A műhely zajai és tompításuk

2019.08.27. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

meres.jpg

Gépeink hangosak és kártételük hosszabb távon kimutatható. Kár lenne elveszteni az emberi kommunikáció - s mivel magas frekvencián zúgnak - a zeneélvezet teljességét emiatt. Néhány tanácsot és mérést szeretnék megosztani a zajvédelem területéről, majd bemutatok néhány tipikus fülvédő eszközt is.

A hangteljesítmény a hangforrásból kilépő hangenergia, mértékegysége a decibel vagy dB(A). Ez a mértékegység logaritmikus skálán értendő, tehát a kétszer nagyobb érték sokkal hangosabb, mint egy lineáris diagramban. Az élvezeti- vagy károsító hatás számokban kifejezett mennyisége függ természetesen a zajforrás távolságától is. Összehasonlítási alapként itt egy táblázat a jellemző zajértékekről.

zajtabla.gif

Az emberi fül érzékenysége 2-4 kilohertz között a legnagyobb. Ezt használják ki a reklámoknál, ahol a hangnyomás nem változik, de ezt a frekvenciatartományt emelik ki keveréskor, ezért relatíve hangosabbnak tűnik a műsor. A beszéd frekvenciatartománya 500-3500 Hz közé esik (legalábbis az információhordozó tartománya). Sajnos a hálózati motorok fordulatszáma jellemzően 3000 1/min, azaz 3000 Hz frekvenciájú hangot bocsátanak ki, így beszédtartományban károsítanak. Ahogy öregszünk, először a magas hangok érzékelésének képességét veszítjük el.

Tudom, hogy diagramok megjelenése egy ismeretterjesztő posztban pánikszerű elkattintást eredményez, de kérem, egy pillantást vessenek csak rá. Ugyanis egy berendezés zajának fontos jellemzője, hogy milyen frekvenciasávban - és milyen hangerővel - rombolja hallásunkat. A Softpedia cég ingyenes demo spektrumanalizátorát használtam a mérésekhez, ahol az oszlopos diagramok mutatják a kiugróan hangos frekvenciákat. Persze ez csak egy műhelymérés, az igen alacsony vagy magas frekvenciák elvesznek a mikrofon és a laptop A/D-átalakítójának  átviteli határain. Minket azonban amúgy is csak a hallásküszöb - 20-16000 Hz legjobb esetben - értékei érdekelnek és a tipikus elektromos műhelyszerszámok zajának relatív összehasonlításhoz megfelelő a módszer.

meres.jpg

A mérések a berendezések szellőzőfurataitól 5 cm távolságban történtek.  Az illusztrációk maximális méretei miatt a számértékek nem olvashatóak, ezért zöld színnel kiemeltem az emberi beszéd frekvenciatartományát. Tehát ha a szerszám zajának sávjai ebbe a tartományba esnek, az fokozottan szűkíti kommunkációs lehetőségeinket., s ez kellemetlenebb, mint nem meghallani egy zongoraetűdben a romantikus felharmonikusokat. Mi felsőmarón játszunk etűdöket.
A hangnyomás értéke is relatív összehasonlítás a diagramok jobb oldalán.

Felsőmaró:

felsomaro.jpg

Flex:

flex.jpg

Fúrógép:

furo.jpg

Kézi gyalu:

gyalu.jpg

Kézi körfűrész:

korfuresz.jpg

Elektromos láncfűrész:

lancfuresz.jpg

Rezgőcsiszoló:

rezgocsiszolo.jpg

Rezgőfűrész:

rezgofuresz.jpg

Kézi szalagcsiszoló:

szalagcsiszolo.jpg

A hangnyomás és hallástartomány tekintetében a kézi gyalu és kézi körfűrész a legkárosítóbb, de a fúrógép is dobogós helyen végzett. 

A zaj elleni védekezés tipikus eszközeiből állítottam össze egy csokrot, amit itthon találtam. Az idők során, innen-onnan összeszedve állt össze a készlet, ezért a típusok pontos jellemzőit a Conrad áruház hasonló áruinak katalógusából merítettem, köszi. Legfontosabb érték a hangnyomás-csillapítás mértéke, decibelben megadva.

1.jpg

Definíció szerint az a hallásvédő eszköz tekinthető megfelelőnek, mely átengedi az emberi hangokat (gyenge intenzitás) és az elviselhetetlen erősségű zajokat mérsékelté alakítja (75 és 85 dB között). Védőhatását az SNR (Egyszerűsített Zajszint Csökkentés) értékével jellemezzük. Az átlagos, kereskedelemben kapható fülvédő eszközök 30 dB környéki értékének hatása viszonyításként ezen a táblázaton leolvasható. Például városi közlekedés zaját majdnem a hűtő zümmögésére tompítja. Ez persze függ a hűtőtől is.  Értékeléshez még az ergonómiát, árat és nem utolsósorban a higiéniát sorakoztatom fel.

Polimer hab zajvédő füldugó
Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szeretek dolgokat dugdosni a fülembe. Hatása attól is függ, mennyire sikerül belenyomorgatni a fülkagylóba, de hajlamos kiesni. Egyszer használatos eszköz és bár az ötös csomag a legolcsóbb egyszeri kiadás a felsoroltak közül, gyorsan elfogy. SNR értéke 28 dB. E típus előnye az összes többi konstrukcióval szemben, hogy nem izzad-zsírosodik tőle fülünk. 

5.jpg

Műanyag füldugó
Hasonlóan idegenkedem a fülembe erőszakolástól, mint habszivacs változatától. Használat után tisztítani kell, ráadásul nem annyira képlékeny, mint habszivacs társa, tehát érzékeny hallójáratok esetén fájdalmas lehet használata. Előnye - zsinóros felerősítés - egyben hátrány is, ha vigyáznunk kell, hogy ne akadjon be valamibe.
SNR-érték: 30 dB.

4.jpg

Fejpántos összecsukható fülvédő
Közelítünk a többször használatos, kényelmes és higiénikus megoldás felé. Kissé fapados, de olcsó. A fejpánt gyorsan eltört, a kapszula (a fülvédő tok hivatalos neve) párnája kissé kemény, ez a csillapító hatást is csökkenti. A fejméret korlátozottan állítható. SNR-érték: 30 dB, tehát hatásosabb, mint a habszivacs dugó.

6.jpg

Összecsukható fejpántos fülvédő
Friss beszerzés és rögtön megbarátkoztam vele, mert puha a párnája és a fejméret szorítás nélkül állítható. Összecsukható, így használaton kívül nem porosodik. Alig 500,- Ft-al drágább, mint előző társa, viszont védőhatása kisebb, 27 dB.

3.jpg

2.jpg

És a számítógépek? - kérdezhetik jogosan, mert sokkal többet gépezünk, mint körfűrészelünk. Ha magunk építjük a számítógépet, segít valamelyest a lassabban forgó, nagy átmérőjű hűtőventilátorok használata. A winchestert tehetjük gyári gumiágyra, illetve egy vastagabb falú gépházzal megelőzhetjük az oldalfalak rezonálását, ami szintén zajkeltő hatású. A laptop időszakosan zajong, a tablet pedig egyáltalán nem. Szoftveres segítség a terheléstől függő ventilátor-fordulatszám, illetve a nem használt háttértárolók lekapcsolása egy idő után.

Nem mindenki teheti meg, de az én egyik számítógépet a kazánházba elhelyezve csak a perifériák kábeleit vezettem át a szomszédos dolgozószobába. Zaja nem mérhető. Sajnos munkahelyi gépeinket készen kapjuk és fura lenne fülesben üldögélni a monitor előtt. Ilyenkor talán az segít, ha földre tesszük, vagy eldugjuk valami szigetelő fal mögé, hogy ne közvetlenül halljuk a zaját.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

8 komment Címkék: zaj zajszint

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr18763664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.08.27. 06:07:27

"Sajnos a hálózati motorok fordulatszáma jellemzően 3000 1/min, azaz 3000 Hz frekvenciájú hangot bocsátanak ki, így beszédtartományban károsítanak."

???

villanyember 2019.08.27. 08:16:25

Nincs ezzel semmi baj. Ha 3kHz kapcsolási frekvenciájú eszközzel hajtod (frekvenciaváltó), akkor pontosan belőheted a 3000 fordulatot. Mondjuk fordulattól függetlenül, de kihallod a motorból a 3 kHz-es fütyülést. 50 Hz.es hálózaton nem forog csak 2800 körül, max. halkan morog, fő hangja a csapágyak zaja.

zooltek 2019.08.28. 04:23:57

@kkm.furdancs: Az még oké, hogy a 2800-at felkerekíted 3000-re. De egy ilyen motorra ötször annyi 1400-as fordulatú jut. Másrészt ezek nem üresen a semmibe forognak, valamit hajtanak, tehát a csapágyak, az ékszíj vagy a fogaskerék stb. hangját hallod. Harmadrészt ehhez semmi tudásom nincs, de nem hiszem, hogy a fordulatszám egy az egyben határozza meg a frekvenciát. Akkor egy Flex 30 000 Hz-en szól, egy turbina meg 150 000-en?

kkm.furdancs 2019.08.28. 07:51:08

@zooltek: Ez is igaz. Kiindulási pontom régi munkatársaim és az én süketségem volt, amit régi orosz lokátorok elszívó ventilátorai okoztak jórészt. Illetve első tesztalanyom, egy fúró felirata 3000 volt :)

zooltek 2019.08.28. 14:21:33

@kkm.furdancs: Én csak egy hónapot húztam le egy a 30 fokos pusztába telepített Ural(Gaz?) reptéri jeladóként működő puttonyában, de ott bezzeg nem volt egy rohadt ventilátor sem. De a zümmögő műszerek kiadták az összes felharmonikust minden létező frekvencián.

kkm.furdancs 2019.08.28. 14:39:41

@zooltek: @zooltek: És minden csak villogott és zümmögött és kattogott és villogott...
youtu.be/6epe9cFQ_9c?t=74

nagya21 2019.11.07. 17:34:28

HAli!!
Zoolteknek írom:
Ne keverjük már a fordulatszámot a hallható hang frekvenciájával.
Nem összehasonlítható.
A 100Hzes 2* vonali frekvencia hangja pl jóval magasabb mint a 100Hz hang.
Üdv Nagya
UI: Rezgésdiagnoszta, + cigányterminátor (elektrolakatos)
süti beállítások módosítása