Ipari szünetmentes áramforrások

2019.07.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kartellezni csúnya dolog, de veszélyes is. Idővel valamelyik szereplő nem bírja a nyomást és feldobja a többieket, ilyenkor jönnek a milliárdos bírságok. Mit tegyen tehát egy mikroelektronikai alkatrészeket gyártó cég, hogy tőle látszólag független okból csökkentse a termelést és növelje az árakat? Bár a kiforrott görög chiptechnológia még várat magára, ókori drámáik korukat megelőzve, bevált módszerrel kecsegtetnek. Deus ex machina - "isteni beavatkozás" a görög drámák végső megoldása kilátástalan helyzetekre. S tényleg, több közelmúltbéli példa mutatja, hogy túltermelés esetén egy pont kapóra jött árvíz, földrengés, pestisjárvány következményeinek felmérése és beárazása során a károsult ceruzája is vastagabban fog.

mps500_open3_front_b-web.jpg

A földrengésekben és cunamiban egyébként nem szűkölködő Japánban, a Toshiba és a Western Digital SSD-hez félvezetőket gyártó üzemében 13 perces leállás következett be, melynek következtében 6 exabájtnyi szilícium lapka ragadt a gyártósoron és ment tönkre. Ez várhatóan meglódítja a tárolóeszközök árát. Hasonló eset fordult elő nemrég a Samsungnál, ott 60000 ostya ment kukába - írja forrásunk.

Mivel az áramszünet lehetősége mindig fennáll, a többszörös betáplálás és azonnal reagáló szünetmentes tápegységek, majd hatalmas aggregátorok tervezése kézenfekvő. Mennyit fogyaszt egy gyár? Forrásunk kommentjei között egy személyes beszámoló: Egy 600 főt foglalkoztató félvezetőgyárban járt a tudósító, melynek éves energiaigénye 125GWh, ez 14 MW-os fogyasztásnak felel meg. Viszont tény, hogy áramkimaradáskor lehet szelektálni, priorizálni a mindenképp szükséges gépeket, azaz skálázni a rendszert. Sem a portás ipari hajszárítójának, sem a kávéautomatának kiesése em okoz akkora kárt, mint a gépsor, melybe belerohad a levilágítás alatt álló lapka. 

Egy hatásos reklám néhány adattal

Nem tisztünk tanácsokkal traktálni e fejletlen régiókat a szünetmentes áramellátás terén, de szeretnék figyelmükbe ajánlani néhány láncba, blokkokba fűzhető berendezést, melyekkel egész komoly teljesítményt lehet biztosítani a generátorok bekapcsolásáig. Találomra kiválasztva egy 200 kVA teljesítményű, 3 fázisú szekrényt 8 millió forintért per darab, már 560 millió forintból a fent említett teljes üzem biztonsága megváltható, nemhogy pusztán néhány fontos berendezésé. Kattintsanak bátran a webáruházra és rendeljenek egy hajónyit, kedves Western Digital (akinek már HDD-gyárát is mosta el ....khmmm.... árvíz és kénytelen volt árat emelni. Hihetetlen pechsorozat...) 

Volt szerencsém pár évtizede egy 50 kW teljesítményű dízel aggregátor tövében hetekig álomra hajtani fejemet. Megszokható, sőt inkább a hirtelen beállt csendre riadt fel mindenki a közelben, mikor tönkrement és leállt. Lássunk egy ilyet, csak nagyobb méretben.

image4_23.jpg

Ha paranoid és ironikus felvezetőmnél többre vágynak a témában, ajánlok szakmaibb írásokat: "A gyártási folyamatokban áramellátási szempontból sokféle hatással kell szembe nézni. Visszahatások, terhelési tranziensek, bekapcsolási áramlökések azok a tényezők, amelyeket egyedileg kell figyelembe venni a megfelelő UPS kiválasztása során." - kezdi az ipari termelés hálózati áramellátása területén mozgó vállalkozás ismertetője. A távközlésben és informatikában alkalmazott, 100 kVA alatti tápegységek típusairól olvashatnak a villanyszerelők lapjában. Végül "Hogyan NE tegyük tönkre szünetmentes tápegységünket?" - kérdi és válaszolja a forgalmazó.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7514931888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.12. 20:19:50

Ez tényleg vicces, amit a wd nem tett meg.

KissGecihuszár 2019.07.13. 22:18:37

sőt, tulajdonképpen akinek van egy kellemes birtoka, telistele ilyen meg olyan eszközökkel, gépekkel, annak sem árt néminemű szünetmentes áramellátás, akkus LED-es vészvilágítás, illetve egy, mondjuk 5-6kW teljesítményre képes, 3 fázisú generátor, mely nyilván egy 4 pólusú, 1-0-2 , tehát 3 állású ipari kapcsingerrel választható le a hálózatról és viszont, azaz az utcai hálózat is leválasztható ezen kapcsolóval, amikor pl tervezett karbantartás miatt nincs áram, de hősünk ettől függetlenül szeretné, hogy legyen.

kkm.furdancs 2019.07.14. 08:50:05

@KissGecihuszár: Teljesen igazad van, de ha csak a hétköznapokat nézzük, egy 100W UPS arra is jó, hogy a fűtéskeringető szivattyút üzemeltesse. Mert ha nincs áram, fűtés sincs, kivéve a régi vastag csöves, gravitációs rendszereket.
süti beállítások módosítása