Bútorvilágítás LED-szalaggal

2019.02.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image1_28.jpg

 Ej, de sötét ez a gardrób (nem találom a garbóm) - mondhattuk régebben, elveszve egy mély szekrény sötétjében. Voltak félmegoldások kivilágításra, számos hátránnyal. Pontszerű fényforrások, mely vezetékeinek elrejtése is külön munkafolyamatot igényelt. Már a korai típusok is alacsony feszültséggel üzemeltek, hogy elkerüljék az áramütést vagy tüzet. Szerencsére jött a LED-szalag, melynek vezetéke maga a világító csík és ezért minden sarokba jut a fényből.

Míg régebben a HiFi-torony néhány vérszegény visszajelzője jelentett (amúgy igen dekoratív) hangulatvilágítást, e szalagokkal bárhová, bármilyen színben és alakzatban felszerelve dekorálhatjuk a lakást és autót.

image6_14.jpg

Ma már annyira elterjedt, hogy 2+ ezer forintból vásárolhatunk tápegységgel, kapcsolóval öt méternyit. Mai posztunk puszta szemrevételezése egy nemrég beszerzett példánynak. Minden jellemző és felszerelési segédlet megtalálható a neten, hiszen közismert és népszerű termék.

image18_4.jpg

Három LED alkotta szakaszokra tagolódik a hajlékony szalag. Kültéri használatra alkalmas, ezért lefejthető műanyagborítással rendelkezik, hátulját pedig praktikus ragasztószalag fedi. Így nem kell szögelgetni vagy külön felragasztani.

image15_3.jpg

Tápegységét elvileg erre az ötméteres szettre méretezték. Ha beérjük csökkentett -  sejtelmes, hangulatvilágító - fényerősséggel, toldhatunk hozzá további szakaszokat, csak ne melegedjen túl. Túl sokat már alapesetben se várjunk tőle - tapasztaltam meg.

sa_1.jpg

Konyhai pultvilágításnak szántam, de nyomába sem ér a jelenlegi LED fénycsöveknek (mentségére legyen mondva, nagyobb felületen húzódik végig, mint a pontlámpák). Viszont az öt méter széles gardróbunk sötétjébe elég fényt varázsolt a megelőző állapothoz képest. Méretezni kell ezt is, mint minden mást.

Felszerelése egyszerű, ha teljes hosszában kihasználjuk. Számos színben kapható, létezik távirányítóval változtatható színű típus is.

image3_25.jpg

Alapfelszerelés a szalag elején található tápegység-csatlakozó. Ha szakaszokra akarjuk osztani, egy igazán barátságos toldóelemmel csatlakoztathatjuk tápvezetékhez vagy további LED-szalagokhoz.  

3528-120-ledes-led-szalag-toldoelem-04.jpg

image5_21.jpg

Mindössze le kell fejteni egy darabon az átlátszó fedőborítást, majd:

Ha stabil kapcsolatot szeretnénk, a forrasztás sem megoldhatatlan feladat:

A pontszerű fényforrások a zsanérokba szorultak, akkumulátoros megoldással nem kell vezetékelni, mert a táp és a kapcsoló is egy testben kapott helyet. Újabb szerkezet, amibe elemet kell cserélni vagy töltőre tenni, viszont a ritka használat mellett sokáig üzemképesek maradnak.

ccx.jpg

Üvegpolcok élvilágítása is új színekkel gyarapodott, köszönhetően az üveglap éléhez illeszkedő szalagnak vagy a készen kapható, lapra csíptethető világítótesteknek. 

image12_7.jpg

A kereskedelemben elérhető beépített világítású szekrény, igazán dekoratív. Saját házi bárunk vagy bármely kocsma, étterem dísze egy visszafogott, ám látványos polcrendszer. A vezetékek rejtése itt már beruházást igényel és bizalmat a hosszú távú üzemeltetésben. 

image13_7.jpg

da66c8d80b19f3f94b292cd15e4ec962.jpg

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5214631020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása