Látványos homlokzatok hőszigetelés után

2019.03.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Körbenézve helyi családi házaknál egy érzés kísért, miszerint a "Kádár-kocka" kifejezés jelentéstartalmát hőszigeteléssel még tovább lehet fokozni. A hatvanas-hetvenes években dömpingszerűen épült házakat olcsón húzták fel százezer-számra és a művészi önkifejezés vagy akár kicsit részletesebb kidolgozás háttérbe szorult. Még korábbi építésű társaikkal együtt mégis tartalmaztak - például nyílászáróknál - síkból kiemelkedő elemeket. Sok helyen műanyag ablakokkal és derékszögű ablakmélyedésekkel még ezt a minimális formagazdagságot is eltüntették.

f01.JPG

Még jobban érvényesül ez a jelenség nagy homlokzatú, sokablakos épületeknél, ahol az egyszínű felület még sivárabbá, erődszerűvé teszi a látványt. Legyen a festék bármennyire színes, egy másik kifejezés, a "falanszter" ugrik be róluk. Szeretnénk bemutatni két üdítő kivételt, ahol építészetileg halmozottan hátrányos létesítményeket öltöztettek izgalmas megjelenésű, hőszigetelő ruhába. Kívánjuk, hogy a példa legyen ragadós és olvasóink egy leendő házfelújítás során merítsenek ötleteket  már sikeresen megvalósult, milliószám hozzáférhető projektekből és hasonlóan sikeresen egyeztessék a helyi építési szabályzattal.

l_itv_inyterv_006.jpg

Rendhagyó homlokzatszigeteléssel készül egy iskola Fehérgyarmaton. A SAJÓ DESIGN Bt tervezésében, Sajó Imre építőművész, vezető tervező irányításával készült tervek alapján szerelt homlokzatszigetelésben Heraklith táblák felhasználásával épül Fehérgyarmaton a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola.

A tervező - látva a Heraklith lapokban rejlő lehetőségeket - a Knauf Insulation Kft. mérnökeinek együttműködésével egy merőben új, a megszokottól eltérő homlokzatkialakítást választott. A merész kezdeményezés során a szerelt jellegű homlokzatszigetelést a fagyapot lapok kötőanyagának - fehér és szürke cement - megfelelő fedőfestékkel bevont Heraklith táblákkal zárta le. A fehér és szürke cementtel készült lapokból egy változatos, játékos, nehezen felejthető felület alakult ki. 

a.jpg

„…Az iskolaépület tervezett homlokzatképzésének finom játékos árnyalatváltása nem idegen hazai építészetünkben: a XIX-XX. század fordulója nagy volumenű tanintézeti építkezéseinél mindennapos volt a nyerstégla homlokzat ritmikus, eltérő árnyalatú téglával történő falazása. Ezt a hagyományt folytatja a fehérgyarmati új iskola tervezője intuitív tehetséggel egy igen korszerű homlokzati hőszigetelő-burkoló elem játékos ritmusú árnyalatváltakozásával.

A szűkebb szakmai érdekességen túl nem elhanyagolható hozadéka a tervezett homlokzati megjelenésnek az, hogy az innen kikerülő diákok a kiváló pedagógia mellett egy szerethető iskolaépület megjegyezhető emlékképét is magukkal viszik majd.”

Janáky Gyögy - Ybl díjas építész

kolcsey_ferenc_reformatus_iskola_v1_010.jpg

„…Sajó Imre általános iskolájának homlokzata az egyénekből építkező közösséget, annak erejét, összekapaszkodását reprezentálja, mint sok kis Lego elem épít új, erős tudásvárat. Szerelt könnyedsége oldja a méretes épületet, segíti annak lépték lebontását, egyedisége megkülönböztető jel az itt tanulók számára.”

Kálmán Ernő Dla - Ybl díjas építész 

l_itv_inyterv_014.jpg

 „A Kölcsey Ferenc Iskola különleges, kétarcú épület: elsőre úgy tűnik, hogy mást mutat a nagy forma és mást mutatnak a részletek. De ez a kétarcúság nem hiba, hanem erény: pont a következetessége és a kidolgozottsága folytán tud erénnyé válni. … Az építész összehangolja a részeket, harmóniára törekszik, ügyel a részletezettség mértékére és eloszlására. Ha ebben sikert ér el, a tervhez nem lehet hozzátenni, sem elvenni belőle anélkül, hogy az ne károsodna.”

Jancsó Miklós DLA - egyetemi docens, tanszékvezető helyettes 

erdei_homi.JPG

Az épületre a Knauf Insulation Kft a tervezői elvárásoknak megfelelő egyedi lapokat gyártott. A nem éghető, 25 mm vastag fehér cementtel - Heraklith A2 25x500x2000 mm -, valamint a szintén nem éghető szürke cementtel - Heraklith A2 C 25x500x2000 mm - készült lapok megnövelt testsűrűséggel kerültek legyártásra.

f02.JPG

Az élképzett, gyalult lapokat Sto Kft. Hydrogrund alapozójával kezeltük és a lap színének megfelelő Sto Color Lotusan festékkel festettük le. 

aefefef.jpg

A homlokzatburkolat a Garage Kft kivitelezésében kerül beépítésre.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1414713999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása