Asztalos: a műhely berendezése

2019.03.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A faipari anyagismeret taglalása után végre rátérünk gyakorlati kérdésekre. Az első gyalusuhintás előtt azonban előkészítő procedúrák (és rettenetes kiadások) várnak ránk, amennyiben elköteleztük magunkat hobbi asztalosműhely kialakítása mellett és nulláról építjük birodalmunkat. Például melléképülettel bíró családi házba költözés után.

35ce9b2176330b10b8268c35bf166ad7.jpg

Lehetőségek számba vétele és bölcs kompromisszumok eredménye - ideális esetben - egy elkülönített helyiség berendezése, mely befogadja szerszámainkat, elég nagy akár négyméteres lécek elhelyezésére is, valamelyest elszigeteli munkálkodásunk zaját a szomszédoktól és nem probléma, ha összeporozzuk.

Mai tipphalmazunk a hatékony, balesetmentes munka végzéséhez alkalmas kialakításról szól. Természetesen a végső, tökéletes elrendezés évek alatt csiszolódik ki, ahol mindig kezünkre esnek a szerszámok, megtanuljuk helyükre tenni őket és minden fontosabb gépet felhalmoztunk benne. A garázs csak félmegoldás egy port, forgácsot, festékfelhőt termelő, helyigényes hobbi számára. Vagy minden munkálkodás után elpakolunk és takarítunk vagy egyik funkció kiszorítja a másikat. Lássuk, mit tanácsol a szakirodalom tudatosan megtervezett, biztonságos munkatér kialakításához. 

tool-shed-and-garage-security.gif

A műhely megtervezése Egy műhely legyen tiszta, áttekinthető és biztonságos. Kialakításakor igyekezzünk, hogy a munkához a lehető legnagyobb tér álljon rendelkezésünkre. Még ha jelenleg kéziszerszámokkal dolgozunk is, vegyük figyelembe a gépek későbbi helyigényét. A munkapadokat és gépeket úgy helyezzük el, hogy akadálytalanul tudjunk közlekedni közöttük, és arra is hagyjunk elegendő helyet, hogy a munkadarabot behelyezzük egy gépbe, és kivegyük a túloldalon. Fontos szempont továbbá a tervezésnél a szerszámok és a faanyagok megfelelő tárolóhelyének kialakítása.

image7_15.jpg

1.) Felületkezelésnek fenntartott terület. Szükségünk lesz egy olyan elkülönített területre, ahol nincsenek szennyező részecskék és por.
2.) Szóróberendezés. A felületkezelésnek fenntartott területen tároljuk.
3.) Elszívó ventilátor. Felületkezelő anyag felhordásakor elengedhetetlen levegőelszívó használata.
4.) Főbejárat. Tartsuk szabadon, az így keletkező tér jól jön majd a méréseknél, vágásoknál és a darabok összeállításakor.
5.) Fűrészbakok. A nagyobb fűrészelési munkákhoz jól jön két fűrészbak.
6.) Lemeztároló polc. A lemeztermékeket lehetőleg rakatban, enyhén megdöntve tároljuk, a vékonyabb lemezeket a vastagabbakkal támasszuk meg.
7.) Anyagtárolás. A felületkezelő anyagokat, ragasztókat, szerelvényeket és egyéb hozzávalókat polcokon és fiókokban tároljuk, ideális esetben egy tűzálló szekrényben.
8.) Faanyagok tárolása. Nyitott polcrendszert válasszunk, hogy a levegő szabadon áramolhasson a darabok között, és könnyen tudjunk tájékozódni a készletünkben.
9.) Szalagfűrész. Fal mellé állítsuk, és csak szükség esetén gurítsuk beljebb a helyiségben.
10.) Kéziszerszámok tárolóhelye. Akasszuk a szerszámokat a falba bevert szegekre, helyezzük őket hasítékokkal ellátott fatömbökbe, nyitott polcrendszerre vagy zárható szekrénybe.
11.) Munkapad. Helyezzük egy ablak közelébe a kellő megvilágításhoz, és közel a fő fűrész- és gyalugépekhez.
12.) Asztali fűrész. Ez a gép kerüljön a műhely középpontjába, és körülötte mindenhol legyen elegendő hely a munkadarabokkal való manőverezéshez.
13.) Gyalu. A zökkenőmentes munkavégzéshez helyezzük az asztali fűrész közelébe. Állíthatjuk a fal mellé, de ügyeljünk rá, hogy elegendő hely maradjon a munkadarab behelyezéséhez és kivételéhez.
14.) Oszlopos fúrógép. Állítsuk a fal mellé.
15.) Gépek. Tároljuk őket egy szekrényben, peremes polcon vagy külön erre a célra fenntartott munkapadon.
16.) Porelszívó. Ha megoldható, minden gépet csatlakoztassunk egy porelszívóhoz.

fe04cb2ee393fa47c07221873312cc5f.jpg

Szerszámtárolás a falon A kéziszerszámok tárolásának legpraktikusabb módja, ha azokat a falba vagy a falra erősített deszkába vert szegekre akasztjuk. Vannak barkácsolók, akik körberajzolják a szerszámokat, így rögtön feltűnik, ha valamelyik hiányzik. A vésőket hasítékokkal ellátott fatömbökben is tárolhatjuk.

image3eqd.jpg

Szerszámtároló polcok Az éles szerszámokat és gépeket nyitott polcrendszeren is tárolhatjuk, így könnyen és kényelmesen hozzáférhetők. A polcok szélére erősíthetünk külön peremet, és kissé megdönthetjük azokat, hogy megelőzzük a szerszámok lepotyogását.

image4qwd.jpg

Hőmérséklet és nedvesség A faanyag zsugorodása vagy dagadása komoly problémákat okozhat, ezért ellenőriznünk kell a műhely nedvességtartalmát és hőmérsékletét. Ideális esetben a faanyagot olyan helyen tároljuk beépítés előtt, amelynek hőmérséklete és nedvességtartalma azonos a beépítés majdani helyén uralkodó körülményekkel. Ha megoldható, tároljuk az anyagot a beépítés helyszínén néhány hétig, vagy próbáljunk a műhelyben azonos körülményeket létrehozni. A faanyag nedvességtartalmát nedvességmérővel mérjük meg.

Munka és biztonság Kiemelt fontosságú, hogy védekezzünk a por, a törmelékek és zaj ellen. Tartsunk rendet, ezzel időt takaríthatunk meg és megelőzhetjük a baleseteket. A gyúlékony anyagokat tároljuk hűvös, biztonságos helyen, és ügyeljünk rá, hogy a bőrünk ne érintkezzen vegyszerekkel és ragasztókkal. Az elsősegélydoboz legyen kéznél, és szereljük fel a műhelyt füstjelzővel és poroltó készülékkel. A port és hulladékot rendszeresen takarítsuk fel, hogy megelőzzük a tűz keletkezését.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2414725305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gumikacsa_Mack 2022.02.19. 21:59:57

Legjobb szakma és munka az asztalos, mert a semmiből a legjobb és a legszebb bútorokat és eszközöket lehet gyártani. Ezt a többéves asztalos munkáimból tapasztalom. Ezért én is beruházom a saját műhelyek magas színvonalú használata érdekében.

Gumikacsa_Mack 2022.02.19. 22:04:58

Kb. 20 éve végzek asztalos munkákat otthon szorgalomból és szeretet formályában, mert a kedvencem. Sok komoly szerszámot szereztem be 2021. december 10-e óta és még nincs vége. Pl.: gérvágó fűrész, gyorsvágó flex, kézi fűrész, generátor (elektromos áram céljából), elektromos emelő, stb.
süti beállítások módosítása