezer hirdetést megnéztünk, és miután észrevettük a padlókonnektorokat, külön figyeltünk rá.) Lehet, hogy a szegedi házgyár találta ezt ki? Vagy ez valami kijevi norma? Hogyan lehetséges, hogy a 80-as években jóváhagyták ezeket a villamos terveket a hatóságok?

Erről lett volna jó, ha valaki tud valamit.

Gino 2019.02.17. 21:21:20

@Alternatív: Ugyan csak elméletben vagyok vill. szerelő, gyakorlatban tovább tanultam, mással foglalkozom. Így nem ismerem annyira a gyakorlatot, de egyrészt kötve hiszem, hogy a padlóban lennének ezer számra a konnektorok, másrészt viszont az idézeted szerintem csak ajánlás és nem betartandó törvény.
Szigetelt vezeték a padló alatt mi bajt okozna?

A konnektor 20 v 30 cm magasan megint csak OK ott ahol normál körülmények között nem éri vízsugár.

A többször emlegetett fi relé óriási találmány.
Régen, amikor nem volt, semmi nem védte az embert a szigetelésen és a földelővezetéken kívül. (biztosíték, kismegszakító nem erre való)
Akkor fontos volt teljesen kizárni a véletlen áztatást is...

Ma viszont, ha tölcséren beöntöd a konnektorba a felmosóvödör tartalmát és közben szögeket nyomkodsz tetszőleges érintkezőkhöz, a fi relé le fog kapcsolni. Feltéve, hogy szakember kötötte be / vizsgálta be és megfelelően működik is.
Persze azért ne próbáld ki, nem így kellene kideríteni, hogy mégsem.

Gino 2019.02.17. 21:47:48

kimaradt: a fi relé le fog kapcsolni anélkül, hogy neked bármi bajod esne.

Szóval nincs szükség olyan szigorú elhelyezési előírásokra, mint a fi relé nélkül.
----
@eßemfaßom meg áll: Persze nem kell agysebésznek lenni, ha valaki ki akarja cserélni otthon az izzót, vagy pár vezetéket össze akar kötni. De a gombás hasonlatod félre csúszott, mert nem lehet otthon sem szabadban szedett gombából pörköltet készíteni, csak ha (tudtommal ingyenesen) szakemberrel bevizsgáltattuk.
Ha már szakácsság: otthon a hűtőben nyugodtan egymás mellé rakhatod a zöldséget a csirkehússal és a sertéshússal, ha ugyanezt önjelölt szakácsként teszed a sufni éttermedben, akkor könnyen okozhatsz ételmérgezést és keveredhetsz kártérítési perbe. Vagy kapod a bírságot.

A villanyszerelés annyiban más, hogy amíg a romlott ételt csak szimplán kidobod, addig egy szakszerűtlen szerelés évek múlva is szedhet áldozatot.
Itt nem csak az áramütésre, hanem a látszólag ok nélküli lakástüzekre is gondolhatsz.
Láttam már néhány elágazódobozt, amelyben el voltak szenesedve a vezetékek. Ilyet okozhat a réz-alumínium kötés, a forrasztás, a nagyobbra cserélt biztosíték, szigetelőszalagos gányolás, de meg az idő vasfoga is.
Az a nem mindegy, hogy ha szaktudás nélkül hibázol, akkor nem csak hasmenést, hanem halált/lakástűzet is lehet okozni.
Ha ismered az előírásokat és az elektromosság szabályait, akkor csináld, de ha nem akkor bízd a szakemberre!!!

eßemfaßom meg áll 2019.02.18. 11:11:30

@Gino: "De a gombás hasonlatod félre csúszott, mert nem lehet otthon sem szabadban szedett gombából pörköltet készíteni, csak ha (tudtommal ingyenesen) szakemberrel bevizsgáltattuk."

Rosszul tudod, a gombavizsgálat nem kötelező innentől sajnos borult az elméleted.

Gino 2019.02.18. 11:30:26

@eßemfaßom meg áll: Akkor nyertél!
Nyilván mindig lesznek kretének, mindig lesznek tűz- és halálesetek.

Már csak egy népi bölcsességet szeretnék hozzáfűzni:
A feszültségre kapcsolt vezeték pont olyan, mint a feszültségmentes csak más a fogása.

venszivar 2019.02.18. 15:44:41

valaki !

adsz "vakon" 50.000Ft-ot.......nyomott áron kapsz kb.150 000Ft- ot érő, ha nem többet, az adott "cuccok" . Adnék új s új állapotú szerelvényeket 70-80 db., vízmentes kötő dobozokat, vízmentes kapcsolók, 20-25-30-35A nyugati gyártmányú biztiket. Siemens, ABB, stb. cuccokat, új,de régóta meglévő FI relé. Sok-sok kézi szerszámot. Egy Lada + a csomagtartója dugig lenne... Amit mondok mind elviszed! Aztán azt csinálsz vele, amit akarsz..... Két helyen van, egymástól 12km-re.
Garázsok, pincék, raktárak, kamrák szereléséhez, ill. lakások felújításához.
privátban keress, ha érdekel.
süti beállítások módosítása